reklama

Nenarocna, dobra polievka.

Kejty , 08. 07. 2012 - 18:07

reklama

Ahojte mamicky Úsmev Urcite mate recept na jednoduchu a zaroven dobru polievku. Chcem potesit mamku,ona sa narobi a ja mam prazdniny. Mam 18 rokov cize viem piect a aj varit, no konkretne na polievky nie som bohvieaky expert.

Bola by som rada keby to bola polievka na ktorej sa neda toho vela skazit a radsej nejaka bez mäsa,skor nejaka svieza letna - zeleninova. No hlavne nieco co zvladne aj zaciatocnik. Chichocem sa

Dakujem Kvietok

Pozrite si aj


reklama


reklama

Kamila, Ne, 08. 07. 2012 - 19:36

Milujem porovu polievku, pre mna jedna z tych najjednoduchsich a je lahodna, pre vacsinu clenov nasej domacnosti. Por nakrajam na tenke kolieska, do hrnca nalejem trochu oleja, pridam nakrajany por a za staleho miesania chvilu "podusim", zalejem vodou, kym zovrie, ocistim zemiaky, nakrajam na male kusky a pridam do polievky, osolim cca 1/2 lyzicky soli, vegetu, varim, kym zemiaky nie su makke. Necham polievku trochu vychladnut a potom ponornym mixerom romzixujem. pripravim hrianky, nakrajam na kocky a pridavam do polievky, ale az tesne pred jedenim.

fidorka, Ne, 08. 07. 2012 - 20:39

a to je aka pre mna nova verzia porovej polievky,vyskusame Tlieskam
ja len na masle oprazim por nakrajany na kolieska,zalejem vodou,osolim,necham chvilku povarit,aby nebol por rozvareny,pripravim si klasicke krupicove cesto a nahadzem do nej halusky.

eva m, Ne, 08. 07. 2012 - 20:26

to je mile, Kejty, ze chces mamine ulahcit pracu Úsmev

odo mna mimoriadne jednoduchy receptik:
karfiol rozober na male ruzicky (alebo pouzi mrazeny)
mrkvu nakrajaj na mensie kocky, kalerab tiez a opraz ich na malinkej kvapke olivoveho oleja. Podlej vodou, nechaj chvilocku dusit, potom
pridaj do hrnca karfiol. Zalej vodou - na osobu rataj tak 3 deci, pridaj bujon, vegetu, co mate radi, stis na najslabsie a var (10-15 minut). Ked je zeleninka makka, daj do nej halusky - vajicko si rozslahaj vidlickou v miske, pridaj krupicu, aby ti vzniklo take cesticko a to prelej - pretlac cez sitko s tymi velkymi okami. Pozor, halusky musia padat stale do vriacej polievky, tak si ju daj trosiiiicku na silnejsie, ale nie velmi, aby ti nevykypela. Polievku aj s haluskami povar este tak 3-4 minutky, vypni a do hotovej vsyp trosku pazitky.
Dobru chut Úsmev

mnnaaauuu, Ne, 08. 07. 2012 - 21:12

MOje obľúbené rýchle:
Nakrájam dve cibule (niekedy aj slaninku alebo párky), popražím ich, zalejem vodou, nakrájam pár zemiakov, nechám v tom uvariť, zahustím mliekom a múkou, mlieka dávam viac, asi 4dcl. Ked rastie pažítka, tak nakrájam do skoro uvarenej aj pažítku.
Druhá:
Kúpim si mrazenú zmes "pod sviečkovú", popražím na oleji s rascou, dohodím pár zemiakov, povarím cca 20 minút a tesne pred dovarením dám petržlenovú vnať. Ak ju chcem zahustiť, tak dám trocha viac zemiakov, po uvarení odoberiem hustejšiu polievku, zmixujem na kašu a vylejem naspať do polievky :D :D :D

val, Ne, 08. 07. 2012 - 22:00

Ja velmi rada robievam Minestrone, co je zeleninova polievka,je rychla, jednoducha , zaklad je vzdy ten isty (mrvka, zeler)a zeleninu menim podla sezony

1-2 mrkvy
kusok zeleru
1 salotka
2 struciky cesnaku
tymian, petrzlenova vnat
2-3 zemiaky
1 cuketa (baklazan)
hrasok (fazula mala biela, zelene fazulove lusky)
par hlaviciek brokolice (nemusi byt)
sampiony

Vsetku zeleninu pokrajam na male kocky. Na olivovy olej a kusok masla dam zeler a mrkvu. Necham restovat a postupne pridam salotku, cele struciky cesnaku. Nasekany petrzlen, trosku tymianu. Potom pridam cuketu, zemiaky. Zalejem vodou povarim. Nakoniec pridam hrasok, brokolicu a sampiony. Osolim, okorenim a hotovo.
ked polievku odstavim pridam este olivovy olej a necham "oddychnut".Tajomstvo dobrej minestrone je v postupnom pridavani zeleniny, znie to mozno zlozito ale polievka je hotova tak za 20 min.
Pre gurmanov: do taniera pridavam par lupienkov parmezanu Mrkám

Este robievam sosovicovu :

Zaklad zeler, mrkva, salotka, cesnak. Ked je zelenina zarestovana pridam sosovicu, trochu zarestujem a zalejem vodou. Polievku osolim, okorenim, ked je sosovica makka, cast polievky (1-2 naberacky) odoberiem a zlahka rozmixujem, vratim do polievky. Toto polievku zahusti tak akurat. Tiez ochutim olivovym olej a nechat oddychnut. Servirovat sa moze s parmezanom Mrkám

Ja davam cele struciky cesnaku, ktore potom z polievky vyberiem.

Un Chien Andalou, Ne, 17. 03. 2013 - 21:49

Výborne, takto si predstavujem nenáročnú dobrú polievku.
Žiadna vegeta, bujón, zvetrané koreniace zmesi a podobné tuposti.

Tangy, Po, 09. 07. 2012 - 13:16

Na masle alebo oleji poprazime cibulku (nemusi byt), pridame brokolicu a s trochou vody podusime, potom pridame vodu, osolime, dochutime vegetou alebo inym korenim a na zahustenie dame do vriacej polievky starsi rozok alebo chlebik, povarime cca. 10 minut a rozmixujeme. Takto robievam polievku aj z cerstveho, resp. mrazeneho hrasku. Do toho na kocky opeceny chlebik alebo rozok.

majas, Ut, 10. 07. 2012 - 15:05

Tak to si mi pripomenula časy, keď sme mali prázdniny my a so ségrou sme tiež robili svoje prvé pokusy ako potešiť rodičov. U nás viedla hrášková, resp. mohli by sme povedať aj zeleninová polievka s hráškom, s krupicovými haluškami.
Suroviny: mrkva, kaleráb, hrášok, petržlen, môže byť aj cikina mladá, petržl. vňať, trošku masla, soľ, vegeta, 1 alebo 2 vajíčka , detská krupica.
Postup: asi tak na 1 lyžici masla orestujeme pokrájanú mrkvu, kaleráb, petržlen, zalejeme trochou vody a dusíme, pridáme hrášok, po zmäknutí dolejeme vodu, po zovretí osolíme, môžeš nastrúhať mladú cikinu na veľkom strúhadle. Kým polievka zovrie rozšľahaj v pohári vajce, pridaj štipku soli, detskú krupicu, pridávaj postupne, ona naboptnáva, má to byť dosť hustá zmes, nechaj ju chvíľku odstáť a potom do vriacej polievky bud vidličkou vhadzuj väčšie halušky alebo si ich urob cez sitko ako na klasické halušky. Nechaj povariť kým nebudú halušky primerané mäkké. Pokrájanú petržlenovú vňat vhoď do odstavenej polievky.
Keď k tomu ukuchtíš čo i len palacinky, určite potešíš.
Prajem ti veľa kuchárskych úspechov, ver už len úsilie sa cení. Úsmev

Fany1000, Ut, 10. 07. 2012 - 21:49

Kejty...a čo tak cesnačka?
Do hrnca daj trochu oleja, pridaj lyžicu hladkej múky a miešaj, kým múka trochu nezružovie. Potom pridaj roztlačený cesnak (aspoň 5 strúčikov), zalej vodou a nechaj zovrieť. Pridaj pár zrniek čierneho korenia, bujón a môžeš aj perašinovú vňať, ak máš. Nechaj prevrieť, dochuť soľou, vegetou a už len dobrú chuť. Do taniera už len pridáš postrúhaný syr a opečený na kocky pokrájaný chlieb.
Nech sa podarí, už pre ktorú polievku sa rozhodneš Mrkám.

dasa_, Ut, 10. 07. 2012 - 23:38

no tak pridám aj ja moju najrýchlejšiu :) Má veľa variant, ja robím takto:
Do hrnca dám olej, prisypem trochu rasce a nechám maličkú chvíľku speniť. Zasypem lyžicou múky (ak chcem viac polievky, tak dvoma), chvíľu popražím, stiahnem z ohňa, nasypem mletú papriku, nechám rozpustiť a zalejem studenou vodou a osolím. treba dobre rozmiešať, prípadne aj metličkou, aby neboli hrčky a nechám variť. Vhodím ešte ošúpanú cibuľu. Do pohárika rozbijem vajíčko (ak treba viac polievky, tak dve), roztrepem vidličkou a vlejem do vriacej polievky. vypnem a je hotovo.
Časom som si vypracovala aj varianty - keď je pažítka, tak nasypem do hotovej polievky. Alebo inokedy pridám grilovacie korenie (ja používam iba také bylinkové, bez ostatných prísad) a zase chutí trochu inak.
A ak mi náhodou ostal vývar, tak miesto vody použijem vývar.

Opis je tuším dlhší, ako doba varenia:)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama