Zachytila som niekde na IG rôzne výzvy, ktorých podstatou bolo celý týždeň variť z toho, čo máme doma. Dlhšie som nad tým rozmýšľala. Veru, zásoby doma mám, naviac, vrcholí záhradná sezóna. Tak som to vyskúšala. Len teda, mojim cieľom nebolo ísť naozaj iba z domácich surovín. Skôr som mala chuť využiť počas týždňa čo najviac plodín zo záhrady, zaradiť čo najviac zeleniny. Nie je to úplne jednoduché, lebo nie všetci doma sú nadšencami zeleniny. Respektíve, majú vybrané druhy zeleniny, ktoré áno. A tie, ktoré ani za nič. Tak ak vás zaujíma, ako môj experiment dopadol, čítajte ďalej. Cez týždeň sme boli všetci traja doma, varili sme niečo málo aj pre svokru.
Počas týždňa som upiekla dva jednoduché hrnčekové koláče. Jeden s mrkvou a čokoládou, druhý kávovo-kakaový s tvarohom na vrchu. Jedia sa u nás hlavne ako sladké raňajky, pečiem na malom plechu, preto 2x koláče. Do základného receptu pridávam to, čo je zrovna doma. Mak, orechy, kakao, kokos, jogurt, tvaroh, ovocie, čokoládové kvapky...... Len si musím začať dávať viac pozor a minúť najskôr jedno vrecko, až potom kúpiť druhé.
V pondelok sme ráno mali klasickú zemiakovú brigádu. Úroda tento rok výborná. Preto bol obed jasný. Varené Zemiaky, prírodné kuracie prsia (naložené ešte v nedeľu), paradajkový šalát a nakrájaná zelenina a cukete pečená s baklažánom, ešte od nedele . Polievka bola ešte od nedele, klasický vývar. Zemiakov bolo zámerne viac, na večeru bola potom zemiaková omeleta.
V utorok som potrebovala použiť varené hovädzie mäso z nedeľnej polievky. V teplovzdušnej fritéze som upiekla paradajky a kúsok tekvice hokaido. Nakoniec z toho boli cestoviny s paradajkovou omáčkou a vareným hovädzím mäsom.
V stredu som varila zemiakovo mrkvovú polievku. V nedeľu som zabudla na kúpené kuriatka, tak prišli na rad. Kuriatkové rizoto a k tomu vysmážané fazuľové struky alebo cuketa. Šaláty opäť ako v pondelok. Pre syna iba nakrájaná zelenina, my sme dali zase paradajkový. Treba využiť, kým sú v záhrade. Rizoto bolo aj na večeru a ešte ostala jedna veľká porcia v chladničke.
Vo štvrtok som z Hokkaido a maslovej tekvice uvarila omáčku. Ku tomu zemiaková kaša a pečená klobása. Z vnútra tekvice som uvarila zeleninový vývar a doplnila drobnou cestovinou a varenou mrkvou. Klobása ostala aj na večeru. Už len s bagetou
No a dnes prišli na rad všetky zvyšky, čo ešte ostali v chladničke: trochu tekvicovej omáčky, trochu rizota. Cuketa, baklažán, mrkva, cibuľa a dva rôzne druhy šošovice vo vreckách, hotová kari omáčka vo fľaši. Vzniklo z toho výborné šošovicové jedlo s ryžou, jemne pálivé. No zo zvyšku zemiakovej kaše zo včera som urobila zemiakové placky. Veď šošovica sa vo svete bežne jedáva s plackami . Síce trochu inými, ale čo už.
Na večeru sa tu a tam použili aj vajíčka. Alebo syr s paradajkami.
Nemám spočítané, koľko nás stálo jedlo tento týždeň. Vďaka záhrade sme kupovali tuším iba pečivo a pivo . Ale samozrejme, je tam aj veľa vecí z obchodu. Mojím hlavným cieľom bolo trochu prevetrať zásoby. A veru mám ešte čo variť aj ďalej. Hlavný môj cieľ je prevetrať mrazničkové zásoby. Treba trochu viac plánovať. Občas uvariť tak, aby aj nejaké zvyšky ostali, lebo viem, na čo ich použiť. A inokedy tak, aby sa všetko zjedlo.
No a na záver, aby bol svet v rovnováhe, zajtra sa chystáme ušetrené peniaze minúť na obed v jednej výnimočnej reštaurácii . Tak snáď nebude sklamanie.
Dobrá si

Jedálniček to bol veľmi pestrý, z nie náročných surovín.
Týmto smerom, to mojim zásobam energie nejde.