
dasa_ | Naše minútkové mäso
Návšteva Vianočných trhov ma inšpirovala k hľadaniu receptu na pochúťku, ktorá sa bežne predáva pod názvom "Cigánska pečienka". Nezohnala som originálny recept a tak som snažila postupne dopracovať k podobe, ktorá nám chutí. Preto ani názov nie je originál.
100 | gramov | bravčový rezeň |
1 | kus | bageta |
1 | miešaná zelenina | |
1 | polievková lyžica | horčica |
štipka | soľ | |
trocha | rasca | |
2 | polievkové lyžice | olej |
majonéza | ||
kečup |
Asi 100 g plátok bravčového mäsa podľa vlastného výberu naklepeme celkom na jemno. Narežeme prípadne blany, osolíme a z jednej strany posypeme rascou.
Na panvici rozpálime olej a mäso okorenenou stranou vložíme do oleja. Asi 2 minúty opekáme z jednej strany. Postupne mäso z vrchnej strany belie a na na spodnej strane zhnedne podobne, ako je na obrázku. Vtedy na neopečenú stranu rozotrieme horčicu a mäso obrátime, aby sa opieklo aj na druhej strane. Opäť opekáme asi 2 minúty.
Ak sa všetko mäso nezmestí na jeden krát na panvicu, tak najskôr opečieme všetky kúsky z jednej strany. Až potom natierame horčicou a opekáme aj druhú stranu. Horčica totižto ľahko prihorí a potom by už bol s opekaním problém.
Mäso vyberieme a môžeme podávať. Ak máme ako prílohu žemľu alebo bagetu, mäso necháme vcelku a doplníme zeleninou podľa vlastných preferencií.
Keď chceme mäso podávať v arabskom chlebe, prípadne v tortille, tak mäso nakrájame na jemné rezance. Placku, prípadne arabský chlieb môžeme chvíľu nahriať pod grilom. Do vnútra použijeme majonézu, kečup alebo inú omáčku. Hojne doplníme zeleninou a rozdelíme mäso. U nás si každý stravník nakladá svoju vlastnú verziu.
Podobne môžeme upraviť aj hydinové mäso. Pri dostatočnom naklepaní bude príprava ešte kratšia.
Trik s mäsom nakrájaným na tenké rezančeky používam aj v prípade, že pripravím viac rezňov, ako stihneme zjesť a už nikto nemá chuť. Nakrájam ich a každý si urobí svoju verziu pochúťky v zatočenej placke. Dokonca v tomto jedle sa u nás zje aj dosť zeleniny, či čerstvej, či zaváranej.

dasa_

dasa_

dasa_

dasa_

dasa_

dasa_

dasa_

dasa_

dasa_
Ďalšie recepty
ono je vyklepané fakt na tenko. Si zober, že ten plátok má 100g - kupujem už také hotové plátky. A nakoniec mi do bežnej panvice vlezú len 2.Oleja nesmie byť veľa a musí byť fakt horúci. A jak sa to robí, tak na tom mäse vidíš, že ti postupne zvrchu belie, teda sa prepieká. Postupne to pokračuje od krajom. Schválne som sa to snažila odfotiť aj ako to vyzerá po otočení.
Keby bolo hrubšie, tak by som ho zrejme na konci rozrezala, aby som si bola istá, že je po celej ploche prepečené. Ale vlastne takto ho vždy klepem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tiež si myslím, že úplne stačia dve minútky z každej strany, potom sa mäso zbytočne vysušuje a stvrdne. Ale toto vyzerá božsky...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Perfektné - moje verzie sú kus tmavšie, aj horčica skutočne prihorí ( otestované), ale toto mäso si naši zamilovali na prvý hasičský výjazd (horíme či čo? - otázka smerom do kuchyne, keď tá horčica zľahka sa smažila ) ... a ja vďaka tomuto dnes absolútne neriešim, čo dnes na rýchlo urobím na večeru.
Zas a znovu - VĎAKA
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Medzi nami dievčatami - sranda je, že takáto večera je lacnejšia, ako napríklad párky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Šikovnica, to naozaj bravčovému mäsu stačia 4 minúty?