
Tradičný recept, ktorý ma naučila ešte moja mama...to bolo dávno. Tentokrát som nemenila múku ani cukor.
Kvások: | ||
1 | kus | droždie |
1 | deciliter | mlieko |
trocha | kryštálový cukor | |
Cesto: | ||
500 | gramov | hladká múka špeciál |
2 | polievkové lyžice | práškový cukor |
4 | kusov | žĺtok |
1 | deciliter | mlieko |
štipka | soľ | |
150 | gramov | maslo |
2 | polievkové lyžice | citrónová kôra |
Plnka: | ||
250 | gramov | tvaroh |
1 | kus | vajce |
3 | polievkové lyžice | cukor |
1 | kus | vanilkový cukor |
Posýpka: | ||
200 | gramov | hladká múka |
2 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
1 | kus | vanilkový cukor |
slivkový lekvár |
Z mlieka,droždia a trochu cukru si urobíme kvások. Múku si preosejeme ( aby bola nadýchaná ), pridáme cukor, štipku soli, žĺtka,na strúhanú citrónovú kôru, vlažné mlieko a vykysnutý kvások. Cesto dobre vypracujeme ( podľa potreby môžeme pridať mlieko), preložíme na dosku a pridáme na strúhané maslo. Spolu dobre spracujeme na hladké, pružné cesto. Môžeme ho niekoľko krát preložiť ako maslové. Na chvíľku prikryjeme utierkou a spracujeme si tvarovú plnku a posýpku.
Z cesta si lyžicou odkrajujeme kôpky ( z tejto dávky urobíte 28 ks väčších alebo 56 malých svadobných). Na pomúčenej doske si kôpky prstami trochu roztiahneme, dáme tvarohovú plnku, okraje si povyťahujeme ako pri buchte a spojíme. Spojenou časťou kladieme na vymastený plech ( alebo papier). Keď máme všetky hotové...oni si tam pekne kysnú...palcami ( môžeme aj pohárom urobíme v strede priehlbinku do ktorej dáme slivkový lekvár a posypeme posýpkou. Okraje môžeme potrieť bielkom s trochou vody.
Ja som robila polovicu na plech ...cesto - tvarohová plnka - naukladané polky sliviek - posýpka a z druhej polovičky koláče.
Necháme na plech kysnúť len kým sa nám nevyhreje rúru na 170 st. a dáme piecť kým nie sú do zlata
Z tejto dávky cesta môžete urobiť aj 4 záviny - plnka podľa chuti

- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Veru, niet nad starú dobrú klasiku.