Zemiaky ako príloha inak: gratinované, pečené, pyré, šaláty aj lokše
dasa_, Kamila, Frommykitchendotcom | Koláž: Naničmama.sk | Zemiaky ako príloha
reklama
Zemiaky patria medzi najobľúbenejšie prílohy v slovenskej kuchyni a len máloktorá surovina je tak všestranná. Hodia sa ku každému hlavnému jedlu – od mäsa cez zeleninu až po ryby – a ich variabilita je prakticky nekonečná.
V našom výbere nájdete klasické aj netradičné recepty, ktoré vám ukážu, ako pripraviť zemiaky ako prílohu inak. Nechýbajú sviatočné gratinované zemiaky so zlatistou kôrkou, jednoduché pečené zemiaky na panvici, či jemné zemiakové pyré ako ideálny doplnok k bravčovej panenke alebo kuraciemu mäsu.
Pre sviatočný stôl nesmie chýbať tradičný zemiakový šalát, zatiaľ čo zemiakové hniezda alebo zemiaková slama v polievke dodajú jedlám moderný nádych. A ak preferujete klasiku, určite oceníte aj naše recepty na lokše a zemiakové placky, ktoré nikdy nesklamú.
Objavte, ako z obyčajných zemiakov vyčarovať chutnú a originálnu prílohu, ktorá spraví z každého jedla gurmánsky zážitok.
Praktické tipy
Správny druh zemiakov – na pečenie použite pevné (varný typ A), na pyré a placky skôr múčne (typ C).
Dochucovanie – zemiaky výborne ladia s cesnakom, rascou, rozmarínom, tymianom či majoránom.
Textúra – pri gratinovaných dbajte na tenké plátky, pri pyré miešajte, kým je zmes nadýchaná.
Zvyšky – zo zvyšných varených zemiakov môžete pripraviť placky, šalát alebo zapekané jedlo.
Pečené a vyprážané zemiaky
Rýchla a chutná klasika, ktorú zvládnete aj počas bežného dňa. Zemiaky môžete upiecť v rúre, pripraviť na panvici alebo dochutiť bylinkami a cesnakom. Výhodou je jednoduchosť a krátky čas prípravy.
Keď sa vám nechce rozpáliť rúru a hodinu čakať na výsledok, upečte si zemiaky v panvici. Je to rýchle a chutné, výsledok vás určite milo prekvapí. Pozrite si recept na zemiaky pečené na panvici
Gratinovanie je jednoslovný názov pre rýchle zapečenie v omáčke. Gratinované zemiaky môžete servírovať ako prílohu aj ako hlavné jedlo. Pozrite si recept na gratinované zemiaky
Lokše a zemiakové placky sú nadčasová klasika, ktorú poznajú všetky generácie. Lokše sa skvele hodia k husacine či kačacine, placky zas ako rýchla a sýta večera. S kyslou smotanou alebo cesnakovým dipom chutia jednoducho fantasticky.
Jednoduché, nenáročné a chutné lokše sa tradične podávajú k pečenej kačke. Môžete ich podávať aj samostatne plnené slanými alebo sladkými náplňami. Pozrite si recept na zemiakové lokše
Klasické zemiakové placky sa pripravujú zo surových zemiakov. Čo tak pre zmenu vyskúšať zemiakové placky z varených zemiakov? Pozrite si recept na zemiakové placky
Nie vždy sa dá odhadnúť presné množstvo zemiakovej kaše, ktorá sa v daný deň zje. Zo zvyškov môžete spraviť výborné zemiakové placky. Výborné sú napríklad s kyslým mliekom alebo čajom. Pozrite si recept na placky zo zemiakovej kaše
Zemiakové pyré a dusené zemiaky
Nadýchané zemiakové pyré je neodmysliteľnou prílohou k šťavnatému mäsu. Okrem mlieka a masla ho môžete dochutiť aj inou zeleninou, ktorá sa varí spolu so zemiakmi.
Paprikové zemiaky môžete podávať ako prílohu k čomukoľvek, ale najlepšie sú s tekvicovým prívarkom, výborne sa hodia aj k prívarku zo zelenej fazuľky. Pozrite si recept na paprikové zemiaky
Tradičné šaláty
Zemiakový šalát je neodmysliteľnou súčasťou slovenských Vianoc, no chutí kedykoľvek počas roka. Okrem klasickej verzie môžete vyskúšať aj ľahšie varianty s jogurtom či zeleninou. Ideálna príloha k rezňu alebo grilovanému mäsu.
Zemiakový šalát nemusí byť len na Vianoce, túto prílohu si môžete dopriať ra za čas aj mimo sviatkov, napríklad k rezňu. Pozrite si recept na zemiakový šalát
Klasický zemiakový šalát, aký sa podáva na Vianoce nie je jedlo na každý deň. Ak sa rozhodnete, že ho predsa potrebujete, pridajte namiesto majonézy biely jogurt. Pozrite si recept na zemiakový šalát
Pečené, varené, plnené či zapekané zemiaky – vyberte si z najlepších receptov a vychutnajte si chutné aj rýchle jedlá zo zemiakov, ktoré nikdy nesklamú
dasa_, Kamila, Frommykitchendotcom | Koláž: Naničmama.sk | Zemiaky ako príloha
Zemiaky patria medzi najobľúbenejšie prílohy v slovenskej kuchyni a len máloktorá surovina je tak všestranná. Hodia sa ku každému hlavnému jedlu – od mäsa cez zeleninu až po ryby – a ich variabilita je prakticky nekonečná.
V našom výbere nájdete klasické aj netradičné recepty, ktoré vám ukážu, ako pripraviť zemiaky ako prílohu inak. Nechýbajú sviatočné gratinované zemiaky so zlatistou kôrkou, jednoduché pečené zemiaky na panvici, či jemné zemiakové pyré ako ideálny doplnok k bravčovej panenke alebo kuraciemu mäsu.
Pre sviatočný stôl nesmie chýbať tradičný zemiakový šalát, zatiaľ čo zemiakové hniezda alebo zemiaková slama v polievke dodajú jedlám moderný nádych. A ak preferujete klasiku, určite oceníte aj naše recepty na lokše a zemiakové placky, ktoré nikdy nesklamú.
Objavte, ako z obyčajných zemiakov vyčarovať chutnú a originálnu prílohu, ktorá spraví z každého jedla gurmánsky zážitok.
Praktické tipy
Pečené a vyprážané zemiaky
Rýchla a chutná klasika, ktorú zvládnete aj počas bežného dňa. Zemiaky môžete upiecť v rúre, pripraviť na panvici alebo dochutiť bylinkami a cesnakom. Výhodou je jednoduchosť a krátky čas prípravy.
Zemiaky pečené v šupke
Foto: dasa_
Takto veľmi jednoducho upravené zemiaky môžete podávať ako prílohu alebo napríklad s pohárom mlieka ako skromné hlavné jedlo. Pozrite si recept na zemiaky pečené v šupke
Zemiaky pečené na panvici
Foto: dasa_
Keď sa vám nechce rozpáliť rúru a hodinu čakať na výsledok, upečte si zemiaky v panvici. Je to rýchle a chutné, výsledok vás určite milo prekvapí. Pozrite si recept na zemiaky pečené na panvici
Pečené pučené zemiaky
Foto: Frommykitchendotcom
Výborné pečené zemiaky sú vhodné ako príloha aj ako hlavné jedlo. Pozrite si recept na pečené pučené zemiaky
Gratinované zemiaky
Foto: SirKikina
Gratinovanie je jednoslovný názov pre rýchle zapečenie v omáčke. Gratinované zemiaky môžete servírovať ako prílohu aj ako hlavné jedlo. Pozrite si recept na gratinované zemiaky
Zemiakové krokety a bravčová panenka v slaninovom kabáte
Foto: M.á.r.i.a
Na výnimočné chvíle sa určite hodí bravčová panenka s kroketami. Pozrite si recept na zemiakové krokety
Lokše a placky
Lokše a zemiakové placky sú nadčasová klasika, ktorú poznajú všetky generácie. Lokše sa skvele hodia k husacine či kačacine, placky zas ako rýchla a sýta večera. S kyslou smotanou alebo cesnakovým dipom chutia jednoducho fantasticky.
Zemiakové lokše
Foto: anjeli
Jednoduché, nenáročné a chutné lokše sa tradične podávajú k pečenej kačke. Môžete ich podávať aj samostatne plnené slanými alebo sladkými náplňami. Pozrite si recept na zemiakové lokše
Zemiakové placky s minútkovou krkovičkou
Foto: M.á.r.i.a
Klasické zemiakové placky sa pripravujú zo surových zemiakov. Čo tak pre zmenu vyskúšať zemiakové placky z varených zemiakov? Pozrite si recept na zemiakové placky
Placky zo zemiakovej kaše
Foto: dasa_
Nie vždy sa dá odhadnúť presné množstvo zemiakovej kaše, ktorá sa v daný deň zje. Zo zvyškov môžete spraviť výborné zemiakové placky. Výborné sú napríklad s kyslým mliekom alebo čajom. Pozrite si recept na placky zo zemiakovej kaše
Zemiakové pyré a dusené zemiaky
Nadýchané zemiakové pyré je neodmysliteľnou prílohou k šťavnatému mäsu. Okrem mlieka a masla ho môžete dochutiť aj inou zeleninou, ktorá sa varí spolu so zemiakmi.
Petržlenovo-zemiakové pyré
Foto: M.á.r.i.a
Pripravte si stehná pečené v chrumkavom cestíčku so zemiakovým pyré. Pozrite si recept na petržlenovo-zemiakové pyré
Paprikové zemiaky
Foto: Dzeny
Paprikové zemiaky môžete podávať ako prílohu k čomukoľvek, ale najlepšie sú s tekvicovým prívarkom, výborne sa hodia aj k prívarku zo zelenej fazuľky. Pozrite si recept na paprikové zemiaky
Tradičné šaláty
Zemiakový šalát je neodmysliteľnou súčasťou slovenských Vianoc, no chutí kedykoľvek počas roka. Okrem klasickej verzie môžete vyskúšať aj ľahšie varianty s jogurtom či zeleninou. Ideálna príloha k rezňu alebo grilovanému mäsu.
Zemiakový šalát
Foto: livizi
Zemiakový šalát nemusí byť len na Vianoce, túto prílohu si môžete dopriať ra za čas aj mimo sviatkov, napríklad k rezňu. Pozrite si recept na zemiakový šalát
Zemiakový šalát s cibuľou bez majonézy
Foto: dasa_
Dietnejšia verzia šalátu, pre tých čo majú problém s majonézou. Pozrite si recept na zemiakový šalát s cibuľou bez majonézy
Zemiakový šalát
Foto: Kamila
Klasický zemiakový šalát, aký sa podáva na Vianoce nie je jedlo na každý deň. Ak sa rozhodnete, že ho predsa potrebujete, pridajte namiesto majonézy biely jogurt. Pozrite si recept na zemiakový šalát
Zemiakové hniezda a slama
Jemná a elegantná príloha k mäsu aj polievke
Krémová zemiaková polievka so zemiakovou slamou
Foto: M.á.r.i.a
Aj zemiaková polievka môže mať svoju zemiakovú prílohu. Na chladné dni je táto sýta polievka priam ideálna. Pozrite si recept na krémovú zemiakovú polievku so zemiakovou slamou
Zemiakové hniezda a kuracie stehná pečené na kapuste
Foto: Lenka R
Takéto zemiakové hniezda sú výbornou prílohou s mäsu a kapuste, ale sú výborné aj samostatne ako chuťovka. Pozrite si recept na zemiakové hniezda
Čo variť a piecť cez víkend: obedy s mäsom aj sezónne recepty z tekvice, kapusty a jabĺk
Foto: Martuška 123, dasa_, melisa | Koláž: Naničmama.sk