
Recept na domáci chlieb pečený na plechu v rúre.
1 | kilogram | hladká múka T-650 |
3 | čajové lyžičky | soľ |
trocha | rasca | |
2 | kusov | zemiak |
8 | gramov | droždie |
13⁄20 | liter | voda |
1 | polievková lyžica | kryštálový cukor |
1 | polievková lyžica | ocot |
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a pretlačíme na kašu.
Kvások nedáme kysnúť, len zmiešame a vlejeme do misky.
Vypracujeme tuhšie cesto, pomúčme a necháme 1 hod. kysnúť.
Potom ho na pomúčenej doske natiahneme ako štrúdľu na veľkosť 30 x 40 cm. Preložíme ho na polovicu a znova ma na polovicu. (Najskôr zľava doprava a potom zdola nahor).
Preložené cesto prikryjeme obrúskom a necháme kysnúť ešte 10 minút.
Toto zopakujeme ešte 2-krát. Potom cesto roztiahneme a zrolujeme ako roládu.
Dno veľkého plechu namastíme a posypeme hrubou múkou.
Cesto na plechu necháme podkysnúť ešte ½ hodiny. Potom potrieme slanou vodou a pečieme v rúre 10 minút na najsilnejšom stupni. Potom stiahneme na polovicu a pečieme ešte 1 hodinu. Upečený chlieb vyklopíme, potrieme vodou a pod obrúskom necháme vychladnúť.
nemám, ale Danke (tej mojej kamoške) dôverujem. A ona si ho nejde vynachváliť. Piekla ho už 3-krát za dva týždne. Ja si zatiaľ na pečenie hľadám čas .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tedy,ja robievam podobný chlebík doma.Je to skoro to isté,čo tento recept,len trošku iný podiel surovín.Robievam ho už roky,je naozaj veľmi dobrý.Cesto kysnutím redne,od zemiakov,tak sa neľakaj,že si niečo pokazila.Ono to časom sama prídeš na to,koľko tej vody tam treba priliať,aby bolo cesto dostatočne tuhé,ale nie príliš,ale ani veľmi riedke,lebo sa s ním potom zle pracuje.Smelo do toho,určite neobanuješ
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dík za upozornenie. Ja by som veru bola schopná to v polovici vyšmariť, keby sa mi zdalo, že som to už totál pokazila.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
keď je riedke,pridáš múku a nič nie je stratené,ja robievam z 1,5kg múky a máme ho na tri dni.a pečiem ho na 150st. v teplovzd.rúre asi hodinu,mne sa takto osvedčilo,má vtedy najlepšiu kôrku a je prepečený aj v strede,naozaj je výborný.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Poklad . Dík
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
za máličko
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zienky a keby sa dala muka mix razna, cerealna? ci musi to byt to t 650?
dakujem za receptl.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja som ešte inú nedávala okrem t 650,mne k zemiakovej chuti iná nepasuje....ražnú,špaldovú,aj bezlepkovú a iné dávam do chleba,ktorý robievm v pekárničke.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Keď som nemala pekárničku som ho často robila,len na to musíš mať viac času.Je výborný len si dajte pozor na tú múku.Kedysi bolo písané z jednej strany hladká a teraz z jednej hladká a z druhej špeciálna.Musí byť iba hladká.U nás v ŽA vôbec nie je dostať ražná-Penam.Neviete čím ju môžem nahradiť?Pretože minule som pridala viac hladkej a lidlovej múky a nebolo to ono.takže dievčatá do pečenia pozdravujem vás.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mna zaujal tento recept: http://www.youtube.com/watch?v=D1Q_xyl1wMs Tento tyzden sa chystam vyskusat. Len ma zarazila ta doba kysnutia cesta. No ved uvidim, vyskusam a dam vediet.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mandy,zaujímavé prosím podaj potom hlásenie.Ďakujem.
Ja keď som piekla chlieb tak som ho dávala na pekáč.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Help! Práve sa pokušam o tento chlebík. Kvások zarábam bežne do mlieka...aj tu? Nič sa v recepte nespomína. Hanbím sa, ale ja to potrebujem "polopate"
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Žiadne mlieko viď recept,kvások nekysnúť len pridaj
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Už to kysne....Aj tak mi to ale nie je úplne jasné, nakoniec som to droždie rozpučila vo vode /trochu som si pogooglila/. Som zvedavá, čo mi z toho vyjde
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja len podávam hlásenie. Chlieb už nie je. Bol VYNIKAJÚCI . Vďaka za recept.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
, to ma naozaj teší, Podám ďalej (rozumej Danke, autorke receptu
). Ja ešte hlásenie nepodávam. Ja som sa k chlebu ešte nedostala
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Si ma tak navnadila, že odvtedy som už upiekla asi 5 chlebov.
Skusila som aj kupiť hotovú zmes v L... a upiect v oválnej zapekacej mise. Tiež je to skvelé. Dík za "nakopnutie"
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A chuťovo ho odskúšaný máš?
. Ak ano, skušam upiecť. Ja už sa dlho chystám upiecť chlieb, chýba odvaha
. Pohrávam sa aj s myšlienkou kúpy pekárničky, ale zatial ju nemám.