reklama

Jemná tekvicová omáčka

Pridal/a dasa_ dňa 17. 06. 2025 - 18:26 - Recepty dasa_
Jemná tekvicová omáčka, Hlavné jedlá, recept, dasa_

dasa_


reklama

Jemná  tekvicová omáčka doplnená nezameniteľnou chuťou zemiaka pečeného v rúre a duseného mäsa na šťave. Príprava je celkom jednoduchá a rýchla, bez zdĺhavého strúhania. 

Ingrediencie

  Omáčka:
1 kus tekvica
1 kus cibuľa
4 polievkové lyžice olej
2 polievkové lyžice hladká múka
250 millilitrov šľahačka
2 polievkové lyžice kyslá smotana
1 čajová lyžička soľ
  kôpor
Mäso na šťave:
500 gramov kuracie prsia
1 kus cibuľa
1 polievková lyžica olej
2 polievkové lyžice hladká múka
1 polievková lyžica grilovacie korenie
Príloha:
  zemiaky
  maslo
  soľ
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup

Najskôr dáme piecť zemiaky. Príprava je úplne jednoduchá - zemiaky iba dobre umyjeme a vložíme do teplovzdušnej fritézy. Nastavíme 190 stupňov a pečieme 30 minút.

Ak potrebujeme zemiakov viac alebo nemáme fritézu, zemiaky môžeme poukladať na rošt do elektrickej rúry. Pečieme rovnako. Ak nebudú ešte mäkké, tak pridáme čas. V elektrickej rúre sa zvyčajne pečú dlhšie.

Zemiaky by mali po upečení a stlačení prasknúť. Môžeme na ne potom pridať trošku masla a osoliť.

Tekvicu očistíme, odstránime stred a nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľu nakrájame na kocky a na 2 lyžiciach oleja orestujeme. Pridáme nakrájanú tekvicu, soľ, podlejeme trochou vody a pod pokrievkou dusíme do mäkka asi 12-15 minút. Do hladka rozmixujeme.

V čistom hrnci na zvyšku oleja opražíme hladkú múku. Keď rozvoniava, zalejeme asi pohárom studenej vody a pomocou šľahača rozmiešame. Pridáme rozmixovanú tekvicu a spolu varíme aspoň 10 minút. Nezabudnime miešať. Nakoniec vlejeme šľahačku, rozmiešame kyslú smotanu a ak treba, osolíme. Ak máte radšej výrazne sladkokyslú chuť, tak odporúčam pridať lyžičku cukru a lyžicu octu. 

Kuracie prsia nakrájame na hrubšie rezance. Zmiešame hladkú múku, obľúbené grilovacie korenie a rezance mäsa v tom obalíme. Samozrejme grilovacie korenie môžeme nahradiť napríklad kari korením, mletou paprikou, cesnakom.... V tom prípade je potrebne dodať aj trochu soli.

 

Očistíme ďalšiu cibuľu, orestujeme na oleji. Pridáme obalené rezance mäsa. Krátko opečieme, podlejeme 2 lyžicami vody a prikryté dusíme asi 10 minút. Samozrejme môžeme použiť aj iné mäso. V tom prípade bude príprava dlhšia

Na záver môžeme pridať jemné vetvičky kôpru.

Výnos
5 porcie
Celkový čas
50 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
40 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama