reklama

Cipanaaa - Podkutá fazľová polievka???

sidielkova , 19. 10. 2012 - 09:14

reklama

Vie mi niekto bližšie opísať, čo to môže byť? Podkutých poznám - kdekoho...
Ale miláčik chce podkutú fazuľovú polievku a ja ani netuším o čom hovorí, alebo ma uráža?:)))) Možno žienky východniarky by na vedeli usmerniť čo je podkutá fazuľová polievka bo ju dnes robím na domácu úlohu:)

Pozrite si aj


reklama


reklama

jancila, Pi, 19. 10. 2012 - 10:08

My tomu doma hovoríme "podbitá" fazuľová Úsmev

Je to kyslomliečna polievka z fazule a so zemiakmi, ideálne z veľkej fialovej. Vtedy je taká ružovkavo-fialková a neuveriteľne sa jej dokážem prežrať Veľký úsmev

Ja dám variť namočenú fazuľu, bez soli, s bobkáčom, čiernym korením a jednou guľkou nového korenia. Potom v druhom väčšom hrnci urobím maslovú zápražku, do nej vlejem fazuľu aj s vodou (niekto vraj mení vodu, ja nie Úsmev ), pridám mlieko a smotanu na varenie a pridám zemiaky. Na tanieri dochucujem octom a cukrom Úsmev

sidielkova, Pi, 19. 10. 2012 - 10:05

Jancila ďakujem:))))) Tak možno to bude aj podbitá a nie podkutá:))) Ja som to dnes ráno počula prvý krát, až som si pripadala ako začiatočník v kuchyni:) podľa mňa je to obyčajná kyslá fazuľová polievka - fajná. Mám pravdu? Alebo robí sa aj niečo špeciálne ak mi poradíš?

jancila, Pi, 19. 10. 2012 - 10:31

Doplnila som môj postup Úsmev, ale bežne ju robím aj z konzervovanej fazule, veľkej farebnej v slanom náleve. Zvyčajne totiž zabudnem fazuľu namočiť Veľký úsmev

Rodičia istý čas žili na východe a asi odtiaľ majú také špéci názvy, že pelmene, podbitá polievka, čušpajz a pod....

sidielkova, Pi, 19. 10. 2012 - 10:37

Ano Jancila, sak i ten môj je východniar, preto mi vybil ten názov dych, ale aj podľa mňa to je klasická fazuľová polievka s cca s tým istým postupom ako máš Ty:) Akurát že ja ju nechám troška odstáť aby vychladla a dochutím ju neskôr všetku v hrnci citrónovou šťavou aby sa nezdrcla:)
ale ďakujem krásne že si ma uistila:))) večer Ti dám vedieť, či si ma správne usmernila a čo na to môj polovičiak:)))

val, Pi, 19. 10. 2012 - 10:43

Robievam takto na "bielo" aj sosovicovu polievk. Zahustujem sladkou smotanou s 2 lyzicami muky, tiez pridavam citronovu stavu a ako bonus davam odstavenej polievky aj kyslu smotanu. Moje detuchy to maju velmi rady. A co sa tyka fazule tak niet nad domacu Slnko Slnko , ja ju mam od rodiny mojho draheho z dalekeho vychodu (Zboj). Nielen ze je polievka chutnejsia ale sa i fazula skor uvari. Btw vdaka za tip zajtra navarim Áno Mrkám

lydusha (bez overenia), Pi, 19. 10. 2012 - 11:49

Eeeeeee, a aky je rozdiel medzi domacou fazulou a fazulou v obchode? Ci domaca ma nejaky specialny postup rastu?

sidielkova, Pi, 19. 10. 2012 - 13:07

no môže to byť odrodou, tiež to môže byť pestovaním, ošetrovaním, hnojením a hlavne sušením a uskladňovaním.... ale nepochybne vlastná úroda je naozaj oveľa chutnejšia a kvalitnejšia ako kupovaná v obchode v igelitovom balení

Evka1223, Pi, 19. 10. 2012 - 15:38

...je do nej vložená vlastná energia, láska a žiadna chémia ... a zo záhonu na stôl putuje v podmienkach "ako dieťa vo vatičke"....čo sa nedá 100%-ne povedať o tej kúpenskej....okrem kupovanej od nemenovanej (tetky Margity) na tržnici, lebo viem, že je jej vlastná Úsmev

val, Pi, 19. 10. 2012 - 15:36

podla mojich skusenosti dost velky Úsmev ja uz z obchodu nekupujem, bud dostanem z rodiny alebo kupim od babky na trhu. Mala som skusenosti, ze fazulu z obchodu som straaaasne dlho musela varit a furt sa objavil nejaky tvrdy kusok. Porovnala by som to s akymkolvek domacim produktom Úsmev

sidielkova, Pi, 19. 10. 2012 - 11:14

Ja ju idem uvariť dnes. Robievam ju ale len so sladkou smotanou, a ako doplnok miesto chleba k nej robievam slaný koláč z kysnutého cesta. Klasické kysnuté cesto vymiesim a keď vykysne vycápem ho plech, zarovnám a na vrch lyžicou natriem kyslú smotanu. Potom poprepichujem vidličkou, aby sa tá smotana dostala aj kúsok nižšie do cesta. Vrch kuščok posolím. Niekedy, ak nie je piatok, posypem aj nakrájanou slaninkou, alebo potriem olejom zmiešaným s rozpučeným cesnakom a soľou. Ale aj so samou kyslou smotanou je to mega mega fantastické miesto chleba:)))))))))))))

jancila, Pi, 19. 10. 2012 - 14:23

áááááánoooooo takto mám tú polievku najradšej Slnko
Tomuto zas môj trnavský manžel vraví "báleš". Občas posýpam kôprom, mňaaaam.

Len k tej fazuli - tá konzervovaná je menej chutná, ako doma vypestovaná veliká fľakatá fazulisko. Tú moji rodičia roky pestujú kde sa len dá, pchajú ju do záhrad svojim deťom a potom sušia, mrazia a hostia nás ňou Úsmev Nebránim sa kúpeniu na trhu, alebo prinajhoršom aj v obchode, ale takúto strakuľu som veru ešte v obchode nenašla Úsmev

A ja hneď volám mame, aby sa inšpirovala a navarila.... nie je nad tú mamičkovskú podbitú....

val, Pi, 19. 10. 2012 - 11:21

Juuuj ale to velmo dobry napad Úsmev velmi dobra inspiracia, zajtra nastartujem aj pekaren, moje kobylky maju rady taketo mnamoty

sidielkova, Pi, 19. 10. 2012 - 11:31

Tak sa teším, ak som Ťa inšpirovala:))) ja sa tiež už normálne teším , keď budem doma kúzliť:))))) Len ja pekáreň nemám, ale mám krásnu elektrickú rúru, takže niekedy si pripadám s varením ako stará mama, bo tie také vyvárajú a vypekajú vnúčatkám:)))

val, Pi, 19. 10. 2012 - 15:40

ja mam pekarnicku nielen kvoli chlebu ale aj kvoli kysnutemu cestu Úsmev take ako z pekarne sa mne jakziv nepodarilo. Mojim detom chutia take klasicke buchty, pagace a posuchy

Klaudia17, So, 20. 10. 2012 - 11:11

Presne ako píšeš Áno Áno Áno to kysnuté cesto to je jedna báseň,nadýchané keď som ho prvý krát dala do pekárničky som nechápala,ľahučké veľmi dobre sa s ním robilo.Keď bola Akcia v T...u 13 e no nekúp to?!Veľmi odporúčam a dávam tip na Vianoce.

sidielkova, Pi, 19. 10. 2012 - 11:31

Tak sa teším, ak som Ťa inšpirovala:))) ja sa tiež už normálne teším , keď budem doma kúzliť:))))) Len ja pekáreň nemám, ale mám krásnu elektrickú rúru, takže niekedy si pripadám s varením ako stará mama, bo tie také vyvárajú a vypekajú vnúčatkám:)))

Martina79, Pi, 19. 10. 2012 - 13:16

Úsmev dobrý typ na zajtrajší obed. Tlieskam

sidielkova, Pi, 19. 10. 2012 - 13:24

Teším sa:))))

eniXelka, Pi, 19. 10. 2012 - 23:30

Podkuta fazulova polievka je obycajna podbita fazulova polievka. Len fajnsmekri si do nej hadzu podkovy......

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama