Ako urobiť ozaj chutnú ryžu?!?!?!
Pozrite si aj
neviem, ako ju robis ty. Ja pouzivam zasadne ryzu SOS cervenu.
Na rozohriaty olej (len trocha oleja) dam ryzu - nepreplachujem, ale vraj sa to z nejakeho dovodu ma... Miesam, nech sa cela ryza "obali" olejom, potom ju zalejem teplou vodou. Hrncek ryze - dva hrnceky vody. Premiesam, ked zovrie, stisim a prikryte dusim, kym je hotova.
Je dobra, pomerne sypka, minule som dala viac vody, aby bola "lepkavejsia", rodinni prislusnici protestovali, ze nech neexperimentujem .
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja robím ryžu tak ako ty, len počas dusenia raz za čas premiešam, aby sa nelepila na spodok hrnca. Kupujem obvykle tesco ryžu, takmer vždy "sa podarí", ked je trocha mäkšia, nevadí
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kedysi dávnejšie som čítala, že sa ne-natural ryža má preplachovať kvôli tomu, že zrno je po obrúsení veľmi krehké a tak vraj ryžu namáčajú do nejakého sajrajtu. Osobne bielu ryžu varievam čoraz menej. Zmiešavam ju s ryžou natural (to len kvôli cene, inak by som varievala iba natural) v pomere 1:1 cca (pričom naturalnu musím variť o 15 min dlhšie, čiže ju dávam do hrnca skôr). Biela ryža je iba odpad, takisto ako biela múka.
Ryža by sa mala variť s troškou riasy.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jeeeej konvalinka ja som mala tan istý problém čo ty,vyskúšala som všetky možné rady ale nie a nie spraviť jedlú ryžu.Pred pár rokmi som si kúpila v anglicku špecialny hrniec a odvtedy je môj problem vyriešený dám tam ryžu,soľ,olej,vegetu vodu ta 1cm nad povrch ryže zapnem hrnček var a ryža je perfektná.Videla som ten hrniec aj v METRE tak už sa dajú kúpiť asi aj u nás.Da sa v ňom robiť aj zelenina ale ja ho používam len na ryžu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ahoj, ja takisto ryzu tak trosku osmazim na stipke oleja, len kym nieje cela obalena olejom a zalej vodou tak, aby voda bola tych 1,5cm nad ryzou, posolim, pripadne kari korenie a dusim do makka.. potom strcim hrniec pod perinu a ona este dojde a je paradna tak vela stastia
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
kupujem akúkoľvek ryžu, radšej máme guľatozrnnú a v obchode si vyberám takú,čo vyzerá pekná na pohľad, nie veľmi drobnú...
šálku ryže namočím na chvíľu do studenej vody (vyplaví sa škrob), na sitku prepláchnem a nechám odkvapkať, nasypem na rozohriaty olej a nechám trošku popražiť, zalejem horúcou vodou - pri guľatozrnnej ryži pomer : 1 šálka ryže a 1a3/4 šálky vody, pri podlhovastej ryži 2 šálky vody, osolím, ovegetím (podľa chuti), po zovretí dobre premiešam a dusím na najmenšom plameni (mám plynový sporák) na rozptyľovači 15 minút, potom vypnem a nechám odstáť. Zatiaľ sa vždy podarila, občas podusím na oleji cibuľku, niekedy pridám hrášok alebo nejaké bylinky, ale naši to veľmi neobľubujú, najradšej majú "čistú" ryžu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
my máme najradšej guľatú, ale aj podlhovastá je fajn, ale pre mňa je "suchšia", trošku cibuľky spražím na troche oleja, ryžu vždy prepláchnem, trošku nechám obaliť a zalejem vodou a osolím, v pomere hrnček ryže, hrnček a pol vody, nechám zovrieť a pomaly na zníženom dodusím cca 10 - 15 min.
a počas dusenia neotvárať hrniec
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja robím dvomi spôsobmi
1/ najjednoduchšie je ryžu niekoľko krát poriadne prepláchnuť kým ide taká biela voda z nej a potom posoliť, trošičku oleja a zaliať vodou tak aby tej vody bolo dosť nad ňou a dať variť, priebežne miešať a stále musí byť nad ňou dosť vody, potom skúšať na zrnku kedy je mäkké, keď je mäkká zliať a prepláchnuť studenou vodou.
- ja si zvlášť urobím cibulku udusím a potom keď sa tá ryža troška obschne dám do cibulky a pomiešam je výborná
2/ to len výnimočne lebo u nás chcú z cibulkou ale dá sa aj tak, že ryžu riadne premiť kým nieje čistá voda, dať do hrnca, trošku posoliť, trošku oleja a dať vodu tak na šírku 1,5 prsta nad ryžu, nechať zovrieť - dovtedy sem tam premiešať, akonáhle začne vrieť zakryť a stíšiť uplne na minimum a nechať takto dusiť cca 12 min. v priebehu môžeme ochutnať ak by bola veľmi tvrdá doliať ešte trošku vody
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Konvalinka, viem ze si kcela recept na ryzu ale neskusala si kus-kus??? Ja som ho vymenila za ryzu lebo je velmo jednoduchy na pripravu a chuti vyrazne lepsie (teda aspon nam)
Diky za kazde nove rano...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
kuskus je skvely a priprava naozaj mimoriadne jednoducha
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Postup obdobny ako pisu baby vyssie.
Na minim. mnozstve oleja oprazim ryzu, aby "piskala" a zalievam vriacou vodou pomer gulata ryza - hrncek ryze, jeden a pol hrnceka vody, dlhozrnna jeden hrncek ryze, dva vody- posoli, povegetim zdravou vegetou, pripadne dam stipku kari, niekedy par klincekov a niekedy mix mrazenej zeleniny...no a niekedy iba cerstvu mrkvicku a hrasok...
Tym, že je voda vriaca, okamzite stisujem na najmensi vykon, varim, kym sa voda neodpari a tesne pred dovarenim zamiesam
Podari sa takmer na 99%.
Nemam rada sackove ryze a rozne ryzove polotovary....natur ryzu som este nerobila ale je vraj mimoriadne zdrava, jeden znami- japonec, mi vravel, ze ta ryza co jeme my je uz len odpad, pre neho hnus...my nevieme co je poriadna lyša.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Taky tak. Akurat, ked robim prilohovu ryzu- tak zasadne volim ryzu dlhozrnu. Je jedno aka znacka, ale citit to potom na chuti. Teda cim kvalitnejsia, tm naozaj ina chut. Preto nemam v oblube - ceveno, modro - bielu- Tesco. Ale co kuchyna, to ina chut.
Ryzu nepremyvam, lebo nechcem, aby sa skrob vyplavil. Na kusku oleja ju oprazim a potom podlejem dvonasobnym mnozstvom prevarenej vody / teda na jednu salku ryze, dve salky vriacej vody. Ale v nejakej relacii odporucal profik, ze dnes to uz neplati, staci mierka vody- 1 cm nad ryzu v hrnci/, pridam kusok soli a iba na jednotke ju dusim. Casove neviem presne, odhadujem tak pol hodku.
Podla chuti sa moze pridat do vriacej vody- vegeta, bujon, klinceky, sampinony, hrasok, hrozienka, kari korenie, mrkvicka. Ako komu co chuti. Vsetkym chuti. Je nelepiva.
Mne sa recept osvedcil-zaklad je ju robit pomalicky a nemiesat a dlhozrna ryza.
Do polievok potom gulatozrnu.
Alebo sa jednoducho netrap a nasmeruj svoju polovicku do elektra, nech ti kupi ryzovac- ryzovar.
Drzim palceky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja kupujem tiež SOS na troške oleji osmažnem cibuľu dám SOS dobre preplachnutú korenie na ryžu.Pomaly dusím 20 min. Ešte sa mi nestalo že by nám nechutilo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Konvalinka,ja som začala robiť ryžu spôsobom aký ma naučila sestra- veľmi dobrá kuchárka.Popražim premytú ryžu na oleji/ sestra na masle, ale mne lepšie chutí na oleji/,zalejem vriacou okorenenou vodou-soľ, vegeta, trochu červenej papriky,pomer 1 hrnček ryže a 1a pol hrnčeka vody. Pridám malú celú cibuľku, prikryjem pokrievkou a šupnem to na 20 min. do trúby asi na 200st. Ryža sa mi vydarí vždy, je výborná a to kupujem Noe z Kauf.vtedy, keď je v akcií.Vyskúšaj, mne sa ryža tiež dakedy nevydarila, ale odkedy ju robím takto je vždy výborná.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Takisto robím ryžu v trúbe,tak ako ty,vždy sa mi vydarí a je sypká. Ryžu používam hociakú
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Značku si nevyberám, tiež skôr tak "opticky"
Preplachujem - najprv pod horúcou vodou, potom pod studenou (neviem už ani odkiaľ tento postup mám, ale vraj tou vrelou sa opláchne to či tam nemá byť, ale zase do hrnca vraj má ísť studená)
Zohrejem olej, ryžu miešam, kým nezačne pískať, ako napísala Lydush, medzi tým samozrejme prisolím, prípadne inším dochutím, zalievam zásadne horúcou vodou - tak na jeden prst nad úroveň ryže, premiešam a do stredu vložím polku cibule (reznou stranou dole)
Nechám zovrieť tak, že skáče pokrievka, stíšim, povarím cca 5 min., medzitým si vyhrejem trúbu tak na 100°C, potom šupnem hrniec do trúby a nechám tam cca 15 min.
Vytiahnem, otvorím, vyberiem cibuľu, premiešam a otvorené nechám "vydýchať"
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Presne,ja tak isto Adus ako ty.Ešte dávam okolo cibule 4 malé strúčky cesnaku a medzi to 4 guličky celého čierneho korenia a vyzerá to ako kvetinka,po uvarení to vyberiem a zamiešam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adus ja robím takisto, len ochucujem väčšinou podravkou, pridám zo 5 klinčekov, zelenú papriku a malú cibuľku
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kati- welcome v mojom svete
Ale ja už to dokáááážem
Robím obdobne ako žienky hore- premyjem v sitku, vysypem do hrca s olejom, osolím a zalejem vrelou vodou z rýchlovarnej kanvice (odhadom, ale 2cm nad ryžu- koľko mám ). Na slabo varím, do doby, kým vodu nevidno a potom to strčím do postele a pozakrývam
Správna kuchárka sa s jedlom vraj mazná
, nuž kde inde je vhodnejšie mieto, ako pod paplónom?
Hnedú ryžu robím rovnako, len dávam o čosi viac vody a aj pod paplónom to nechávam vyše 30 minút - je to lacné varenie, keďže sa mi vždy zdá, že je horúcejšia než keď som ju tam dávala A používam iba soľ a aj to iba tak naplano, radšej to dosolím už uvarené, keďže mi ľúbime slanú ryžu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
prave som si poprecitovala, ze je jedno, ci sa ryza preplachuje, alebo nie, ak sa nepreplachne, je troska lepkavejsia ako preplachnuta.
Viete niekto iny dovod na preplachovanie?
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
áno,ryža sa preplachuje hlavne preto,aby nebola lepkavá,ale v škole nás to učili aj preto,že aby bola "čistá".Za bývalého režimu,nebolo toľko druhov na výber v obchodoch ako dnes a je pravda,že nebola taká čistá,ako keď dnes si kúpiš,aj medzi lacnejšími sa nájdu kvalitné druhy.
Preto si myslím,že sa zakorenilo v nás to preplachovanie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Presneeee, si pamätám, ako mi babka aj mama hovorievali - vieš koľkými rukami to muselo prejsť ....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no dooobreee, tak budem premyvat
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ale nemusiiiis, ja som tiez jeden cas "prestala", to ma zase ten moj poblaznil, ze "Co si myslis, ze v restikach a zavodnych jedalnach sa s tym niekto siple?"
Ale potom mi to casom zase nejak nedalo a vratila som sa k premyvaniu - ani vlastne neviem kedy a ako.
Ale - to s tym, ze kedysi ta ryza asi bola podstatne horsej kvality, na tom nieco bude, lebo ja si pamatam, ze ako decko som v ramci pomahania v kuchyni musela tu ryzu dokonca "preberat" a veru sa v nej casto nasli kadejake "primesi" - a to teda dokonca aj vtedy, ked to bola ta tzv. "vyberova" - to si tie starsie rocniky iste budu pamatat, ze ryza sa vtedy predavala ako vyberova, I. a II. trieda
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Samozrejme,že bývala kedysi špinavšia tá ryža.Ja si tiež pamätám,že som ju preberala,aj kamienky tam boli,takže tomu aj celkom verím,ako niektorí rozprávali,že v baliarňach sa ryža zametala aj zo zeme.
A v škole nám "nahučali" postup pri varení ryže:Ryžu preberieme,umyjeme,sparíme...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aj z tej výberovej si musela vyberať sajrajt len z I. menej
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Presne! Vidím, že nie som jediná "pamätníčka"
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ked nepreplachnes, ma skor tendenciu skypiet - tot moja skusenost. ked preplachnem, nemusim sa stresovat. ale zase v tom prasku su tiez vyzivne hodnoty, ved je to len to, co je obrusene z ryze, ked ju stroje treli, aby sa vylupila z obalu (ktory ma tiez nejaku zdravu hodnotu). neviem ci sla niekomu cez ruky, alebo potkany na to cikali, skor si myslim, ze ten prasok je uplne neskodny, lebo ryza sla viac menej len cez stroje, od spracovania po sackovanie. ak ju niekto chytal, tak pri zbere, ked bolo zrno este v obale.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jasne, ja to z tohto pohľadu vôbec neriešim, ale kedysi to bolo tak, že tá ryža sa dovážalo bohvie odkiaľ z ďalekých krajín a tam žili divní cudzinci - no ani neviem ako to napísať, aby to vyhovovalo dnešným kritériám politickej korektnosti - skrátka, všetci čo neboli "naši" (rozumej: bieli) boli minimálne podozriví (aké choroby môžu mať,....) ak nie rovno špinaví
Nedôvera voči "cudzincom" bola (a asi ešte do značnej miery aj je) veľká, ja si to fakt dosť výrazne pamätám z detských čias, ako ma stále vystríhali, že čokoľvek cudzokrajné jem, ako si mám dávať pozor, extra dobre to umývať a pod.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Myslim, ze prazenie v oleji a varenie vo vode prezije len maloktory bacil
Ale preplachujem aj ja. Je to taky zvyk...babka tak robila, mama tak robila aj ja tak robim
Aha a este robievam jednu variantu- namiesto vodou zalievam bujonom ci jak sa tomu nadava- bud masovym alebo zeleninovym, ci bylinkovym- potom vsak uz nevegetim a solim velmi opaterno alebo vobec- bujon je slany...je to zasa ina chut
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
môj rokmi osvedčený spôsob (naučili ma to v jednom hoteli ochotné kuchárky):
1. ryža musí byť guľatozrnná, na značke nezáleží
2. 0,5 kg ryže nasypeme do sitka a premyjeme pod tečúcou studenou vodou
3. do hrnca dáme na spodok trošičku oleja, presypeme tam ryžu a trošku ju popražíme (naozaj len chvíľočku, ak to budeme robiť dlho, tak sa nám neudusí, ostane maličká)
4. ryžu zalejeme 7,5 dcl vodou - studenou, pridáme za lyžičku soli, prípadne môžeme pridať trošku vegety (ja dávam vždy, dodá tomu dobrú chuť)
5. nastavíme v rúre horný a dolný ohrev, 230°C, keď nám zhasne kontrolka - čiže je rúra vyhriata, tak vložíme zakrytý hrniec do rúry - presne do stredu
6. necháme ju tam 30 minút
7. prajem dobrú chuť
...ešte malá poznámka, hrniec musí byť širší a nižší a nie úzky a vysoký, to je dôležité, lebo inak by sa musel meniť čas, prípadne by mohlo prihorieť
...za žiadnych okolností nemiešať ani ju nie je potrebné kontrolovať, robím takto ryžu už 10 rokov a môžem sa na to spoľahnúť ako na hodinky, bude sypká a chutná
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
"ryža musí byť guľatozrnná, "
nemusiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nemusí, ale ja som inú ešte nerobila, tak preto som tak napísala...netuším či môj návod bude fungovať aj na dlhozrnnú
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jasne ze funguje
Ja mam podelene- cina dlha ryza, ostatne gulata ryza
a inak rizoto robievam tak, ze podusim kura na kusocky- klasicky ako na paprikas, ked je polomakke supnem tam ryzu- "vod voka" ,priapdne dolejem vodu ci vyvar, pomiesam a suuuuuup s tym do vyhriatej rury.
Lepsie rizoto som nejedla, vazne
Ryza nasiakne vyvarom a ani zelenina mi tam nechyba...staci massko a rysska
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to znie dobreeee
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Misel, vyskusaj, garantuje, ze ine robit nebudes... mne uz teraz tie rizota s bielou ryzou pripadaju "cudne" pretoze moje rizoto je cervene
od sladkej papriky
Ozaj a preco je to rizoto a nie ryžoto?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vidis, preco nie ryžoto?
napisme do jazykovedneho ustavu
.
Nas Samko ma rad len oranzove rizoto, ktore robia tety kucharky v skolke (asi davaju papricku
), moje - zelene (s hraskom) a starej mamine hnede (s hubkami) nemusi
.
A ten tvoj recept je veeelmi jednoduchy, ja robim podobne, no len tam svihnem aj tu zeleninku .
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Sem tam sviham aj ja, kvoli mm. Ten ma tu zeleninku rad...no a jasne ze sa stane, ze sem tam "zabudnem"
Inak ked mi volava sef, ze co maju prosim ta na obed tam a tam, tak mu citam ryžoto...sak budme lovaci.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
robievam rizoto podobne, hlavne ked mám zvyšnú nedelnú polievku, otrhám mäsko na malé kúsky, zeleninu tam nechám, dohodím ešte hrášok, ryžu "od oka", podla potreby dolejem kus vody a na chvíľočku šup do rúry
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vezmeš kuláá,lyšúúú,sáásvóól
Takto som už dávno rizotko nerobila,zvykla som si na slovenskú ryžu - špicatú tarhoňu.Tú opražím na oleji a zalejem vodou,Zvlášť udusím zeleninu,hríbiky,oberiem sliepku z polievky,kukuričku a zmiešam.
Musím to zase vyskúšať s ryžou,ozaj sme to už dávno nemali
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- ja už nič nové nepridám, ryžu varím v tom duchu ako lyduscha.
Len mne pri pražení nepíska - mne "vŕzga, ako keď kráčaš v zime po snehu" - to mi ako puberťáčke pri varení hovorila mama.
Just som si to na tom snehu odskúšala, je to značne identický zvuk.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja ryzu robim v rure a zatial som ju mala vzdy "sypku"Osmazim si nakrajanu cibulku,premyjem ryzu v studenej vode a necham ju dobre odkvapkat.Ked davam jeden pohar ryze tak vody dam jeden aj stvrt pohara.Skus.Ked som to hovorila kedysi v praci tak na mna s nedvoverou pozerali,ale ked vyskusali tak si pochvalovali ze je lepsia.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A čo tak skúsiť môj receptík .Mala som vždy pocit že moja ryža sa lepí,kamarátka mi poradila aby som ju skúsila variť ako rezance - odvtedy ju robím len tak
a nikdy sa mi už nelepila
.Postavím do hrnca /väčšieho/ variť vodu,pridám sol a trochu vegety a ked začne voda vrieť nasypem prepláchnutú ryžu,povarím do polomäkka - potom precedím a prikryjem prikrývkou /a nechám ju "dôjsť" /...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tento "recept" som uz z viacerych zdrojov pocula, ale akosi som este ani raz nenabrala odvahu ho vyskusat
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Moja švagrová na Morave varí ryžu iba takto.My keď sme u nich,je to zmena,je to cítiť,že je iná,je taká dietnejšia,neomastená,ale sype sa,nie je zlepená.
Švagor si na ňu už za tie roky zvykol tak,že inú ani nechce,no nám zase chutí tá naša.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A v domove pre týrané matky s deťmi robili včetky ženy ryžu nasledovne:naliali vodu do velkého hrnca.ked zovrela,pridali do nej sol a vysypali ryžu.Ked bola uvarená,tak ju scedili.Moje deti ju nikdy nechceli jesť.Bola taká bez chuti.A na ryzoto to malo pokračovanie.Udusili párky,mrazenú zeleninu.Potom to tam primiešali k tej ryži.Nechutné a mazlavé.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ano, to je pravda, takto varena ryza je velmi dietna, takmer bez chuti. Ta "nasa" je ovela chutnejsia.Aj ja ju varim nepreplachnutu, oprazenu a premiesanu na oleji pokial nezacne "vrzgat", potom zaliat horucou vodou (1 hrncek ryze, 2 hrnceky vody), pridat 1 KL soli, premiesat a nechat na slabom ohni dusit 20 - 30 minut. Ak mam hovadziu polievku, uvarene maso z polievky pokrajam na male kocky, na oleji oprazim na drobno nakrajanu cibulu, pridam c. papriku, trosku vegety, maso, mrazeny hrasok, ktory som predtym trochu povarila, podlejem trosicku vodou a podusim cca 5 min. Hotove premiesam s uvarenou ryzou. Na tanieri to posypem struhanym syrom a podavam s kompotom. Takto pripravene rizoto je rychle a hlavne velmi chutne. Dobru chut. A... pise sa rizoto, nie ryzoto !!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
S pravopisom problém nemám.Idem na nervy všetkým doma ked opravujem.To pri náhlení ťuknem hocičo,sem-tam mi aj písmenko vypadne.A skoro nikdy nekontrolujem napísané. A ryžu robím tak isto.Rýchle rizoto ako opisuješ robia zase moje dievčatá.Im sa nechce s ním zabávať alebo im prihorí spodok hrnca ked varia podla mna.Tak si prešli na tvoj opisovaný spôsob prípravy.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
kamila26 :
ja ryžu umývam stále,ale ju nechám oschnút a až potom pražím na oleji a cibulke do ružova. na šálku ryže dávam 2 šálky vriacej vody,osolím prikryjem,nemiešam už. čakám,až sa voda vyparí. potom premiešam jemne zvrchu vidličkou-robím pásiky po povrchu.lyžicou vyskúšam,či je na dne hrnca voda ešte a ked není,vypnem sporák,prikryjem a nechám,aby"došla"
pozn. : oplachujem vždy horúcou vodou. dobrú chuť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja kupujem ryžu dlhozrnú,lebo mne sa viac rozsýpa,ako guľatozrná.Ryžu prepláchnem a nechám vyschnúť(nie vždy,keď mám,na ponáhlo,tak je aj mokrá )Na oleji popražim,na drobno pokrájanú cibuľu,pridám ryžu,osolím,dávam aj trochu vegety,minútu popražím a zalejem vriacou-horúcou vodou.Na jeden hrnček ryže,dve hrnčeky vody.Zamiešam a nechám dusiť,na miernom ohni,viac už nemiešam.Keď už je čiastočne vodá vyparená,vypnem a nechám to v pare.Perfektná ryža je,ak na miesto vody,ryžu zalejete bujonom-kuracím,zeleninovým.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja nedám dopustiť na ryžu Parboiled, hrnček (dva) poriadne premyjem striedavo v studenej a horúcej vode (viac krát cca 4-5 x studená a 4-5x horúca) nechám odkvapkať v sitku, medzitým si do sklovita popražím cibuľku, pridám ryžu a lyžičku soli,pomiešam, nech sa ryža obalí olejom a zalejem rovnakým množstvom vody, koľko je ryže (2 hrnčeky ryže a 2 hrnčeky vody) nechám na sporáku zovrieť, medzitým si rozohrejem rúru, keď už ryža zovrela, zakryjem ju a šup s ňou do rúry na cca 15 minút. Potom ju vyberiem, na vrch dám kúsky obyčajného masla (nie rama a pod.) a premiešam, ak treba, tak ešte dosolím. Ryža je veľmi chutná, sypká a nelepí sa. Svokor nedá na moju ryžu dopustiť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja kupujem ryžu ktorá je najlacnejšia v akcii.Nie vždy sa mi podarila.Potom som ju začala robiť tak,ako píšu vyššie.Najskôr obalím na oleji,pridám vodu.Na šálku ryže 1a1/2vody,na dlhú dve.K niektorej pridávam bazalku.Má takú zaujímavú chuť.Ryžu privediem do bodu varu.Potom stiahnem plamen,zakryjem a dusím.Ak je vodnatejšia,alebo sa mi zdá nedodusená,nechám ju ešte odstavenú na sporáku.Ona sa dorobí akosi sama.Ryža,ktorá je akoby obsypaná ako keby múkov,tú preplachujem na sitku.Tak odplavím prebytok lepku.Ten typ ryže musíš premyť,lebo sa udusí a je mazlavá,lepivá.To mi deti odmietajú.Inak ochutiť ju môžeš ako píšu vyššie všeličím.Moja rodina má najradšej tú bazalkovú.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Taktiež mám najradšej ryžu Parboiled. V poslednej dobe ale deťom viac chutí obyčajná dlhozrnná. No a už zopár rokov ju varím iba v ryžovare. Majú ho skoro v každom elektre. Tam neprihorí a ja tam robím aj rizoto. Môj malý je tzv ryžožrútik a tak ju musíme mať doma stále spravenú. Bez ryžovaru by som si asi zúfala
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Na staré kolená, som sa naučila variť ryžu vďaka mojej Nicebosorečke...A je najsamlepšovejšia ,či už na ryzoto alebo len ako prílohu- Parboiled.Pred tým som varila ryžu pre murárov alebo cestárov,čiže blyvajs...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja ryžu pre murárov uvarím ešte aj teraz na elektrickom sporáku. Tam nikdy sa nikdy nestrafím,kedy znížiť bod varu.A platnička dosť dlho hreje aj po znížení.Takže raz bola kaša,inokedy chrumkala.Teraz mám našťastie znova plynový sporák.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nikto tu zatial nespomenul ryzu s majorankou....to je moja najoblubenejsia - ziadna vegeta, ci ine korenie, len sol a majoranka, postupy doteraz sedia - ja oprazim cibulku na trosilinke oleja / MM ma rad suchsiu ryzu, na to supnem preplachnutu ryzu / 1 salka, a aby sa mi rychlejsie uvarila ryza, tak dam z rychlovarnej kanvice prave zovretu vodu/ 1,5 salky, posolim, a pomajorankujem...ak chcem "experimentovat " - tak pouzijem recept po babicke - cibulu nenakrajam a neoprazim, ale napicham do nej par klincekov a supnem ju celu. ale ryza bez majoranky pre mna nie je ono
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No toto som ešte nepočula Vyskúšam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
v rodine môjho manžela sa robí ryža k pečenej kačke tzv. ludáška - je to ryža s udusenými kačacími drobkami a majoránkou, pre mňa je to trochu zvláštna kombinácia (odchovaná na knedliach a lokšiach ku kačici),ale veľmi chutná a ľahká
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tu majoranku skusim, vyzera to dobre
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
http://varecha.pravda.sk/recepty/cesnakova-ryza/6886-pouzi.html - ja robím len túto, prepáč, nechcelo sa mi prepisovať recepis, tak Ti posielam link
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
fiha, to je zaujimave
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
wow. vrelá vďaka všetkým diskutérom. verím, že rady pomôžu aj iným začínajúcim gazdinkám
ja som dávala oveľa viacej vody a preto aj dlhšie varila (kým sa nevyparila), takže z toho bola taká rozvarená kaša. z detstva si pamätám, že najhoršie bolo, keď ma dakde nútili jesť ryžu, ktorá sa mi zdala tvrdá, nedovarená. tak asi zo strachu, aby nebola tvrdá, som na to išla opačným extrémom
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
v takom pripade daj namiesto vody mlieko a dochut cukrom ci medom. Vznikne Tivynikajuca ryzova kasa, ktoru predavaju v potravinach za nehorazne ceny.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahojte kočky, tiež sme objavili čaro ryžovača - donedávna bolo varenie ryže skôr experiment, v tom hrnci sa podarí na 100 %, čo ma presvedčilo - je sypká, a bez zvyškov prilepených na okraji hrnca, nedostať len v Metre, už takmer všetkých elektro aj on line...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja robim ryzu velmi jednoducho,necham zovriet, zakryjem a vypnem sporak !!! Same sa to dovarí ! Pokrievku nedvihat !
Takto varim aj cestoviny a bez problemov-to sa neda pokazit !
P.S.:
Ked Vam ide sporak, tak sa Vam moze pripalit!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
takto isto varím aj ja,
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Najlepsia je Arborio alebo Risotti, lebo je za 20 minut, ci robis rizoto, alebo ryzu s mliekom. Ale dobre su aj celozrne ryze.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja ju robim tak, ze ju najprv kratko oprazim na oleji pokial mozno s cibulkou, potom ju prelejm decom bieleho vermutu, alebo ineho sucheho vina (super je aj nejaka sery) a potom ju nezalievam vodou, ale pripravenym bujonom a to 2 dcl, a miesam, az ryza vsetok bujon absorbuje. Az potom pridam dalsie 2 dl a znovu opakujem, kym je ryza Al Dente Takto som sa naucila od sefkucharov
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja kupujem ryzu v sackoch. Dam do hrnca vodu a sacky z ryzou a necham varit dokym sa ryza neuvari. Ryza je hotova vtrdy ked je sacok plny . Jednoduche. A ryza je jedla .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja osmazim na olivovom oleji cibulku na jemno nakrajanu, ked uz je peknucka supnem tam zeleninku.. ( mrazenu alebo sterilizovanu...co najdem...cinsku zmes, hrasok, kukuricu...to je jedno) trocha podusim, potom pridam oplachnutu ryzu....pouzivam z L...a, cervenu...je mnamky....zalejem vrelou vodou tak cca 1cm nad ryzu, prikrijem a necham 25 min.prebublavat, ale pozor treba ubrat plyn na minimum...ked nezabudnem tak aj obcas premiesam, ale nieje podmienka.....ryza ze sypka,a vyzera sskor ako zeleninove ryzoto ale my to mame moooooc radi:)))
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievcata,nechcem byt zla, ako mozete varit neumytu ryzu???!!!! Viete , co vsetko po nej pobeha , kym sa dostane do baliarne? FUUU...
potkany, mysi a vsetko mozne ine, co sa nachadza po skladoch a kontajneroch!
Treba vzdy poumyvat viackrat povyplachovat, pripadne cez sitko!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
MM hovorí že čo oči nevidia a vysype do hrnca A sme stále chvalabohu zdraví
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja občas kupujem ryžu Basmati. Tá je vždy sypká. Je trošku suchšia ako iná, preto ju používam iba k mäsu ako prílohu.
Ak robím napr. plnenú papriku alebo koložvársku a pod. tak používam inú.
Basmati vždy opláchnem a vždy ju robím ináč, podľa toho, na čo máme chuť. Niekedy orestujem cibulku, niekedy iba ryžu na oleji a potom zalejejm vodou. Pridám - vegetu, sol, príp. mäsový vývar. Vývar si na tieto príležitosti mrazím, keď robím mäsovú polievku. A potom pridám - ako kedy, červenú papriku, rôzne vňate - petržlen, zeler, alebo huby, zeleninu. Táto ryža sa mi ešte nikdy nezlepila. Chuťovo je trošku iná - je taká ľahšia, ale že vraj aj zdravšia.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nech robím ryžu akokoľvek, vždy je to grc. Potom na ňu na pár mesiacov zanevriem a keď ma to prejde, skúsim zas, aj všelijaké návody a vylepšováky, čo si naštudujem, a furt je to hnus nad hnus. A naturálnu rovno vyhadzujem, tá sa mi jakživ konzumovateľná nepodarila.
Teraz v poslednej dobe úplne nahrádzam ryžu v kuchyni pohánkou a chlapci sa nesťažujú... ale predsa. Naučte ma PLS robiť jedlú ryžu... Takú, jak v čínskej dávajú - tá mi vždy chutí. Alebo podľa vášho osvedčeného receptu. Vrelé dík.
p.s. Ak máte obľúbenú značku, ktorá sa vždy podarí, skúste nejak zašifrovane naznačiť, nech nerobíme reklamu, ale nech pochopím, čo mám brať z regála v supermakete