Ovocná "roláda"

Popis

ľahký a chutný koláčik

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Zdrojmoja maminka
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
30 minút

Ingrediencie

  5 vajec
  2,5 dkg polohrubej múky na 1 vajce
  2,5 dkg cukru na jedno vajce
  1 lyžička prášku do pečiva
  marhuľový džem
  banány
  pomaranče alebo mandarínky
  čokoládová poleva

Inštrukcie

Urobíme si najprv klasické piškótové cesto - žĺtka vymiešame s cukrom, vyšľaháme sneh z bielkov, opatrne zmiešame a po tretinkách pridávame ešte opatrnejšie múku s práškom do pečiva. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do rúry. po upečení si vezmeme formu na srnčí chrbát, priložením (prevalením) si odmeriame veľkosť prvého plátu (musí byť tak veľký, aby s ním tá forma dala "vystlať"), odrežeme a zvyšok cesta rozdelíme tak cca v pomere 2/3 a 1/3. musíme pracovať rýchlo, kým je cesto ešte teplé. Všetky časti korpusu potrieme marhuľovým (alebo iným pikantným) džemom, vezmeme ten najväčším vystelieme ním formu srnčieho chrbáta a pokladieme banánom nakrájaným na kolieska, priložíme druhý väčší plát, v prostriedku nám vznikne len taký ako keby "jároček", do toho povkladáme na mesiačiky rozdelený pomaranč (alebo prípadne mandarínku), priklopíme posleným, najmenším plátom cesta (lekvárovou stranou dnu, samozrejme) formu zaťažíme a dáme do chladu, najlepšie cez noc. Po vyklopení môžeme koláčik poliať čokoládovou polevou, keď sme ho robievali na Vianoce, tak sme ešte do tej polevy zvykli pozastrkovať obielené mandle (ako keby "pichliače").

Poznámky

múku a cukor uvádzam v štýle "na jedno vajce" preto, lebo tento základný recept na piškótové cesto sa dá použiť aj na tie želatínovo - ovocné koláče, čo sa pečú v takej forme, že vznikne v korpuse "priehlbina" a tam napríklad do mojej formy stačí cesto z 3 vajec - vtedy dávam aj trochu menej prášku do pečiva.
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

To žiadny krém tam nejde, len džem?...zaujímavé-možno niekedy skúsim(sun)

Nie veru, len džemík - my nejak nie sme na koláčiky s krémom, ja ani poriadne neviem, ako sa niečo také robí Mrkám
Toto je inak koláčik môjho detstva - robievali sme ho (z pochopiteľných dôvodov, pomaranče a banány neboli kedykoľvek) najmä okolo Vianoc a nového roku a mala som ho veeeeľmi rada

Adus ja robievam podobný,teda skoro to isté,ale dávam miesto džemu ten spomínaný krém-pudingovomaslový a voláme to Ovocný tunel.No toto tiež môžeme skúsiť,je to rýchlejšie,chlapcom po sviatkoch treba aj schudnúť poniektorým našim Vyplazený jazykChichocem sa ,a nakoniec je to aj lacnejšie....super nápad Áno

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok