



veľmi dobrý typ. Na to som zabudla.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Skúsim teda pozrieť ešte nejaké zásady náhrady bielej múky. Zábavisko totok.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja sa velmi zabávam. pri experimentovaní v kuchyni, hlavne to musí byť jednoduché.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
v čom sa tá bezlepková muka správa inak? Napadne mi iba jedna vec, ze to nedrží spolu. A to som si myslela, že to môžu nahradiť vajcia. Ale zjavne netuším, ako to vyzerá
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
S bezlepkovou som zvladla cesta, kde jej neslo viac ako 150g. Potom to uz bolo privelmi suche pri klasickych korpusoch a pri hnetenych cestach zase drobive ... Ale u mna je zakladnym clankom pecenia stale klasicka piskota a tam tej muky vela nejde a ide to aj bez nej. Skusala som kadejake korpusy s maslom a .... smotanou ... niet nad klasicku piskotu. Ale je fakt, ze do vysokych tort, treba tuhsi korpus. Ale momentalne vdaka histaminovym dievcatam hlasim navrat k Lenivej zene (aj tu som tusim na polovici cukru, oproti povodnemu) a Babkinej babovke (tu som ubrala tak cca 1/3 cukru max.) a obe so spaldovou celorznou mukou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jaká ja som múdra? Hlavne dúfam, že to dobre prekladám a dávam dokopy a hľadám.
Bezlepkové múky vyžadujú oveľa vyšší čas miesenia - treba nahnať vzduch do cesta, takže žiadne zamiešame, vylejeme a hotovo. Pri použití viac ako 70gramov bezlepkovej múky VRAJ treba použiť do cesta xanthanovú gumu, dokonca pridať 1-2 vajcia. Bez nich je cesto nízke, navrchu neprepečené, a hlavne drobilo sa.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Inak take hrozienka, datle su ozaj skvelou nahradou cukru, vsak som si aj RAW koláčikov dosť vyskúšala. Len to asi fakt skor do nepečených zákuskov, alebo len takých tých tenkých korpusov k cheesecake si viem predstavit. Z tekutých verzii som med skúšala, ale asi nie do piškót. V mascarpone kréme v pohode.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Niekde v tom článku je aj link na pekársku kalkulačku - nepozerala som, neskúšala. Ale jedná sa o to, že ak upravuješ hmotnosť niektorého - upravíš aj ostatné. Na takom princípe by som brala tie hrozienka, ďatle. Namočila, rozmixovala na sirup a prerátala. V závislosti od toho zmenila ostatné ingrediencie. Ak začnem znižovať cukor, mám menej vody v ceste, takže ono to tam nejakú pridanú tekutinu znesie (kým sú to neni uvarené pomaranče aj so šťavou - viď moja trauma z pomarančovej bábovky spomínaná tu už milión krát).
Inak - napr. zrovna títo pekári dosť často používajú melasu, med a hnedý príp. trstinový cukor v kombinácií s bielym. Pomer tuším takmer 1:1. Upodozrievam ich z toho, že hlavný dôvod je estetický - ono to pekne potom hnedé je. Zdravotný a výživový si myslím, že berú ako "doplnok". - ale to len môj názor. Možno fakt chcú piecť zdravšie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jasne, jedna vec je sladká chuť , a to rozmixované a namočené ovocie dá. Len pri mojich piškótach asi sneh skôr drží tvar so sypkým cukrom, ako s nejakým sirupom. Ale tuším voľakde sa dáva aj horúciý roztopený cukor. Momentalnen vrámci nízkosacharidovej ovocie ako náhradu cukru neriešim. Ale také čučoriedky a maliny, v tejto faze aj mrazené by som mohla pomaly omilostiť v koláčoch.
Pri trstinovom cukre,( je mi jasné, že je to stále len cukor, akurát sa vyhol bieliacemu procesu), som práveže mala problém, dosiahnúť krásne žltučké fotogenické cesto. Melasa bude mať asi iné čaro, len som o ňu ešte nezakopla. Zatiaľ používam veľmi poskromne kokosový cukor. Tinke chutí s karobom na kašu, som rada, že našla náhradu za kakao. Vraj kokosový cukor má iné glykemické správanie ako klasický cukor, neviem čo je na tom pravdy.
Inak skoro som zabudla, aj karob sa dá úplne v pohode použiť ako nádhrada múky. Korpus je obdobný ako kakaový ..., akurát ma možno viac sacharidov ako kakao, ale také ja neriešim.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
"Pri trstinovom cukre,( je mi jasné, že je to stále len cukor, akurát sa vyhol bieliacemu procesu)..." Prírodný trstinový cukor je niečo iné ako biely cukor. Skôr hnedý cukor je rovnaká varianta ako biely, len je dofarbovaný napr. karamelom, aby vyzeral lepšie. http://plnielanu.zoznam.sk/c/647/kupujete-hnedy-cukor-lebo-je-zdravsi-pozor--nie-kazdy-je-trstinovy
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ako mne je jasne, ze trstinovy a repkovy cukor su o inom, ale co sa tyka ucinku na telo, alebo glykemickeho idexu je to jedne fras.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No áno, ak sa nato pozriem len z pohľadu glykemického indexu. Ale skôr som narážala nato, že nie je v rovnakej rovine ako biely cukor. Oproti nemu je ľahšie stráviteľný a obsahuje aj minerálne látky, čo je určite plus. Ale ak sa bavíme len o množstve prijatého cukru, tak samozrejme ani tu neplatí, že nahradením rovnakého množstva bieleho cukru trstinovým robíme niečo pre svoje zdravie. Skôr je to zdravšia /aj keď určite pri používaní aj menších dávok/ alternatíva bieleho cukru. A nepíšem o hnedom /zafarbenom bielom cukre/, ktorý mnohí považujú za zdravý...toto som mala na mysli.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Rozumiem, tiež ho používam, keď pečiem zvyšku rodiny ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Len mi neda, narazalo som na ubezpecenie odbornikov na zdravu vyzivu, ze je to jeden fras ;) Ale na druhej strane trstinovy cukor je drahsi, tak ho nebudem predsa pouzivat v takom mnozstve ako biely.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jeden fras a v podstate je veľká tendencia nešetriť tými "zdravými" alternatívami. Veď sú zdravé. A to je snáď ešte väčší problém.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No vieš, odborníci na zdravú výživu, tí tiež veľa krát menia názor. Veď podobne to bolo o vajíčkach, mlieku, ovocí a pod., raz zdraviu škodí, potom nie, potom len ak toto alebo tamto...no jeden človek pomaly ani nevie čo do úst má dať, aby si neuškodil . Ja v tomto smere mám len jednu teóriu: všetko s mierou...to neuškodí.
A veru trstinový cukor je drahý, ale zas dobrý dôvod šetriť ním...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Trstinový cukor používam na pečenie. Zvykla som si hlavne pri receptoch z ameriky a anglicka. Tam furt ho dávajú. Jedným z benefitov je iná chuť. Kým biely je bez vône a chuti (teraz nemyslím že nie je sladký samozrejme), nie je tam cítiť žiadnu stopu ani náznam korenín alebo čoho. Trstinový mám dojem, že je až tak "orieškový".
Musím sem šibnúť hruškovo rozmarínovú bábovku - recept. Tá bola unikátna.
A páči sa mi ešte farba akú dá koláčom. Taká "medová". Nie žĺtkovo žltá, skôr taká teplejšia.
No drahší hej, v podstate pol kila stojí toľko čo kilo bieleho repkového.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
iste preklep, ale predsa, keby niekto pochyboval: biely cukor je z repy, nie z repky
Rovnako sa z repy vyrába aj isomalt, ktorý má najnižší glykemický index zo všetkých cukrov. Používam ten.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vďaka - ani som si nevšimla. To by musel iný proces byť, aby z repky cukor bol .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Presne toto... tiež rada do pečenia používam, to je úplne iný level.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Takže - včera som uplatnila pravidlo menej cukru + cukor navrch. Robila som páj (recept here: https://nanicmama.sme.sk/kolace/skoricovo-jablkovy-kolac-s-cestom-s-hnedym-cukrom ). Do cesta vlastne cca 20gr trstinového cukru. Jablká boli kyslé aj sladké, tie som necukrila pri dusení a v podstate som minula na okrúhlu formu pr. 28cm a 10 kusov koláčikov pr.10cm (tartanelky či formičky) 1 škoricový 20gramový cukor + 2 lyžice trstinové cukru (cca 30gr). Nik sa zatiaľ nesťažoval. A to majú radi sladké .
Ešte odskúšam mafiny a podám hlásenie - ale to vyzerá tak na víkend.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Šikovná si, pri tých hnetených ovocných koláčoch, ozaj veľa cukru asi netreba a jablká sú sladké same o sebe.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a čo kombinácia napríklad strúhanej mrkvy, cukyny alebo jablk? To by tiež mohlo trochu pomôcť tej šťavnatosti.