reklama

Slivkový koláč s pudingom

Pridal/a dasa_ dňa 06. 08. 2024 - 09:35 - Recepty dasa_
Slivkový koláč s pudingom, Koláče, recept, dasa_

dasa_ | Slivkový koláč s pudingom


reklama

Inšpiroval ma skvelý  jablkový koláč od Dzeny.  Len som vymenila jablká a slivky a urobila drobnú úpravu v ceste. Pevný tuk (Palmarin, maslo) som zmenila za tvaroh s prídavkom repkového oleja. Myslím, že aj táto verzia stojí za vyskúšanie, aj keď to nie je klasika z jednej misky.

Ingrediencie
Cesto:
150 gramov tvaroh jemný hrudkovitý
70 gramov cukor
1 kus vanilkový cukor
1 kus vajce
6 polievkové lyžice repkový olej
250 gramov polohrubá múka
1 kus prášok do pečiva
1⁄4 čajová lyžička soľ
Plnka 1:
3⁄4 balík okrúhle piškóty
3⁄4 kilogram slivky
1 kus škoricový cukor
Plnka 2:
3⁄4 liter mlieko
2 kusov Zlatý klas
4 polievkové lyžice cukor
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Pripravíme plech na pečenie - vyložíme papierom. Rúru predhrejeme na 165 stupňov. V miske zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor. Pridáme vajce a olej a dobre premiešame. Vsypeme múku, prášok do pečiva a soľ a vypracujeme tuhé cesto.

Rozdelíme na dve polovice. jednu polovicu rozvaľkáme na dno plechu 20x30 cm.

Cesto na slivkový koláč s pudingom
Foto: dasa_

Na cesto rozmiestnime okrúhle piškóty. Sú dôležité, lebo slivky pri pečení pustia šťavu. A vďaka piškótam sa cesto nerozmočí. Na piškóty rozmiestnime umyté a nakrájané slivky. Vrch posypeme škoricovým cukrom alebo aspoň škoricou.

Slivky v koláči s pudingom.
Foto: dasa_

V 200 ml mlieka rozmiešame 2 Zlaté klasy. Do zvyšku mlieka pridáme cukor, privedieme k varu. Vlejeme rozmiešané Zlaté klasy a uvaríme hustý puding. Ešte horúci ho nalejeme rovno na slivky v plechu. Plechom pobúchame, aby puding zatiekol až dole.

Druhú polovicu cesta rozvaľkáme medzi potravinovou fóliou alebo papierom na pečenie na rozmer plechu. Prenesieme a položíme na puding. Vyrovnáme a popicháme vidličkou.

Slivkový koláč s pudingom pripravený na pečenie.
Foto: dasa_

Vložíme do rúry vyhriatej na 165 stupňov a pečieme asi 40 minút. Po 30 minútach odporúčam skontrolovať farbu. Ideálne je krájať až po úplnom vychladnutí, t.j. najskôr za 4-5 hodín.
Dobrú chuť.

Výnos
1 plech 20x30 cm
Celkový čas
55 minút
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
40 minút

reklama


reklama

Ľubica Hlinková, Ut, 06. 08. 2024 - 11:58

Vyzerá to dobre, určite skúsim, keď budem mať slivky.

dasa_, Ut, 06. 08. 2024 - 12:10

U nás práve slivky dozrievajú, postupne, prvý strom už skončil, začal druhý. Tak ešte môžem vymýšľať :)

Dzeny, St, 07. 08. 2024 - 11:02

Joooj, to je super:) Mama bude nadšená, že takto inšpirovala:)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama