reklama

Turecko: Polievka Ezo Gelin (čiže nevesty menom Ezo)

Pridal/a Medzinárodná kuchyňa dňa 12. 12. 2012 - 11:32 - Recepty Medzinárodná kuchyňa
Turecko: Polievka Ezo Gelin (čiže nevesty menom Ezo), Medzinárodná kuchyňa, recept, Medzinárodná kuchyňa

Slovak Spectator | Turecká polievka Ezo Gelin


reklama

Polievka Ezo gelin (nevesty Ezo) je tradičná turecká polievka z červenej šošovice, bulguru (pšenice) a sušených lístkov mäty.

Ingrediencie
8 polievkové lyžice červená šošovica
2 čajové lyžičky jemný bulgur
1 polievková lyžica ryža
1 kus cibuľa
1 polievková lyžica maslo
1 polievková lyžica paradajková pasta
1 polievková lyžica mäta čerstvá
  štipka soľ
  štipka vločky červenej papriky
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Začnite tým, že olúpete a nakrájate cibuľu (pomerne nadrobno), zatiaľ čo zahrejete maslo na panvici na strednej teplote. Keď sa rozpustí, opražte cibuľu, až zosklovatie a zmäkne, potom ju zmiešajte s paradajkovou pastou a ďalej pražte ešte minútu.

Vlejete asi 1,5 litra vody (podľa možnosti kurací alebo hovädzí vývar), pridajte šošovicu, bulgur a ryžu, dobre všetko premiešajte a pridajte teplotu.

Len čo zmes začne vrieť, stíšte teplotu na nízku hodnotu a prikryte pokrievkou. Nechajte polievku bublať, kým všetky prísady nezmäknú – malo by to trvať niečo medzi 30 a 45 minútami. Nezabudnite občas premiešať a skontrolovať, či sa zmes neodparuje – v tom prípade dolejte trochu (horúcej) vody.

Keď je zmes akurát, okoreňte ju soľou a mätou, a tiež červenou paprikou podľa chuti. Nechajte polievku ešte päť minút vrieť a servírujte ju horúcu s plátkom citróna a kúskom dobrého čerstvého chleba.

Podľa chuti môžete polievku pred servírovaním aj prepasírovať cez sitko alebo potravinový mlynček, aby ste získali hutnú, ale veľmi krémovú konzistenciu a oranžovejšiu farbu.

Cigaretové pečivo - Sigara Böregi

Doplňujúce poznámky

„Ezo“ je ženské meno a „gelin“ znamená po turecky „nevesta“. Pôvod tejto polievky sa pripisuje výnimočne krásnej žene menom Ezo, ktorá sa vydala a odsťahovala z rodnej dediny, kde sa jej začalo cnieť za domovom a musela sa vyrovnávať s náročnou svokrou, ktorej nešlo vyhovieť. Práve pre ňu, hovorí sa v príbehu, Ezo vytvorila túto polievku.

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
5 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama