reklama

Čo ma vie vyviesť z rovnováhy

Pridal/a balalajka dňa 22. 08. 2019 - 07:47

reklama

Zisťujem, že časom ako si tak starnem (ee) ... dospievam (hmmm, nie zlé slovo) ... zrejem, ZREJEM je to správne slovo!, zisťujem, že sú to celkom iné veci, čo ma vedia vyviesť z rovnováhy.

V 20tke to boli šaty, pekný chlap, káva s kamoškami, alebo stretávka či rodinná oslava. Vtedy som znervóznela, začala vykazovať známky zvýšeného tlaku a nervozity. Zvyčajne to odznelo kúpou hábočiek. Podotýkam, že pri všetky vyššie menovaných položkách. Nové  pekné oblečenie vyriešilo túžbu vlastniť šaty, chlapa (alebo ho aspoň zaujať), pocit, nech kamošky závidia a rodina a priatelia neohovárajú. Teda aspoň som si to tak naivne myslela. Ale v podstate to v tej dobe stačilo.

Ako išiel čas, zistila som, že v 30tich čoby mame škôlko – školou povinných mi srdce rozbúcha predstava triednej schôdzky (mierne nabúraný denný stereotyp), príznaky soplíkov (hodne nabúraný denný stereotyp), predstava rodinnej dovolenky (úplne postavené všetko na hlavu) a rodinná oslava ... pozostatky ešte z predchádzajúcej desaťročnice. Pekný chlap, šaty a stretnutia s kamoškami sa niekde vytratili.

V 40tke ma vyvádza z rovnováhy dobrý recept na koláč – úplne ani nedýcham a ak niekto povie, že som extrémny foodie, tak nie je ďaleko od pravdy. Vy neviete kto je foodie? Niečo ako gurmán, respektíve osoba, ktorá ma enormný záujem o jedlo. Nie žrút či šrotovač, ale baví ma už len sledovať ako jedlo niekto pripravuje. Na dovolenke som bola ochotná vyvaliť 20€ za  tanier koláčikov v cukrárni, kde som ochotne robila konkurenčnú špionáž pre sestru – cukrárku, aby som doma mohla poreferovať, čo sladké sa predáva v Ríme. Som fascinovaná chemickými procesmi, keď sa mení cukor na karamel, kysne cesto, čo sa stane, ak pridáve do cesta aj sódu a prášok do pečiva súčasne. Ani nedýcham, keď v reality show šľahajú bielka, lebo už viem, či im koláč popraská alebo spadne po upečení dolu. Trápi ma, prečo do cheescaku nevyšľahajú šľahačku dotuha. Viem, že poriadny zmrzlinár by mal mať extra naberačku na každú príchuť zmrzliny a ak máte zmrzlinu navrstvenú do kopca v tých boxoch, tak je vraj plná umelých konzervantov (vraj pravá a kvalitná nedrží tak tvar) ... inak, na Slovensku som ešte nevidela zmrzlináreň kde majú extra naberačku na každú príchuť. V Ríme som nevidela, žeby zas mali len jednu naberačku. MrkámSom hrdá na to, že viem, čo je ube – niekedy sa dajú inak zohnať aj u nás, len ich volajú fialové zemiaky (ale fialové sú aj dnu, nie len šupka).  Proste fascinuje ma všetko čo s jedlom súvisí.

Srdce mi však vie rozbúchať  aj niečo iné – tak v dobrom. A to sú bicykle. Ale to by som vás asi nudila o kus viac. Stačí, že poviem, že doma sa mi rozrastá celkom slušne ich zbierka. Nielen celých, ale aj náhradných dielov, lebo tú moju lásku permanentne upgradujem. Už by som mohla mať aj docela slušný základ na druhý kus z vymenených komponentov Veľký úsmev.

No a potom sú tu veci, ktoré mi zdvíhajú tep tak (ne)pravidelne. Nuž ale to už nemožno volať „srdcové záležitosti“ ale „infarktové stavy“.  Našťastie ich nie je moc. A radšej ich nebudem ani spomínať, nech ich neprivolávam Hambím sa.

PS – dnes je vraj medzinárodný BAO BUNS deň. Niečo ako naše kysnuté knedle, ale plnené na sladko, či na slano. Teda – dalo by sa nejak tak zdiaľky o tom povedať. Veľmi z diaľky. Ešte aj moje okuliare by som si zložiť musela. Tak ale ako inšpirácia na parené buchty ak neviete čo variť je to dobrá. A ja – ja si idem napísať ten originál recept, vyskúšať ho večer, aby som mohla zreferovať, či sa to oplatí urobiť.


reklama

reklama

dasa_, Št, 22. 08. 2019 - 09:07

No ano, drobné prechladnutie ma vedelo riadne vyviesť z miery. A sranda, keď sa spätne na to pozerám, tak zvyčajne to bolo v čase, ked som aj ja potrebovala spomaliť. Ale vtedy som si také nepriznala.

Celkom ma dokáže vyviesť z miery cestovanie. A vlastne neviem, či v dobrom, alebo v zlom. Či to celé nakoniec nie je iba o tom, že sa teším, kedy zase budem naspäť vo svojej posteli.

Vyviesť z rovnováhy ma ešte dokáže nejaká výzva. Ale taká, čo si asi dám sama pred seba - vyskúšať nejakú techniku, čo som neskúšala. Ale to ma nakoniec dostava do rovnováhy, ten proces tvorby, zvlásť, keď sa darí.

Vlastne základná otázka, chcem alebo nechcem porušovať svoju rovnováhu?

balalajka, Št, 22. 08. 2019 - 10:01

Ja cestujem rada. Dokonca som povedala, že si musím nachystať tašku prvej pomoci (v štýle - chytili ma pôrodné bolesti, ale nikto sa neplaší, lebo sme pripravení a máme základné veci sebou - voda, niečo na zakusnutie, triko na prezlečenie, vlhčené obrúsky a tak), lebo u nás v robote sa vyskytne ani nevieš ako, že 1-2-3 ideš tam a tam. Ako často nie ďaleké destinácie, ale tých 6-8 hodín zrazu úplne iný program. A potom riešim také, že po raňajkách ďalšie jedlo až podvečer. A často ani voda. Lebo na pumpe sa mi nie vždy chce zastaviť. Vyplazený jazyk Nedaj Bože sa niečím okydať hneď z rána Chichocem sa. Potom človek do tmy tmúcej v špinavom všeličo maskuje.

Tie výzvy poznám - mala som jednu v júli. 1000km na biku. A sranda - keď som bola tak 3/4 som si to neskutočne začala užívať. Ale neskutočne. Dovtedy to bolo také - dam to? nedám?

Add otázka - rovnováha sa MÁ porušovať. Človek v strese je kreatívny a posúva ho to ďalej. Inak stagnuje Chichocem sa.

dasa_, Št, 22. 08. 2019 - 10:05

No práve, mám v okolí pár príkladov, keď práve porušenie rovnováhy štartuje horšie veci. Zvlášť v staršom veku som videla také porušenie, ktoré nakoniec viedlo k depresii. Respektíve to bola mániodepresia. Ked sa najskor to porušenie vítalo, organizovalo, prežívalo. A skončilo to na opačnom konci sinusoidy. Ale to zrejme zaleží na istých vrodených dispozíciach. A tiež vek robí svoje.

balalajka, Št, 22. 08. 2019 - 10:07

No ono je to v takom prípade hodne zložité. Hlavne tie predispozície ak sú. To chápem.

Kamila, Št, 22. 08. 2019 - 09:18

Tie recepty, varenie a pečenie znie ako skvelá vášeň aj ten bicykel, aj keď dokopy je to celkom zaujímavá kombinácia.

Mňa vyvádza z miery moja puberta, aj keď už nie vždy, aj MM sa občas darí, ale asi najviac vyvádzam z miery sama seba sa. Hambím sa

balalajka, Št, 22. 08. 2019 - 10:05

Hehehe - ja potrebujem aj outdoorovú aj indoorovú aktivitu. Lebo počasie. ÚsmevA lebo síce z cukru nie som a keď teraz v lete prší tak aj mierny dážď sa dá behať a tak, ale zas za akú cenu? Proste - dážďovka zo mňa nebude Veľký úsmev.

Nuž - rodina je rodina ... vraj si ju nevyberieš ... aj keď o tom by som mohla polemizovať. Mňa naposledy keď manžel vytočil tak, že mi došli slová, som sedela s nám v aute a pred nami bolo cca 1500km Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe. Tak som vytiahla ženskú obrannú techniku a v rámci zachovania vozidla na ceste a šťastlivého návratu som sa zdula až po Brno. Veľký úsmev

Dzeny, Po, 26. 08. 2019 - 14:39

Aj ja som foodie! A keby som mohla, tak by som bola aj pažravec:DDD

Ale mne zostali aj tie šatočky. Akurát sekáčové. Ja mám strašnú radosť keď nájdem v sekáči niečo pekné a nové. Som ako chorá:DD

A ešte som závislá na videách, kde niekto niečo vyrába alebo čistí, alebo sa tam deje niečo plynúce, ubiehajúce, jednoducho u(s)pokojujúce. Nie som sama, na webe je kopec "satisfying" videí, úchylákov ako ja je more:)))

balalajka, Ut, 27. 08. 2019 - 11:50

Noooo! Podobná krvná skupina.

Ty ale s tou dietou - to si musela mať dobrý očistec Prekvapenie

Dzeny, St, 28. 08. 2019 - 08:33

No to ti poviem. Mám pocit, že ak som zvládla s mojou závislosťou na jedle toto, tak už zvládnem hocičo. A to si fakt nerobím srandu. Jediné pozitívum je -13 kíl. Lenže to šlo tak brutálne rýchlo, že som si to ani nestihla užiť a len som s hrôzou sledovala ako na mne všetko ovísa. Teraz je to lepšie, koža sa našťastie prispôsobila, len na rukách to ešte vyzerá divne, ale tak ešte pocvičím a budú aj ruky. 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama