
anjeli | Recepty na domáce ovocné zmrzliny
Poznáme to všetci. Horúčavy, nikomu nič nechutí. Ale niečo predsa:) Zmrzlina, ktorá nahradí chuť na sladké mlsanie, ochladí a k letu skrátka patrí.
Marhuľová zmrzlina: | ||
600 | gramov | smotanový jogurt |
1 | balík | vanilkový cukor |
4 | polievkové lyžice | práškový cukor |
1 | kus | marhuľový kompót |
250 | millilitrov | smotana na šľahanie |
No ale poznáme to, aby sme sa k tejto sladkej studenej dobrote dostali, musíme najskôr vyjsť do tej horúčavy, ak má zmrzlinár dobrú reputáciu tak si v tom teple treba vystáť aj rad a potom rýchlosťou blesku všetko zlízať a oblizovať si aj prsty, ruky a skrátka všetko, kam naša sladká dobrota cícerkom stiekla...
Toto všetko mám rada alebo prinajmenšom si to viem "odtrpieť", ale staré známe "za kvalitu sa platí" a za kopček zmrzliny tiež ma od takejto túry odrádza... veď keď si vynásobíte 5 členov rodiny krát 2-3 kopčeky, krát koľko centov za kopček? /u nás aktuálne 0,50 €/ a takto možno každý deň... no peňaženka zíva prázdnotou v polovici mesiaca.
Tak som nechtiac prešla na kupované "vaničkové" zmrzliny, ktoré som odvrhla v momente, keď mi na jazyku, podnebí a v celých ústach zostala mastná pachuť po umelých prísadách... ekonomické, ale chuťovým pohárikom neulahodilo.
Takže hor sa experimentovať, v dnešnej dobe nie je problém vyrobiť takmer čokoľvek domáce aj bez špeciálnych pomocníkov a zároveň aj dobrééé.
Našla som receptíky, vyskúšala som, upravila si podľa našej chuti a podelím sa :-)
MARHUĽOVÁ ZMRZLINA
- 600 g smotanového jogurtu
- 1 vanilkový cukor
- 4 -5 PL práškového cukru
- 6 až 8 kúskov zaváraných alebo čerstvých marhúľ
- 250 ml smotany na šľahanie
Recept na domácu marhuľovú zmrzlinu:
1. Jogurt zmiešame s vanilkovým a práškovým cukrom, pridáme nadrobno nasekané marhule a nakoniec zľahka vmiešame dotuha vyšľahanú smotanu.
2. Dáme do chladničky a niekoľkokrát ešte prešľaháme /asi po 1 hodine/.
3. Nakoniec prenesieme do vhodnej nádoby a necháme zamraziť...
Zmrzlinka je svieža, nepresladená napriek tomu, že som pridala viac cukru.
CITRÓNOVÁ ZMRZLINA
- 600 g gréckeho jogurtu
- 200 ml smotany na šľahanie
- 2 ks citrónov
- 70 g krupicového cukru
- 2-3 PL práškového cukru
Recept na domácu citrónovú zmrzlinu:
1. Citróny dobre umyjeme a nastrúhame z nich kôru, vyžmýkame z nich šťavu.
2. Do hrnčeka nasypeme cukor a pridáme kôru, šťavu, ktorú vodou doplníme na 150 ml a dáme na 5 minút variť. Necháme vychladnúť.
3. Sirup vymiešame s jogurtom, práškovým cukrom a nakoniec zľahka vmiešame dotuha vyšľahanú smotanu.
4. Dáme do mrazničky a niekoľkokrát /asi po hodine/ prešľaháme.
5. Potom prenesieme do vhodnej nádoby a necháme zmrznúť.
Znovu som "musela" trochu dosladiť, pretože kyslastá chuť jogurtu a šťava z citrónov nám vykrúcali tváre do grimás a vychutnať si ju sa nedarilo...
BANÁNOVÁ ZMRZLINA SO SUŠIENKAMI
Favorit našej princeznej. Tu som pre zmenu musela pridať viac smotany, pretože sa nám zdala príkro sladká a namiesto klasických sušienok som dala podrvený medový plát, i keď podľa mňa akékoľvek sušienky môžu byť.
- 400 ml smotany na šľahanie
- Salko
- 1 banánový puding v prášku
- 1 banán
- 1 šálka rozdrvených sušienok
Recept na banánovú zmrzlinu:
1. Smotanu vyšľaháme dotuha, postupne zašľaháme banánový puding a nakoniec zľahka všľaháme Salko.
2. Opatrne vmiešame olúpaný a nadrobno nakrájaný banán a sušienky.
3. Nalejeme do vhodnej nádoby a dáme zamraziť.
Toto je môj favorit, možno aj preto, že manžel dostal od kolegu domáce sladučké a voňavé broskyne.
- 500 g vykôstkovaných broskýň
- 200 ml smotany na šľahanie
- 150 g kryštálového cukru
Recept na domácu broskyňovú zmrzlinu:
1. Broskyne nakrájame na drobno, rozmixujeme na pyré, prepasírujeme a rozmixujeme s cukrom.
2. Vmiešame smotanu a dáme do mrazničky.
3. Po cca 45 minútach premixujeme aspoň 3-4 krát, prelejeme do vhodnej nádoby a necháme zamrznúť.

anjeli

anjeli

anjeli
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty