Naša maličká obľubuje vetu: "Nudím sa!". Milujem túto hlášku. Hneď by som jej našla robotu.
V utorok večer sa však nenudila. Môj drahý rozchodil starý mobil. Najpr s nim fotila, neskôr natáčala video. Pointu jej siahodlhého monológu "pred kamerou" som celkom nepochopila ale o zábavu mala postarané na dlhú domu. Neskor večer, keď už spala, drahý začal prehrávať čo natočila. Namiesto jej múdrých rečí som sa však počula: " Matúš nerozčuľuj ma ....!" a skvostný dialóg s mojim najstarším synom na tému celozrné pečivo. No zbohom! Manžel sa hneď akčne ponúkol, že to dá na youtub.
Tak inteligentná debata, by si určite zaslúžila patričné ocenenie.
"Ja nie som papagáj aby som jedol zrno!", no na vrchu bolo voľne pohodených zopár neidentifikovaných semiačok.
"Ta buchta je hnusná!"
Dcéra hneď kontrovala "Neboj sa to ju len zafarbili aby bola hnedá."
Ešte zopár krát zopakoval celú "tirádu" aby to zakončil,
"No dám si tám ešte dve kolečka salámy aby sa dala zjesť"
POmoc! Moje reakcie akosi strácali argumenty, tej buchte ozaj nič nebolo. Dnes pre zmenu mladší syn so staršou dcérou nadávali na grahamové rožky, že sú tvrdé. Maličká zase, raz chce len zdravé rožky, potom .... No nič budú jesť chleba s maslom. Biele pečivo som ochotná kúpiť maximálne raz do týždňa.
A to nehovorím, žeby som mala riešiť verzie čerstvo upečeného pečiva z regionálnej pekárne abo čerstvo upečené pečivo v obchodnom reťazci z mrazeného polotovaru. A čo je ozaj celozrné a čo len zafarbené praženým jačmeňom. A čo mi zjedia všetci čelonovia našej mnohopočetnej domácnosti bez reptania?
Devy krásne, ako ste na tom vy a vaši rodinní príslušníci s pokusmi o relatívne zdravšie stravovanie na poli obilnín? Prečo obyčajný chleba musí mať toľko E - čiek?
U nás sa zje všetko ... ale tiež skôr také tmavšie ako svetlé, jediný problém mám s MM, ten sa nejak zubami nechtami bráni zrniečkam a semiačkam (slnečnica, tekvica, sézam a pod. háveď) a my ostatní práve na tieto veci letíme ... tak musím vždy nejaké kompromisné riešenia nachádzať ... zaujímavé je, že pečivo posypané celou rascou a hrubou soľou - to áno, to mám dokonca zo všetkého najradšej (no rozumej potom chlapovi! )
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
S chlebom to mám jednoduché, kupujem v malej pekárni obyčajný gazdovský chlieb. Občas kúpim biele pečivo, občas grahamové rožky. Kto pindá jesť nemusí (ale my sme len traja - z toho dvaja dospelí, takže vyjednávacie taktiky sú jednoduchšie). Kto chce môže si pokojne skočiť do obchodu po to, načo mu ide chuť.
Skôr sa vyhýbam veciam, ako repkový olej, rôzne ochutené nátierkové maslá, väčšine salám, šuniek, párkov (to je u nás naozaj výnimočne), všetkým tatarkám a majolkám (teraz mám v chladničke, ale po väčšinu roka ich nevidíme , nekupujem ani biely cukor (kupujem veľmi výnimočne), chipsy, popkorn, slané oriešky a najmä veci v konzervách - ak musím kúpim zavarené v pohári (len tuniaka, kupujeme v konzerve, iného sme nenašli). Každopádne sa vyhýbam aj malinovkám a džúsom (raz za sto rokov si kúpime kofolu, alebo bylinkový rajec, či nejaký sirup - ale ozaj výnimočne) - varím čaj, a keď nie čaj, tak pijeme vodu, alebo spravím domáci sirup.
Každopádne by som najradšej našetrila na domácu pekáreň a piekla chlebík doma. To by človek vedel čo v skutočnosti je
Ale tie pindy - tak to u mňa jedným uchom dnu, druhým von.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ocuvaj moja, preco je repkovy olej skodlivy? Posledny rok dva som kupovalal len ten bo vraj bol zdravsi akos lnecnicovy, uz som prestala a hlavne mam v tom gulas.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Repkový olej môže byť škodlivý pre vysoký obsah kyseliny erukovej...tá škodí ľudskému organizmu na bunkovej úrovni.
Pokiaľ však výrobca neprekročí stanovené limity, nie je škodlivý, tak ako všetko čo spĺňa normy.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dakujem za vysvetlenie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak u nás je to problém. Ja tiež preferujem celozrnné pečivo, ale syn sa toho ani nedotkne. Radšej sa ani nenaje. Tak mu kupujem biele rožky. Viem, že som to vzdala rýcho A priateľ to isté. Darmo sa mu snažím niečo vštiepiť o zdravej životospráve...nič nepomáha
. Ak máte nápad, ako na to, budem rada
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ved to, poniektori jedinci budu radsej hladovat. Starsi syn napriklad dlsho jedol sunku, potom zahlasil dost, uz iba salamu co je samozrejme este menej zdravsia varianta ... mala by som s tym nieco spravit, len potom ostane len na jogurtoch ako ho poznam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kupili sme pekarnicku, lebo odmietam do rodiny "pchat" rozne éčka, z toho titulu ani nekupujem zmesi na chlieb, ale pečiem chlieb len z muky.Odkedy mame pekaren, rohliky v obchode nekupujem. Co sa tyka celozrnnosti, je ciastocne problem u nas , MM zje vsetko, najviac je stastny vsak s bielym chlebom, čim viac pridam do muky celozrnnu muku, tym sa menej usmieva . Dcera zje aj celozrnnejsi bez problemu, pomaha pri pečení, tak nema namietky pri jedení, no mlady panko 22 rocny radsej drzi hladovku, ked je celozrnný chlieb.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zlatinko, poradím ti ako som to poriešila.
Detiská a ani pán manžel mi nechcú jesť tie "špinavé rožky" - toť ti je skvelý výraz pre zdravšiu verziu pečiva. Špinavé sú pre zafarbenie, lebo Lenočka si detičky piľhala na bielej múke a manželíkovi sa to páči. Detičkám tiež.
Tak si teda chlapi kupujú pekne biele rožteky a chlebíček a keď je zle ( čítaj pojedia všetko biele a ostanú len celozrnné), tak aj grahamové či celozrnné bez reptania spapajú. Ale prichádza na psa mráz, lebo keďže nechcem byť ako buchta, tak začínam fungovať bez pečiva a chleba a prechádzam na tie papierové pufované kolesá a kolieska z ryže a spol. A čuduj sa svete, mne rožky nechýbajú a deti( hlavne Aďko) mi to papá ako keby jedol ktovie akú lahôdku . Akurát, že chlapi si musia ustrážiť rožky a chlebík, bo inak hladom umrú
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ocuvaj moja, objavila som knäckerbroty od Racia, tei cervene mne dost chutia, est eked ich budem jest namiesto sladkeho
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tie ma pichali v puse . Ja ľúbim také "toliariky" FreeStyle. Aj čul žujem syrové a predtým som zmákla rajčinovo - bazalkové. A hypnotizujem uhorku, že keby mi ju mal kto okrájať, že jaká zdravá výživa! Ale zas, takto mi vydrží tá uhorka 3 dni
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No nevydrží - už som ju olúpala .
Ale všimla som si pritom v skrini, že mám iného výrobcu tých knackeb.... Skúsim to čo si písala.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mna by nenapadlo, ze su pichlave, ja ked je fakt ze maju ostejsie hrany ako pufovane chlebiky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nuž.. zásadne cereálne alebo tmavé pečivo...či chlebík.Ak náhodou doma niet ani omrvinka..máme piecku a zmes na upečenie chlebíka.Tie zmesi kupujem tiež len tmavé..rada pridám ešte slnečnicu a podobne.Tú vôňu pečúceho sa chlebíka milujem...
