reklama

Aké ovocie/zelenina sa teraz zavara?

Iwa , 16. 07. 2012 - 15:59

reklama

Dievčatá, akosi som po odchode z rodičovského domu a maminých dvoch operáciách, keď nechala len minimálnu záhradu, stratila prehľad, čo sa kedy zavára. Nemám problém skočiť na trh si kúpiť nejaké ovocie a zavariť, len aby som nezavárala čerešne v septembri a lečo v marci Hambím sa Poradíte mi tak priebežne, prosím, čo práve "frčí"?

Pozrite si aj


reklama


reklama

púpavienka, Po, 16. 07. 2012 - 16:02

U nás marhule, ríbezle, maliny a to asi všetko,aha - uhorky , fazuľka. Slnko

Iwa, Ut, 17. 07. 2012 - 00:21

Ríbezlí a malín som minulý týždeň naoberala plné misy, lekvár už oddychuje v pivnici u našich. Len tuto v BA veru na trhu nájdem čo len chcem... len keby som vedela, čo hľadať.

lydusha (bez overenia), Po, 16. 07. 2012 - 16:40

Ked skocis na trh tak uvidis co prave frci. Co nefrci, to tam nenajdes Mrkám

Iwa, Ut, 17. 07. 2012 - 00:18

Smola, že nájdem skoro všetko Mrkám len nemám prehľad, ako stúpajú/klesajú ceny... to vieš, keď kupujem 4 kúsky ovocia, tak cenu moc nesledujem Vyplazený jazyk

jamajka (bez overenia), Po, 16. 07. 2012 - 16:48

Iwka , len si zváž , či sa ti oplatí kupovať ovocie , uhorky, fazuľku ...Spočítaj si cena + poháre + viečka + plyn/elektrina + svoj čas . Bola som v Kauflande a majú tam napr. sterilizované uhorky 720 g , 1kus /0. 56 € . Ja zaváram len to , čo sa mi urodí , alebo dostanem na výmenu .

Iwa, Ut, 17. 07. 2012 - 00:15

Pohárov a viečok mám bohate... Čas aspoň s deťmi využijeme nejako zmysluplne - tento týždeň máme lekárov, tak sa nám nikde neoplatí ísť na výlet. A uhorky sú práve to, čo mi kupované nechutí Chichocem sa my máme najradšej také kyslé úplne bez cukru. Hlavne ide o to, aby sme doma len tak nesedeli, keď máme okolo obeda nejakú kontrolu u lekárov... boli sme u starkých, ja som zbierala maliny a ríbezle, mamka varila lekvár a decká mali o činnosť postarané na celé doobedie. No radšej s nimi budem zavárať ako čumeť na tv. Klasické kreatívne činnosti ako maľovanie a strihanie ich nebavia, ale variť, piecť a motať sa v kuchyni veru áno Veľký úsmev

sofhia, Ut, 17. 07. 2012 - 19:21

Iwka a kde ste?mne by sa takyto pomocnici veru zisli :o)) to mas uplne super, a velmi to schvalujem. ja som zasa nazoru,z e viem, co jem. a nie je to made in China ;O) co sa tyka cien... tak ja som na;pr. dnes zistila ze su u nas na trhu o dost drahsie ceny ako vo vedlajsom dedinomeste. pripadne skus vyjednavat pri kupe vacsieho mesta. a urcite obehni cely trh

Iwa, St, 18. 07. 2012 - 00:03

Sme v BA. Pomocníkov Ti aj priveziem, ak nie si zrovna na východe Chichocem sa Len treba byť vždy pripravený, že ich hocikedy môže zaujať niečo iné a musíš dokončiť všetko sama Chichocem sa Alebo sa pobijú, lebo chcú robiť obaja naraz niečo, čo môže len jeden robiť a nedá sa, že najprv jeden a potom druhý, lebo každý z nich chce byť prvý Vyplazený jazyk Teraz rozmýšľam, či neskočiť na maličký trh v Biskupiciach... ale na Miletičke je väčšia konkurencia a ceny budú nižšie... uvidíme...

sofhia, St, 18. 07. 2012 - 08:20

No ved to, treba si "overit" ceny, aby zasa clovek co usetri na ovoci ci zelenine nevrazil do benzinu. Nemate niekde na blizku samozbery? niekedy sa oplati. a da sa o tom najst aj cez net. pocula som o samozbere jahod v Rajke (aj ked to uz asi aktualne nie je)
sme v GA, co by aj islo, ale asi mas pravdu, mozno hracky, knizky, pes, nove prostredie by spravili svoje a pomocnici by mali plne ruky inej prace Váľam sa od smiechu po podlahe vdaka za ochotu Slnko . mne maju tento vikend prist rodinne pomocnicky, tak dufam,ze zavarime dobre - chcela by som broskyne.
ja som trosku nestastna, lebo jahody co som zavarala, komplet zle, skysli, a z 2 davok marhul,z kazdej 1 polovica zle.
muz mi pomahal, ten je uplne nastvany. beriem to tak,ze sme v podstate zaciatocnici v zavarani, a sice sa nam podarila vyziva pred 2 r, ceresne a marhule minuly rok, aj kecup...so 100percentnou uspesnostou, nemusi sa vzdy vsetko podarit.
tak ti prajem, aby si mala 100perc. uspesnost...
inak k tomu ze co - kamoska zavarala uz aj cviklu teraz. ak mate radi, da sa.

tepulka, Ut, 17. 07. 2012 - 07:45

zienky kedy si mozem nalozit kapiu ci uz je ten cas

Kamila, Ut, 17. 07. 2012 - 09:18

Vcera som varila cucoriedkovy lekvar, pred tyzdnom marhulovy. Ono aj to sezonne ovocie sa velmi lisi od regionu, na juhu dozrievaju mnohe plody o dva tyzdne skor ako na severe ..., takze tazko povedat. Dole uz mozu ringloty dozrievat, tu u nas mozno o mesiac, ak by ich vietor nesfukol zo stromu skor ako dozreli. Prekvapenie V kazdom pripade s jablkami a hruskami pockaj na koneic leta, jahody a ceresne uz asi nie su uz asi po sezone pre nase podnebie, mozno este visne. Vsetko ostatne ma asi teraz sezonu?

Alena7, Ut, 17. 07. 2012 - 10:45

Ako napisala Kamila, zalezi od polohy. Ale momentalne su v kurze marhule, broskyne, niekde mozno visne (tie byvaju neskor ako ceresne), drobne ovocie (ribezle, egrese, maliny..). Zo zeleniny zacinaju uhorky, tekvice, fazulkove strucky. Pripadne aj prve jablka- ale asi skor na jedenie - konzervovanie/spracovanie nechavam na jesen. Slnko

Pokial mam cas a zdroje, tiez radsej zavaram doma. Aspon clovek vie, co si tam da a nemusi sa obavat pripadnych nezelanych prisad (typu polska sol Chichocem sa )

jajajka, Ut, 17. 07. 2012 - 10:55

Ja práve zaváram uhorky. Môžem k nim pridať nastruhanú kapustu? Robievate to niekto?

Kamila, Ut, 17. 07. 2012 - 11:30

k uhorkam som zvyklada davat len cibulu, mrkvu a kopor

zena77, St, 18. 07. 2012 - 22:20

aj karfiol, + papriku, cesnak, Slnko

mnnaaauuu, Ut, 17. 07. 2012 - 11:41

Ja dávam dokopy čokolvek - nastrúham uhorky, kapustu, cibuľu, cuketu, mrkvu, šalátové uhorky, cviklu - robím si kadejaký mix :D zalejem nálevom a amám šaláááááááátov dobludu Slnko Slnko

dasa_, Ut, 17. 07. 2012 - 14:32

ospravedlňujem sa za príspevok mimo tému, ale nedá mi Pohoda Pohoda - včera som pri žehlení pozerala tuším sa to volalo 7 divov sveta. S Robertom Krěsťanom sa bavil Milan Lasica aj o okuliaroch a o príhodach s nimi. Zaznela tam príhoda, ktorú napísala do rozhlasu jedna pani, že hľadala okuliare hľadala. A tie sa prepadli pod zem. Neboli nikde. Až po pol roku ich našla vo fľaši so zaváranými uhorkami Pohoda Pohoda Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Niečo ako keď Jožko Pletko, pozaváral všetko Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe

mnnaaauuu, Ut, 17. 07. 2012 - 21:26

Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe keby sa to stalo mne, vôbec by ma to neprekvapilo Chichocem sa Chichocem sa

Alena7, St, 18. 07. 2012 - 08:34

Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe a boli potom este pouzitelne ?

mm.ella, Ut, 17. 07. 2012 - 11:13

ja robím čalamádu 1 liter octu 60 dkg cukru a jeden nakladač prevaríš nastrúhaš 7 kíl zeleniny pomer aký chceš (cibuľu, mrkvu,papriku,zeler podľa chuti) zaleješ postoji to 24 hodín pusti šťavu dáš do skleničiek a sterilizuješ 20 minút Mrkám

púpavienka, Ut, 17. 07. 2012 - 17:07

Aj ja ju robievam, ale najviac sa mi páči klasická uhorky, cibuľa, trochu cukety a feferonky, na tu čalamadku nedam dopustiť, ale robím ju iba do malých poharikoch, lebo mne už nechutí ked je otvorená. Slnko

Iwa, Ut, 17. 07. 2012 - 23:57

Baby, vďaka! Tak zajtra skočíme aj na trh... uhorky hádam budú Úsmev a potom budú s cesnačikom, zopár kolieskami mrkvy, hročicovými semienkami a bez cukru a kôpru Bozkávam Aspoň 20 pohárov.
Ovocie sa u nás moc neuživí, ale zopár pohárov višní a broskýň hádam bude. Chichocem sa to ako Lasica so Satinským zavárali: Čo robíš? - Zaváram. - A čo? - Čerešne. - Koľko? - Štyri. Ja čerešne namám rád. ...

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama