Stroganov alebo stroganoff je pôvodom ruské jedlo z hovädzej sviečkovice. Historické zdroje tvrdia, že jedlo nesie meno šľachtického rodu Stroganovcov. Názov sa zrejme prvýkrát objavuje v kuchárskej knihe z roku 1861, hoci recept mal trochu jednoduchšiu podobu, ako hovädzie s mäsovým vývarom, horčicou a smotanou.
Pôvodný recept bol jednoduchší. V súčasnosti sa stroganov obyčajne pripravuje tak, že sa prudko opraží na rezance nakrájané mäso, ktoré sa potom dusí s cibuľou, šampiňónmi, nakladanými uhorkami, paradajkovým pretlakom a horčicou. Stroganov sa môže podávať so zemiakovými hranolkami, ale aj ryžou či cestovinami.
V slovenskej kuchyni sa pod týmto názvom skrývajú rôzne variácie jedla pripravované z rôznych druhov mäsa, kuracieho, bravčového, či dokonca samotných šampiňónov.
Nevieme, či je to skutočne prešovský vynález:) V tomto recepte nenájdete šampiňóny, takže si ho môžu dať aj tí, ktorí neholdujú hubám. Pozrite si recept na stroganov po prešovsky
Jednoduché recepty z kuracích prs. Chutné kuracie prsia na prírodno, zapekané, plnené, na šampiňónoch i s omáčkou. Kuracie prsia s ryžou, zemiakmi aj cestovinami.
Slavka K, Dzeny, M.a.r.i.a, fidorka | Koláž: Naničmama.sk | Recepty na stroganov
Stroganov alebo stroganoff je pôvodom ruské jedlo z hovädzej sviečkovice. Historické zdroje tvrdia, že jedlo nesie meno šľachtického rodu Stroganovcov. Názov sa zrejme prvýkrát objavuje v kuchárskej knihe z roku 1861, hoci recept mal trochu jednoduchšiu podobu, ako hovädzie s mäsovým vývarom, horčicou a smotanou.
Pôvodný recept bol jednoduchší. V súčasnosti sa stroganov obyčajne pripravuje tak, že sa prudko opraží na rezance nakrájané mäso, ktoré sa potom dusí s cibuľou, šampiňónmi, nakladanými uhorkami, paradajkovým pretlakom a horčicou. Stroganov sa môže podávať so zemiakovými hranolkami, ale aj ryžou či cestovinami.
V slovenskej kuchyni sa pod týmto názvom skrývajú rôzne variácie jedla pripravované z rôznych druhov mäsa, kuracieho, bravčového, či dokonca samotných šampiňónov.
Teľací stroganov
Foto: Dzeny
Pripravte si hovädzí stroganov z teľacieho mäsa, ktoré je jemnejšie a pre niektorých ľudí aj ľahšie stráviteľné. Pozrite si recept na teľací Stroganov
Bravčový stroganov
Foto: M.á.r.i.a
Ak nemáte poruke hovädziu sviečkovicu, môžete siahnuť aj po bravčovom mäse. Pozrite si recept na bravčový stroganov
Kurací stroganov v zemiakovej placke
Foto: Martuška 123
Keďže sme "zemiakový" národ, jednou z možností ako podáva stroganov, je zabaliť ho do zemiakovej placky. Pozrite si recept kurací stroganov v zemiakovej placke
Stroganov po prešovsky
Foto: Martuška 123
Nevieme, či je to skutočne prešovský vynález:) V tomto recepte nenájdete šampiňóny, takže si ho môžu dať aj tí, ktorí neholdujú hubám. Pozrite si recept na stroganov po prešovsky
Kurací stroganov
Foto: Slavka K
Kuracie prsia môžete pripraviť na štýl stroganov. Aj keď to nie je pravý stroganov, určite vám bude chutiť. Pozrite si recept na kurací stroganov
Stroganov z daniela
Foto: verika92
Stroganov môžete pripraviť aj z diviny, napríklad daniela. Pozrite si recept na stroganov z daniela
Šampiňónový stroganov
Foto: NikushkaSA
Tí, čo nejedia mäso, môžu vyskúšať nátierku stroganov, ktorá sa pripravuje z čerstvých šampiňónov. Pozrite si recept na šampiňónový stroganov
Kurací skoro stroganov
Foto: fidorka
Ak sa vám nepáči orignálny recept na stroganov, môžete si ho prispôsobiť podľa vlastných preferencií. Pozrite si recept na kurací skoro Stroganov
Pozrite si aj:
Recepty na rezne - vyprážané, na prírodno, šťavnaté aj chrumkavé
Foto: Kamila, melisa, Martuška 123 | Koláž: Naničmama.sk | Recepty na rezne