
Lahodná dobrotka, možno trošku pracnejšia a asi aj "drahšia". Ja mám už tort a zákuskov s pudingovými krémami po "krk", osobne ich moc nerobím, ale svokra si na nich vždy rada zgustne a potom sa ujde aj nám, ja radšej takéto a verte, že táto stojí za to.
8 | kusov | žĺtok |
8 | kusov | bielok |
1 | balík | vanilkový cukor |
štipka | soľ | |
100 | balíky | piškóty |
150 | gramov | kryštálový cukor |
100 | gramov | horká čokoláda |
100 | gramov | lieskové orechy |
40 | millilitrov | sherry |
300 | gramov | marhuľový džem |
100 | gramov | horká čokoláda |
1 | kus | vajce |
200 | gramov | práškový cukor |
60 | gramov | kokosový olej |
LEN dno tortovej formy vymastíme tukom a rúru vyhrejeme na 180 st.
Žĺtky s polovicou cukru, vanil.cukrom s soľou vymiešame do penista. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, postupne pridáme zvyšok cukru a spojíme so žĺtkovou zmesou.
Zomleté piškóty, posekané lieskové oriešky a postrúhanú čokoládu zmiešame a spojíme s vyšľahanou hmotou.
Cestom naplníme formu, nahladko zarovnáme a pečieme 30-40 minút na druhej priečke rúry odspodu. Upečený korpus vyklopíme na mriežku a cez noc necháme "odpočívať".
Korpus dva krát prekrojíme a každý plát pokropíme sherry.
Dva pláty potrieme marhuľovou marmeládou a tretí plát položíme navrch. Postrúhanú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť...zmiešame s vajcom a pr.cukrom.
Kokosový tuk roztopíme a po kvapkách zamiešame do čokoládovej hmoty. Hmota musí mať krémovú konzistenciu-ňou natrieme povrch i bočné steny torty...necháme stuhnúť.
Priznám sa, robila som ju len raz...už dávno...vtedy ešte nebol (aspoň ja som nezohnala kokosový tuk, tak som to urobila tak, že som trošku a po kvapkách zamiešala do masla kokosové mlieko a podľa konzistencie som robila ďalej.
No pamatám si, keď túto tortu robila moja prababina a tá to robila z pravého kokosového tuku, ktorý jej dodali zo zahraničia...a ešte bola niečím zvláštna-bola mimoriadne suprová...
Plnku robila trošku inak:
200g marcipánovej hmoty rozvaľkala na dva tenké plátky a položila na marhuľovú marmeládu...ja teda sladké moc nemusím, ale toto bola bašta-normálne si "pamatám" chuť tej torty:-P
Hold, naše prababky, babky a maminy boli a sú skvelé gazdinky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty