
Francúzske zemiaky, ako som si ich "na svoju vieru" prispôsobila ...
12 | kusov | zemiak |
3 | kusov | vajce |
2 | kusov | klobása |
1 | kus | kyslá smotana |
1 | hrnček | strúhaný syr |
trocha | bravčová masť | |
trocha | soľ | |
trocha | mleté čierne korenie |
Poviete si (podľa ingrediencií) - čo je na tom také neobyčajné ... To moje - neobyčajné - je v technologickom postupe! Zásada jedna - používať tie suroviny, ktoré sa varia (zemiaky, vajcia) v čo najhorúcejšom stave, aký vám len ruky znesú. Vhodnú nádobu - u mňa misa z jenského skla - vytrieť masťou či olejom (u mňa br. masť), ale stačí iba tak decentne. Potom vezmeme také to kolečko, čo sa na ňom pretláčajú varené zemiaky a začneme tie naše na ňom ako keby strúhať, takže nám vznikajú ako keby zemiakové vločky. Dáme teda vrstvu zemiakov, posolíme, pokoreníme (podľa kvality klobásky viac či menej), postrašíme trochou syra, poukladáme klobásku na kolieska nakrájanú, prikryjeme ďalšou vrstvou zemiakov navločkovaných, opakujeme: soľ, korenie, syr (zase iba postrašiť, väčšinu si treba nechať navrch), na to idú vajíčka na kolieska vo vajíčkovom krájači nakrájané a opäť zasnežíme zemiakmi, soľou, korením a na toto všetko rozotrieme kyslú (pochúťkovú) smotanu a napokon feeest zasypeme syrom, dáme zapiecť do rúry (nedávam do predhriatej, zapnem ju na max. až v momente, keď do nej vkladám misu). Čakáme trpezlivo (a faaaakt to nie je jednoduché, keď to začne rozvoniavať) kým to všetko nie je pekne do chrumkava uchrumkané a červenkava sfarbené (zato je dobrá jenská misa, lebo človek vidí aj tie boky, či už majú farbu a nie iba vrch). No a už len dobrú chuť!
Alternatívne môžete zameniť klobásu za údené mäso, nakrájané na kocky - takúto verziu si pred časom vymyslel MM, ale ja som za "klasiku".
ale v každom prípade je to inšpirujúce
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja zemiaky krajam na tenke platky - ale takato inovacia moze byt interesantna. A veru, co domacnost, to ine francuzaky
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
hej, prv než som si toto vymyslela, tak sme aj my doma takto robili, ale jedného dňa to mama nechala na mňa, ja som sa nudila a vzniklo z toho toto
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mnaaaaaaam!!!!!!!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja zas robím francúzske zo surových zemiakov. poprekladám s vsjíčkami aj klobáskou a upraženou cibuľou- to len pre dcéru na polke plechu a dám piecť. Keď sú takmer hotové, zalejem smotanou, alebo mliekom s 1 vajíčkom a dopečiem. Sú šťavnaté a nemusím čakať na uvarené zemiaky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
adus, ospravedlňujem sa tuho, ale ... mne si sa v prvom momente premietla ako tuho a vášnivo sa bozkávajúca
Inak - pri varení (či pečení?) francuzákov postupujem takmer identicky, až na tú prevádzkovú teplotu ingrediencií.
Odskúšam tvoju vychytávku
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kati, ja som to úplne zámerne tak nazvala, to vieš, som starý provokatér
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ha - a akurát fčuľ ide príspevok o "francúzskych" veciach
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mňaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam. Vyskúšam. Ďakujem za inováciu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aj ja som prešla na surové zemiaky (poradila mi kamarátka) a zdajú sa mi šťavnatejšie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
... aj chutnejšie, chutia viac "zemiakovo"
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Hmmm, ja mám práve skúsenosť, že ak som robila so surovými, tak sa dokonca stalo, že niekedy časť ostala surová ....
To, či sú dosť šťavnaté závisí aj od množstva pridanej kyslej smotany a teda práve ten môj spôsob "strúhania" zabezpečí, že je to celé skôr ako "nákyp", čiže krásne nadýchané
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
V manželovej rodine sa tradujú bezmäsové - namiesto klobásky tvaroh tučný hrudkovitý, ostatné ingrediencie ostávajú. Spočiatku mi to veľmi nepasovalo, veď nová chuť, ale dnes na ne nedám dopustiť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nemusí byť tiež na zahodenie, tvaroh sa skutočne hodí aj na spracovanie "na slano", ale ja som zarytý mäsožravec a určite ak by som ich urobila tvarohové, tak tam aspoň opečenú slaninku švihnem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zaujímavá variácia francuzákov, vyskúšam
O.i. nedávno bola v rádiu nejaká debata, a vraj francúzi vôbec NETUŠIA, o čom sú francúzke zemiaky. Bigmama, že by sme ti zadali domácu ulohu to tam rozšíriť ?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nie, francuzaky, ako ich pozname my, sa tu nerobia, robia sa tu prekladane zemiaky, alebo origos nazov "gratin de pomme de terre", zemiaky sa osupu, nakrajaju na tenke kolecka, oblansiruju, zleju, medzi tym vymastime plech, naspodok sa moze dat cibula, potom sa na nu vysypu zemiaky, mozeme dat vrstvu, potom posypat pretlacenym cesnakom (ja cesnak nemam rada, tak mne robi manzel bez cesnaku, ale original recept je s cesnakom), sol, korenie-trochu papriky, manzel dava zmes svojhgo korenia, netusim, co v tom ma namiesane, znovu zemiaky, zaleje sa to slahackou v ktorej su vytrepane vajicka, ja davam aj trochu maizeny, posype nastruhanym syrom a da zapiect. takto robievame aj cestoviny, a podava sa ako priloha, takze tu by som ich nenakrmila francuzakmi ako hlavnym jedlom, ani keby som sa rozkrajala
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no vsak im ich naserviruj ako prilohu, nemusis ako hlavne jedlo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
rovnako ako turci nic netusia o tureckom mede, kanadania o kanadskych zartikoch .... takych prikladov by bolo aj na pol strany
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Španieli o španielskych vtáčikoch...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adus,ja robim podobne,vajicko nekrajam na kolieska,ale na tom istom co sa zemiaky pretlacaju do salatu a davam ich medzi kazdu vrstvu.a nakoniec zalejem besamelom,v ktorom su aj vajicka,syr a koreniny podla chuti.

Smejem sa tu sama na sebe,nakoniec je to nieco uplne ine,ale ved nevadi,hlavne,ze to robim podobne