reklama

Pečené donuty

Pridal/a balalajka dňa 28. 03. 2018 - 07:06 - Recepty balalajka
Pečené donuty, Koláče, recept, balalajka

balalajka | Pečené donuty


reklama

Skvelé, americké, plné tukov a cukrov. Ale prečo nie, raz za čas? 

Ingrediencie
55 gramov maslo
50 gramov olej
100 gramov kryštálový cukor
70 gramov trstinový cukor
2 kusov vajce
1 1⁄2 čajové lyžičky prášok do pečiva
1⁄4 čajová lyžička sóda bikarbóna
1 čajová lyžička vanilková esencia
1⁄2 čajová lyžička muškátový oriešok
3⁄4 čajová lyžička soľ
320 gramov hladká múka
225 gramov mlieko
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Zapneme rúru na 200 stupňov.

Zmäknuté maslo s olejom a oboma druhmi cukru zmiešame do nadýchanej peny. Po jednom pridávame vajíčka veľkosti L s odstupom - nech sa poriadne zašľahajú. Celé to trvá tak 5 minút.

Ja si zatiaľ pripravím suché ingrediencie, premiešam ich v miske. Postupne všetko pridávame a necháme riadne premiešať - pridám do maslovej zmes i1/3 múkovej zmesi, 1/2 mlieka, zas 1/3 suchej zmesi, druhú 1/2 mlieka a zvyšok sypkej zmesi. Vznikne nadýchané cesto - niečo s konzistenciou nášho klasického treného.

Vymastíme silikónovú alebo plechovú formu, cesto dám do sáčku, či do zdobiacej trubičky, aby som si všetko neušpinila a išlo to ľahko a plním formu do max 2/3!

Pečieme 10-15 minút - podľa toho, koľko cesta sme dali. Môžete skúsiť špáratkom, ak sa vám nezdá, že sú vnútri prepečené.

Vyklopíme, necháme úplne vychladnúť no a po pár hodinách namočíme do rozpustenej kvalitnej čokolády a posypeme hocičím. Cukríkami, orieškami, alebo len tak škoricou, či samotnú čoko necháme.

Brú chuť.

Doplňujúce poznámky

Recept je mierne upravený vzhľadom na originál verziu s rozdielnymi objemovými jednotkami.

Výnos
18 kusy
Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
45 minút

reklama


reklama

M.á.r.i.a, St, 28. 03. 2018 - 09:28

S tým muškátovým orieškom opatrne.... trochu je ho veľa nie ?

balalajka, St, 28. 03. 2018 - 09:38

Chuťovo ho takmer vôbec nie je cítiť. Prečo opatrne?

M.á.r.i.a, St, 28. 03. 2018 - 09:42

Muškátový oriešok ako aj kvet je jedovatý. Do jedla, pečiva by sa nemal používať viac ako 1/3 malej mokka lyžičky. Len tak 2-3 krát strúhnuť a dosť.

balalajka, St, 28. 03. 2018 - 10:01

Ty fakt - našla som. Ale nebála by som sa toho.

Recept je takmer originál od pekárov (nie štýlom skúsila som doma zamiešať) - zrovna tu pri koreninách je tak ako bol. Ale nedalo mi to a pozrela som sa na to. V podstate: jedná sa o viac ako 1,1kg masy - cesta rozdelenej do 18 porcií. 0,5 čajovej lyžičky nie je ani 1/4 nastrúhaného orieška.

Ale fajn, že si napísala - obohatilo ma to o novú informáciu. Veľký úsmev 

Kto sa bojí, kľudne nech dá škoricu, alebo zníži dávku, alebo úplne vynechá.

Ja som skúšala už aj všetky tieto varianty. Dokonca jedny boli tak, že bez muškátového orechu, alebo bola tam kôra a šťava z limety - tie boli tiež fantastické.

M.á.r.i.a, St, 28. 03. 2018 - 10:11

Ono sa orieška netreba báť, ja ho dosť používam pri varení ale naozaj len zmierou. A myslím, že čím ho je menej, tak chuť je výraznejšia. Čudujem sa, že pekár napíše také množstvo, lebo čo mám skúsenosť každý kuchár skôr upozorní, že s orieškom opatrne. Ale to nič v zlom, to len nformácia a skúsemosť....( ak niekoho preženie môže to byť muškátový oriešok Chichocem sa).

dasa_, St, 28. 03. 2018 - 13:57

jááj, muškátový oriešok si pamätám z knihy Lujza a Lotka. O dvojičkách, ktoré rodičia rozdelili. Dievčatá sa vymenili a jedna poučovala druhú, ako má variť, že do polievky ma struhnúť trochu muškátového orieška. Už roky sa chystám, že vyskúšam. Ale stále som len pri chystaní...

Ja viem, od donutov je to ďaleko....

balalajka, St, 28. 03. 2018 - 14:00

Ja mám myslím, že muškátový orech aj v medovníkoch. Každopádne, ja som sa vďaka Márií dnes dostala pri tom muškátovom orechu oveľa ďalej Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

M.á.r.i.a, St, 28. 03. 2018 - 14:27
Devuchy moje, nebojte sa muškátového oriešku. Je to výborné dochucovadlo a ja ho používam strááášne veľa rokov...naučila som sa to ešte od mojej mami a to je doba. Len do pečenia ho nepoužívam tam skôr trochu muškátového kvetu a dábam prednosť badianu, kardamónu....ale pri varení štipku často...do polievok, omáčok. plnky, šalátov. Ak čítate moje recepty nájdete to tam. Tak Dáša odvahu a uvidíš budeš spokojná.
dasa_, St, 28. 03. 2018 - 14:30

jááj, u mňa nejde o odvahu, ale o pamäť. Treba si spomenúť, že aj toto tam chcem dať :)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama