Čo uvariť cez víkend? Víkendové menu pre rodinu aj chvíle pohody
Martuška 123, Dzeny, Frommykitchendotcom | Koláž: Naničmama.sk | Čo uvariť cez víkend
reklama
Kým cez týždeň hľadáme rýchle riešenia, víkendové varenie má iný rytmus. Je to priestor spomaliť, otvoriť okno a nechať kuchyňu naplniť novými vôňami a chuťami. Občas je fajn dopriať si pomalšie tempo, a pripraviť si jedlá, ktoré nás vracajú k domovu.
Kuchyňa sa mení na centrum chutí a vôní, tu zavonia cesnak v cestíčku na rezne, tam sa na stole objaví misa šalátu s chrumkavými orechmi.
Stačí chvíľa a v hrnci sa varí syrová polievka, ktorá vás prenesie do Holandska, alebo sa pomaly dusí cícer s karfiolom pre tých, čo hľadajú odľahčený obed.
Víkendové menu je mozaikou – sladká spomienka na detstvo v podobe parených buchiet, tradičná guľášová polievka s haluškami, ale aj netradičné experimenty ako obrátený jablkový zákusok s čokoládou.
Vybrať si môžete podľa nálady: zasýtiť, prekvapiť, alebo potešiť chuťové bunky niečím, čo bežne nevaríte. V tom je čaro víkendu – že máme priestor zahrať sa s jedlom a urobiť si malý sviatok pri stole.
Jednoduché zapekané zemiaky s bryndzou, pancettou a cibuľkou. Poctivé jedlo zasýti a zároveň pripomenie tradičné chute, ku ktorým sa radi vraciame, najmä keď máme viac času na varenie. Pozrite si recept na sedliacke zemiaky
Voňavé, nadýchané a plnené lekvárom – buchty ako od starých mám. Víkend dáva priestor pripraviť si ich doma a vychutnať spolu s rodinou ako sladký obed alebo bohatý dezert. Pozrite si recept na parené buchty
Polievka, ktorá vás prenesie do zahraničia priamo od nedeľného stola. Bohatá chuť syra Gouda a chrumkavé krutóny z nej robia netradičný začiatok obeda, ktorý si zaslúži pomalšie vychutnávanie. Pozrite si recept na holandskú syrovú polievku
Tradičné rezne tentoraz v jemnom cestíčku s kyslou smotanou a cesnakom. Pripomínajú nedele u starých rodičov a ich príprava nezaberie veľa času, takže stihnete aj oddych medzi chodmi. Pozrite si recept na bravčové rezne v cestíčku
Rýchlejšia verzia klasiky, ktorá poteší na rodinný obed. Jemné kuracie prsia so šampiňónmi v smotanovej omáčke si rozumejú s cestovinami aj ryžou – ideálne, keď chcete chutný obed bez zdĺhavého postávania pri sporáku. Pozrite si recept na kurací stroganov so šampiňónmi
Voňavá misa zeleninového karí je dôkazom, že aj bez mäsa môže byť obed výdatný. Víťazná kombinácia cíceru, karfiolu a korenín s istotou zaženie hlad, a pritom nechá čas aj na pokojné víkendové popoludnie. Pozrite si recept na karí s karfiolom a cícerom
Ľahký šalát je výbornou protiváhou sýtejším jedlám víkendového menu. Kombinácia chrumkavej zeleniny, jabĺk a orechov osvieži stôl a pripraví priestor pre hlavný chod aj dezert. Pozrite si recept na zeleninový šalát s jablkami a orechmi
Cesto s kyslou smotanou a jablká v netradičnom prevedení – to je koláč ako stvorený na víkend, keď máte trochu času pohrať sa v kuchyni s niečím novým a nevyskúšaným. Pozrite si recept na kopčekový koláč s jablkami
Víkend je správny čas dopriať si sladký experiment. Tento obrátený koláč spája šťavnaté jablká s bohatou čokoládovou polevou a vytvára dezert, ktorý pôsobí slávnostne, no jeho prípravu zvládnete bez stresu. Pozrite si recept na obrátený jablkový zákusok s čokoládovou polevou
Vyberte si z receptov na sladký obed, rýchlu večeru alebo víkendovú pochúťku. Stačí pár jabĺk a môžete si vyčarovať sladké jedlá, ktoré si obľúbia deti aj dospelí.
Využite sezónu sladkej kapusty a pripravte si niektorý z receptov - od klasického boršču, kapusty s bravčovým mäsom či plnených kapustných listov, až po ľahké kapustovo-mrkvové šaláty alebo cestoviny s kapustou a zemiakmi.
Nádherné torty zdobené ľudovými motívmi sú obľúbená na svadbách, jubileách a iných oslavách. Milovníci ľudovej kultúry ocenia torty s motívmi ľudových výšiviek, ktoré krásne vyniknú nielen na snehobielej poťahovke.
Prinášame výber jedál, ktoré zvládnete bez stresu a s výborným výsledkom – krémová tekvicová polievka, šťavnaté kuracie prsia v omáčke a navyše recepty na domáci chlieb, ktorý rozvonia kuchyňu.
Martuška 123, Dzeny, Frommykitchendotcom | Koláž: Naničmama.sk | Čo uvariť cez víkend
Kým cez týždeň hľadáme rýchle riešenia, víkendové varenie má iný rytmus. Je to priestor spomaliť, otvoriť okno a nechať kuchyňu naplniť novými vôňami a chuťami. Občas je fajn dopriať si pomalšie tempo, a pripraviť si jedlá, ktoré nás vracajú k domovu.
Kuchyňa sa mení na centrum chutí a vôní, tu zavonia cesnak v cestíčku na rezne, tam sa na stole objaví misa šalátu s chrumkavými orechmi.
Stačí chvíľa a v hrnci sa varí syrová polievka, ktorá vás prenesie do Holandska, alebo sa pomaly dusí cícer s karfiolom pre tých, čo hľadajú odľahčený obed.
Víkendové menu je mozaikou – sladká spomienka na detstvo v podobe parených buchiet, tradičná guľášová polievka s haluškami, ale aj netradičné experimenty ako obrátený jablkový zákusok s čokoládou.
Vybrať si môžete podľa nálady: zasýtiť, prekvapiť, alebo potešiť chuťové bunky niečím, čo bežne nevaríte. V tom je čaro víkendu – že máme priestor zahrať sa s jedlom a urobiť si malý sviatok pri stole.
Čo uvariť v sobotu: Lacný falošný guláš s krupicovými haluškami
Foto: Dzeny
Polievka z detstva, ktorá zahreje a zasýti aj bez mäsa. Spojenie zemiakov, korenín a mäkkých halušiek je ideálne, keď chcete variť úsporne a pritom pripraviť jedlo, ktoré má dušu. Pozrite si recept na lacný falošný guláš s krupicovými haluškami
🥦 Tradičné a sezónne jedlá: Sedliacke zemiaky
Foto: Frommykitchendotcom
Jednoduché zapekané zemiaky s bryndzou, pancettou a cibuľkou. Poctivé jedlo zasýti a zároveň pripomenie tradičné chute, ku ktorým sa radi vraciame, najmä keď máme viac času na varenie. Pozrite si recept na sedliacke zemiaky
🧇Sladké jedlo: Parené buchty
Foto: Frommykitchendotcom
Voňavé, nadýchané a plnené lekvárom – buchty ako od starých mám. Víkend dáva priestor pripraviť si ich doma a vychutnať spolu s rodinou ako sladký obed alebo bohatý dezert. Pozrite si recept na parené buchty
🍲Nedeľný obed: Holandská syrová polievka
Foto: Medzinárodná kuchyňa
Polievka, ktorá vás prenesie do zahraničia priamo od nedeľného stola. Bohatá chuť syra Gouda a chrumkavé krutóny z nej robia netradičný začiatok obeda, ktorý si zaslúži pomalšie vychutnávanie. Pozrite si recept na holandskú syrovú polievku
🍗Hlavný chod s mäsom: Bravčové rezne v cestíčku
Foto: verika92
Tradičné rezne tentoraz v jemnom cestíčku s kyslou smotanou a cesnakom. Pripomínajú nedele u starých rodičov a ich príprava nezaberie veľa času, takže stihnete aj oddych medzi chodmi. Pozrite si recept na bravčové rezne v cestíčku
Kurací stroganov so šampiňónmi
Foto: Martuška 123
Rýchlejšia verzia klasiky, ktorá poteší na rodinný obed. Jemné kuracie prsia so šampiňónmi v smotanovej omáčke si rozumejú s cestovinami aj ryžou – ideálne, keď chcete chutný obed bez zdĺhavého postávania pri sporáku. Pozrite si recept na kurací stroganov so šampiňónmi
🥦Hlavný chod bez mäsa: Karí s karfiolom a cícerom
Foto: Kamila
Voňavá misa zeleninového karí je dôkazom, že aj bez mäsa môže byť obed výdatný. Víťazná kombinácia cíceru, karfiolu a korenín s istotou zaženie hlad, a pritom nechá čas aj na pokojné víkendové popoludnie. Pozrite si recept na karí s karfiolom a cícerom
Zeleninový šalát s jablkami a orechmi
Foto: Dzeny
Ľahký šalát je výbornou protiváhou sýtejším jedlám víkendového menu. Kombinácia chrumkavej zeleniny, jabĺk a orechov osvieži stôl a pripraví priestor pre hlavný chod aj dezert. Pozrite si recept na zeleninový šalát s jablkami a orechmi
🍪 Koláč: Kopčekový koláč s jablkami
Foto: Dzeny
Cesto s kyslou smotanou a jablká v netradičnom prevedení – to je koláč ako stvorený na víkend, keď máte trochu času pohrať sa v kuchyni s niečím novým a nevyskúšaným. Pozrite si recept na kopčekový koláč s jablkami
🍰Zákusok: Obrátený jablkový zákusok s čokoládovou polevou
Foto: Oľga Birošová
Víkend je správny čas dopriať si sladký experiment. Tento obrátený koláč spája šťavnaté jablká s bohatou čokoládovou polevou a vytvára dezert, ktorý pôsobí slávnostne, no jeho prípravu zvládnete bez stresu. Pozrite si recept na obrátený jablkový zákusok s čokoládovou polevou
Sezóna
🍎Ovocie: Sladké jedlá s jablkami: recepty na žemľovku, palacinky aj lievance
Foto: Kamila, dasa_ | Koláž: Naničmama.sk | Recepty na sladké jedlá s jablkami
Vyberte si z receptov na sladký obed, rýchlu večeru alebo víkendovú pochúťku. Stačí pár jabĺk a môžete si vyčarovať sladké jedlá, ktoré si obľúbia deti aj dospelí.
Sezóna
🍄Huby: Najlepšie recepty s hubami: polievky, omáčky, cestoviny, rizoto aj mäsové jedlá
Foto: Kamila, dasa_ | Koláž: Naničmama.sk | Recepty s hubami
Huby sú veľmi chutné a ponúkajú množstvo spôsobov ako ich použiť v jedlách, či už do polievok, omáčok aj fašírok.
Sezóna
🥬Zelenina: Sladká kapusta: recepty na prílohy, šaláty a jedlá s mäsom
Foto: Martuška 123, Frommykitchendotcom, Kamila, M.á.r.i.a | Koláž: Naničmama.sk | Recepty s bielou sladkou kapustou
Využite sezónu sladkej kapusty a pripravte si niektorý z receptov - od klasického boršču, kapusty s bravčovým mäsom či plnených kapustných listov, až po ľahké kapustovo-mrkvové šaláty alebo cestoviny s kapustou a zemiakmi.
💝 Sviatok:
Narodeninové a svadobné folklórne torty
Foto: Lorna, kukulka1, Lorna | Koláž: Tortyodmamy.sk | Folklórne torty
Nádherné torty zdobené ľudovými motívmi sú obľúbená na svadbách, jubileách a iných oslavách. Milovníci ľudovej kultúry ocenia torty s motívmi ľudových výšiviek, ktoré krásne vyniknú nielen na snehobielej poťahovke.
🎨 Tip na tvorenie:
Jesenné kytice z javorových listov: inšpirácie a postup na kvety z lístia
Foto: Kamila, Dzenuska, Dasa_, apple | Koláž: Artmama.sk | Jesenné kytice z javorových listov
Nazbierajte si listy javora a vyrobte z nich kvety, ktoré môžete zviazať do kytice, pridať do venca, jesennej dekorácie, ale aj do aranžmánu na hrob.