
M.á.r.i.a | Jogurtovo-smotanová torta s broskyňami
Svieža chuťovka ku kávičke na letnú terasu.
Cesto: | ||
200 | gramov | hladká múka |
100 | gramov | maslo |
1 | kus | žĺtok |
140 | millilitrov | voda |
Náplň: | ||
500 | millilitrov | grécky jogurt |
500 | millilitrov | smotana na šľahanie |
2 | kusov | vanilkový cukor |
8 | plátky | želatína |
Ovocná náplň: | ||
4 | kusov | broskyňa |
2 | polievkové lyžice | trstinový cukor |
1 | kus | Zlatý klas |
4 | kusov | broskyne |
Všetky suroviny na cesto rýchlo spracujeme a necháme v chladničke 1 hod. odležať. Potom to vtlačíme do tortovej formy, okraje asi 2 cm nahor. Položíme na cesto papier, nasypeme fazuľu (aby sa na ceste neurobili bubliny) A dáme piecť do vyhrieatej rúry na 181 st. približne 10 min. Necháme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme náplne. Plátky želatíny si namočíme do trochy vody, len aby boli prikryté. Necháme napučať. Vyšľaháme si smotany s vanilkovým cukrom a zľahka zamiešame s jogurtom. Želatínu nahrievame do rozpustenia (nevaríme), pridáme k nej 2-3 PL smotany a zamiešame až potom ju spojíme s ostatnou jogurtovou hmotou. Polovičku nalejeme na upečené cesto a dáme schladiť.
Broskyne sparíme horúcou vodou a ošúpeme, 4 ks rozmixujeme a doplníme vodou do 1/2 litra. Ostatné nakrájame na plátky a naukladáme na schladenú plnku, zalejeme druhou časťou smotanovej plnky, Dáme opäť na chvíľku schladiť.
Medzitým rozmixované broskyne uvaríme so Zlatým klasom a cukrom, trochu schladíme a nalejeme na vrch torty. Teraz už necháme stuhnúť a chladiť aspoň 2 hod.
Ak sa bojíte, že vám druhá časť plnky rýchlo stuhne, robte si každú polovičku zvlášť medzi chladením.
Vyzerá úžasne

