
Ďalšia predvianočná inšpirácia... jemne kyslasté, mäkučké a s kúskami orechov a brusníc...dobrota.
1 | hrnček | maslo |
1 | hrnček | kryštálový cukor |
30 | millilitrov | pomarančová šťava |
2 | polievkové lyžice | pomarančová kôra |
1⁄2 | čajová lyžička | pomarančový extrakt |
1⁄2 | čajová lyžička | morská soľ |
2 | hrnčeky | hladká múka |
2⁄3 | hrnček | vlašské orechy |
2⁄3 | hrnček | sušené brusnice |
1 šálka = 200 ml
Množstvo pre brusnice a orechy udávam v posekanom stave.
Zmäknuté maslo a cukor vymiešame. Zvlášť vymiešame soľ s pomarančovou šťavou a extraktom, pridáme k cukru, potom primiešame múku, orechy a brusnice. Zamiesime cesto, ktoré rozdelíme na dve časti.
Z každého sformujeme valec a ten zabalíme do potravinárskej fólie. Necháme v chlade aspoň dve hodiny /môžeme aj na dva - tri dni/.
Predhrejeme rúru na 170°C a cesto nakrájame na 0,5 cm kúsky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Tieto sa neroztekajú, takže rozostupy nemusia byť veľké.
Pečieme asi 11-12 minút. Necháme vychladnúť. Skladujeme v uzatvorenej dóze.
Popravde šálkovým som sa aj ja vyhýbala ako čert krížu, kým som na zahraničných blogoch nenašla kopec inšpiratívnych receptov a ako na potvoru šálkových ... takže naber odvahu a určite to dáš... verím tomu
. A inak pomarančový extrakt je vlastne pomarančová esencia a len nedávno som kúpila v Lidli, ale určite nejaký obchodík s cukrárskymi potrebami bude mať alebo jednoducho vynecháš
.
Ale ako si tak matne spomínam pri predchádzajúcom recepte /tuším tekvicové cookies to boli/ som okrem šálok uvádzala aj gramáž /to pre Teba /, tak asi približne by to malo byť takto: 230g masla, 200g kryštálového cukru, 250g hladkej múky, 90g orechov a 90g brusníc... no hecneš sa
?
Inak cestíčko je lepivé, keď sa spracuje, ale po odležaní v chlade pekne stuhne...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Keď mám gramy, tak sa hecnem. Ďakujem .
Rozmýšľam čo z toho aké tvary vydumám. Aj pečiatky mám kúpené, ale tie brusnice potom nedovolia urobiť reliéf pekný. Niečo vymyslím.
Inak, tie zahraničné blogy mi nedávajú spávať s ich šálkovou negramážou . Ja to potom doma prevažujem a recept si zapisujem s gramami.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Asi ťa sklamem, ale pečiatkovať sa nedajú, ten valček sa dá jedine nakrájať keď je stuhnutý. Inak na pečiatkové viacerých chutí sa tento rok chystám aj ja... snáď sa aj k nim dopracujem.
Ale čo som tak postrehla, tak oni majú aj také špeci fajn "cup odmerky" , tak asi si niečo podobné zaobstarám
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zas šálkový
.... počuj, odvážte to niekto pre mňa. Ja som robila šálkový jeden ... podaril sa. Druhýkrát, keď som robila ten istý recept, tak som skončila skoro v smetiaku s koláčkami - ešteže mi napadlo urobiť gule z toho.
Ale k tvojmu receptu. Pomarančový extrakt sa kde zháňa prosím pekne?
Koláčky vyzerajú

... samé dobroty dnu idú, tak aj také musia byť.