
dasa_ | Slivkový koláč s pudingom
Inšpiroval ma skvelý jablkový koláč od Dzeny. Len som vymenila jablká a slivky a urobila drobnú úpravu v ceste. Pevný tuk (Palmarin, maslo) som zmenila za tvaroh s prídavkom repkového oleja. Myslím, že aj táto verzia stojí za vyskúšanie, aj keď to nie je klasika z jednej misky.
Cesto: | ||
150 | gramov | tvaroh jemný hrudkovitý |
70 | gramov | cukor |
1 | kus | vanilkový cukor |
1 | kus | vajce |
6 | polievkové lyžice | repkový olej |
250 | gramov | polohrubá múka |
1 | kus | prášok do pečiva |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
Plnka 1: | ||
3⁄4 | balík | okrúhle piškóty |
3⁄4 | kilogram | slivky |
1 | kus | škoricový cukor |
Plnka 2: | ||
3⁄4 | liter | mlieko |
2 | kusov | Zlatý klas |
4 | polievkové lyžice | cukor |
Pripravíme plech na pečenie - vyložíme papierom. Rúru predhrejeme na 165 stupňov. V miske zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor. Pridáme vajce a olej a dobre premiešame. Vsypeme múku, prášok do pečiva a soľ a vypracujeme tuhé cesto.
Rozdelíme na dve polovice. jednu polovicu rozvaľkáme na dno plechu 20x30 cm.

Na cesto rozmiestnime okrúhle piškóty. Sú dôležité, lebo slivky pri pečení pustia šťavu. A vďaka piškótam sa cesto nerozmočí. Na piškóty rozmiestnime umyté a nakrájané slivky. Vrch posypeme škoricovým cukrom alebo aspoň škoricou.

V 200 ml mlieka rozmiešame 2 Zlaté klasy. Do zvyšku mlieka pridáme cukor, privedieme k varu. Vlejeme rozmiešané Zlaté klasy a uvaríme hustý puding. Ešte horúci ho nalejeme rovno na slivky v plechu. Plechom pobúchame, aby puding zatiekol až dole.
Druhú polovicu cesta rozvaľkáme medzi potravinovou fóliou alebo papierom na pečenie na rozmer plechu. Prenesieme a položíme na puding. Vyrovnáme a popicháme vidličkou.

Vložíme do rúry vyhriatej na 165 stupňov a pečieme asi 40 minút. Po 30 minútach odporúčam skontrolovať farbu. Ideálne je krájať až po úplnom vychladnutí, t.j. najskôr za 4-5 hodín.
Dobrú chuť.
U nás práve slivky dozrievajú, postupne, prvý strom už skončil, začal druhý. Tak ešte môžem vymýšľať :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Joooj, to je super:) Mama bude nadšená, že takto inšpirovala:)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyzerá to dobre, určite skúsim, keď budem mať slivky.