
melisa | Marlenka bez vaľkania
Recept na domácu marlenku som našla na internete a hneď som vedela, že ju vyskúšam. Je výborná a hlavne nie je pracná, vyskúšajte. Kto má rád medové rezy, príde si na svoje.
Cesto: | ||
250 | gramov | maslo |
300 | gramov | práškový cukor |
400 | gramov | hladká múka špeciál |
1 | polievková lyžica | sóda bikarbóna |
3 | kusov | vajce |
3 | polievkové lyžice | med |
trocha | mlieko | |
Plnka: | ||
375 | gramov | maslo |
600 | gramov | Salko |
1 | polievková lyžica | sušené mlieko |
trocha | vlašské orechy | |
1 | kus | pikao |
Cesto: nad parou si rozpustíme 250 g masla, pridáme med, práškový cukor, preosiatu múku, vajcia, sódu bicarbónu, všetko dobre premiešame. Ak sa zdá cesto husté, prilejeme trochu mlieka.
Rozdelíme ho na 3 rovnaké časti do misiek. Na tenký plech dáme papier na pečenie a rozotrieme každú časť zvlášť. Cesto je pomerne riedke, ale také má byť.
Upečieme pri teplote 180°C asi 12 minút. Cesto je hotové, keď zhnedne a okraje začnú tmavnúť. Plech rozmer 28x38 cm. Necháme vychladnúť, potom stiahneme papier. Z každého cesta zrežeme po okrajoch 2 cm, ktoré použijeme na posypanie už hotovej marlenky.
Plnka: v miske si vyšľaháme maslo izbovej teploty, po častiach pridávame sladené salko a zahustíme sušeným mliekom. /Nemusí byť./ Salko sa môže použiť aj karamelové, kto má aké rada. Plnku rozdelíme na 3 časti.
Cesto si otočíme spodnou časťou na vrch. Natrieme jednu časť plnky. Ďalšie cesto, druhá časť plnky, ďalšie cesto, ktoré natrieme 3/4 plnky a zvyšnú použijeme na potretie celej marlenky.
Orechy posekáme na drobno a opražíme na suchej panvici, necháme vychladnúť.
Odrezky rukou pomrvíme a posypeme povrch aj boky marlenky. Posypeme opraženými orechmi, rukou jemne pritlačíme.
Pikao zriedime trochou vody a polejeme povrch. Necháme asi hodinu pri izbovej teplote, aby sa plnka dobre vpila. Až potom ju odložíme do chladu. Dobrú chuť!

melisa
určite vyskúšajte, stojí za to
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dnes son robila a je naozaj uuuuzasny!!! Nabuduce necham ale plnku trochu stuhnut v chladnicke predtym ako natriem cesto bo sa mi trochu roztiekla (nemala som susene mlieko na zahustenie) a nabuduce (bo urcite zas upeciem!) budem viac davat pozor na moju ruru bo sa mi upiekol trosku skor.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zrednutie mohlo spôsobiť, že suroviny na plnku nemali rovnakú teplotu. Namiesto sušeného mlieka môžete na zahustenie použiť aj vanilkový puding Créme Olé bez varenia. Veľmi dobrá plnka je aj z karamelového salka, ja som plnku robila už aj takú. A cesto ako hovoríte, každý sa musí riadiť svojou rúrou, lebo každá pečie inak. Určite upečte, ja som veľmi spokojná.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dobrý deň, salko má byť uvarené? :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
čítaj vyššie môžeš dať aj salko karamelové a to už nemusíš variť,také kúpiš hotové.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som robila plnku s nevareným salkom a druhýkrát s karamelovým salkom. Obe sú výborné. Ak chcete mať marlenku vyššiu, upečte cesto na menšom plechu a rozdeľte na štyri časti. Potom aj plnku musíte rozdeliť na štyri časti. Nech sa vydarí! Nie je to nič zložité.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mňam... vyzerá veľmi dobre a aj recept je zaujímavý, isto vyskúšam