
Ďalšia vianočná dobrota, ktorú ale treba upiecť skôr, aby sa chute pekne rozvinuli.
500 | gramov | hladká múka |
100 | gramov | práškový cukor |
1 | balík | vanilkový cukor |
1 | balík | prášok do pečiva |
2 | kusov | vajce |
250 | gramov | tvaroh |
250 | gramov | maslo |
1 | polievková lyžica | citrónová kôra |
3 | polievkové lyžice | rum |
200 | gramov | marcipán |
150 | gramov | hrozienka |
150 | gramov | kandizovaná pomarančová kôra |
trocha | citrónová kôra | |
Ostatné: | ||
70 | gramov | maslo |
trocha | práškový cukor |
Múku zmiešame s kypriacim práškom, vanilkovým a práškovým cukrom. Pridáme nasekané zmäknuté maslo, tvaroh, vajcia, rum a zmiesime. Prisypeme nastrúhanú a kandizovanú kôru, hrozienka a znovu premiesime. Cesto necháme 1/2 hodinku pri izbovej teplote odležať.
Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a do stredu naukladáme marcipán, ktorý si nakrájame na dlhé a hrubé pásiky.
Cesto preložíme cez marcipán z jednej aj z druhej strany, jemne pritlačíme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. pečieme na 180 °C, 35-40 minút.
Po upečení potrieme rozpusteným maslom a poprášime práškovým cukrom. Necháme vychladnúť, dobre zabalíme do alobalu a necháme na chladnejšom mieste odležať.

Ďalšie recepty
To aj ííízi je , vianočná brnkačka. No a koľko uležať? Tak vraj niekoľko týždňov čo ja nemám odvahu odskúšať. Ja dávam štóle týždeň, maximálne dva a viac nevydržím
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Cca 1,5kg štola, nikto iný doma to nebude jesť. To dám za 5 dní. Stačí upiecť budúci týždeň.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
sa tu rehocem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Robievam takú istú len nedávam marcipán a viac kandizovaného ovocia a vydrží dobre zabalená v alobale aj 4 týždne. Tam sa nemá čo pokaziť, tvaroh je súčasťou cesta čiže je upečený, iné by bol ako plnka. Nebojte sa
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ale že ííízi to vyzerá. A ja štólu môžem. Jediná ju jem síce, ale vyzerá to tak, že túto si upečiem
. Koľko v tom chlade sa má uležiavať? Aby mi ten tvaroh niečo nevyparatil do Vianoc.