Viete prečo je toľko tvarov cestovín?

cestoviny Aj pre mňa sú nasledujúce slová veľkou španielskou dedinou. Asi by bolo skôr na mieste napísať talianskou. Hambím sa Pappardelle, fettuccine, fusilli, vermicelli, linguine, conchiglioni, rigatoni, farfalle, penne, fiori, corallini, ravioli, cannelloni či tortellini ...., čo to je pomooc. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

Ešte, že máme naše "slovenské" niťovky do vývaru, fliačky s kapustou či v grendíre, široké rezance s makom alebo s tvarohom, alebo špagety s kečupom a syrom. Jaj no dobre aj kolienka ako prílohu k mäsu a omáčke, alebo tarhoňu - slovenskú ryžu.

Priznávam sa dobrovoľne, nie som odborníčka na vôbec žiadne cestoviny. Už dlhé roky som bezlepková, a kukuričné cestoviny nie sú až taká výhra. Ale zas ani predtým som im až tak nefandila, aj keď výborné zapečené cestoviny so zemiakmi som robila, alebo som milovala cestovinový šalát s kuracím mäsom a ananásom. Skoro som zabudla na moje milované špagety so špenátom. Keď som to takto napísala, vyzerá to, že recepty s cestovinami si našli veľkú obľubu aj v našej slovenskej kuchyni. Pritom to bude ozaj len malým zlomkom toho, aké výborné kombinácie sa z nich varia v Taliansku.

O histórii samotných cestovín sa vedú spory. Vraj v Číne, sa jedávali dávno pred naším letopočtom, teda skôr, ako v oblasti súčasného Talianska. Ale zas nástenné maľby svedčia o tom, že Etruskovia jedávali cestoviny a to bolo asi tiež dávno. Hambím saPšenica sa rozdrvila kameňmi, primiešala voda, vzniknuté cesto sa nechalo vysušiť na slnku a trhalo sa na kúsky ..... Vraj v starovekom Ríme bola pšenica istý čas zdarma a ľudia si vyrábali cestoviny, tak že si sušili "placky" a vytvárali si zásoby jedla na horšie časy?

K tejto úvahe ma inšpirovala relácia o varení dvoch starších talianskych kuchárov, ktorý cestujú po Taliansku a zisťujú, čo sa zmenilo v talianskej kuchyni, kým boli vo svete. Mňa zaujal fakt, že hlavne juh Talianska, bol po dlhé storočia veľmi chudobnou oblasťou. Ľudia hlavne v zime, keď si nebolo možné dopestovať ovocie, zeleninu nemali veľmi z čoho nakŕmiť svoje rodiny. A zrejme jediným zdrojom obživy bola pšenica? A od nej bol už len krôčik k múke a v spojení s vodou, sa vyrábali cestoviny. A aby nebolo na obed každý deň to isté, vznikalo obrovské množstvo druhov cestovín? Vraj ich je cez 300 a každý región má tie svoje, samozrejme aj iné názvy. 

Dnes sa cestoviny vyrábajú strojovo, aj keď vraj aspoň v Taliansku, podľa starých receptúr. Dokonca sa stáva, že nový tvar cestovín, dostávajú za úlohu pripraviť svetoznámi dizajnéri. Úsmev Voľakedy to bolo na fantázii a zručnosti žien v domácnosti. Malé valčeky cesta sa formovali na "strúhadle", tvarovali pomocou rôznych " špajdlí", používali sa aj drevené pečiatky... a ktovie ako ešte ich vyrábali. Dlhé rezance sa sušili na uliciach, kde im tú pravú chuť pridával horúci morský vzduch od mora.

A rôzne tvary cestovín sa vyrábali, aj podľa toho s akou omáčkou sa mali podávať. K rôznym smotanovým omáčkam sa vraj podávajú skôr ploché cestoviny - rezance. Tieto omáčky k nim lepšie "priľnú"? Naopak, zeleninové omáčky a iné, potrebujú zložitejšie tvary, kde by sa tieto omáčky prichytili.

A už len zhrniem základnú info. Pravé cestoviny tvorí len múka a voda. Ideálne ak je to semolinová múka zo špeciálnej odrody tvrdej pšenice. Vraj sú z nej cestoviny žltšie, výživnejšie a vhodnejšie na uvarenie " al dente". Až dosť neskôr a hlavne na severe Talianska, ktoré bolo kvôli rozvíjajúcemu sa priemyslu bohatšie, sa do cestovín začali pridávať vajíčka. Cesto bolo s nimi krehkejšie, čo však strojová výroba zvládla. 

Čo sa týka výživovej hodnoty, odborník nie som. Vraj cestoviny nie sú vysokokalorické, tie bez vajec, zo semoliny a správne uvarené so zeleninovými omáčkami, môžu byť fajn? Určite si myslím, že za dlhovekosťou Talianov, nebudú len cestoviny, ale to by bolo na inú debatu. 

Diskusie Naničmama.sk: 

Hmm, celkom zaujímavé čítanie. My sme doma akurát teraz riešili, že koľko druhov cestovín poznáme z detstva.

Fascinuje ma, že len základné suroviny a koľko rôznych jedál sa z nich po svete vyvinulo. Myslím múka a voda. Okrem cestovín je to aj základ chleba a rôznych chlebových placiek. Len teda treba investovať do toho aj čosi práce. A vedieť. A tiež sa veru hovorí, že nie chlieb (cestoviny...) rozhodujú o tom, či sa z toho priberá, ale to, čo je na nich. No a samozrejme množstvo

Na cestoviny sa strašne rada pozerám ako sa pripravujú. Ja by som ich aj jedla, ale doma to dávajú decká najradšej, keď je na nich more kečupu a to je pre mňa barbarstvo. Manžel cestoviny neje - ešte tak špagety a na ne mak. Slíže, naše slovenské hej, ale žeby k perkeltu si dal kolienka, ani omylom.

Takže také veeeeeeeľmi málo varím.

Ale pozerám prípravu strašne rada. Hlavne The Pasta Queen - tú môžem. A potom dlho do noci uvažujem, ako by tá omáčka chutila k ryži alebo ako k tomu zemiaky pripraviť. Chichocem sa

Aj tak najviac milujem také s cesnakom a čili. Poriadne voňavé po olivovom oleji a petrželovej vňatke. Och. A pohár vínka k tomu a skvelú spoločnosť. Hambím sa

Tie tvary som myslela, že vznikali podľa omáčok, aby sa vedeli na ne prilepiť tak aby dobre držali.

No a al dente. V podstate, čo sledujem The pasta queen som si uvedomila, že ona ich dovára v tej omáčke. A ešte doleje trochu vody, kde sa cestoviny vyvárali. Takže v podstate ani al dente nie sú. A ja si veru nepamätám, žeby tie cestoviny v  reštike vTaliansku niekedy al dente samotné boli. Chichocem sa

Takže ty si milovníčka cestovín, taká platonická. Hambím saŠpagety s makom, to znie ozaj dobre, ešte som neskúšala. Hambím sa

Určite sa prispôsobovali tvary cestovín aj omáčkam, ale keď si predstavíš, že jediným pokrmom sú cestoviny a zopár hladných detí treba nasýtiť, pestrosť môže byť dobrým spôsobom, ako každý deň nejesť to isté. Aj keď ak mám pravdu povedať, je to len moja teória.Hambím sa

Sezónne recepty

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok