reklama

Aké ovocie/zelenina sa teraz zavara?

Iwa , 16. 07. 2012 - 15:59

reklama

Dievčatá, akosi som po odchode z rodičovského domu a maminých dvoch operáciách, keď nechala len minimálnu záhradu, stratila prehľad, čo sa kedy zavára. Nemám problém skočiť na trh si kúpiť nejaké ovocie a zavariť, len aby som nezavárala čerešne v septembri a lečo v marci (blush) Poradíte mi tak priebežne, prosím, čo práve "frčí"?

Pozrite si aj


reklama


reklama

púpavienka, Po, 16. 07. 2012 - 16:02

U nás marhule, ríbezle, maliny a to asi všetko,aha - uhorky , fazuľka. (sun)

Iwa, Ut, 17. 07. 2012 - 00:21

Ríbezlí a malín som minulý týždeň naoberala plné misy, lekvár už oddychuje v pivnici u našich. Len tuto v BA veru na trhu nájdem čo len chcem... len keby som vedela, čo hľadať.

lydusha (bez overenia), Po, 16. 07. 2012 - 16:40

Ked skocis na trh tak uvidis co prave frci. Co nefrci, to tam nenajdes ;-)

Iwa, Ut, 17. 07. 2012 - 00:18

Smola, že nájdem skoro všetko ;-) len nemám prehľad, ako stúpajú/klesajú ceny... to vieš, keď kupujem 4 kúsky ovocia, tak cenu moc nesledujem :-P

jamajka (bez overenia), Po, 16. 07. 2012 - 16:48

Iwka , len si zváž , či sa ti oplatí kupovať ovocie , uhorky, fazuľku ...Spočítaj si cena + poháre + viečka + plyn/elektrina + svoj čas . Bola som v Kauflande a majú tam napr. sterilizované uhorky 720 g , 1kus /0. 56 € . Ja zaváram len to , čo sa mi urodí , alebo dostanem na výmenu .

Iwa, Ut, 17. 07. 2012 - 00:15

Pohárov a viečok mám bohate... Čas aspoň s deťmi využijeme nejako zmysluplne - tento týždeň máme lekárov, tak sa nám nikde neoplatí ísť na výlet. A uhorky sú práve to, čo mi kupované nechutí (giggle) my máme najradšej také kyslé úplne bez cukru. Hlavne ide o to, aby sme doma len tak nesedeli, keď máme okolo obeda nejakú kontrolu u lekárov... boli sme u starkých, ja som zbierala maliny a ríbezle, mamka varila lekvár a decká mali o činnosť postarané na celé doobedie. No radšej s nimi budem zavárať ako čumeť na tv. Klasické kreatívne činnosti ako maľovanie a strihanie ich nebavia, ale variť, piecť a motať sa v kuchyni veru áno :-D

sofhia, Ut, 17. 07. 2012 - 19:21

Iwka a kde ste?mne by sa takyto pomocnici veru zisli :o)) to mas uplne super, a velmi to schvalujem. ja som zasa nazoru,z e viem, co jem. a nie je to made in China ;O) co sa tyka cien... tak ja som na;pr. dnes zistila ze su u nas na trhu o dost drahsie ceny ako vo vedlajsom dedinomeste. pripadne skus vyjednavat pri kupe vacsieho mesta. a urcite obehni cely trh

Iwa, St, 18. 07. 2012 - 00:03

Sme v BA. Pomocníkov Ti aj priveziem, ak nie si zrovna na východe (giggle) Len treba byť vždy pripravený, že ich hocikedy môže zaujať niečo iné a musíš dokončiť všetko sama (giggle) Alebo sa pobijú, lebo chcú robiť obaja naraz niečo, čo môže len jeden robiť a nedá sa, že najprv jeden a potom druhý, lebo každý z nich chce byť prvý :-P Teraz rozmýšľam, či neskočiť na maličký trh v Biskupiciach... ale na Miletičke je väčšia konkurencia a ceny budú nižšie... uvidíme...

sofhia, St, 18. 07. 2012 - 08:20

No ved to, treba si "overit" ceny, aby zasa clovek co usetri na ovoci ci zelenine nevrazil do benzinu. Nemate niekde na blizku samozbery? niekedy sa oplati. a da sa o tom najst aj cez net. pocula som o samozbere jahod v Rajke (aj ked to uz asi aktualne nie je)
sme v GA, co by aj islo, ale asi mas pravdu, mozno hracky, knizky, pes, nove prostredie by spravili svoje a pomocnici by mali plne ruky inej prace (rofl) vdaka za ochotu (sun) . mne maju tento vikend prist rodinne pomocnicky, tak dufam,ze zavarime dobre - chcela by som broskyne.
ja som trosku nestastna, lebo jahody co som zavarala, komplet zle, skysli, a z 2 davok marhul,z kazdej 1 polovica zle.
muz mi pomahal, ten je uplne nastvany. beriem to tak,ze sme v podstate zaciatocnici v zavarani, a sice sa nam podarila vyziva pred 2 r, ceresne a marhule minuly rok, aj kecup...so 100percentnou uspesnostou, nemusi sa vzdy vsetko podarit.
tak ti prajem, aby si mala 100perc. uspesnost...
inak k tomu ze co - kamoska zavarala uz aj cviklu teraz. ak mate radi, da sa.

tepulka, Ut, 17. 07. 2012 - 07:45

zienky kedy si mozem nalozit kapiu ci uz je ten cas

Kamila, Ut, 17. 07. 2012 - 09:18

Vcera som varila cucoriedkovy lekvar, pred tyzdnom marhulovy. Ono aj to sezonne ovocie sa velmi lisi od regionu, na juhu dozrievaju mnohe plody o dva tyzdne skor ako na severe ..., takze tazko povedat. Dole uz mozu ringloty dozrievat, tu u nas mozno o mesiac, ak by ich vietor nesfukol zo stromu skor ako dozreli. :-O V kazdom pripade s jablkami a hruskami pockaj na koneic leta, jahody a ceresne uz asi nie su uz asi po sezone pre nase podnebie, mozno este visne. Vsetko ostatne ma asi teraz sezonu?

Alena7, Ut, 17. 07. 2012 - 10:45

Ako napisala Kamila, zalezi od polohy. Ale momentalne su v kurze marhule, broskyne, niekde mozno visne (tie byvaju neskor ako ceresne), drobne ovocie (ribezle, egrese, maliny..). Zo zeleniny zacinaju uhorky, tekvice, fazulkove strucky. Pripadne aj prve jablka- ale asi skor na jedenie - konzervovanie/spracovanie nechavam na jesen. (sun)

Pokial mam cas a zdroje, tiez radsej zavaram doma. Aspon clovek vie, co si tam da a nemusi sa obavat pripadnych nezelanych prisad (typu polska sol (giggle) )

jajajka, Ut, 17. 07. 2012 - 10:55

Ja práve zaváram uhorky. Môžem k nim pridať nastruhanú kapustu? Robievate to niekto?

Kamila, Ut, 17. 07. 2012 - 11:30

k uhorkam som zvyklada davat len cibulu, mrkvu a kopor

zena77, St, 18. 07. 2012 - 22:20

aj karfiol, + papriku, cesnak, (sun)

mnnaaauuu, Ut, 17. 07. 2012 - 11:41

Ja dávam dokopy čokolvek - nastrúham uhorky, kapustu, cibuľu, cuketu, mrkvu, šalátové uhorky, cviklu - robím si kadejaký mix :D zalejem nálevom a amám šaláááááááátov dobludu (sun) (sun)

dasa_, Ut, 17. 07. 2012 - 14:32

ospravedlňujem sa za príspevok mimo tému, ale nedá mi B-] B-] - včera som pri žehlení pozerala tuším sa to volalo 7 divov sveta. S Robertom Krěsťanom sa bavil Milan Lasica aj o okuliaroch a o príhodach s nimi. Zaznela tam príhoda, ktorú napísala do rozhlasu jedna pani, že hľadala okuliare hľadala. A tie sa prepadli pod zem. Neboli nikde. Až po pol roku ich našla vo fľaši so zaváranými uhorkami B-] B-] (rofl) (rofl) Niečo ako keď Jožko Pletko, pozaváral všetko (rofl) (rofl)

mnnaaauuu, Ut, 17. 07. 2012 - 21:26

(rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) keby sa to stalo mne, vôbec by ma to neprekvapilo (giggle) (giggle)

Alena7, St, 18. 07. 2012 - 08:34

(rofl) (rofl) a boli potom este pouzitelne ?

mm.ella, Ut, 17. 07. 2012 - 11:13

ja robím čalamádu 1 liter octu 60 dkg cukru a jeden nakladač prevaríš nastrúhaš 7 kíl zeleniny pomer aký chceš (cibuľu, mrkvu,papriku,zeler podľa chuti) zaleješ postoji to 24 hodín pusti šťavu dáš do skleničiek a sterilizuješ 20 minút ;-)

púpavienka, Ut, 17. 07. 2012 - 17:07

Aj ja ju robievam, ale najviac sa mi páči klasická uhorky, cibuľa, trochu cukety a feferonky, na tu čalamadku nedam dopustiť, ale robím ju iba do malých poharikoch, lebo mne už nechutí ked je otvorená. (sun)

Iwa, Ut, 17. 07. 2012 - 23:57

Baby, vďaka! Tak zajtra skočíme aj na trh... uhorky hádam budú :-) a potom budú s cesnačikom, zopár kolieskami mrkvy, hročicovými semienkami a bez cukru a kôpru :-* Aspoň 20 pohárov.
Ovocie sa u nás moc neuživí, ale zopár pohárov višní a broskýň hádam bude. (giggle) to ako Lasica so Satinským zavárali: Čo robíš? - Zaváram. - A čo? - Čerešne. - Koľko? - Štyri. Ja čerešne namám rád. ...

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama