reklama

Zaleti

Pridal/a balalajka dňa 25. 02. 2019 - 06:16 - Recepty balalajka
Zaleti, Medzinárodná kuchyňa, recept, balalajka

balalajka | Zaleti


reklama

Typický fašiangový koláčik z benátskeho prostredia. V preklade vraj znamená niečo ako žlté koláčiky. Celé to je vďaka kukuričnej krupici, ktorú obsahujú. Tá prepožičiava sušienkam zaujímavú vlastnosť - hoci sú mäkké, polenta vám bude chrumkať pod zubami.

Ingrediencie
4 polievkové lyžice hrozienka
300 gramov kukuričná krupica
250 gramov polohrubá múka
150 gramov práškový cukor
1 1⁄2 zväzky prášok do pečiva
1 polievková lyžica citrónová kôra
1 polievková lyžica pomarančová kôra
1 kus vanilkový cukor
150 gramov maslo
3 kusov žĺtok
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Milujem recepty, ktoré začínajú - namočte hrozienka do grappy alebo brandy. Veľký úsmev Keď nič iné, aspoň to ovoniam. Tak ale grappu som nemala, dala som rum - písali, že aj teplú vodu môžem použiť, ale načo si kaziť recept. Úsmev

Takže : * 4 polievkové lyžice zalejeme grappou tak, aby boli namočené a necháme 20 minút postáť.

Rúru zohrejeme na 175 stupňov.

V miske zmiešame:

300 g polenty - kukuričná krupica
250 g polohrubej múky
150 g práškového cukru

Pridáme 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva a soľ, cca 1 polievkovú lyžicu kôry z citróna a 1 polievkovú lyžicu kôry z pomaranča. Pridáme vanilku. 

Na zmes nalejeme 150 g rozpusteného masla a začneme miešať. 

V miske si poriadne rozšľaháme 3 žĺtky a celé to aj s namočenými hrozienkami aj s tým rumom šupneme na múkovú zmes a snažíme všetky ingrediencie spojiť. Priznám sa, že mne to išlo hodne ťažko.

Na dosku si dáme plastovú fóliu (môžeme použiť rozstrihnuté igelitové vrecko), celé to tam vysypeme a urobíme z toho valček s priemerom cca 4 cm. Plastový obal nám má pomôcť udržať cesto pokope. 

Necháme chvíľu postáť a nakrájame kolieska cca 1 - 1,5 cm hrubé, ktoré dáme piecť na plech. 

Pečieme 20-25 minút. Trochu sa zväčšia objem, ale nie moc. 

Doplňujúce poznámky

Receptov na tieto sušienky je mnoho - každý iný pomer cukru a masla oproti sypkým zmesiam. Čo však je spoločné, že každá obsahuje kukuričnú múku a citrónovú a pomarančovú kôru po ktorej voňajú.

Našla som ešte polohrubú kukuričnú múku a idem skúsiť aj druhý variant. Mrkám

PS - ak hrozienka nemusíte, zaleti robia aj s čokoládovými kúskami.

Výnos
20 kusy
Celkový čas
40 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama