Paradajky sú symbolom leta a patrí medzi najuniverzálnejšiu zeleninu v kuchyni. Čerstvé sú skvelé do šalátov, ale ich chuť si môžeme užiť aj počas celého roka. Stačí ich správne spracovať. Neviete, čo s veľkou úrodou paradajok? Môžete ich zavárať, sušiť, mraziť, variť z nich pretlak či omáčky, alebo pripraviť rôzne nátierky.
Vyskúšajte recepty na domáci pretlak, kečup, paradajkovú omáčku, ale aj na sušené paradajky, ktoré vám spríjemnia zimné dni. Takto spracované paradajky sú skvelým základom do polievok, omáčok na cestoviny aj k mäsu. Uložte si ich na zimu a užívajte si bohatú chuť paradajok po celý rok.
V tomto článku nájdete tipy, čo s prebytočnými paradajkami, overené recepty našich čitateliek, ale aj praktické rady na výber odrôd podľa použitia, jednoduché spôsoby lúpanie paradajok a finty na ich skladovanie pred spracovaním.
Praktické tipy pred spracovaním paradajok
🍅 Aké paradajky na čo použiť
Na sušenie sú ideálne malé, mäsité paradajky s nízkym obsahom vody, napríklad San Marzano, Roma alebo sladké cherry paradajky.
Na pretlak a omáčky sa hodia dužinaté odrody s málo semienkami, ako Roma, Amish Paste, Big Mama.
🔪 Finty na jednoduché lúpanie paradajok
Horúca voda – paradajky narežte do kríža, vložte na 30 sekúnd do vriacej vody a hneď schlaďte v studenej. Šupka pôjde dole sama.
Pečenie v rúre – pečte pri 180 °C asi 5–8 minút, kým šupka nepraskne, potom ju ľahko odstránite.
Mrazenie – paradajky zmrazte, po rozmrazení sa šupka sama oddelí.
🏺 Ako paradajky skladovať pred spracovaním
Zrelosť je kľúčová, ak sa dá, spracujte ich v deň zberu alebo kúpy, keď majú plnú chuť.
Skladujte ich pri izbovej teplote, nie v chladničke – zachovajú si plnú chuť.
Ak ich chcete spracovať až o pár dní, uložte ich na tmavé, chladnejšie miesto a spotrebujte do 2–3 dní.
Pri väčšej úrode môžete paradajky krátko blanšírovať, nakrájať a zamraziť na neskoršie použitie.
Recepty na paradajkový pretlak, pyré, kečup a šťavu z paradajok
Pri domácej príprave máte pod kontrolou suroviny a výsledok je bez zbytočným prísad a konzervantov. Chuť aj konzistenciu si viete upraviť podľa seba.
Toto je najjednoduchší postup na výrobu domáceho paradajkového pretlaku. Zrelé paradajky sa povaria s trochou soli a potom prepasírujú, aby vznikla hladká, voňavá hmota bez šupiek a semienok. Pretlak bez zbytočných prísad, len čistá chuť paradajok. Hodí sa ako základ do polievok, omáčok či na pizzu. Základom sú kvalitné paradajky. Pozrite si recept na domáci paradajkový pretlak
Na prípravu domáceho paradajkového pyré potrebujete len paradajky a poháriky. Trochu času vám zaberie zbaviť paradajky šupiek, ale potom je to už rýchlovka, ktorej výsledkom je dokonalé 100% pyré bez zbytočným prísad a konzervantov. Takto vyzerá leto v pohári, ktoré môžete pridať do polievky, omáčok či lazaní. Pozrite si recept na domáce paradajkové pyré
Keď máte nadbytok paradajok a chuť na niečo domáce, pripravte si kečup. Jeho príprava je oveľa jednoduchšia a rýchlejšia, než by ste očakávali. Výsledkom je hustý a voňavý kečup bez konzervantov, ktorý sa hodí k mäsu, syrom, do omáčok či len tak k hranolkám. Jedna ingrediencia pridá tomuto kečupu jedinečnú farbu a chuť. Pozrite si recept na rýchly a dobrý domáci kečup
Namiesto hustého pyré si môžete pripraviť aj paradajkovú šťavu, ktorú môžete aj vypiť, ak to máte radi. Prípravu si môžete skrátiť tak, že šťavu dlho nevaríte a rovno ju zasterilizujete. Takto konzervovaná šťava je výborná na prípravu paradajkovej polievky a omáčky. Pozrite si recept na sterilizovanú paradajkovú šťavu
Pripravte si sterilizovaný základ na paradajkovú polievku, ktorý vám v zime prinesie chuť čerstvých paradajok priamo do taniera. Objavte jednoduchý spôsob, ako spracovať paradajky na bohatú a chutnú polievku, ktorú ocení celá rodina. Pozrite si recept na sterilizovaný základ na paradajkovú polievku
Recepty na sušené paradajky
Paradajky môžeme sušiť v rúre alebo sušičke. Zvyknú sa sušiť s olivovým olejom a bylinkami. Soľ pomôže pri sušení – vytiahne prebytočnú vodu a zvýrazní chuť. Pri sušení v rúre treba nechať pootvorené dvierka pre odvod pary. Po vysušení môžeme paradajky marinovať v oleji. Olejová vrstva chráni pred plesňou. Sušené paradajky budú výborné do cestovín, šalátov alebo ako príloha k syrom.
Môžete ich kúpiť a môžete si ich aj doma pripraviť. Sušené paradajky sú fantastické a s cesnakom sú najlepšie. Ak sa chystáte paradajky sušiť, pozor na výber vhodnej odrody. Najvhodnejšie sú podlhovasté paradajky s mäsitou dužinou a menším obsahom šťavy. Pozrite si recept na sušené paradajky s cesnakom
Vedeli ste, že rajčiny sa dajú usušiť aj na slnku? V našich podmienkach je lepšie použiť rúru, v nej to ide rýchlejšie a je to istota. Olejový nálev si môžete prispôsobiť podľa seba, ak nemáte radi pikantné, čili vynechajte. Pozrite si recept na sušené rajčiny
Kto by nemiloval sušené paradajky v olivovom olej. Je to delikatesa, ktorá sa hodí do šalátov, nátierok, cestovín... Netvrdíme, že vám príprava nezaberie nejaký čas, ale za tú chuť a zimné zásoby to skutočne stojí. Pozrite si recept na sušené paradajky v olivovom oleji
Toto je ďalší recept na sušené paradajky, ktorých chuť podčiarkne cesnak, provensálske bylinky a tymian. Sušené paradajky sa hodia najmä do talianskych jedál, no ich použitie je oveľa širšie. Pozrite si recept na sušené paradajky
Lúpané paradajky v pretlaku sa hodia najmä v zime do lasagní, ale aj do šalátov, na pizzu a do polievky. Môžeme si ich pripraviť aj doma z vlastnej úrody. Tento recept je výborný spôsob, ako si uchovať chuť čerstvých paradajok na celý rok. Príprava je jednoduchá, potrebujete kvalitné a zrelé paradajky a trochu času na zaváranie. Pozrite si recept na domáce lúpané paradajky v pretlaku
Ak sa bojíte paradajky sušiť, tak ich skúste zavariť s cesnakom, ktorý im dodá výnimočnú chuť. S octom zavarené paradajky môžete pridať do šalátov, ako prílohu k mäsu, a dobre poslúžia aj na obloženej mise. Pozrite si recept na zavárané cherry paradajky
Fanúšikovia kyslých dobrôt neohrdnú ani zaváranými nezrelými paradajkami. Pozor, nezrelé paradajky obsahujú isté množstvo toxických látok, preto by ste to s ich konzumáciou nemali preháňať. Pozrite si recept na zavárané zelené paradajky
Mnohí si pamätáme časy, keď bola omáčka Uncle Ben's veľmi populárna. Neboli by sme to my, ak by sme sa nepokúsili omáčku napodobniť v domácich podmienkach. Vyskúšajte recept na domácu Uncle Ben's omáčku z paradajok, cukety a papriky, ktorá sa perfektne hodí pod mäso, na špagety, ale aj na pizzu. Pozrite si recept na domácu všestrannú omáčku "uncle bens"
Táto srbská špecialita je úžasná, kto ju ešte neochutnal, prichádza o veľa. Ak chcete byť autentickí, dajte si ho k čevapčiči. Pozrite si recept na ajvar
Domácu verziu obľúbenej omáčky so šampiňónmi si môžete pripraviť podľa tohto receptu. Možno to bude trochu iné, ale bude to podľa vášho gusta a zloženie budete mať pod kontrolou. Pozrite si recept na domácu omáčku "uncle bens"
Paradajkový džem možno pre mnohých neznie lákavo, no je to skutočná delikatesa. Ak máte radi paradajky, budete milovať aj paradajkový džem. Chuťovo je podobný šípkovému, takže žiadny šok neutrpíte. Viete ho premeniť aj verziu, ktorá sa bude hodiť k mäsu, stačí pridať čili, cesnak a priblížiť sa chuťovo k sladkej čili omáčke. Pozrite si recept na rajčinový džem
Pripravte si výbornú paradajkovú nátierku, ktorá dobre poslúži na hrianky, ale aj ako poctivý základ na omáčku do cestovín. Ak o s množstvom preženiete, nátierku môžete aj zavariť, neublíži jej to. Pozrite si recept na paradajkové čatní s karamelizovanou cibuľou
Často kladené otázky
Dajú sa paradajky jesť so šupkou aj po spracovaní? Áno, najmä mladé a malé paradajky majú tenkú šupku, ktorú nie je potrebné odstraňovať. Pri pretlaku alebo omáčkach je však vhodné paradajky ošúpať.
Ako zistím, že sú paradajky dostatočne zrelé? Zrelé paradajky majú intenzívnu farbu, sú mierne mäkké na dotyk a voňajú.
Je lepšie paradajky sušiť v rúre alebo na slnku? Na slnku získajú výraznejšiu chuť, ale sušenie v rúre či sušičke je rýchlejšie a hygienickejšie.
Nakladaná zelenina v zime poteší. Zavarte si cuketu, tekvicu, cviklu, uhorky, paradajky či kapustu. Spravte si čalamádu, ajvar, kečup či domácu omáčku Uncle Bens.
sedita 123321, Kamila, piletka | Koláž: Naničmama.sk | Ako spracovať paradajky
Paradajky sú symbolom leta a patrí medzi najuniverzálnejšiu zeleninu v kuchyni. Čerstvé sú skvelé do šalátov, ale ich chuť si môžeme užiť aj počas celého roka. Stačí ich správne spracovať. Neviete, čo s veľkou úrodou paradajok? Môžete ich zavárať, sušiť, mraziť, variť z nich pretlak či omáčky, alebo pripraviť rôzne nátierky.
Vyskúšajte recepty na domáci pretlak, kečup, paradajkovú omáčku, ale aj na sušené paradajky, ktoré vám spríjemnia zimné dni. Takto spracované paradajky sú skvelým základom do polievok, omáčok na cestoviny aj k mäsu. Uložte si ich na zimu a užívajte si bohatú chuť paradajok po celý rok.
V tomto článku nájdete tipy, čo s prebytočnými paradajkami, overené recepty našich čitateliek, ale aj praktické rady na výber odrôd podľa použitia, jednoduché spôsoby lúpanie paradajok a finty na ich skladovanie pred spracovaním.
Praktické tipy pred spracovaním paradajok
🍅 Aké paradajky na čo použiť
🔪 Finty na jednoduché lúpanie paradajok
🏺 Ako paradajky skladovať pred spracovaním
Recepty na paradajkový pretlak, pyré, kečup a šťavu z paradajok
Pri domácej príprave máte pod kontrolou suroviny a výsledok je bez zbytočným prísad a konzervantov. Chuť aj konzistenciu si viete upraviť podľa seba.
Domáci paradajkový pretlak – hustý a plný chuti
Foto: elif tekkaya na Pexels
Toto je najjednoduchší postup na výrobu domáceho paradajkového pretlaku. Zrelé paradajky sa povaria s trochou soli a potom prepasírujú, aby vznikla hladká, voňavá hmota bez šupiek a semienok. Pretlak bez zbytočných prísad, len čistá chuť paradajok. Hodí sa ako základ do polievok, omáčok či na pizzu. Základom sú kvalitné paradajky. Pozrite si recept na domáci paradajkový pretlak
Domáce paradajkové pyré
Foto: sedita 321123
Na prípravu domáceho paradajkového pyré potrebujete len paradajky a poháriky. Trochu času vám zaberie zbaviť paradajky šupiek, ale potom je to už rýchlovka, ktorej výsledkom je dokonalé 100% pyré bez zbytočným prísad a konzervantov. Takto vyzerá leto v pohári, ktoré môžete pridať do polievky, omáčok či lazaní. Pozrite si recept na domáce paradajkové pyré
Rýchly a dobrý domáci kečup
Foto: pixabay.com
Keď máte nadbytok paradajok a chuť na niečo domáce, pripravte si kečup. Jeho príprava je oveľa jednoduchšia a rýchlejšia, než by ste očakávali. Výsledkom je hustý a voňavý kečup bez konzervantov, ktorý sa hodí k mäsu, syrom, do omáčok či len tak k hranolkám. Jedna ingrediencia pridá tomuto kečupu jedinečnú farbu a chuť. Pozrite si recept na rýchly a dobrý domáci kečup
Sterilizovaná paradajková šťava
Foto: dasa_
Namiesto hustého pyré si môžete pripraviť aj paradajkovú šťavu, ktorú môžete aj vypiť, ak to máte radi. Prípravu si môžete skrátiť tak, že šťavu dlho nevaríte a rovno ju zasterilizujete. Takto konzervovaná šťava je výborná na prípravu paradajkovej polievky a omáčky. Pozrite si recept na sterilizovanú paradajkovú šťavu
Sterilizovaný základ na paradajkovú polievku
Foto: verika92
Pripravte si sterilizovaný základ na paradajkovú polievku, ktorý vám v zime prinesie chuť čerstvých paradajok priamo do taniera. Objavte jednoduchý spôsob, ako spracovať paradajky na bohatú a chutnú polievku, ktorú ocení celá rodina. Pozrite si recept na sterilizovaný základ na paradajkovú polievku
Recepty na sušené paradajky
Paradajky môžeme sušiť v rúre alebo sušičke. Zvyknú sa sušiť s olivovým olejom a bylinkami. Soľ pomôže pri sušení – vytiahne prebytočnú vodu a zvýrazní chuť. Pri sušení v rúre treba nechať pootvorené dvierka pre odvod pary. Po vysušení môžeme paradajky marinovať v oleji. Olejová vrstva chráni pred plesňou. Sušené paradajky budú výborné do cestovín, šalátov alebo ako príloha k syrom.
Sušené paradajky s cesnakom a bylinkami
Foto: Dzeny
Môžete ich kúpiť a môžete si ich aj doma pripraviť. Sušené paradajky sú fantastické a s cesnakom sú najlepšie. Ak sa chystáte paradajky sušiť, pozor na výber vhodnej odrody. Najvhodnejšie sú podlhovasté paradajky s mäsitou dužinou a menším obsahom šťavy. Pozrite si recept na sušené paradajky s cesnakom
Sušené paradajky s čili
Foto: pixabay.com
Vedeli ste, že rajčiny sa dajú usušiť aj na slnku? V našich podmienkach je lepšie použiť rúru, v nej to ide rýchlejšie a je to istota. Olejový nálev si môžete prispôsobiť podľa seba, ak nemáte radi pikantné, čili vynechajte. Pozrite si recept na sušené rajčiny
Sušené paradajky v olivovom oleji
Foto: sedita321123
Kto by nemiloval sušené paradajky v olivovom olej. Je to delikatesa, ktorá sa hodí do šalátov, nátierok, cestovín... Netvrdíme, že vám príprava nezaberie nejaký čas, ale za tú chuť a zimné zásoby to skutočne stojí. Pozrite si recept na sušené paradajky v olivovom oleji
Sušené paradajky s cesnakom a bylinkami
Foto: piletka
Toto je ďalší recept na sušené paradajky, ktorých chuť podčiarkne cesnak, provensálske bylinky a tymian. Sušené paradajky sa hodia najmä do talianskych jedál, no ich použitie je oveľa širšie. Pozrite si recept na sušené paradajky
Ako sterilizovať paradajky
Domáce lúpané paradajky v pretlaku
Foto: sedita 321123
Lúpané paradajky v pretlaku sa hodia najmä v zime do lasagní, ale aj do šalátov, na pizzu a do polievky. Môžeme si ich pripraviť aj doma z vlastnej úrody. Tento recept je výborný spôsob, ako si uchovať chuť čerstvých paradajok na celý rok. Príprava je jednoduchá, potrebujete kvalitné a zrelé paradajky a trochu času na zaváranie. Pozrite si recept na domáce lúpané paradajky v pretlaku
Zavárané cherry paradajky s cesnakom
Foto: piletka
Ak sa bojíte paradajky sušiť, tak ich skúste zavariť s cesnakom, ktorý im dodá výnimočnú chuť. S octom zavarené paradajky môžete pridať do šalátov, ako prílohu k mäsu, a dobre poslúžia aj na obloženej mise. Pozrite si recept na zavárané cherry paradajky
Zavárané zelené paradajky
Foto: Betka Mokos
Fanúšikovia kyslých dobrôt neohrdnú ani zaváranými nezrelými paradajkami. Pozor, nezrelé paradajky obsahujú isté množstvo toxických látok, preto by ste to s ich konzumáciou nemali preháňať. Pozrite si recept na zavárané zelené paradajky
Recepty na omáčky a prílohy z paradajok
Domáca všestranná omáčka "uncle bens"
Foto: aramana
Mnohí si pamätáme časy, keď bola omáčka Uncle Ben's veľmi populárna. Neboli by sme to my, ak by sme sa nepokúsili omáčku napodobniť v domácich podmienkach. Vyskúšajte recept na domácu Uncle Ben's omáčku z paradajok, cukety a papriky, ktorá sa perfektne hodí pod mäso, na špagety, ale aj na pizzu. Pozrite si recept na domácu všestrannú omáčku "uncle bens"
Ajvar
Foto: Evicka56
Táto srbská špecialita je úžasná, kto ju ešte neochutnal, prichádza o veľa. Ak chcete byť autentickí, dajte si ho k čevapčiči. Pozrite si recept na ajvar
Domáca omáčka "uncle bens" so šampiňónmi
Foto: pixabay.com
Domácu verziu obľúbenej omáčky so šampiňónmi si môžete pripraviť podľa tohto receptu. Možno to bude trochu iné, ale bude to podľa vášho gusta a zloženie budete mať pod kontrolou. Pozrite si recept na domácu omáčku "uncle bens"
Džem z rajčín
Foto: archív redakcie
Paradajkový džem možno pre mnohých neznie lákavo, no je to skutočná delikatesa. Ak máte radi paradajky, budete milovať aj paradajkový džem. Chuťovo je podobný šípkovému, takže žiadny šok neutrpíte. Viete ho premeniť aj verziu, ktorá sa bude hodiť k mäsu, stačí pridať čili, cesnak a priblížiť sa chuťovo k sladkej čili omáčke. Pozrite si recept na rajčinový džem
Paradajkové čatní s karamelizovanou cibuľou
Foto: Dzeny
Pripravte si výbornú paradajkovú nátierku, ktorá dobre poslúži na hrianky, ale aj ako poctivý základ na omáčku do cestovín. Ak o s množstvom preženiete, nátierku môžete aj zavariť, neublíži jej to. Pozrite si recept na paradajkové čatní s karamelizovanou cibuľou
Často kladené otázky
Áno, najmä mladé a malé paradajky majú tenkú šupku, ktorú nie je potrebné odstraňovať. Pri pretlaku alebo omáčkach je však vhodné paradajky ošúpať.
Zrelé paradajky majú intenzívnu farbu, sú mierne mäkké na dotyk a voňajú.
Na slnku získajú výraznejšiu chuť, ale sušenie v rúre či sušičke je rýchlejšie a hygienickejšie.
Pozrite si aj:
Recepty na zaváranú zeleninu - cuketu, tekvicu, cviklu, paradajky...
Foto: Kamila, clauid1, sedita123321, Martuška123 | Koláž: Naničmama.sk | Zaváraná zelenina
10 receptov na paradajkovú polievku a omáčky
Foto: dasa_, sedita32123, M.á.r.i.a | Koláž: Naničmama.sk | Paradajkové polievky a omáčky