reklama

Plnený kapustný list môjho svokra

Pridal/a adus dňa 17. 12. 2009 - 00:19 - Recepty adus
Plnený kapustný list môjho svokra, Hlavné jedlá, recept, adus

adus | Plnený kapustný list môjho svokra


reklama

Jedlo, ktoré má môj svokor najradšej a okrem svojej manželky ho učí robiť aj svoje nevesty;-)

Ingrediencie
1 hlávka kapusta
750 gramov mleté bravčové mäso
500 gramov ryža
1 kus cibuľa
4 strúčiky cesnak
1 čajová lyžička soľ
  mleté čierne korenie
  trocha rasca
  trocha majoránka
100 gramov slanina
1 plechovka paradajkový pretlak
1 kus vajce
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Množstvá sú len orientačné, to si musí každý sám podľa veľkosti rodiny a jej apetítu, ja robievam tak cca z 3/4 kila.

Z kapusty vyrežeme odspodu hlúb a dáme do kastróla s vriacou vodou (len tak na dno, ale pozor, aby sa nevyparila), prikryjeme pokrievkou a necháme pariť, aby listy zmäkli.

Medzitým si pripravíme mäsovú zmes. Slaninku nakrájame na kocky a necháme ju zosklovatieť - pustiť masť. Na masti opražíme pokrájanú cibuľku, pridáme mletú červenú papriku, chvíľku miešame a odstavíme, necháme trocha vychladnúť. Potom pridáme k mletému mäsu, trochou vody z kapusty vypláchneme panvicu, aby nič nevyšlo na zmar, (ak máme a chceme použiť, tak pridáme aj trochu údeného - ja zväčša nedávam), ochutíme soľou, korením, rascou, cesnakom, majoránkou (a/alebo petržlenovou vňaťou), pridáme aj rajčinový pretlak a vajce (množstvo korenín a soli určujem jednoducho "ochutnvaním" - miešam zmes rukami a olizujem si prsty.

Na záver pridáme ryžu - od oka, aby bola v takom akurátnom pomere k mäsu - zmes by mala byť tak 50/50 ale kto má rád ryžu, dá si viac ryže, kto je mäsový, dá jej menej.

Nakoniec pridávame vodu, v ktorej sme parili kapustu, zmes musí byť taká redšia, keďže ryža je nevarená a nasaje do seba dosť vody.

Kapustu rozoberieme na jednotlivé listy a do nich balíme mäsovú zmes, začneme tak, že preložíme kúsok listu hore (na opačnom konci ako je tá zhrubnutá časť), potom preložíme jeden bok, začnem rolovať smerom dolu k tomu hrubému koncu - keď prídeme na koniec, ten druhý - otvorený bok zastrčíme dovnútra a balíček nám pekne drží pohromade.

Ukladáme do hrnca, v ktorom sme varili kapustu a nechali sme v nej časť tej vody, v ktorej sa varila - vody by malo byť tak tesne pod vrch "balíčkov" (t.j. nemali by byť úplne zaliate).

Prikryjeme pokrievkou, dáme variť, keď začne vrieť stíšime a varíme cca 30-45 min. - aj podľa množstva, ktoré sme do hrnca naložili.

Po dovarení zlejeme prípadnú zvyšujúcu vodu.

Doplňujúce poznámky

U nás to jeme len tak - keďže je tam tá ryža, prílohu to nepotrebuje. Ak treba ohrievať, ohrievam nad parou, keďže nie som majiteľkou mikrovlnky.

Výnos
6 Porcie
Celkový čas
2 hod
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod, 30 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

jamajka (bez overenia), Št, 17. 12. 2009 - 08:29

jéjdanenky, to je tuším ten recept, ktorý hľadám.
Díky,díky adus. Skúsim, dám vedieť. :-* (heart)

Maja(flower)

andulka11, Št, 17. 12. 2009 - 12:43

V origináli sa jedná sa o bulharskú sármu, na Slovensku sa im hovorí holúbky.Horný recept je trochu komplikovaný, asi pre to, že ho robil svokor. BVulharskú sármu robím roky rokúce a musí byť vždy na nový rok. Používajú sa listy z kyslej kapusty. Celé hlávky kapusty sa dajú do suda s kapustou ktorá sa nakladá na zimu, asi do hornej tretiny, takže v zime stačí odhrnúť trochu kapusty a hlávku vybrať. Takéto kapustné listy majú úplne inú chuť ako sladká kapusta. V Bratislave je dostať kúpiť v tomto čase kyslé kapustné hlavy v tržnici na Miletičovej ulici u Záhoráčiek.
Plnka: Do kapustných listov ide plnka ako do plnenej papriky(mleté bravčové mäso, predvarená ryža ale guľatozrnná, nie dlhá, lebo tá sa rozpadáva, cibuľka, vajcia, mleté čierne korenie soľ. Ja dávam na 40 dkg ryže 1/2 kg mletého bravčového a uvarím a pomeliem jedno veľké zadné bravčové koleno aj s kožou, ktorá neskutočne vylepšuje chuť.
Na platničke, v kastróle na cibuľkový základ sa husto naukladajú (aj niekoľko poschodí)naplnené listy, zalejú sa zarovno vodou a pomaly sa pod pokrievkou uvaria. Potom sa urobí v inom kastóle slabá zásmažka s paprikou, zaleje sa vodou z uvarených plnených listov, rozhabarkuje sa kyslá smotana, urobí sa primerane hustá šťava a vleje sa naspäť do preedchádzajúceho hrnca a chvíľu sa ešte povarí. Ak nie je plnených listov veľmi veľa môžu sa zapekať aj v rúre.

adus, Št, 17. 12. 2009 - 14:07

Veď práve, že tá tvoja verzia je bulharská sarma, táto moja je zase taká "slovensko-maďarská" plnená kapusta, potom ešte existujú ukrajinskí "golubci" .... - a je to ako pri všetkých ostatných receptoch - exituje toľko rôznych variácií jedného a toho istého receptu, že by sa jeden nestihol diviť.
Inak - ono ten popis možno len tak komplikovane vyzerá, v skutočnosti je to niečo veľmi jednoduché a mám to vždy raz dva v hrnci - a potom už len čakať kým sa to dovarí ;-)

jamajka (bez overenia), Št, 17. 12. 2009 - 16:19

(y) a ja Vám obom , dievčence milé , srdečne ďakujem, ja som vedela, že tu sa nájdu dobré duše, ochotné pomôcť, dokonca aj v receptoch. Vyskúšam obe verzie, len nie naraz (giggle)
...a budem za hvizdu JA na rodinnej sešlosti :-D

Maja(flower)

ivet36, Ne, 20. 12. 2009 - 08:45

...tak ja toto jedlo milujem v akomkolvek svetovom prevedeni....ci v lete, alebo v zime....so zemiakmi, knedlou, alebo len s chlebom....ohrievane, ci na studeno.....uplna fantazia! Pre toto jedlo sa oplati zit!:-D
ivet;-)

adus, Po, 21. 12. 2009 - 13:36

No, v tomto by si si rozumela s moju prvorodenou - hoci som sa to naučila variť kvôli MM, dnes to robím práve kvôli nej!

vyvyka, Ne, 20. 12. 2009 - 12:38

A my to robíme podobne ako bulharská verzia, akurát že na dno hrnca pri varení nedávame žiadnu cibuľku, ale bravčové kože a zalejeme to ešte šťavou z kyslej sudovej kapusty.Je to úžasné jedlo.(hug) (hug) (hug)

danajka, Po, 21. 12. 2009 - 22:25

dnes sme mali na obed, famózny recept. Za málo peňazí veľa muziky. Robila som to síce 4 hodiny, lebo najprv bola tá kapusta tvrdá a lámala sa a potom zasa mäkká a trhala sa. Z 0,5 kila mäsa a0,5 ryže a stačilo to pre nás všetkých(8 ludí) a aj ostalo. Spravila so mktomu zemiaky ale vôbec to nie je treba. Odporúčam a chválim(y) .

Anaba, Ne, 10. 10. 2010 - 10:49

U nas na vychode je to oblubene jedlo,robi sa hlavne na vacsie sviatky ked sa schadza cela rodina a na svadbach sa to vola "vyhadzovaky":-D (predklada sa to ako posledny chod-potomto sa uz ide domov:-P ).V nasej rodine sa dava uvarena ryza,maso,cesnak,vajicko a koreniny,ked sa to zabali,dava sa to do hrnca na dne ktoreho je trocha kyslej kapustya zaleje sa vodou v ktorej sa kapustna hlava parila.Podavame to s oprazenou cibulkou na masti ofarbenou cervenou paprikou(MM jej musi mat veeeela)a chlebom.A aby som nezabudla u nas sa to vola holubky.Je pravdou ze v kazdej dedine sa pripravuje ina verzia(giggle).Jaj aj som vyhladla.V chladnicke mam hlavku kapusty asi cez tyzden ukuchtim(clap)

lubkage, Pi, 27. 07. 2012 - 14:10

Odporúčam: k mäsovej hmote nasekať na drobno zelenú papriku, alebo v zimnom období pridať sabi pomazánku, alebo rozmixované lečo.
Ja do vody, ktorou sa zalievajú tzv. holubky pridávam 1 hoväzí bujón a paradajkový pretlak, trošku ocukrujem aj okyslím octom! My holúbky lúbime s bielym pečivom.

Dobrú chuť

adus, Ut, 02. 10. 2012 - 18:02

Pridala som dnes foto, prinútilo ma to pridať aj počet porcií - prosím berte to veľmi orientačne, ak si pozriete návod, vidíte, že tam prakticky nemám žiadne množstvá ....

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama