reklama

Staroviedenská čokoládová torta

Pridal/a lia6 dňa 25. 01. 2011 - 16:01 - Recepty lia6
obrázok k receptu

reklama

Lahodná dobrotka, možno trošku pracnejšia a asi aj "drahšia". Ja mám už tort a zákuskov s pudingovými krémami po "krk", osobne ich moc nerobím, ale svokra si na nich vždy rada zgustne a potom sa ujde aj nám, ja radšej takéto a verte, že táto stojí za to.

Ingrediencie
8 kusov žĺtok
8 kusov bielok
1 balík vanilkový cukor
  štipka soľ
100 balíky piškóty
150 gramov kryštálový cukor
100 gramov horká čokoláda
100 gramov lieskové orechy
40 millilitrov sherry
300 gramov marhuľový džem
100 gramov horká čokoláda
1 kus vajce
200 gramov práškový cukor
60 gramov kokosový olej
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

LEN dno tortovej formy vymastíme tukom a rúru vyhrejeme na 180 st.

Žĺtky s polovicou cukru, vanil.cukrom s soľou vymiešame do penista. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, postupne pridáme zvyšok cukru a spojíme so žĺtkovou zmesou.

Zomleté piškóty, posekané lieskové oriešky a postrúhanú čokoládu zmiešame a spojíme s vyšľahanou hmotou.

Cestom naplníme formu, nahladko zarovnáme a pečieme 30-40 minút na druhej priečke rúry odspodu. Upečený korpus vyklopíme na mriežku a cez noc necháme "odpočívať".

Korpus dva krát prekrojíme a každý plát pokropíme sherry.

Dva pláty potrieme marhuľovou marmeládou a tretí plát položíme navrch. Postrúhanú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť...zmiešame s vajcom a pr.cukrom.

Kokosový tuk roztopíme a po kvapkách zamiešame do čokoládovej hmoty. Hmota musí mať krémovú konzistenciu-ňou natrieme povrch i bočné steny torty...necháme stuhnúť.

Priznám sa, robila som ju len raz...už dávno...vtedy ešte nebol (aspoň ja som nezohnala kokosový tuk, tak som to urobila tak, že som trošku a po kvapkách zamiešala do masla kokosové mlieko a podľa konzistencie som robila ďalej.

No pamatám si, keď túto tortu robila moja prababina a tá to robila z pravého kokosového tuku, ktorý jej dodali zo zahraničia...a ešte bola niečím zvláštna-bola mimoriadne suprová...

Plnku robila trošku inak:

200g marcipánovej hmoty rozvaľkala na dva tenké plátky a položila na marhuľovú marmeládu...ja teda sladké moc nemusím, ale toto bola bašta-normálne si "pamatám" chuť tej torty:-P

Hold, naše prababky, babky a maminy boli a sú skvelé gazdinky.

Výnos
8 Porcie
Celkový čas
1 hod, 5 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
45 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama