Turecko: Polievka Ezo Gelin (čiže nevesty menom Ezo)

Popis

Polievka Ezo gelin (nevesty Ezo) je tradičná turecká polievka z červenej šošovice, bulguru (pšenice) a sušených lístkov mäty.

Turecko: Polievka Ezo Gelin (čiže nevesty menom Ezo) - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
ZdrojSlovak Spectator
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
5 minút

Ingrediencie

8polievkové lyžicečervená šošovica (umytá)
2čajové lyžičkyjemný bulgur (bulgur je nelámaná celozrnná pšenica)
1polievková lyžicaryža
1kuscibuľa (stredne veľká)
1polievková lyžicamaslo
1polievková lyžicaparadajková pasta
1polievková lyžicačerstvá mäta (môže byť aj sušená)
 štipkasoľ
 štipkavločky červenej papriky

Inštrukcie

Začnite tým, že olúpete a nakrájate cibuľu (pomerne nadrobno), zatiaľ čo zahrejete maslo na panvici na strednej teplote. Keď sa rozpustí, opražte cibuľu, až zosklovatie a zmäkne, potom ju zmiešajte s paradajkovou pastou a ďalej pražte ešte minútu.

 

Vlejete asi 1,5 litra vody (podľa možnosti kurací alebo hovädzí vývar), pridjate šošovicu, bulgur a ryžu, dobre všetko premiešajte a pridajte teplotu.

Len čo zmes začne vrieť, stíšte teplotu na nízku hodnotu a prikryte pokrievkou. Nechajte polievku bublať, kým všetky prísady nezmäknú – malo by to trvať niečo medzi 30 a 45 minútami. Nezabudnite občas premiešať a skontrolovať, či sa zmes neodparuje – v tom prípade dolejte trochu (horúcej) vody.

 

Keď je zmes akurát, okoreňte ju soľou a mätou, a tiež červenou paprikou podľa chuti. Nechajte polievku ešte päť minút vrieť a servírujte ju horúcu s plátkom citróna a kúskom dobrého čerstvého chleba.

 

Podľa chuti môžete polievku pred servírovaním aj prepasírovať cez sitko alebo potravinový mlynček, aby ste získali hutnú, ale veľmí krémovú konzistenciu a oranžovejšiu farbu.

Pozrite si video z prípravy receptov a dozviete sa viac o tureckej kuchyni

Pozrite si video z prípravy receptov a dozviete sa viac o tureckej kuchyni

Cigaretové pečivo - Sigara Böregi

Poznámky

„Ezo“ je ženské meno a „gelin“ znamená po turecky „nevesta“. Pôvod tejto polievky sa pripisuje výnimočne krásnej žene menom Ezo, ktorá sa vydala a odsťahovala z rodnej dediny, kde sa jej začalo cnieť za domovom a musela sa vyrovnávať s náročnou svokrou, ktorej nešlo vyhovieť. Práve pre ňu, hovorí sa v príbehu, Ezo vytvorila túto polievku.

Vaše hodnotenie: Žiadne
4
Priemer: 4 (1 hlas)
 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok