Ako rozmnožiť droždie

Popis

Ako z jednej dávky droždia urobiť viac porcií. Recept na domáce droždie.

Ako rozmnožiť droždie - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

náhrada droždia
3kusyzemiak
30gramovcukor
3polievkové lyžicevoda
1čajová lyžičkadroždie
Závin
300gramovhladká múka
4gramovsoľ
150gramovmlieko
40gramovcukor
2polievkové lyžicevlastného droždia
80gramovolej
Čokoládová náplň
1kusčokoládový puding
3polievkové lyžicemlieko
3polievkové lyžicecukor
50gramovmaslo
1kusžltko na potretie

Inštrukcie

Aj vy ste sa dostali do podobnej situácie? Múky síce dosť, ale posledná kocka droždia v chladničke. A v obchode nič. Vyskúšajte tento recept. Vďaka jednej lyžičke droždia vyrobíte domáce droždie do zásoby.

Príprava trvá trochu dlhšie, kvasinky z droždia musia dostať šancu rozmnožiť sa.

Najdôležitejšia časť je výroba vlastného droždia

1. Potrebujeme cca 300g zemiakov, ktoré uvaríme v šupke, po vychladnutí očistíme a jemno nastrúhame alebo prelisujeme.

2. V 3 polievkových lyžiciach vody rozpustíme cukor. Môžeme aj jemne zahriať a nechať vychladnúť.

3. Zamiešame 1 čajovú lyžičku droždia. Vznikne taká riedka kašička. Tú zmiešame so zemiakmi a v miske necháme odpočívať pri kuchynskej teplote  cca 8-10 hodín.

4. Potom  hmotu preložíme do porcelánovej misky, prikryjeme fóliou a umiestnime do chladničky. Časom sa vôňa trochu zmení. Od typicky drožďovej prešla k jemnej vôni ovocného kvasu.

Začínala som v nedeľu večer.

V pondelok ráno som droždie umiestnila do chladničky.

V utorok ráno som zamiesila kysnuté cesto.

Pokus sa vydaril a mne v chladničke ostalo droždie minimálne na 6 až 8 ďalších pokusov. A z posledného kúska jednoducho založím novú várku.

Teraz postup, ako som miesila cesto a vyrobila kakaový závin.

1. V mlieku som rozpustila cukor, mierne zahriala a pridala asi 2 veľké lyžice droždia z misky. Rozmiešala som a nechala asi 20 minúť kysnúť. Nič moc sa nedialo. Žiadna veľká reakcia.

2. Múku som premiešala so soľou, pridala kvások, žĺtko, olej a spracovala cesto. Rúru som asi 30 sekúnd vyhriala, potom vypla a prikrytú misku som dala dnu.

3. Po 3 hodinách sa cesto zdvojnásobilo svoj objem. Vyvaľkala som ho a potrela náplňou. Zatočila a nechala ešte aspoň pol hodiny kysnúť.

4. Nakoniec som potrela žĺtkom a vložila do rúry vyhriatej asi na 180 stupňov. Piekla som asi 20 minút. Dĺžka pečenia veľmi závisí na vlastnostiach vašej rúry.

Chuť závinu je rovnaká, ako keby sa použilo bežné droždie.

 

Postup: 

Ako rozmnožiť droždie - recept postup 1
Ako rozmnožiť droždie - recept postup 2
Ako rozmnožiť droždie - recept postup 3
Ako rozmnožiť droždie - recept postup 4
Ako rozmnožiť droždie - recept postup 5
Ako rozmnožiť droždie - recept postup 6
Ako rozmnožiť droždie - recept postup 7
Ako rozmnožiť droždie - recept postup 8
Ako rozmnožiť droždie - recept postup 9
Ako rozmnožiť droždie - recept postup 10
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)

Komentáre

dasa_, ďakujem. Toto vyzerá ako zázrak na počkanie. Určite vyskúšam, len to droždie keby som už zohnala!:DDD

ÁnoÁnoÁno Som bola zvedavá či to funguje, lebo na nete som videla už pár podobných príspevkov. Ale nie od nikoho, kto to real skúsil. Len zdieľačky.

Super.

Vieš, keď sa nad tým zamyslíš, tak nemá čo nefungovať. Zemiaky sú proste živná pôda pre kvasinky z droždia. Ide akurát o odvahu to vyskúšať. V jednej veľmi, veľmi starej kuchárskej knihe som našla, že radia dať do kysnutého cesta vodu z varených zemaikov, že obsahuje látky, ktoré pomáhajú kysnutiu

No však to - tá odvaha to skúsiť.

Ja som naše zemiaky úspešne uvarila do zemiakovej kaše. Konečne Veľký úsmev.

Ale zas - ešte nejaké droždie mám v chldničke Pohoda - asik ho dám usušiť, lebo zatiaľ kysnutým koláčom odolávam.Vyplazený jazyk ( Odolávam piecť, bo potom neodolám zjesť.)

Prosím vás a môžem dať to droždie aj do mrazničky? Ako dlho vydrží v chladničke? Rozmýšľam že si ho navazim ako je v obchode a dám do mrazničky a ked budem potrebovať len vytiahnem. 

To treba vyskúšať, to veru neviem povedať. Neviem, čo urobia tie zemiaky, lebo tie vo všeobecnosti neznášajp mrazničku.

Ja som mala toto droždie od minulého utorka, teda týžden v chladničke. Dnes som sa rozhodla upiecť slaný kysnutý posúch. Fungovalo v pohode. Prikladám foto. A zvyšok držím naďalej v chladničke, do ďalšieho pokusu.

TlieskamTlieskamÁnoÁnoSlnko vyskusam., taketo DIY-drozdie som este nerobila Veľký úsmev

Kysnuty kolac/posuch obcas robim, tak zvyknem mat doma 1-2 kocky drozdia v zasobe. Ale ze to raz bude nedostatkovy tovar, to ma teda nikdy nenapadlo.

Ja sa teraz od rana bavim na tom, že som dopadla presne naopak, ako zvyšok republiky. Ja mám doma droždie, ale nemám múku Veľký úsmevVeľký úsmev Teda v obchodoch snáď je, len sa snažím ísť do obchodu len raz za týždeň a tak teraz rozmýšľam, jek tie zvyšky rôznych múk využiť. Lebo tri vrecká, tri rôzne múky, ale každej len tak 200g :)

A ešte riešim jeden problém. Neviem, čo robiť s prebytočnými zásobami alkoholu Pohoda

Zaujímavá situácia, možno vymyslíš nový recept Mrkám. Nejakú múku mám... keby si bola bližšie, môžeme urobiť výmenný obchod...

A čo sa alkoholu týka, taký s vyšším %-om sa dá využiť na dezinfekciu... tej tiež momentálne nie je nazvyš. Len ak slivovicou poutieraš kľučky, to bude iný osviežovač vzduchu Váľam sa od smiechu po podlahe a aby Ti to potom nejakí "nadšenci" nezačali oblizovať.

Muku by som neriesila a kludne zmiesala, z toho som ja nikdy nerobila vedu. Akurat ta hruba je vyraznejsie ina, zvacsa som na vsetko puzivala polohrubu, teraz mam same spaldove, a kazda je uplne ina, o mojej bezlepkovej ani nehovorim.

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok