
balalajka | Pečené donuty
Skvelé, americké, plné tukov a cukrov. Ale prečo nie, raz za čas?
55 | gramov | maslo |
50 | gramov | olej |
100 | gramov | kryštálový cukor |
70 | gramov | trstinový cukor |
2 | kusov | vajce |
1 1⁄2 | čajové lyžičky | prášok do pečiva |
1⁄4 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
1 | čajová lyžička | vanilková esencia |
1⁄2 | čajová lyžička | muškátový oriešok |
3⁄4 | čajová lyžička | soľ |
320 | gramov | hladká múka |
225 | gramov | mlieko |
Zapneme rúru na 200 stupňov.
Zmäknuté maslo s olejom a oboma druhmi cukru zmiešame do nadýchanej peny. Po jednom pridávame vajíčka veľkosti L s odstupom - nech sa poriadne zašľahajú. Celé to trvá tak 5 minút.
Ja si zatiaľ pripravím suché ingrediencie, premiešam ich v miske. Postupne všetko pridávame a necháme riadne premiešať - pridám do maslovej zmes i1/3 múkovej zmesi, 1/2 mlieka, zas 1/3 suchej zmesi, druhú 1/2 mlieka a zvyšok sypkej zmesi. Vznikne nadýchané cesto - niečo s konzistenciou nášho klasického treného.
Vymastíme silikónovú alebo plechovú formu, cesto dám do sáčku, či do zdobiacej trubičky, aby som si všetko neušpinila a išlo to ľahko a plním formu do max 2/3!
Pečieme 10-15 minút - podľa toho, koľko cesta sme dali. Môžete skúsiť špáratkom, ak sa vám nezdá, že sú vnútri prepečené.
Vyklopíme, necháme úplne vychladnúť no a po pár hodinách namočíme do rozpustenej kvalitnej čokolády a posypeme hocičím. Cukríkami, orieškami, alebo len tak škoricou, či samotnú čoko necháme.
Brú chuť.
Recept je mierne upravený vzhľadom na originál verziu s rozdielnymi objemovými jednotkami.
Chuťovo ho takmer vôbec nie je cítiť. Prečo opatrne?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Muškátový oriešok ako aj kvet je jedovatý. Do jedla, pečiva by sa nemal používať viac ako 1/3 malej mokka lyžičky. Len tak 2-3 krát strúhnuť a dosť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ty fakt - našla som. Ale nebála by som sa toho.
Recept je takmer originál od pekárov (nie štýlom skúsila som doma zamiešať) - zrovna tu pri koreninách je tak ako bol. Ale nedalo mi to a pozrela som sa na to. V podstate: jedná sa o viac ako 1,1kg masy - cesta rozdelenej do 18 porcií. 0,5 čajovej lyžičky nie je ani 1/4 nastrúhaného orieška.
Ale fajn, že si napísala - obohatilo ma to o novú informáciu.
Kto sa bojí, kľudne nech dá škoricu, alebo zníži dávku, alebo úplne vynechá.
Ja som skúšala už aj všetky tieto varianty. Dokonca jedny boli tak, že bez muškátového orechu, alebo bola tam kôra a šťava z limety - tie boli tiež fantastické.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ono sa orieška netreba báť, ja ho dosť používam pri varení ale naozaj len zmierou. A myslím, že čím ho je menej, tak chuť je výraznejšia. Čudujem sa, že pekár napíše také množstvo, lebo čo mám skúsenosť každý kuchár skôr upozorní, že s orieškom opatrne. Ale to nič v zlom, to len nformácia a skúsemosť....( ak niekoho preženie môže to byť muškátový oriešok ).
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jááj, muškátový oriešok si pamätám z knihy Lujza a Lotka. O dvojičkách, ktoré rodičia rozdelili. Dievčatá sa vymenili a jedna poučovala druhú, ako má variť, že do polievky ma struhnúť trochu muškátového orieška. Už roky sa chystám, že vyskúšam. Ale stále som len pri chystaní...
Ja viem, od donutov je to ďaleko....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja mám myslím, že muškátový orech aj v medovníkoch. Každopádne, ja som sa vďaka Márií dnes dostala pri tom muškátovom orechu oveľa ďalej
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jááj, u mňa nejde o odvahu, ale o pamäť. Treba si spomenúť, že aj toto tam chcem dať :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
S tým muškátovým orieškom opatrne.... trochu je ho veľa nie ?