Francuzáky podľa mňa

Popis

Francúzske zemiaky, ako som si ich "na svoju vieru" prispôsobila ...
Francuzáky podľa mňa - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Zdrojjá, já, já, jenom já ;-)
Čas prípravy
1 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
1 hod, 30 minút

Ingrediencie

12kusyzemiaky väčšie (varené v šupke)
3kusyvajcia uvarené natvrdo
2kusyklobása (najlepšie fajná domáca)
1kuskyslá smotana
1šálkastrúhaný syr (alebo aj viac)
 trochabravčovej masti (na vytretie nádoby)
 trochasoľ + mleté čierne korenie

Inštrukcie

Poviete si (podľa ingrediencií) - čo je na tom také neobyčajné ... To moje - neobyčajné - je v technologickom postupe! Zásada jedna - používať tie suroviny, ktoré sa varia (zemiaky, vajcia) v čo najhorúcejšom stave, aký vám len ruky znesú. Vhodnú nádobu - u mňa misa z jenského skla - vytrieť masťou či olejom (u mňa br. masť), ale stačí iba tak decentne. Potom vezmeme také to kolečko, čo sa na ňom pretláčajú varené zemiaky a začneme tie naše na ňom ako keby strúhať, takže nám vznikajú ako keby zemiakové vločky. Dáme teda vrstvu zemiakov, posolíme, pokoreníme (podľa kvality klobásky viac či menej), postrašíme trochou syra, poukladáme klobásku na kolieska nakrájanú, prikryjeme ďalšou vrstvou zemiakov navločkovaných, opakujeme: soľ, korenie, syr (zase iba postrašiť, väčšinu si treba nechať navrch), na to idú vajíčka na kolieska vo vajíčkovom krájači nakrájané a opäť zasnežíme zemiakmi, soľou, korením a na toto všetko rozotrieme kyslú (pochúťkovú) smotanu a napokon feeest zasypeme syrom, dáme zapiecť do rúry (nedávam do predhriatej, zapnem ju na max. až v momente, keď do nej vkladám misu). Čakáme trpezlivo (a faaaakt to nie je jednoduché, keď to začne rozvoniavať) kým to všetko nie je pekne do chrumkava uchrumkané a červenkava sfarbené (zato je dobrá jenská misa, lebo človek vidí aj tie boky, či už majú farbu a nie iba vrch). No a už len dobrú chuť!

Poznámky

Alternatívne môžete zameniť klobásu za údené mäso, nakrájané na kocky - takúto verziu si pred časom vymyslel MM, ale ja som za "klasiku".
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

Adus,ja robim podobne,vajicko nekrajam na kolieska,ale na tom istom co sa zemiaky pretlacaju do salatu a davam ich medzi kazdu vrstvu.a nakoniec zalejem besamelom,v ktorom su aj vajicka,syr a koreniny podla chuti.
Smejem sa tu sama na sebe,nakoniec je to nieco uplne ine,ale ved nevadi,hlavne,ze to robim podobne Chichocem saVeľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

ale v každom prípade je to inšpirujúce Mrkám

ja zemiaky krajam na tenke platky - ale takato inovacia moze byt interesantna. A veru, co domacnost, to ine francuzaky Úsmev
Eva Slnko

hej, prv než som si toto vymyslela, tak sme aj my doma takto robili, ale jedného dňa to mama nechala na mňa, ja som sa nudila a vzniklo z toho toto

mnaaaaaaam!!!!!!!!! ÁnoÁnoÁno

ja zas robím francúzske zo surových zemiakov. poprekladám s vsjíčkami aj klobáskou a upraženou cibuľou- to len pre dcéru na polke plechu a dám piecť. Keď sú takmer hotové, zalejem smotanou, alebo mliekom s 1 vajíčkom a dopečiem. Sú šťavnaté a nemusím čakať na uvarené zemiaky

Hambím saHambím saHambím sa

adus, ospravedlňujem sa tuho, ale ... mne si sa v prvom momente premietla ako tuho a vášnivo sa bozkávajúca Hambím saVyplazený jazykChichocem sa

Inak - pri varení (či pečení?) francuzákov Mrkám postupujem takmer identicky, až na tú prevádzkovú teplotu ingrediencií.
Odskúšam tvoju vychytávku ÁnoSlnko

Kati, ja som to úplne zámerne tak nazvala, to vieš, som starý provokatér

Ha - a akurát fčuľ ide príspevok o "francúzskych" veciach

Mňaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam. Vyskúšam. Ďakujem za inováciu.

Aj ja som prešla na surové zemiaky (poradila mi kamarátka) a zdajú sa mi šťavnatejšie.

... aj chutnejšie, chutia viac "zemiakovo"

Hmmm, ja mám práve skúsenosť, že ak som robila so surovými, tak sa dokonca stalo, že niekedy časť ostala surová ....
To, či sú dosť šťavnaté závisí aj od množstva pridanej kyslej smotany a teda práve ten môj spôsob "strúhania" zabezpečí, že je to celé skôr ako "nákyp", čiže krásne nadýchané

V manželovej rodine sa tradujú bezmäsové - namiesto klobásky tvaroh tučný hrudkovitý, ostatné ingrediencie ostávajú. Spočiatku mi to veľmi nepasovalo, veď nová chuť, ale dnes na ne nedám dopustiť.

Nemusí byť tiež na zahodenie, tvaroh sa skutočne hodí aj na spracovanie "na slano", ale ja som zarytý mäsožravec a určite ak by som ich urobila tvarohové, tak tam aspoň opečenú slaninku švihnem Chichocem sa

Zaujímavá variácia francuzákov, vyskúšam Úsmev
O.i. nedávno bola v rádiu nejaká debata, a vraj francúzi vôbec NETUŠIA, o čom sú francúzke zemiaky. Chichocem sa Bigmama, že by sme ti zadali domácu ulohu to tam rozšíriť ?

nie, francuzaky, ako ich pozname my, sa tu nerobia, robia sa tu prekladane zemiaky, alebo origos nazov "gratin de pomme de terre", zemiaky sa osupu, nakrajaju na tenke kolecka, oblansiruju, zleju, medzi tym vymastime plech, naspodok sa moze dat cibula, potom sa na nu vysypu zemiaky, mozeme dat vrstvu, potom posypat pretlacenym cesnakom (ja cesnak nemam rada, tak mne robi manzel bez cesnaku, ale original recept je s cesnakom), sol, korenie-trochu papriky, manzel dava zmes svojhgo korenia, netusim, co v tom ma namiesane, znovu zemiaky, zaleje sa to slahackou v ktorej su vytrepane vajicka, ja davam aj trochu maizeny, posype nastruhanym syrom a da zapiect. takto robievame aj cestoviny, a podava sa ako priloha, takze tu by som ich nenakrmila francuzakmi ako hlavnym jedlom, ani keby som sa rozkrajala MrkámChichocem sa

no vsak im ich naserviruj ako prilohu, nemusis ako hlavne jedlo Mrkám

rovnako ako turci nic netusia o tureckom mede, kanadania o kanadskych zartikoch .... takych prikladov by bolo aj na pol strany

Španieli o španielskych vtáčikoch...

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok