Stroganov alebo stroganoff je pôvodom ruské jedlo z hovädzej sviečkovice. Historické zdroje tvrdia, že jedlo nesie meno šľachtického rodu Stroganovcov. Názov sa zrejme prvýkrát objavuje v kuchárskej knihe z roku 1861, hoci recept mal trochu jednoduchšiu podobu, ako hovädzie s mäsovým vývarom, horčicou a smotanou.
Pôvodný recept bol jednoduchší. V súčasnosti sa stroganov obyčajne pripravuje tak, že sa prudko opraží na rezance nakrájané mäso, ktoré sa potom dusí s cibuľou, šampiňónmi, nakladanými uhorkami, paradajkovým pretlakom a horčicou. Stroganov sa môže podávať so zemiakovými hranolkami, ale aj ryžou či cestovinami.
V slovenskej kuchyni sa pod týmto názvom skrývajú rôzne variácie jedla pripravované z rôznych druhov mäsa, kuracieho, bravčového, či dokonca samotných šampiňónov.
Nevieme, či je to skutočne prešovský vynález:) V tomto recepte nenájdete šampiňóny, takže si ho môžu dať aj tí, ktorí neholdujú hubám. Pozrite si recept na stroganov po prešovsky
Ryby na masle, pečené, grilované aj dusené. Vyskúšajte overené recepty na sladkovodné aj morské ryby – rýchle, zdravé a chutné jedlá vhodné na každý deň.
Slavka K, Dzeny, M.a.r.i.a, fidorka | Koláž: Naničmama.sk | Recepty na stroganov
Stroganov alebo stroganoff je pôvodom ruské jedlo z hovädzej sviečkovice. Historické zdroje tvrdia, že jedlo nesie meno šľachtického rodu Stroganovcov. Názov sa zrejme prvýkrát objavuje v kuchárskej knihe z roku 1861, hoci recept mal trochu jednoduchšiu podobu, ako hovädzie s mäsovým vývarom, horčicou a smotanou.
Pôvodný recept bol jednoduchší. V súčasnosti sa stroganov obyčajne pripravuje tak, že sa prudko opraží na rezance nakrájané mäso, ktoré sa potom dusí s cibuľou, šampiňónmi, nakladanými uhorkami, paradajkovým pretlakom a horčicou. Stroganov sa môže podávať so zemiakovými hranolkami, ale aj ryžou či cestovinami.
V slovenskej kuchyni sa pod týmto názvom skrývajú rôzne variácie jedla pripravované z rôznych druhov mäsa, kuracieho, bravčového, či dokonca samotných šampiňónov.
Teľací stroganov
Foto: Dzeny
Pripravte si hovädzí stroganov z teľacieho mäsa, ktoré je jemnejšie a pre niektorých ľudí aj ľahšie stráviteľné. Pozrite si recept na teľací Stroganov
Bravčový stroganov
Foto: M.á.r.i.a
Ak nemáte poruke hovädziu sviečkovicu, môžete siahnuť aj po bravčovom mäse. Pozrite si recept na bravčový stroganov
Kurací stroganov v zemiakovej placke
Foto: Martuška 123
Keďže sme "zemiakový" národ, jednou z možností ako podáva stroganov, je zabaliť ho do zemiakovej placky. Pozrite si recept kurací stroganov v zemiakovej placke
Stroganov po prešovsky
Foto: Martuška 123
Nevieme, či je to skutočne prešovský vynález:) V tomto recepte nenájdete šampiňóny, takže si ho môžu dať aj tí, ktorí neholdujú hubám. Pozrite si recept na stroganov po prešovsky
Kurací stroganov
Foto: Slavka K
Kuracie prsia môžete pripraviť na štýl stroganov. Aj keď to nie je pravý stroganov, určite vám bude chutiť. Pozrite si recept na kurací stroganov
Stroganov z daniela
Foto: verika92
Stroganov môžete pripraviť aj z diviny, napríklad daniela. Pozrite si recept na stroganov z daniela
Šampiňónový stroganov
Foto: NikushkaSA
Tí, čo nejedia mäso, môžu vyskúšať nátierku stroganov, ktorá sa pripravuje z čerstvých šampiňónov. Pozrite si recept na šampiňónový stroganov
Kurací skoro stroganov
Foto: fidorka
Ak sa vám nepáči orignálny recept na stroganov, môžete si ho prispôsobiť podľa vlastných preferencií. Pozrite si recept na kurací skoro Stroganov
Pozrite si aj:
Recepty na rezne - vyprážané, na prírodno, šťavnaté aj chrumkavé
Foto: Kamila, melisa, Martuška 123 | Koláž: Naničmama.sk | Recepty na rezne