
Ako som sa nedávno pochválila, manžel mi daroval knihu s receptami z talianskej kuchyne. A keďže to bol darček, ktorý nielen potešil, ale aj inšpiroval, mala som možnosť vyskúšať už niekoľko receptov, ktoré mali u nás úspech. Trochu som ich pozmenila, keďže nie všetky ingrediencie sú u nás dostupné...
1 | balík | lasagne |
1 | kus | cuketa |
1 | kus | baklažán |
2 | kusov | cibuľa |
200 | gramov | lúpané paradajky |
200 | gramov | paradajkový pretlak |
200 | gramov | hrášok |
400 | gramov | mrazený špenát |
100 | gramov | mortadela |
150 | gramov | parmezán |
50 | gramov | hladká múka |
50 | gramov | maslo |
150 | millilitrov | mlieko |
200 | gramov | ricotta |
trocha | soľ | |
trocha | bazalka | |
trocha | olej |
No nepatrí tento recept medzi tie šup-šup a hotovo, ale zas nie sú to ani galeje v kuchyni. Ja som si prípravu vychutnávala a ako bonus mi robili susedia kulisu "talianskej domácnosti" ...
Do jedného kastrólika si dáme 4 PL oleja, rozohrejeme, 1 cibuľu nakrájame na kocky, opražíme, pridáme paradajky, pretlak, osolíme a povaríme cca 10 minút, aby omáčka zhustla.
Zatiaľ si ošúpeme cuketu a baklažán, nakrájame ich na kocky. V ďalšom kastróliku si rozpálime 4 PL oleja a opražíme na ňom druhú cibuľu nakrájanú na kocky, pridáme cuketu, baklažán, podlejeme 1 naberačkou vody a dusíme 20 minút. Potom odokryjeme, osolíme a varíme neprikryté ďalších 10 minút.
Medzitým si v ďalšom hrnčeku povaríme špenát a hrášok, postačí takých 10-15 minút, osolíme a pridáme bazalku /pôvodne malo ísť 100g bazalkového pesta/.
Pripravíme si bešamel, rozpustíme maslo, pridáme múku, opražíme, zalejeme mliekom, necháme zhustnúť, osolíme a pridáme 50g parmezánu. Salámu nakrájame na drobno.
Dáme si variť vodu, ktorú osolíme a pridáme 1 PL olej. Vo vode po 4-6 plátkoch varíme lasagne cca 2 minútky.
Ragú z cukety a baklažánu rozdelíme na tri časti: jednu šupneme k bešamelu, jednu pridáme k špenátu s hráškom a do tretej pridáme 2 naberačky paradajkovej omáčky a salámu.
Do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáčika poukladáme prvú vrstvu uvarených lasagní /mne vyšlo 6 kusov a hneď si dáme variť ďalšiu várku/ polejeme rajčinovo-salámovou omáčkou /poriadne po celej ploche rozotrieme/, poukladáme druhú várku lasagní /a znova do hrnca šupneme ďalšiu várku variť/, potrieme bešamelovo-cuketovo-baklažánovou omáčkou, poukladáme tretiu várku lasagní /a uvaríme poslednú várku/, potrieme špenátovo-hráškovou omáčkou /postačia 2/3/ a prikryjeme štvrtou várkou uvarených lasagní. Vrch by sme mali rozdeliť na tretiny - tú vľavo by sme mali potrieť zvyšnou špenátovo-hráškovou omáčkou /zelená, stred by sme mali potrieť ricottou/ biela a vpravo by mala byť natretá rajčinová omáčka/ červená = talianska zástava. Celé to posypať zvyškom parmezánu.
Lenže... musela som pozmeniť pretože moji drahí nemusia špenát a tak ho musím maskovať a nie pretŕčať navrchu lasagní /medzi nami, nakecala som im, že to je brokolica / a tak som uvarila aj piatu vrstvu lasagní a na štvrtú som natrela ricottu a špenátovo-hráškovú omáčku a prikryla lasagnami a potrela rajčinovou omáčkou a posypala parmezánom.
Pečie sa to na 180°C, 30 minút.

Ďalšie recepty
Ukočírovala som to na päť ...a kto umýva? No to predsa talianska mama určí a beda tomu, kto neposlúchne
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Si môj vzor. Ja by som mala zapratanú kuchyňu. Ale .. občas treba vyvetrať všetky hrnce naraz .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
už ani neviem, čo som varila, ale keď som o 10 doobeda volala na manžela, že ešte je len 10 hodín a ja som už stihla vytiahnúť a zababrať úplne všetky hrnce, ktoré máme doma, tak ho to mimoriadne potešilo. Lebo teda, on je u nás hlavný umývač
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vyzerá to výborne. A kto umýva? však umývačka!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Oj - desaťhrncový obed.
A tak s lasagnami je to tak vždy. Mňa by zaujímalo, kto to v tom taliansku umýva tie hrnce.
Ale výsledok vyzerá fajne