Menu na Štedrý večer
My nemáme polievku,ale boršč.Ostatné klasika
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ten máme tiež veľmi radi.Ja polievku robím z Fraštáku.Môj otec sa narodil v Hlohovci-Fraštáku.Do osolenej vody dám bob.list,hríby najskôr namočím vo vode potom vodu zlejem a pridám do hrnca,potom prebratú,umytú ryžu ale len tak za hrsť alebo aj 2 hrste záleží pre ? osôb,2 kusy nové korenie.Uvariť dochutiť ocot,cukor a tu dávam zásmažku a aj šľahačku 33% keď je to husté môže sa pridať mlieko,alebo miesto šľahačky pridať smotanu na varenie 12%.Na tejto polievke sa mi páči,že je biela ako sneh,raz som tie hríby nenamočila vopred a polievka bola taká slabo hnedá to nebolo ono.Tá ryža sa tam tak rozvarí no my ju máme veľmi radi.S čerstvým chlebíkom nemá chybu.Robíte niektorá takúto?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jeej, to pochádza tvoj otec od nás. Hríbikovú polievku robíme podobne, len namiesto ryže dávame krúpky.Mňam. Ináč klasika-oblátky,ryba,šalát.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
daisy,tie krúpky sa tam tiež rozvaria?Lebo ryža tam spraví svoje to je v tom ako by som to popísala také trošku rozvarené pre mňa tiež veru mňamka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Klaudia, nie, krúpky sú tam fajnové práve preto, že sa uvaria do mäkka, ale nie sú rozvarené.Milujem túto polievku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
U nás Štedrá večera začína oplatkami s ceasnakom a medom, potom nasleduje biela hríbiková polievka, kapustnica, pirohy so zemiakmi a nakoniec bobaľky s makom. A potom na pozdný večer ak má niekto chuť , tak ešte máme vždy nachystaný šalát a rybie filé.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ahoj,
my to mame netradičné asi v tom, že štedrovečernú večeru kompletne spravuje a pripravuje manžel, inak by sa rodina nenajedla. Hurá! Lebo po 125krát vždy zabudnem ako varíme štedrovečernú kapustnicu, to je hnev, depka, panika, ani momentálne ju neviem. Takže ja tak maximálne spracem riady počas, pred a po a nachystám stôl a nastajlujem deti. Máme klasiku - oravskú viliju, z jeho strany pridáva slivkovú polievku, ktorú si aj tak zje sám, ale mimo menu, len tak pre pocit. Mali toho viac, ale na byte s tým asi ťažko niečo postvárame a na tak malom stole, panečku.
No a toho roku sa vraciame ku normálnym rybím filé (dobre to skloňujem?), lebo pangasy tu už nikto nechce.
A fakt je ten, že kvôli deťom neskúšame netradičné jedlá, lebo tak sa tešia na toho Ježiška, že sa tradične vždy niekto počas večere povracia. Možno toho roku bude výnimka. Už by som chcela dojesť tanier.
Takže tak.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ty sa máš,že manžel varí.MM vie uvariť vajcia,praženicu a vie pripraviť kávu toť vsjo.
Jasné,že vyniká v niečom inom,ale kedysi som snívala keď som bola malá.že si zoberiem kuchára
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Za kuchára by som šla aj teraz a bez váhania.
Ale jediný kuchár, ktorého akceptujú moje deti, je Jaro Židek, a ten je už obsadený, lebo prostredná sa plánuje za neho vydať.
Takže mne manžel musí stačiť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
v mojej povodnej rodine, u mojich rodicov, sme mavali "nasu" kapustnicu, uplne inu, ako vari moja svokra. Mali sme iny zemiakovy salat ako robi moja svokra. Vzali sme z kazdej rodiny, co sa nam pacilo a vytvorili sme si svoje menu. Kapustnicu podobnu svokrinej, ale trosku inu, salat takisto.
U nas doma sa jedaval fajny vyprazany kaprik, svokra robieva file a to ja teda na Stedry vecer skutocne nemusim. Moj muz zasa nemusi kapra. Nuz si uz roky robievame famozneho lososa na bielom vine s mandlovymi lupienkami. Od svokry si donesieme za misku opekancov, bez nich by moj muz namal stedru veceru . Nuz a oplatky s cesnakom a medom - bez toho by som zas nemala stedrovecerny zazitok ja
.
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
eva m, aj my máme ale oplátky s medom to ten cesnak to ako strúčiky či?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
osupanym strucikom cesnaku posucham oplatku a potom na nu dam med - prevelice fajnove
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No vyskúšam a nie je to ťažké?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Evi, ty si ako Ma.terchef, strašne dobre to znie: famozny losos na bielom víne podávaný s mandľovými lupienkami.
Že sánka dolu.
Pekné.
To už len keď si predstavím, tak to musí dobre vyzerať.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
eva m,veru sánka dolu šéfe
ja niekedy tiež losos,ale na to iba soľ a na hrubšie kolieska pomaranča.Losos je podľa mňa na prípravu veľmi rýchly a chutný.Evi daj recept tvoj,ďakujem ale tak po lopate lebo sú tu aj začínajúce kuchárky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
http://nanicmama.sme.sk/hlavne-jedla/losos-na-vine-s-mandlovymi-lupienk…
mam ho tu uz par rokov , nic komplikovane, damy, mrknite
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Prosím ako robíš toho lososa?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Treba napísať pre koho je otázka?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Štedrovečernú večeru začíname prípitkom, robíme si hriate, potom oblátky s medom a cesnakom, každý schrúme ten svoj strúčik / aby sme boli zdraví/ . V manželovej rodine mávali pred kapustnicou hríbikovú praženicu, tú sme už vypustili. Ku kapustnici ja osobne zajedám trubičky
, moji mäsožravci majú taniere plné klobásky. Šaláty musíme robiť dva, akosi sme naše seti nenaučili jesť majonézový, tak majú taký zemiakovo-cibuľový. Ku kaprovi prirábame ešte zopár rezňov / ja a dcéra až tak kapra nemusíme/ a nakrájame aj údené mäsko z kapustnice.Čiže taká klasika, ale viem, že tu ľudia robievajú aj šošovicovú polievku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mi máme oblátky s medom, bielu sosovicovú polievocku,a vyprázané filé so zemiakovým pyré..kapustnicu robím az medzi sviatkami..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aj u nas zaciname Stedru veceru cesnakom jablckom oblatkou s manzelovej strany robievaju macanku ,tak ak bude chiet tak mu ju navarim ,nam staci kapustnica s dceruskami aj tej velmi neublizia ,salat a rybka u nas potom by mali nasledovat este bobalky ,ale to sa aj tak vsetko do bruska nepomesti ...tak na tom netrvam ,ale robievam kazdy rok domaci cerstvy chlebik ,rozvoniava s kpustnicou a je to taka nasa nova tradicia aby si ju osvojili dcerusky a vedeli napiect chlebik nas kazdodenny
A nasla som diskusiu na makke pernicky z roku 2007 ,tak ma to zohrialo pri srdiecku ,lebo vtedy som nasla stranku nanicmamu a robila mi spolocnost v dalekej cudzine a medovnikovy recept robim ten isty uz teda 5rok,takze tiez sa stali tradiciou v nasej domacnosti
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
michaelka:Čo to je macanka?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mačanka alebo niekde nazývana aj "kyšeľ" je to staré ľudové jedlo zo severovýchodného Slovenska.
Kedysi, keď boli hlavnými surovinami v kuchyni kyslá kapusta a zemiaky, vznikla takáto omáčka (polievka). Táto špecialita dostala svoj názov od spôsobu jej jedenia. Ide o omáčku, do ktorej sa buď nadrobil chlieb, alebo sa z neho lámali väčšie kúsky a namáčali sa do taniera. Niekde sa zvykli k mačanke podávať aj zemiaky uvarené v šupke. Mačanky sa varili buď s mäsom, alebo bez neho.
Je to neoddeliteľné jedlo štedrovečernej večere rusínov, podáva sa s chlebom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
lýdia k,ďakujem za link vypadá to prudko jedlé.
Niekedy vyskúšam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ano super vysvetlene ,maca sa chlebik ,je to taka hubovo kapustova polievka so zapraskou a maskom .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
prípitok, oblátky s medom, kapustnica s údenou rybou, v nej podľa toho kto čo chce domáce rezance, alebo ryža, zemiakový šalát, niekto kašu a vyprážaná ryba.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
my sme zacinali medovym krizikom na celo od babky, potom sa zjedla oblatka s medom a orechami, kapustnica, ktoru som ja jedla bez smotany, ostatni so smotanou, salat, kapor a file pre deti, kvoli kostiam a este, kedze na stedry den je bol u nas post, tak babka spravila na poobedie makove pupaky, to bola dobrota
poslednych 13 rokov mame vsehodruh, dost vela veci z lokalnej kuchyne, ale napr. foie gras mi nechuti (upravena kacacia pecienka) ustrice, udeny losos, a slimaky-to tu je tradicia-ja si dam tie ustrice a udeneho lososa, spravime cerstve salaty-teda drahy spravi , ked mam cas, tak spravim kapustnicu, oblatky tu nezozeniem, tie mi velmi chybaju, zemiakovy salat musi byt
a manzel pripravi nejake maso, tu nie je post, ako sme mavali na stedry vecer doma, niekedy napeciem, niekedy nie, ovocie na stole a u nas bol zvyk, ze ked sa sadlo za stol, tak gazdina nesmela vstat od stola
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
my na stedry den od rana nic nejeme,az vecer.zaciname pripitkom,krizikom na celo,ale cesnak namocim do medu,kazdemu urobim krizik a on si kusok z cesnaku odhryzne,sebe poslednej.
potom mame oplatky s medom a kto chce aj s cesnakom,nakrajam na drobne kusky,ovocie,jablcko prekrojim na tolko casti,kolko ludi sedi za stolom,tak isto ostatne ovocie,kazdy musi aspon jeden malicky kusok zjest zo vsetkeho co je na stole.
potom mame polievku,u nas to byva hribovica so smotanou,mnaaam ,zemiakovy salat,kapor,alebo file,komu co chuti a ja som zaviedla v nasej rodine aj pupacky s makom a medom,myslim,ze mam aj tu na NM recept niekde,plnene su lekvarom,neskutocna pochutka,to uz potom ledva vstavame od stola
a tiez ako pise bigmama,gazdina nesmie vstat pocas vecere od stola...
kapustnicu robievame az na silvestra.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Prípitok - niečo domáce fajnové.
Oblátky s medom....cesnak len na dekor....
Rozkrojené jablko - delí najstraší člen rodiny.
Potom ide hrachová polievka s opečenou žemľou (od MM strany), kyslé hríby (z oboch spoločne), polievka z kapra (z mojej strany), zemiakový šalát a vyprážaný kapor. V posledných rokoch robím ešte minútky z lososa. Bez kapra by nebol štedrý večer, ale zmena je zmena....musím pridávať pomaly...
Kapustnicu už nevarím....až na Silvestra....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
My tiež dodržujeme pôst,ale tak že jeme v priebehu dňa ale mäso veru žiadne.Na raňajky im spravím Ježiškovu kašu/Krupičnú/ Preto ja nerobím kapustnicu lebo ja v nej mávam mäso,klobásky,chvosty,údené rebrá atd samozrejme nie toto všetko,ale niečo z toho.A ako píšete tiež nikto nesmie vstať od stola.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
u nás oplatky s medom a cesnak, pre zdravie.
kapustnica.
losos +zemiaky. to je všetko.
a na začiatok muž nám popraje krásne sviatky , zdravíčko , podstatné je že sme spolu pri stole a nech je tak ešte vela, vela , vela rokov.
pre mna je také dôležité, že ideme na cintorín popoludní , ja mám už taký smútok spomínam, aké vianoce boli u nás, jednoduché, ale velmi vzácne , na dedine. spomínam, nemám už rodičou.
na večer idem do kostola starší tam recituje.
no a zas večer po večeri sa teším, aké šťastné sú moje deti, tešia sa s darčekov. hlavne nech sme zdraví to nie je pre mna nie len fráza, moje mladšie dietko milované, nie je celkom v poriadku. .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
My sme vzdy mavali klasiku: kapustnica, salat, file no mnamka.
MM nie je zo Slovenska, ale z Japonska. Tradicie su, ale medzinarodne, kedze nie je "cisty" Japonec.
Teto rok slavime prvykrat bez jeho mami. Pride len sestra. Menu mi bolo oznamene, nepytali sa ma. Ale ved nech si/mi navaria
Pecena morka, sladke zemiaky, yaki-soba (japonske pecene nudle), soba (varene), ryza, salat z cerstvej zeleniny, jablkovy kolac a dalej uz si nepamatam
Ja som spokojna. ja mam napecene medovniky, medvedie labky, suhajdy aj oriesky...mne ku stastiu co sa tyka zaludka nic nechyba
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
wau, ja som od malička túžila mať za muža nejakého ,,zahraničiara,, a som si predstavovala aké nezvyčajné jedlá budeme jesť, zvyky - čo všetko vyskúšame, nachystáme, že život bude taký zaujímavejší, nebude všetko iba podľa našich tradícií, kopu vecí že sa naučím, a toť, chytila som takého slováčiska jak repa a hocijaká zmena len tak cez môjho konzervatívca neprejde, ,
on si okrem kapra nosí komplet vianočné menu od mamičky, lebo ja varím trošku inač - zdravšie, čo jemu až tak nevyhovuje,
polievka - šošovica so slivkami, MM má hríbovicu - tú ja nemusím,
potom vysmážaný kapor + zemiakový šalát, len ja ho robím bez majonezy (so smotanou alebo jogurtom)s cibuľkou, čo zase MM nemusí,
a svokra máva opekance s makom, a tie máme iba vtedy, ak veim že na štedrý večer bude u nás, inak ich vynechávam, lebo potom nevládzeme zjesť už ani polievku
a na začiatok klasika - prípitok, oblátky med cesnak, jablčka, orechy-hádžeme ich aj do kútov,
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Štedrovečernú večeru začíname modlitbou so želaním aby sme sa aj o rok stretli takto v zdraví a spokojnosti.Prípitkom z vareného vínka a vianočnými oblátkami s medom a medovým krížikom na čelo začíname večeru.Nasleduje vianočná repová polievka a hrachová kaša s údeným mäsom a neskôr si dávame pečeného kapra na masle.Nič viac k nemu.žiaden šalát,nič.Zjeme ho takto samotného a tak je aj najchutnejší.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No prosím vačku, že tak sa necítite na prasknutie a trávenie stíha . Rovnako sme upustili od ťažkých jedál.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ajk, prosím ťa, aká je to repová polievka?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vyvyka tu je recept:
http://nanicmama.sme.sk/polievky/vianocna-repova-polievka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Píšeš,že orechy do kútov MM dáva pod obrus E,že vraj aby sa nás držali celý rok,ale asi majú nohy lebo od nás utekajú
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Žasnem, aké malé Slovensko a toľko tak rozličných zvyklostí. Netuším, kde som doteraz bola, bo niektoré verzie sú pre mňa úplne novinky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Však keď čosi nevieme,alebo sa chceme dozvedieť preto napíšeme na NM a máme vystaráno.Viac hláv viac rozumu,a keď ťa sila opustí NM ťa nepustí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
My klasika - oblátky s medom a cesnakom , potom kapustnica , okrem kapustnice robievam aj halásle / svokor ma naučil fantastické halásle / tak je na výber kto si dá akú polievku . No a zemiakový šalát s rybou akurát už roky robím namiesto kapra lososa , je to rýchlejšie , úžasne chutí a bez kostí Na misu dávam pre toho kto má chuť aj pár rezňov , no a na záver rozrežem jabĺčko , aby bola v strede pekná hviezdička a každý si dá kúsok jabĺčka. A potom ak ešte niekto vládze tak sa môže doraziť vianočnými koláčikmi a ovocím.
Robím carvingové ovocné misy, len sranda , že tí moji chlapi sa boja do nich pustiť, že mi to nechcú pokaziť ,ale nakoniec ich presvedčím, že ja to na jedenie a nie na kukanie
Super je ,že keďže toho urobím viac , tak má každý na výber a nasledujúce dva dni nevarím, dorazí sa čo je navarené a vraví sa, že najlepšia kapustnica je pár krát ohrievaná a najlepší šalát je , keď je odležaný a ja mám pokoj a pohodičku , nemusím robiť nič
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aaaano,presne toto dojedanie zvyskov mam najradsej aj ja,kym sa nezje nic nevarim,len sa vykrmujeme tym co mame a pozerame rozpravky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
neviem, ci som tuto svoju milu prihodu sem uz niekedy pisala:
moj manzel ma kamarata greka a pred par rokmi bol u nas aj s frajerkou (dnes uz manzelkou) na vianoce. Nuz, nebola som si ja ista, ci tie nase speciality budu papat, tak som prichystala aj kapustnicu, aj rezancovu polievocku aj lososa, aj rezniky
aj zemiakovy salat, aj zemiakove pyre
. plus, isteze, boli opekance, oplatky, kolaciky...plnyyy stol dobrot. A mily grek aj s grekynou isli zaradom: nasu polievku uz poznali, kapustnicu okostovali, vemi chutila. rybu vraj jedia cely rok okrem vianoc
. salat robia podobny ako my - ziadne prekvapko, nuz si dali aj salat, aj pyre. grekyni mimoriadne chutili opekance, nalozila si dvakrat
. Co vam poviem, pojedlo sa vseeeetkoooo!!
ked sme potom boli my u nich v Atenach, pochopila som . u nich sa tak bezne stoluje (alebo mozno nie bezne, ale ked je navsteva), ze je plny stol vselicoho a kazdy si da zo vsetkeho po troske
, cize som vlastne pripravila stol podla ich zvyklosti
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No ja neviem ako to zariadim a či to budem všetko variť, ale u nás je to iné.
Začiatok oblátka s medom, slivková polievka / to varila moja babka, ktorá to poznala z domu v Amerike/ potom kapustnica s hríbami a bez smotany - typická oravská, šalat a rybie file, u nás sa robili guľky zo zemiakového cesta a tie sa podavali s makom, ale ja som skôr už presedlala na opekance a robila som ich s makom, tvarohom a orechami - lebo to všetci mali radi. V posledných rokoch som dávala aj klobásku či mäsko do kapustnice, ale ja mám najradšej len takú a po polnoci som do nej dala uvariť klobásku a to sme jedli po príchode z polnočnej.
Ja som si to zariadila tak, že varím dalšie jedlo až ked zjeme štedrovečerné jedlo a to bolo strašne faaajn, lebo určite som jeden deň a niekedy aj dva nemusela variť a mohla som si lebediť a skladať puzzle.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
My jeme 24,25 vianočné jedlo,ale 26 ku šalátu už musím spraviť buď kačku,alebo údené to síce posledné roky už veľmi málo,pretože to údené už nie je čo bývalo,alebo kur.rezne.Ja šalátu spravím ozaj veľmi veľa ten by moji chalani jedli a jedli.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
moja kamaratka robi zemiakovy salat v plastovej detskej vanicke,miesa cela rodina,aj ty to tak vela mas?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nó mám ho veľa,ale vypadá že tvoja kamarátka ma tromfne,ale keď sa budeme viac a viac rozrastať čo mňa veľmi teší je to naše pokračovanie tak o pár rokov aj nám bude tá vanička malá.Žeby potom vo veľkej?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja som strávila 2x Vianoce v Rakúsku, jedli sme 1x takú ich oblúbenú bielu klobásku grilovanú, zemiaky a kyslú kapustu.
A 2x to bili grilované krevetky , ku tomu bagetky. Ale zas sa tam zišlo vela fajn ludí, tak som to prežila, aj ked 1x som bola veru hladná, že post celý štedrý večer, lebo tých kreviet bolo strašne málo .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak u nás tmavá fazuľová polievka s ryžou a polievkovou zeleninou- to je z otcovej strany a klasika šalát s kaprom. Druhý chod bola kapustnica s hríbami a slivkami, ale to už nevarím, nevládali sme jesť.
Oplátky s medom, jablko a orechy jeme až po hlavnom jedle. Zaviedla som preto, že deti už potom nechceli jesť polievku a rybu.
No a to som písala do Fantikinho blogu, že nesmie chýbať domáci vaječný koňak. To ja cuckám po večeroch, mňam.
Deťom robím taký bez alkoholu tak cuckajú so mnou...teda 2 veľký už ten môj a 2 malý svoj detský.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
U nás na začiatku MM porozhadzuje orechy do kútov. Pomodlíme sa, poďakujeme začneme papať. Jabĺčko prekrojené, oplátky s medom a cesnakom, vtedy dávam aj krížik každému na čelo. Ovocie, orechy...
Polievku mávame "skríženú". My sme doma varili kyslú šošovicu s trošku hríbikmi a slivkami sušenými. MM hríbovicu so zemiakmi. Tak ja napchám do hrnca šošovicu, hríbiky, zemiaky a suš. slivky a máme našu vianočnú.
Robievam zemiakový šalát a rybku - filé. Obalované, ale robila som už aj iné.
Veľa toho nevarím, lebo potom chodíme obedovať k rodičom (ideme si pre darčeky ).
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- oplátky, med a cesnak. Famózna chuť. Koľkokrát si hovorím, že prečo si to nedám aj inokedy, ale inokedy to nie je ono, resp. toto patrí na Vianoce. MM si ten med na oplátke ešte posýpa mletými vlašskými orechmi.
- kapustnica. My sme doma robili takú s údeným, klobáskou, bez zemiakov, ale za to s fazuľou. Neviem odkiaľ tento zvyk pochádza, ale nikde som sa s tým nestretla MM fazuľu v kapustnici odmieta, takže sa teším na návštevu rodičov a ich klasiku
- filé, alebo ryba so šalátom
- ostatné - prípitok, jabĺčko, orechy v každom rohu alebo minca pod obrusom sú viac-menej podobné, ale ešte si spomínam na jeden pokrm - babička si vždy robila Kubu. Niekedy som si myslela, že Kuba ako krajina, ale nedávno som zistila, že je to TEN Kuba. Jakub. Je to ryža uvarená s hríbmi a neviem čím všetkým. Mne to nechutilo, tak som si ani nezapamätala postup, ale nedávno som videla v nejakej relácii Bez servítky či čo, a možno by som to aj znovu skúsila, či sa mi vráti chuť z detstva....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja poznám hríbového kuba z čiech...je s krúpkami, nie s ryžou, zapečený....hodne majoránky...nerobievam....tak neviem viac.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jancila, fazuľa uvarená s kyslou kapustou je turčianska špecialita, naučila ma ju variť svokra
Je supernááá s tou klobáskou alebo údeným.
Ale varievam ju v priebehu roka, na Vianoce nie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
polievočku varime aj u nás...
počas roka
je známa v hovorovej reči ako sobášnica
ale tiež ako šatlava
veľmi obľubene jedlo mojej dcéry
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aj ja ju varievam pocas roka a to dost casto.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
U nás oplátky s medom a cesnakom,hríbová mliečna polievka,zemiakový šalát a vyprážaný kopor.Ovocie na koniec.
Tento rok plánujem urobiť vianočný punč.Varili sme na Vianočnom trhu a veľmi mi chutil,dostala som od kamarátky aj recept tak vyskúšam.
3/4L čierny čaj
20Dg kryšt.cukor
3 pomaranče
1 citron + kôra z dvoch citronov
4 klinčeky
kúsok celej škorice
1/2L červ.vína
2Dcl. rumu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ak môžem punč je lepší keď dáte cukor teda spravíte karamel a potom pridávať ostatné.Ja pridávam ešte skoro všetko ovocie jablká,kiwi,hrozienka,kond.ovocie,mandarinka tak na menšie kúsky pokrájané.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Rado sa stalo,ešte aj grep tam dávam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahojte baby, dlhe roky sme mali podobnu klasiku ako Vy, ale jedneho dna som si povedala, ze budeme mat nieco ine. Tak som urobila lososa v pivnom ceste a vyvalanom v mandlovych lupienkoch s majonezovym salatom, len namiesto majonezy davam tatarku na polovicku s kyslou smotanou, lebo je to lahke a nemam pocit plnosti.
Bolo to chutne a vyzeralo na tanieri na 5*. Kazdemu chutilo a boli prekvapeny co to je. Losos som koupovala na poslednu chvilu v Tescu a jedna pani sa ma pytala co budem z toho robit a ked som jej to opisala, ludia sa vyklanali z radu a by poculi detajli, tak vznikla komicka a vesela udalost pri rybach a niektore si uz suskali, ze veru aj my skusime. Ze ako to dopadlo, neviem, ale urcite nic nepokazite. Zmena je zivot. Pekne vianoce vsetkym.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No moja ked si začala o pivnom ceste,prosím detalnejšie.A kyslá smotana to tá 12% v takom cca 2-3 dcl?Nie pochúťková či?Keď už sme pri tom šaláte ja pre zmenu nedávam žiadnu cibuľu a sa mi zdá,že človeka potom nenadúva.
Aj tebe Šťastné veselé a krásne vianoce.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja cibuľu krátko povarím v horúcej vode, alebo zalejem horúcou vodou a nechám 2-3 min. postáť....nie je taká agresívna a nenadúva. Majonézu dávam 1:1 s Tatra mliekom...Nie je to potom ťažký šalát a hlavne vydrží dlhšie....po kyslej smotane alebo jogurte je už na druhý deň pre mňa taký nejaký nakyslý.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Fí, keď to tak čítam nedá mi nepridať sa . My jeme aj na obed- upustili sme od celodenného hladovania. Je to pre nás lepšie. Na obed sa podáva mliečna šošovicová polievočka s hríbmi a sušenými slivkami.
Večer začíname rovnako klasikou :
Najprv samozrejme preslov každého pri stole- povieme si čo chceme zmeniť a čo nám prináša radosť, potom spoločná modlitba. Nasledujú oplátky so strúčikom cesnaku, medom. Potom sa rozkrojí jabĺčko a podelí všetkým. Každý si otvorí orech, aby sme vedeli aké budeme mať zdravie v nasledujúcom roku.
No a potom sa podáva losos, zubáč a pár podkovičiek z kapra. K tomu zemiakový klasický šalát ale s jogurtom a druhý zemiakový slovenský šalát. To je všetko. Neprejedáme sa, potom nikomu nie je ťažko od žalúdka . Nasleduje prechádzka vonku, kocháme sa vianočnou atmosférou v dedine.
Môj otec robieva na štedrovečerný stôl rybacie mliečnu polievku s hlavami a ikrami. No musím povedať, že je vynikajúca .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kedysi keď sme boli deti tiež sme nemohli jesť až večer a si myslím,že to sa nám nepáčilo no ale samozrejme sme museli vydržať,teraz sa to hádam až tak nedodržuje.Minule sme preberali v robote a niekto povedal,že 24.12 sa nemusí dodržovať pôst,že sa mäso môže jesť.Prosím o váš názor.Ako je to teda vlastne môže,alebo nie?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ahoj, ja som našla toto:
Ako je to s pôstom, vraj sa už tak striktne nevyžaduje a v kapustnici môže byť pokojne klobása. Je to pravda?
Podľa tradície sa na Štedrý deň dodržiaval pôst, preto ani v kapustnici na Štedrý deň nebola klobása. Podľa súčasných cirkevných predpisov nejestvuje požiadavka, aby sa na deň pre slávnosťou narodenie Pána Ježiša, teda na Štedrý deň, dodržiaval pôst. Jedna vec sú však súčasné cirkevné predpisy a druhá vec sú nábožné tradície. Nábožné tradície totiž niekedy prinášajú vyššie duchovné nároky. Jestvuje totiž v našich krajoch starobylá tradícia, že v kresťanských rodinách sa pôst na Štedrý deň dodržiaval. Ide o tradíciu, ktorá má vzácny duchovný zmysel, predstavuje niečo, čo presahuje základnú požiadavku cirkevných predpisov a želáme si, aby sa táto tradícia nestratila.
ZDroj:
http://www.aktuality.sk/clanok/199042/arcibiskup-je-na-vianoce-s-mamou-…
A keď som tu nahlásená, hore píšeš, že do punču karamel. Prosím ťa, Klaudia, vysvetli mne neznalej, roztopím cukor na karamel a zalejem to tým ruským čajom a nechám vyvariť, alebo roztopím cukor na karamel, zalejem vodou, nechám vyvariť a to vylejem do čaju? U nás sme to nikdy nerobili. Ďakujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Crystall máš maila kuk.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
crystall dík,pochopila som to dobre?Nemusí sa dodržiavať pôst,ale je dobre keď sa dodrží?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
My máme menu klasika, kapustnica s údenou rybou a hríbami, rybaciu polievku, vyrážaného kapra a potom máme ešte kapra na víne a na toho sa vždy najviac teším. Samozrejme také zvyky ako hádzanie orechom krájanie jabĺčka, vianočnú oplátku s krížikom a chlieb na stole, peniaze pod obrusom,a že sa nesmieme postaviť od vianočného stola asi má takmer každý. Júj, ale sa teším na tie vianoce.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja mám veľmi rada údené ryby ale poznám len údenáče,ale som počula že ludia si ich tiež udia doma či?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Áno Klaudia, my si ich údime doma sami. Môj otec pred vianocami údi tak cca 50 rýb a potom ich rozdáva rodine a známym. Údi väčšinou pleskáča, alebo kapra, je to fantastické. Keďže my pôstime, pre nás je neprijateľné jesť mäso, či klobásku v kapustnici, aj keď viem, že pôst je dobrovoľný, akosi by to nešlo dole krkom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vyvyka:To už áno,môj otec udí len klobásky.Ako píšeš aj ty aj my dodržujeme pôst preto ja na 24.12 hore vyššie ako som písala Fraštacku polievku.31.12 to už ozaj Kapustnicu a tam čo dom dal,ale niečo udené tam musí byť.Cca 20 rokov dozadu keď som robila v Hydinárňach nám udili kurčatá to bola delikatesa.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aj môj ocko údi ryby sám,ale údi aj amura,uhora a pstruha
u nás doma sme roky nekúpili údenu rybu ,no ocko nás rozmaznal a iné nám nechutia.
tak už pridám aj k menu
varime kapustnicu s hubami,potom zemiakový šalát ale aj zemiakovú kašu chystám. Rybu na Vianoce musíme mať, sme rybožravci ,kapor sa smaží ale aj na cesnaku robím a hlavne ja považujem za vianočnú rybu zubáča .
To je moje,ja to vyjedám len tak bez ničoho do kedy je na stole. zbožňujem tu chuť až tak že cca 10 rokov do zadu som sa takmer s kosťou zo zubáča udusila
Kosť sa mi zapichla tak hlboko a blbo že to nešlo ani na pohotovosti vybrať a mne opuchlo hrdlo. tak ma sanitka húkačkou viezla do okresného mesta /20km/ na krčné oddelenie. Napokon prišla taká malá, jedovatá lekárka, nahnevaná a tá kostičku vybrala.
Ked hrdlo po pár hodinách odpuchlo ma sanitka doviezla domov kde rodičia strážili deti .Celý vyplašený zo zážitku,otec pre odľahčenie mi podal tanierik s posledným kúskom ryby.Rodina zdesene na mňa pozrela a ja som milú rybu vzala a zjedla...
oni uzatvárali stávku či ešte niekedy vôbec budem rybu jesť ...a ockovi bolo ľúto že keď ja zubáča zbožňujem a zrovna tou kosťou som sa ..
Do dnes ho uprednostním medzi rybami a vždy keď ocko dákeho chytí odkladá zo slovami že to pre mňa ak by som sa chcela sanitkou nocou voziť
tak ale toto sa nestalo našim rodinným rituálom na Vianoce obyčajne pojedáme ryby v pokoji.
a na tohoročného zubáča sa teším
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
daniela 71
tomu sa povie láska na celý život-ryby.MM jedol úhora raz v živote to ked náš syn ešte rybárčil,spravili sme ho v 3 obale klasika je tomu dobrých 10 rokov doteraz spomína,že lepšiu rybu nejedol a údená to musí byť iná delikatesa.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No, som si myslela, že zubáč nemá až toľko kostí. Daniela, ja zase takto zobkám kapra na víne, neviem si predstaviť, že by sme ho takto nerobili. Tak nám prajem všetkým pokojné Vianoce, s tými, ktorých milujeme. A nech sa niktorá z nás nevozí sanitkou a ani nám nevyberajú kosti.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nooo, ja to mám s Vianocami tak, že rodina má byť pokope a tak sme jeden Štedrý večer u mojej mamy a na druhý rok u manželovej mamy. Dobré nie?
Musím povedať, že je to krásne, toľko ľudí spolu, veľa srandy, dojímavé chvíle, hlavne, keď boli deti maličké a napr. len tak samy od seba začali spievať koledy.
Čo sa týka menu, tak u mojej mamy začíname vinšom, mama ide so svätenou vodou z izby do izby a vinšuje nám všetkým sviatky Adama a Evy a ďalej si neviem v rýchlosti spomenúť, spraví každému medový krížik na čelo, potom máme prípitok (cinzano - typický slovenský ), oblátky s medom a cesnakom, nasleduje modlitba, po nej polievka z bielej fazule, kapustnica s hríbikmi, vyprážaný kapor a kapor pečený na masle a samozrejme zemiakový šalát - fest čvachtavý.
Nuž a u svokrušky máme skoro to isté, len ako prípitok je hriate, polievka je rybacia a druhá je fantastická dubáková omáčka.
Inak postiť sa nestíham, pretože od švagra z Kysúc sme prevzali polievku, ktorú si robíme na obed - robí je z vody, ktorá zostane z kyslej kapusty, dá do nej variť dubáky a keď je skoro hotovo, pridá šľahačku. Do hotovej polievky sa na tanier dá každému zemiak varený v šupke.
Ach jaj, už sa neviem dočkať. Kašlem na darčeky, tieto chvíle, tieto zvyky počas sviatkov sú úžasné a úžasné je aj to, že to tak cítime všetci, že aj naše deti sa tešia hlavne na tú atmosféru.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
carly:joj moja pekne si to,dobrých ľudí sa veľa zmestí
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak čo dievčata pripravené?Ja som si šalát spravila dnes zajtra budem mať trochu času na rozprávky tie ja rada.
Tak krásne sviatky želám,ale hlavne rodinnú pohodu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
salat mam hotovy, myslim, ze odlezany je fajnovejsi nuz a v ramci kostovania hodnotim, ze taky skvely sa mi uz davno nepodaril
losos caka v chladnicke na svoju panvicovu put, kapustnica sa bude varit od rana.
Kolaciky dramaticky ubudaju, neviem, ci nieco ostane na slavnostny stol
stromcek nacancany a vsetkoooo v pohodeee, uzivame si sviatky
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
My mávame takú klasiku:Polievku,Šalát s kaprom,alebo filé atď,ale prosím čo máte ostatné také netradičné?Čo ste si zobrali z domu prípade manželovej strany.