Tekvicový prívarok

Popis

Tekvicový prívarok patrí ku klasike z detstva. Z čias, keď na záhrade rástol iba jeden druh. Dnes ich je toľko, že už ani nevieme všetky názvy. Ale ten klasický prívarok je iba z tej obyčajnej ÚsmevÚsmev

Tekvicový prívarok - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút
Celkový čas
35 minút

Ingrediencie

1kusstredne veľká tekvica
1kuscibuľa
2polievkové lyžiceolej
2polievkové lyžicemúka - podľa preferencii, hladká, polohrubá, špaldová.....
200millilitrovvoda
250millilitrovsmotana prípadne šľahačka
1čajová lyžičkacukor
1polievková lyžicaocot, prípadne citrónová šťava
1zväzokkôpor
1čajová lyžičkasoľ

Inštrukcie

Tekvicu očistíme, odstránime jadrá a nastrúhame na hrubé slíže.

Cibuľu nakrájame na jemno a na oleji orestujeme. Pridáme tekvicu, chvíľu restujeme spolu. Osolíme, podlejeme trochou vody a dusíme do mäkka. Môže to trvať cca 10-15 minút, podľa toho, ako je tekvica stará.

Vo vode rozmiešame múku, prilejeme do tekvice a spolu varíme aspoň 10 minút. Nakoniec primiešame smotanu, necháme prevrieť a odstavíme.

Primiešame cukor a opatrne po častiach ocot. Každému chutí inak kyslé.

Kôpor nasekáme na jemno a prívarok hojne posypeme.

Podávame napríklad s varenými zemiakmi, vajíčkom, duseným mäsom, klobásou - podľa osobných preferencií.

Poznámky

Ak chce niekto dostať jemnú konzistenciu omáčky, je možné udusenú tekvicu rozmixovať ponorným mixérom a potom pokračovať v dokončení omáčky.

Ak chcete výraznejšiu chuť, je možné do udusenej tekvice primiešať mleté čierne korenie.

Cukor možno na prvý pohľad vyzerá divne, ale až ten bol to pravé, vďaka čomu mi omáčka pripomenula to, čo som jedávala kedysi dávno doma ÚsmevÚsmev

Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

Furt kukám na to vajíčko s omáčkou. Je mi jasné, že toto okrem mňa nikto jesť doma nebude Chichocem sa ... ale nech! Ja budem mať tekvicový prívarok dnes. Úsmev

no ved ja som tiež využila chvíľu, keď junior nebol doma Veľký úsmevVeľký úsmev

Soľ, cukor, ocot. Absolútny základ. Bez tohto trojboja to nejde. Bežne sa rozčuľujem na obede, že si musím pýtať ocot a cukor, lebo prívarok musí "mať názor". Nemôže to byť také o ničom ako to niektorí robia. Ale dík za recept, cez víkend si nakuchtím:) 

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok