
balalajka | Zaleti
Typický fašiangový koláčik z benátskeho prostredia. V preklade vraj znamená niečo ako žlté koláčiky. Celé to je vďaka kukuričnej krupici, ktorú obsahujú. Tá prepožičiava sušienkam zaujímavú vlastnosť - hoci sú mäkké, polenta vám bude chrumkať pod zubami.
4 | polievkové lyžice | hrozienka |
300 | gramov | kukuričná krupica |
250 | gramov | polohrubá múka |
150 | gramov | práškový cukor |
1 1⁄2 | zväzky | prášok do pečiva |
1 | polievková lyžica | citrónová kôra |
1 | polievková lyžica | pomarančová kôra |
1 | kus | vanilkový cukor |
150 | gramov | maslo |
3 | kusov | žĺtok |
Milujem recepty, ktoré začínajú - namočte hrozienka do grappy alebo brandy. Keď nič iné, aspoň to ovoniam. Tak ale grappu som nemala, dala som rum - písali, že aj teplú vodu môžem použiť, ale načo si kaziť recept.
Takže : * 4 polievkové lyžice zalejeme grappou tak, aby boli namočené a necháme 20 minút postáť.
Rúru zohrejeme na 175 stupňov.
V miske zmiešame:
300 g polenty - kukuričná krupica
250 g polohrubej múky
150 g práškového cukru
Pridáme 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva a soľ, cca 1 polievkovú lyžicu kôry z citróna a 1 polievkovú lyžicu kôry z pomaranča. Pridáme vanilku.
Na zmes nalejeme 150 g rozpusteného masla a začneme miešať.
V miske si poriadne rozšľaháme 3 žĺtky a celé to aj s namočenými hrozienkami aj s tým rumom šupneme na múkovú zmes a snažíme všetky ingrediencie spojiť. Priznám sa, že mne to išlo hodne ťažko.
Na dosku si dáme plastovú fóliu (môžeme použiť rozstrihnuté igelitové vrecko), celé to tam vysypeme a urobíme z toho valček s priemerom cca 4 cm. Plastový obal nám má pomôcť udržať cesto pokope.
Necháme chvíľu postáť a nakrájame kolieska cca 1 - 1,5 cm hrubé, ktoré dáme piecť na plech.
Pečieme 20-25 minút. Trochu sa zväčšia objem, ale nie moc.
Receptov na tieto sušienky je mnoho - každý iný pomer cukru a masla oproti sypkým zmesiam. Čo však je spoločné, že každá obsahuje kukuričnú múku a citrónovú a pomarančovú kôru po ktorej voňajú.
Našla som ešte polohrubú kukuričnú múku a idem skúsiť aj druhý variant.
PS - ak hrozienka nemusíte, zaleti robia aj s čokoládovými kúskami.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Plnené zemiakové knedličky s mäsom
Slavka K
Plnené zemiakové knedličky s mäsom
Fotorecept na Cepelinai - zemiakové knedličky plnené mäsom. Sú podobné našim pirohom, no v litovskom štýle, sú sýte a výborné.
Kapustnica
Alica7
Kapustnica
Klasická domáca kapustnica s mäsom, klobásou a hríbami.