Ako spracovať zeleninu na zimu?
Robím si domáce zeleninové dochucovadlo, teraz som robila - mrkva+kaleráb+petržlen+tekvica+väate zelert,petržlen,libeček...kombin ácie podľa seba akú máš zeleninu, pridala som okrem soli aj kurkumu
https://nanicmama.sme.sk/ine-recepty/domace-zeleninove-dochucovadlo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aj to dochudcovadlo vyzerá zaujímavo, ono to nie je až tak zložité, ako to na prvý pohľad vyzerá. ;) Obávala som sa sušenia, ako dlho sa to orientačne v tej rúre suší?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ZTrochu roboty kým to načistíš a nastrúhaš... Ja zapnem rúru na teplovzduch (bez ohrevov) na 90 st a je to tam asi 1,5-2 hod. Občas to idem pozrieť a poprehadzaovať. Záleží na ako hrubo to máš nakrájané. Tú zeleninu môžeš aj nastrúhať na hrubom strúhadle a vňať dávam neskôr aby som ju mala peknú zelenú keď uschne. Ono sa to robí samo a hluk rúry mi dáva na vedomie, že to tam je
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A ešte som robila domáci bujón : Na olivovom oleji som zarestovala cibuľu /môýže byť aj farebná), cesnak, nastrúhanú alebo na drobno naktájanú mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler a restovala som asi 15-20 minút, potom som pridala nakrájané cukety a tekvice a pridala som aj jednu veľkú mäkkú cuketu, ktorú som rozmixovala. Dochutila soľou, moju vegetou, kurkumuou a čkm. Zmes bola hodne hustá, nepodlievala som ničím, varila som asi 1/2 hodinu. Potom len rozmixovať a vylialť na plech s papierom na pečenie. Nožom som predkrájala na kocky ako bujón. dala do mrazu. po zmrznutí som rozkrájala a dala do sáčku do mrazníka. Kocky len hodím do hrnca a bude chuť leta aj v zime. Zeleninu si môžeš kombinovať a pridať čo chceš ako napr. pór, vňate, karfiól ale aj huby ....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak toto znie ozaj véééľmi zaujímavo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
V pondelok večer som to všetko narýchlo vyberala zo zeme, bo malo veľmi mrznúť. Len ono to treba rýchlo spracovať, lebo akosi mrkva mi rýchlo zoschne, petržlen zvädne, kaleráb neriešim, použiteľná je zväčša len horná časť, zbytok je asi rešetavý ... Časť petržlenu som v zemi nechala.
No aj zelené miniparadajky som pozbierala. Tie som minulý rok, prvýkrát naukladala do veľkej 5 litrovej sklenenej fľaše aj s jaĺlčkom a dala na parapet na slnko. Oni tak krásne dozrievali. Len som zabudla či som minulý rok to sklo zavrela, alebo nechala odkryté
Musím odchytiť suseda.
Petržlen som zvykla doteraz mraziť len vňať do vývaru. Tento rok, som sa hrala s kombináciu, vňate a koreňovej časti, celkom zábava aby to bolo očistené takto v celku
Ešte ma čaká celkom dosť mrkvy. Nerozumiem ako tá kupovaná vydrží aj mesiac pekná, moja zoschne po troch dňoch a to sa ju snažím v chlade držať. Asi ju musím očistiť a zamraziť. Mrkvu zväčša ju nahrubo nastrúham, nakrájam na robote aj s kalerábom, petržlenom, krátko ponorím do vriacej vody, nechám vychladnúť a porcijujem do mikroténových sáčkov.
V zime už len vyberám z mrazáku, krátko na masle podusím, zelejem vodou, pridám strúhané zemiaky, dosolím a rýchla polievka je hotová. Robila som aj podobné zmesi do vývaru, mrkva vcelku, plus iné, krátko ponorené do vriacej vody ... Len nemám toľko miesta v mrazničke. Pivnicu nemám.
Dievčatá, ako spracovávate na zimu koreňovú a inú zeleninu vy?