Intenzívne chovy podľa FAO (organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo pri OSN) predstavuje jednu z hlavných príčin tých najvážnejších problémov životného prostredia.
Zatiaľ čo asi 840 miliónov ľudí trpí na Zemi podvýživou, zhruba 80% svetovej produkcie kukurice a sóje a tretina svetovej úrody obilnín sú používanie na kŕmenie tzv. hospodárskych zvierat. Len zlomok potravy však zvieratá premenia na produkty nášho záujmu. K získaniu jedného kilogramu mäsa je tak potrebných až 16 kilogramov krmiva. Plytvanie potravou ide ruka v ruke s plytvaním vodou. Na jeden kilogram mäsa je potrebných až 3 700 litrov vody, na jeden kilogram pšenice iba 120 litrov. Viac ako miliarda ľudí pritom nemá prístup k pitnej vode.
Problémom nie je nedostatok potravín, ale ich využívanie. Keby sme miesto krmiva pre zvieratá používali rastlinnú stravu priamo pre svoju obživu, získali by sme také množstvo potravy, ktorým by bolo možné nasýtiť všetkých ľudí na svete.
Hodinovú prednášku amerického aktivistu Garyho Yourofskeho o právach zvierat a o vegánstve si môžete pozrieť tu:
http://www.youtube.com/watch?v=zMuJ-bDs30M&feature=player_embedded
Staci vymenit maso za tofu, alebo vyrobky napr. z good food (rastlinna nahrada masa, ktora chuti, ako maso - zo sojovym masom absolutne neporovnatelne).
Par receptov sem mozem dat aj ja. Najlepsie na jedlach bez masa je jednoducha a lahka priprava. Bezny obed aj s polievkou, "maso" + priloha mi trva ked sa velmi suchcem, aj s umyvanim a odlozenim riadu (nemam umyvacku) cca 1. hod.
Hlavny chod bez umyvania riadu do 20 min.
Svieckova mi trala tusim 35 min.
Na segedin sa chystam tento tyzden
Polarka, tesim sa velmi na tvoje recepty. My mavame maso raz za tyzden a to ho jeme dva dni, takze sa bez neho dokazeme zaobist, len ja uz stracam napady, co bezmasite varit.
Pri tomto ma napada, mam take podklady o stravovani deticiek a tam sa odporuca od pol roka do roka 6x tyzdenne maso a raz tyzdenne zltok, po roku sa uz maso neodporuca davat denne, tak to sa mi zdalo celkom cudne, ked 11 mesacne dieta musi mat maso denne a rocne uz nie.
Link mi momentalne nejde pozriet, tak k nemu sa vyjadrim neskor.
Velmi rada
.
Vacsinou su to variacie na masove jedla, ale dnes som zistila, ze mi aj to tofu vadi v omacke, a stacila by mi tam len ta zelenina .
Vacsinou nakupujem v beznych obchodnych sietach, ako (Tesco, Lidl, Kaufland, DM, a take perlicky v zdravej vyzive, ale Kaufland a Tesco uz maju celkom dobru ponuku roznych specialitiek, ako pohanka, bulgur, pseno, hneda ryza - i ked tu ozeliem, lebo mi nechuti).
U nas je to s malym tak, ze maso mu doslova clovek musi vpravit do krku. Cely obed opizuka, vynimku tvori len kuracia polievka. Zato ked ma na stole tofu !!! To by si ho mala vidiet. Este ho len krajam na doske, a on mi ho kradne spod ruky.
Ja to nesilim. Tak krpec dostane viac jedal zo strukovin, viac tofu, a pod. Lekarka nevie, ze je v podstate vegetarian - a stale ho chvali, aky je zdravucky, krasnucky. Planujem ju poziadat o krvne testy - aby sme si boli istejsi
Tak tofu som, priznam sa, jedla naposledy na gymply, ked som bola "vegetarianka", rada by som ho zaradila do jedalnicka znovu, tak sa potesim nejakemu receptiku. Moja mala spapa vsetko, ale maly ten maso vobec, zeleninu tak isto, jedine cisty vyvar s cestovinou, keby mohol len jogurty papat, syry, cestoviny, suchu ryzu, zemiaky...
Kami, len bezmäsitú stravu majú vegetariáni. Vegáni okrem mäsa nejedia ani mlieko, vajcia, syry, maslo, med... proste všetky živočíšne produkty. Ich strava pozostáva výlučne z rastlín, semien a plodov.
Prebudovať takto svoj jedálniček sa zo dňa na deň asi nepodarí len tak. Gary vo svojej prednáške hovorí o závislosti na živočíšnych produktoch, a má to niečo do seba.
A je to aj o zvyku - presne ako ty píšeš, nastane dilema, čo a ako vlastne variť.
jasne, len prvy stupen je bez masa, ved na vajcia a mlieko sa predpokladam toho chova menej ako na maso. S mnohymi myslienkami suhlasim, len na uvedenie do praxe mi neostava energia, uvarit, presvecit okolie ... aj ked paradoxne, mozno pri inej strave by som jej mala viac
Mozes skusit napr. toto :
http://www.goodyfoody.sk/sk
da sa kupit cez net, alebo aj v sietach obchodov COOP, ci Tempo supermarket
, je to skutocne dobre
Polarka ja napr.by som nemohla z tohoto varit,obsahuje laktozu
To ma mrzi, a co seitan, tofu, sojove maso (priznam sa, ze neviem, ako je na tom s laktozou) ? Mne osobne velmi nechuti, no niektori si ho chvalia.
Seitan, ach jaj. Mamina nas to nutila jest pred xy rokmi, ked som bola este na zakladke a priznam sa pre mna je to cesta zlych snov. Mamina si to chvalila, ze aka lahodka, ale my s ocinom sme to nemohli ani vidiet.
Mne tiez moc nechuti . Zjem ho max. v plnenych cestovinach.
No v poslednej dobe mne osobne uz aj to tofu vadi, aj goody foody masko som z ciny povyberala a napraskala som sa ako prasiatko iba z prilohy a zeleniny
Komu na chut maso nejde, v pohode vykrije potrebu bielkovin strukovinami (ci uz v podobe natierok, polievok, naklicenych strukovin v salatoch...)
Polarka sojove maso ee.Raz som ho robila ako bolo pisane a nechutilo.
Tazko mi je radit, treba hladat alternativy (ak mas o to zaujem samozrejme).
Ja som nasla kopec zaujimavych veci v zdravej vyzive v NR napriklad. Tam mali aj chladene vsakovake rolky, a kadeco. Mozno by mali aj bez laktozy. My nemame nejak zvlastne potreby, takze ja som nebola nutena hladat...
Ja si myslim, ze sojove maso treba vediet pripravit, ja z neho robievam rizoto a uz som ho robila aj ala kura na smotane, ale stale to nie je ono. V skole si spominam na mexicky gulas zo sojoveho masa alebo na masove gulky v rajcinovej omacke a bolo to ozaj vynikajuce.
Presne, Kami, takáto strava je ľahko stráviteľná, a teda telo nepotrebuje veľa energie na jej spracovanie.
Okolie ja "presviedčam" veľmi pozvoľna a nenásilne, inak to asi ani nemá zmysel. Postupne som prebudovala celý rodinný jedálniček, mäso sa u nás varí už len výnimočne. Nikto si to akosi ani nevšimol, keďže okrem mňa sa všetci stravujú aj mimo domova (MM v práci, chalan v škole, bambuľka v škôlke), takže "absťák" na mäso nemajú.
No a to, že som do zeleninovej polievky po dovarení pridala pšeničné klíčky, do cesta špaldovú múku, do zemiakových placiek pohánku... Tak na to sa "prišlo", až ked sme boli s MM po dlhšom čase spolu na nákupoch potravín, a prevelice sa čudoval, načo nám tak asi bude kukuričná krupica a cícer .
""Keby sme miesto krmiva pre zvieratá používali rastlinnú stravu priamo pre svoju obživu, získali by sme také množstvo potravy, ktorým by bolo možné nasýtiť všetkých ľudí na svete.""
Moja oblubena veta z Veganskej kucharky.
Mna tu tusim za podobny blog aj vysmiali na NM, ale verim, ze casy sa menia. Prednasku som zhliadla uz pred casom a je velmi dobra
Neviem, či je to menením časov, alebo čím... Mäso som nikdy nejako nevyhľadávala, ale ani neodmietala (teda okrem mastného, to som nedala do úst odkedy si pamätám).
Nejaký dlhší čas dozadu mi však akosi mäso prestalo chutiť. Stále ešte jem hydinu a ryby, ale naozaj zriedka. Vajcia a syry však mám veľmi rada.
No a nejako mi do tejto prednášky nedocvaklo, že na to tiež treba chovať zvieratá... Zaujímavé, ako v mnohých situáciach človek premýšľa len po určitý bod...
Som tu uz pisala, ako mi idu na chut klobasky. O par dni sme dostali klobaky . Ale dako som asi odklobaskovana. Ryby ja nemozem vobec. Nejdu mi dole krkom. Kuracina - to si este dam. Morcacina - ani nahodou. Hovadzie - nehrozi. Bravco - extremne vynimocne (i ked teraz mam v chladnicke gulas z diviaka, ale to je extremna vynimka).
Vajcia - bez nich si to zatial neviem predstavit.
Med - tak to uz vobec nie (ten sa da relativne nahradit rastlinnymi sladidlami, ale ta cena...).
Mlieko - tak isto.
V zasade ja osobne nevidim taky problem v chove zvierat napr. na mlieko (mliecne vyrobky), vajcia, med - pokial nedojde k masovemu vykoristovaniu, ako je tomu teraz. Jednoducho, aby mali zvierata primerane podmienky pre zivot a zaisteny welfare. Len jedno ma mata, ako majitela psika - cim ho potom krmit, ak by skoncila "vyroba" masa ??
No jo, ale aby bolo mlieko, musia byť kravy každoročne umelo oplodňované a po pôrode teliatka treba odobrať. To mi tiež voľajako nedocvaklo. Nejako som nebrala do úvahy ani existenciu rastlinných mliek.
Predpokladám, že keby sa chovali zvieratá na mäso len pre psov a nie pre ľudí, bol by to podstatný rozdiel oproti dnešnému stavu.
Rastlinne mlieka - vyskusali sme vselijake ryzove, sojove, pohankove, ovsenne, kokosove... Clovek si musi zvyknut, je to znacne odlisna chut - ale vraj je chut otazka zvyku . Sojove jogurty su v pohode, daju sa jest. Sojova tatarka mi nechutila. Sojovy syr v crievku je v celku dobry. Na sojovu smotanu som nemala odvahu, a pravdupovediac bola aj dost draha.
Ano, oddelovanie matiek od teliatok je krute. Ci je leto, ci zima ziju v takych plastovych budkach... Ale videla som raz v TV farmu, kde ponukali aj domace mlieko a pritom teliatka/kozliatka zostavali pri svojich mamach . Stale si myslim, ze by slo spravit komromis. Inak aj v prirode kazdy rok samica privedie mlada na svet
"Predpokladám, že keby sa chovali zvieratá na mäso len pre psov a nie pre ľudí, bol by to podstatný rozdiel oproti dnešnému stavu."
to je pravda
Rastlinné mlieka a iné rastlinné náhrady živočíšnych produktov mienim otestovať - a potom uvidím, čo a ako ďalej...
Som na tom podobne, ryby akosi poslednou dobou nemusim, bravcove raz za pol roka (akurat tento vikend sme mali, ale to napadlo MM, ja si na take ani nespomeniem), hovadzie, morcacie nekupujeme, len kuracie- raz za tyzden. Vajcia do pecenia, obcas prazenica, med, ten mame velmi radi, mlieko ja nepijem, manzel raz za cas do kavy a deti piju materske (poslednou dobou si vypyta aj moj trojrocny). Ale u nas sa spapa vela mliecnych vyrobkou, syr.
""Ale u nas sa spapa vela mliecnych vyrobkou, syr.""
u nas tak isto
Problémom nie je nedostatok potravín, ale ich využívanie. Keby sme miesto krmiva pre zvieratá používali rastlinnú stravu priamo pre svoju obživu, získali by sme také množstvo potravy, ktorým by bolo možné nasýtiť všetkých ľudí na svete.
toto som ani netušila
Raz som videla video,niečo ako list z budúcnosti.Starý otec rozpráva vnučke,ako za mlada sa kúpali v rieke,umývali auto s vodou,sprchovali sa.Vnučka nechápe,ako mohli tak plytvať vodou,lebo žije v dobe,keď je voda na prídel,pár pohárov na osobu,ekonomika nefunguje,jedine fabriky na odsoľovanie morskej vody,kde sa zamestnancom platí vodou,ropa sa už neťaží,aby viac neznečisťovala oceány.Voda je najväčšie bohatstvo,hovorí starký a hanbí sa,lebo on je z tej generácie,čo to dopustila a rád by toto poslal nám,aby sa to ešte dalo napraviť,kým je čas.
A ešte som niekde čítala,že vodík sa v kvapalnom stave nikde inde okrem Zemi vo vesmíre nenachádza,takže ani netušíme,akú vzácnosť máme!!!
Obyčajnú vodu,bez nej by nebol žiadny život na zemi,rastliny ani zvieratá.
Stačí zamrznuté potrubie,aby si to človek uvedomil.
To video (5 minút 44 sekúnd) je tu: http://www.youtube.com/watch?v=F_tD_uaGneY
ĎakujemGeo,ja som vedela,že ty ho nájdeš.Pozrela som si ho znova a je mi z toho smutno,ak toto má čakať naše vnúčatá.
Nehľadala som, šla som na istotu. Natrafila som totiž na toto video už keď som si pripravovala podklady pre minuloročné ŠRF. Tiež to so mňou otriaslo...
nuz, prave som dotlacila tuniaka na maslovej zemli, nie som si ista, ci je to debata uplne pre mna
, ale zaujala ma.
nebolo by prave naopak dobre sa k tomu povodnemu vratit? kedysi boli zvierata nepostradatelne aj z doho dovodu, ze okrem masa, mlieka poskytovali kopec inych materialov/komodit. oblecenie, tuk na dalsie spracovanie, rohovina. vsestrannejsie sa vyuzivali aj domace rastliny - a najdolezitejsie - v mieste vyskytu sa to aj spracovalo.
teraz oblecenie mozme vyrabat aj inak. umele vlakna, vyzivu si vieme doplnit pestrejsou stravou. ja na tom velmi vela veci menit nechcem(cosi by sa zislo, jasne, ale keby som to uplne popierala tak asi dost pokrytecky od PC, vsakze ). a nebolo by prave lepsie vyuzivat to, co je dostupne tu u nas, spracovavat domace suroviny a nepouzivat oblecenie z umeleho vlakna ci z bavlny, ktora k nam ide cez pol sveta? radsej spracovavat vlnu, kozusiny, rastliny, z tychto povodnych, prijemnych veci sa stava luxusny tovar a my si uzivame ropne produkty, kaucuk, ktory to tiez k nam nema najblizsie. dnes by sa usetrili aj pohonne hmoty a rovnomernejsie by sa rozlozili pracovne miesta. nebudu sa zvieracie koze odpredavat niekam do tramtarie a vyrobky z nich predavat do celeho sveta. tolko spotrebovanej energie, len tak pustenej do luftu, ktora sa dala vyuzit aj inak.
16 kil masa a 3700 litrov vody pre mna neznamena len 1 kilo masa, ale aj rohovina, koza, hnojivo, praca ...
K pôvodnému sa vrátime asi ťažko, keďže nás je o nejakých pár miliárd viac - počet ľudí na Zemi stúpol z 1 936 077 000 v roku 1923 na 6 777 900 000 v júli roku 2009. Celkom slušný nárast za 86 rokov...
Práca ako taká je nedostatková už i tak - a lepšie to nebude. Nahrádzajú nás výkonnejšie a spoľahlivejšie stroje a toto teda treba riešiť inak. Nevyriešime to tým, že budeme tvrdohlavo trvať na tom, že potrebujeme chovať zvieratá, aby bola práca. To je taký istý argument ako "potrebujeme mäso, aby sme prežili". Nepotrebujeme. Podľa našej telesnej schránky sme od prírody bylinožravci. Máme príliš dlhé črevo (masožravci krátke), krátke, tupé a ploché zuby (mäsožravci dlhé a ostré), potravu prežúvame (mäsožravci ju trhajú a hlcú) a nemáme pazúry. Bez rôznych zbraní a pascí nie sme schopní chytiť a zabiť voľne žijúce zviera. Malé dieťa, pred ktoré dáme živého králika a jablko, nikdy nezje králika (argumenty z Garyho prednášky).
Čo sa týka oblečenia a hnojív - jedno aj druhé sa dá bez problémov vyrobiť z rastlín. Koža tiež nie je nevyhnutná, ale však budiš, ako podotkla vyššie Polárka, potrebujeme mäso pre pravých mäsožravcov, ktorých chováme pre úžitok a radosť. Tak nejaké kože by boli.
Kožuchy z líšiek a noriek nutnosť nie sú, povedala by som...
slovensko
1950 3.5 mil. obyv.
2000 5.5 mil. obyv.
kozuchy z lisiek a noriek vobec neriesim. topanky sa robia z bravcovych kozi, lepsie z hovadzich a cizmy ci vypracovanejsia obuv z kozlacich. viac ludi potrebuje viac topanok. miesto toho, aby sa tu sili topanky, zamestnavame ludi v malajzii, azii. topanky este stale siju ludia a kazdu jednu niekolko desiatok raz musia chytit do ruky. kozena obuv bola z velkej casti nahradena synt. textilnou ci obuvou zo synt. koze.(tak tu mame znovu neobnovitelne zdroje alebo aspon cast sa da robit i z recyklovaneho odpadu) kazde druhe druzstvo je u nas prazdne. takze viac ludi, ale menej zivocisnej vyroby. pasienky a luky su nevyuzite. raz do roka ich akurat pokosia pre lesnu zver. este aj rastlinna vyroba je o repke. 5 rokov som tu nevidela velke zemiakove, obilne, lucernove, hrachove pole. pred 10 romi sa tu rok co rok striedali zemiaky s obilim a krmovinami. to je uplne zly sen, ked idete liptovom na biku popod hranicou lesa ponad repkove polia. my tu repku vyvazame niekam 300 km na spracovanie a dovazame zemiaky. ?!?
pravdupovediac, to ze riesime celu zem sa mi zda ako problem, pretoze je toto sponzorovane/specializovane zitie udrzatelne? skor ma oslovuju projekty - napriklad v indii, kde polnohospodarstvo uplne stroskotalo, ci skor boli zruinovani pestovatelia novymi plodinami, ktore si vyzadovali mnozstvo starostlivosti a boli vykupovane za nizke ceny. tym stastnejsim aspon ostali vlastne polia. vznikli teda projekty, ktore davaju pestovatelom na uver povodne plodiny, ked dopestuju cast musia vratit do naturalnej banky aby si z toho mohli zapozicat dalsi pestovatelia a takto obnovuju krajinu. co sa deje u nas v spravach? co sa nepaci nasim pestovatelom, chovatelom? mne to silne pripomina indiu.
velmi zly priklad je dodavka potravin do oblasti, ktore desatrocia trapi hladomor. ale o tom tu uz bola nejedna diskusia.
ono su to tazke temy a viem, ze veganstvo je jednou z moznych ciest ako sa pokusit o aku-taku rovnovahu. ale chcem mat viac rieseni. neviem si dost dobre predstavit veganstvo. to by chcelo roky a mozno nejake generacie. a muselo by sa im chciet. a nie som si ista, ze keby som napriklad pred risa postavila misku s jablkami a tanier so sunkou, ci by ta sunka nezmizla prva.
V dnesnej dobe pokroku je mozne topanky vyrobit aj z inych materialov, ale aj keby zostala ziv. vyroba na chov skutocnych masozravcov, koze by bolo podla mna stale dost.
Nemam pocit, ze koza je absolutne nedostatkovy tovar, a co sa vyrobi, to ide okamzite k spotrebitelovi. Je nacase prehodnotit priority. Ci je pre mna 15 parov topanok viac, ako napr. zivot (ak to pozeniem ad absurdum).
Repka je velmi zaujimava plodina. Absolutne nechapem jej produkciu. repkovyolej ma viac negativnych ucinkov na zdravie, ako pozitiv. Obsahuje kyselinu erukovu (40 - 50%), ktora je jedovata. Pestuju sa aj repkys nizkym obsahom tejto kyseliny, ale aj tak. Dopravovat si do tela jed... A preco ??
Dopyt robi trh. Ak sa ludia budu viac zaujimat o to co jedia, odkial to pochadza, ako sa to pestuje/chova, ako sa to dostane k nim, a na zaklade toho si budu vedome vyberat potraviny - myslim si, ze je to dost velka hybna sila na zmenu. Len sa ludia musia UVEDOMIT, a nezit ako OVECKY.
Hej, Ariesa, šunka by možno zmizla prvá. Ale šunka ako taká sa voľne v prírode nevyskytuje - niekto najprv musí zabiť zviera, spracovať mäso a šunku (tepelne) vyrobiť, ty ju potom kúpiš a naservíruješ.
Proste to nie je tá istá situácia, ako keď pravému mäsožravému a hladnému mláďaťu ponúkneš jablká a potencionálnu živú potravu - trebárs myš. Mača či šteňa si jablká ani nevšimne, lebo to nie je potrava pre nich. Myš však zvieracie mláďa samo (viac či menej zručne) uloví a zožerie. Len tak, ako mŕtvolka leží - so srsťou a všetkými vnútornosťami, neuvarené.
Toto žiadne ľudské mláďa nedokáže, a aj drvivá väčšina dospelých by sa k niečomu takému odhodlala len za predpokladu, že by nemali inú možnosť nasýtenia sa. Zabiť zviera bez akýchkoľvek nástrojov a zjesť tepelne neupravené mäso... Ak by mali k dispozícii jablká, nič také by nerobili.
O tom som písala.
Je mi vcelku jasné, že "naordinovať" od zajtra vegánstvo ako spôsob stravovania pre celé ľudstvo by bolo zlým riešením.
V každom prípade - diskutovať o stravovacích alternatívach, premýšľať nad tým, prípadne priebežne testovať a pozvoľna upravovať svoj jedálniček, to je niečo, čo nikomu neublíži a v konečnom dôsledku môže mnohým celku prospešným veciam napomôcť.
Myslim si, ze vzdy nastane problem, ak sa clovek pusti do masovej vyroby - vyrobit vela, s velkym ziskom, za maly peniaz.
Ked poronas chov sliepok u babicky na dedine, a velkovykrmne - je to rozdiel. Preto to nevidim tak cierno, ako Gery. Viem si predstavit stav symbioticky (ja poskytne ubytovanie, krmivo, a ty mi das vajicka, mlieko - tolko kolko potrebujem na svoju vyzivu - to ovsem asi nejde ruka v ruke s masovym velkochovom, ci ?)
masova vyroba by v podmienkach ako to bolo ani asi nebola mozna. ak by sme si fakt odpustili zvazanie krmnej zmesi z dolniakov na ukor toho, ze pustim 150 ks dobytka na pasienky, 60 oviec do horskeho terenu. teraz to tu vidis pomenej a je to priam atrakcia pre domacich i turistov. si spominam, ked som na horskej turistike nerozmyslala nad medvedmi ale nad tym, aby sme nahodou nevbehli do dosahu dlhou retazou priviazaneho plemenneho bycka, pomerne vysoko v horach. teraz uz take nehrozi a tie chlpace, ktorych je neurekom si trufnu pekne zist az dole, do zahrad, ked nebrechaju ovciarske psy nad dedinou.
Krásny a veľmi silný dokument Pozemšťania (1 hodina 35 minút) o vzťahu ľudí k prírode a k zvieratám si môžete pozrieť tu: http://www.mustwatch.cz/film/earthlings-pozemstane/
Pozrela som poctivo,ale s prestávkami,raz mi bolo nevoľno,raz zimomriavky od šoku,čoho je ČLOVEK schopný voči zvieratám.Kto nemá rád zvieratá,nemyslím na tanieri,ten nemá rád ani ľudí.Toľká bezcitnosť v človeku.prečo?pre peniaze?pre zábavu?tu by sa mi hodil grckajúci ksicht.
Ťažko povedať, prečo... Osobne mám vážne podozrenie, že konzumácia mäsa podnecuje v ľuďoch agresivitu, ale neviem o nejakých výskumoch, ktoré by to potvrdzovali či vyvracali.
Ak zvládneš ešte naliehavejší zdroj info, tak odporúčam film Potraviny s.r.o.: http://www.bio-info.cz/zpravy/film-potraviny-s-r-o-vas-nenecha-klidnym-…
Film je dlhý hodinu a pol, ale ja som ho pozerala po večeroch asi týždeň, lebo som musela veľmi často intenzívne predýchavať...
Má to len tri minúty,plnú verziu som nenašla,ani na "fúlmuvis",poraď,kde hľadať?
Tady, tady: http://www.zlo.cz/food-inc-potraviny-as.php
Uff,dieťa,ktoré zabil hamburger,to som čítala v knižke.Že to môže byť aj skutočnosť,som si nechcela pripustiť,a predsa!
Teraz už budem škaredo pozerať na všetko,čo položím do košíka.
Ako človek môže vedieť,že kupuje zdravé potraviny?
OK,idem variť zdravo.Predsavzatie krásne,ale kde začať?nenakupujem v supermarkete,do nášho obchodíka bio potraviny nedovážajú,lebo by ich vraj nepredali??cez net?
Teki, držím sa toho, že pre mňa najzdravšie jedlo je to, ktoré si sama dopestujem - samozrejme, bez umelých hnojív a postrekov. Druhé najzdravšie je to, ktoré ako bio dopestovali druhí ľudia. Tretie najzdravšie je to, ktoré je "živé" (teda vlastne všetka zelenina a ovocie, trebárs aj kúpená v markete) a rôzne potraviny, ktoré sa len pozbierajú, zabalia a dopravia k spotrebiteľovi (strukoviny, obilniny...). Potom nasledujú rôzne výrobky s označením bio (kúpiš v biopotravinách, dajú sa aj do zásoby - napr. špaldová múka, trstinový cukor). A ešte celozrnné cestoviny.
Ako nezdravé vnímam všetko jedlo, ktoré bolo nejako spracované (napr. rôzne mrazené jedlá, polotovary všetkého druhu, ale aj tzv. "raňajkové cereálie" - skús si trochu pogoogliť, ako ich vyrábajú).
Dá sa nakupovať aj cez net, ale len vo väčších množstvách, inak ti poštovné cenu riadne zdvihne. V každom prípade pri troche snahy pokojne stačí zájsť do bežných potravín a kupovať len to, čo nie je nejakým spôsobom spracované. Netreba meniť všetko odrazu, to väčšinou nekončí dobre. Keď som pred časom plná nadšenia navarila superzdravé jedlo, nikto okrem mňa ho doma nejedol. Pri postupnej a pozvoľnej zmene to nakoniec šlo - a ešte si aj pochvaľovali, aké to bolo dobré .
Fakty a dovody hovoriace pre vegansku stravu :
- rovnaka plocha polnohosp. pody moze uzivit jedneho cloveka, ktory konzumuje maso, 12 vegetarianov, a dokonca az 50 veganov (Vegan Society 1998)
- na ziskanie 1kg hovadzieho masa potrebujeme, ako krmivo 16kg soje, alebo obilia
- keby sa spotreba masa znizila o 10%, uvolnilo by sa rocne viac, ako 12 mil. ton obilia, ktore by mohli nasystit 20 mil. ludi
Veganstvo a ochrana zivotneho prostredia
- do r. 1998 bolo za ucelom chovu dobytka vyrubanych 75% rozlohy Amazonskeho pralesa (Vegan Society 1998)
- Na vyrobu 1kg medu vcely nalietaju dialku, ktorasa rovna 6 obletom Zeme. Nikto nedal pravo brat si plody ich prace (Vegan Society 1998, Sloboda zvierat 1999)
- pri manipulacii v uloch je mnoho vcel zabitych , roztlacenych, kralovne sa strihaju kridla, aby neuletela. Nasledkom odobratia medu vcelam, cast vcelastva umiera.
- z malych kuriatok kt. sa rodia pre potreby bateriovych chovov tvoria 50% kohutikovia, ti su po uliahnuti zabijany el. prudom, plynom, alebo zaziva pomleti spolu s roztlacenymi vajickami a kuriatkami, ktore sa nestacili dostatocne rychlo vyliahnut
Zdroj : Veganska kucharka, vydalo OZ Zi a nechaj zit 2001
http://ekologia.mayday.sk/modules/Cart/description.php?II=31&UID=201202…
my sme doma nieco medzi vegetarianmi a veganmi. nejeme ziadne maso, ani ryby, ale tak raz do tyzdna pouzijeme 1-2 vajicka, natierame si obcas na chlieb zivocisne maslo, jeme jogurty (ale tiez nie denne) a kyslomliecne produkty, vynimocne kusok kvalitneho syra. Nejeme nikdy taveny syr, rozne natierky, mlieko, smotany, tvaroh. prevlada zelenina, co najmenej tepelne spracovana. prve dva roky zivota mojho syna sme boli vegani. mleli sme, klicili, krajali, drvili, piekli chlieb teraz, ked uz nie som na materskej na to nemam tolko casu. musim povedat, ze som sa pocas svojho veganskeho obdobia citila zdravotne najlepsie v zivote, maly bol tiez zdravy a odolny (a zatial aj je
klop-klop-klop. zatial chodi do waldorfskej skolky, kde je tiez vege strava, neskor uvidime. raz za cas, ho babka napumpuje masom. potom je 2 dni este divokejsi ako obycajne
. mozno to bude zniest sialene, ale verim tomu, ze ta energia z toho zabijania sa nevytrati, ale ostava pritomna v mase. tak ako ostava v jedle energia, ktoru davam do varenia. ked miesim chlieb s laskou, vydari sa a tu lasku ziskaju ti, co ho jedia. ked je jedlo vysledkom tyrania zvierat a pripravovane bez ucty a strojmi, to v tom jedle je tiez. myslim, ze strava ovplyvnuje nase zdravie a aj to ako premyslame - je to predsa len chemia, chemicke zluceniny, vitaminy, enzimy, e-cka, atd. ako sa pise na dverach jednej vege restiky (ktoru sice riadi hare krsna, ktoru absolutne nevyznavam
) "dovtedy budu vojny na zemi, kym budu ludia jest maso." zaroven je pravdou, ze clovek musi zvazit, kolko toho stiha a zvlada na seba nalozit, lebo je to energia plus, varit a jest mimo zauzivanych kolaji. a clovek musi byt hlavne stotozneni a verit tomu, co konzumuje, aby mu padlo na uzitok
Energia, ktorá "vchádza" do jedla pri jeho "výrobe" a spracovaní, sa podľa mojich skúseností rozhodne prejaví vo výsledku. Otestovala som viaceré možnosti, pričom (nielen rodinní) stravníci nemali tušenie, z čoho a ako som varila.
Výsledok bol vždy jednoznačný. Kupované potraviny, a/alebo jedlo varené štýlom "už nech to mám z krku" jednoducho len zjedli, slušne poďakovali a vybavené. Doma dopestované a s láskou uvarené jedlo vychválili do nebies.
Robiť čokoľvek bez toho, aby bol s tým človek vnútorne stotožnený, asi tiež nemá veľký osoh...
tiez si myslim
ja iba k diskusii- som sa zamyslela nad tou úvahou, čo dať jesť potom psíkom (od Polárky)... len mi niekde uniká, prečo človek môže svoje "potreby" prispôsobiť, ale od zvieraťa to neočakáva.
A ešte ma zaujala jedna myšlienka medzi Geo a Ariesou---- návrat k tradíciám nie je reálny, ale ruku na srdce, je reálne aby sa stali ľudia výlučne bylinožravcali?
Nie je reálnejšie šíriť trebárs osvetu o tom, že tutohľa za rohom máme všetci družstvo, ktoré žije možnože najsebestačnejším spôsobom života- dopestujú, nakŕmia, vyrobia produkty,... ich podporou by sme podporili to o čom písala Ariesa.
K článku toľko- áno, pekné fakty. Ale hlad ani to, že ľudia nemajú pitnú vodu nie je spôsobené nedostatkom. Vody aj jedla je habadej. Len nie u nich. Ale to, že ja dnes namiesto kuraťa upečiem chlieb nejesť nedá nikomu.
Pre mňa sú polemiky o tom "ako krásne by tu bolo keby..." celkom nanič. Ak ľudia prestanú nakupovať mäso, myslíte si, že sa stane čo? Zbohatnú výrobcovia umelých mäsových náhrad. Ale ruku na srdce- dostalo by sa aj na tých podvýživených?
Ja trošku vidím do situácie na našom družstve, ak by nebola živočíšna výroba, nebola by ani rastlinná. A ak by nebola rastlinná, nebola by ani živočíšna. Xveľa% z ich produkcie robí práve živočíšna, ale keď je slabý rok na rastlinnú, je v stratách aj živočíšna. Ak je silná rastlinná, niet s ňou čo robiť a putuje do výrobne pohonného paliva...
Nechcela som rozpútať búrku, ani sa nikoho dotknúť (ja v mnohom súhlasím a všetky komenty boli napísané veľmi pekne ), nie som absolútne mäsožravec, ale toto je úplne nereálne. Preto ja chodím čapovať mliečko (čo zostáva putuje zas a opäť tým zvieratám) , mäso nakupujem tiež z družstva, vajíčka od "drobnochovateľov" (takým sú aj moji rodičia, ktorý sa o svoje sliepočky náležite starajú, ošetrujú, kupujú vitamíny, majú výbeh,.... jednoducho ich život je ukážkovo zabezpečený), med nakupujem taktiež od chovateľov,.... Jediné, čo ma mrzí je, že neviem zabezpečiť našej rodine takúto "našu" hydinu, kuracie mäso nakupujem kde sa dá a nie je mi ľahostajné, že tým podporuje týranie a vykorisťovanie tých kuriat, ich život v príšerných podmienkach ma trápi. Ale ak prídem k zdroju, kde si budem istá, že to tak nie je, zostanem mu verná. Toto je môj boj za to, čo popísala Ariesa.
...návrat k tradíciám nie je reálny, ale ruku na srdce, je reálne aby sa stali ľudia výlučne bylinožravcali?
Akira, nikto sa tu nesnaží nikomu hneď a zaraz niečo natĺcť do hlavy. Faktom však je, že od prírody ľudia bylinožravcami sú. Jedenie mäsa a živočíšnych produktov má za následok množstvo chorôb, ktorými (napodiv) vegáni netrpia.
Takže niečo na tom asi bude.
Pre mňa sú polemiky o tom "ako krásne by tu bolo keby..." celkom nanič. Zbohatnú výrobcovia umelých mäsových náhrad. Ale ruku na srdce- dostalo by sa aj na tých podvýživených?
A pre mňa sú polemiky (nielen tu na NM, ale celkovo) zdrojom podnetov na úvahy, neraz aj na prehodnocovanie svojich postojov.
Ak by sa ľudia zamýšľali nad tým, čo a prečo sa deje okolo nich, časom (zas netvrdím, že zajtra), by sa dostalo aj na tých podvyživených. Niečo také ako úcta k životu a rešpekt k ostatným sa od taniera nakoniec presunie aj do iných sfér života.
ja som tie polemiky myslela skôr o tom "kritizovaní" bez jediného dostupného riešenia, čoho je momentálne naokolo na našej politickej sfére toľko, že až
Toto je opäť komplexné riešenie funkčné, ale iba v prípade "uvedomenia" si väčšiny, rovnako ako je to o tom návrate o ktorom písala Ariesa. Len to som chcela podotknúť- že obe tieto riešenia by mohli priniesť úžitok a preto by sa nemali "odsudzovať" za neriešiteľné navzájom.
Akira, najkrajšie na tom je, že každý, koho táto myšlienka nejako "osloví", môže úplne bez problémov začať sám od seba, a nemusí len trpne čakať, kým to všetko ktosi kdesi nejako zariadi
.
vždy je najdôležitejšie začať od seba Možno som iba malá kvapka v mori, ale z takých kvapiek je celý oceán
Pre toto sú veľmi prospešné takéto blogy, diskusie, pokeci s kamarátkou pri káve
Rozširujú nám obzory a čím väčšie "okná", tým väčšie možnosti vidíme
navrat do jaskyn si tiez nezelam , tuto dobu si celkom uzivam. akurat mam problem s tymi na pohlad jednoduchymi vecami: repka/zemiaky(ono tusim repka je dotovana, zemiaky nie. to je ten paradox, ze potraviny musime dovazat na ukor technickych plodin a tak sa potom odvijaju ceny, financne bubliny sa nafukuju). dovoz krmovin na cely rok ci sezonny vonkajsi chov? suroviny ktore mame pod nosom nam unikaju a stava sa z nich luxusny tovar. ja to veru nevyriesim, na podnikanie nemam vybavu. som zamerana skor inym smerom, kde sa toho da tiez da najst mnozstvo na teoretizovanie i praktizovanie. ale ako geo si myslim, ze veci, ktore nas trapia, nad ktorymi premyslame a uvadzame do praxe nas formuju, formuju dalsiu generaciu. a tak energia, minuta na rozne vychytavky, ich vyskusanie, co som sa tu dozvedela aj z inych blogov, nevysla nazmar.
ja s Geo v tomto do bodky súhlasím. Netvrdím, že je zbytočné dačo riešiť, určite nie je, siahame tak na vlastné názory, ktoré by sme inak možno ani nenašli.
Len som podotkla na to, že rovnako ako tvoj návrh návratu k blízkym a dostupným zdrojom nie je reálny ani pohľad, že ľudia sa stanú rýdzo bylinožravcami. Preto nemusíme zavrhnúť dobrú myšlienku ako si mala tým, že nie je realizovateľná
asi som zabudla zdoraznit, ze s tebou suhlasim, a riesila som len to "ale". ja lubim sediet za kompom vo flisovej mikine
.
Na vegetarianstvo sa mi dala pred pár rokmi moja druhá dcéra.Vtedy schudla na takú mieru,že sme museli záležitosť riešiť aj cestou psychiatra.Odvtedy mám v hlave stále to,čo hovoril jeden starý lekár mojej dcére.
Clovek je od prírody všežravec.K svojmu zdravému vývoju nemôže konzumovať len byliny.V organizme mu prirodzene začnú chýbať živočíšne bielkoviny,železo a rôzne vitamíny živočíšneho pôvodu.
Mäso konzumujeme a aj nadalej budeme.Akurát že obmedzujeme.Tažkú premastenú bravčovinu tú naozaj nemusíme.No a aby som musela vynechať mlieko,vajcia...To sa asi ťažko nahrádza niečím vegetariánskym.Sójové mäso moju rodinu neoslovilo.No a nechcel mi to zožrať ani náš pes.
Pôdu treba hnojiť aby v nej niečo rástlo.Pre rovnováhu v prírode musia žiť aj zvieratá.Keby boli zrazu všetci vegetariáni.To by sme zvieratá ktoré by boli prestarnuté pochovávali?
Clovek je od prírody všežravec.K svojmu zdravému vývoju nemôže konzumovať len byliny.V organizme mu prirodzene začnú chýbať živočíšne bielkoviny,železo a rôzne vitamíny živočíšneho pôvodu.
Človek sa behom vývoja naučil loviť a jesť zvieratá, lebo boli obdobia, keď rastlinnej potravy bolo málo, alebo vôbec. To nič nemení na tom, že konštitúciou človek bol a zostal bylinožravcom. Z vyváženej rastlinnej stravy si dokáže zabezpečiť všetky živiny, ktoré potrebuje.
Hnojenie pôdy sa dá veľmi ľahko dosiahnuť rastlinami. Niečo málo o tom viem, na našej záhrade používame zelené hnojivo bežne.
Zrazu nebudú všetci vegetariáni, lebo ľudské myslenie na takéto prudké obraty dosť dobre nie je stavané. Je pre nás ľahšie a prirodzenejšie akékoľvek zmeny životného štýlu zavádzať postupne.
Na vegetarianstvo sa mi dala pred pár rokmi moja druhá dcéra.Vtedy schudla na takú mieru,že sme museli záležitosť riešiť aj cestou psychiatra.
Celkom by ma zaujímalo, ako vyzerala tá vegetariánska strava. Je totiž dosť podstatné, či pozostáva hlavne z vyprážaného syra a palaciniek a podobných bezmäsitých jedál, alebo sú hlavnými zložkami potravy zelenina a ovocie (tepelne upravené aj čerstvé), strukoviny, obiloviny, rôzne klíčky, orechy, čerstvé šťavy, morské riasy a podobne.
Práveže len obilniny,klíčky,hlávkové šaláty,ovocie.Orechy vôbec nie,syr je vraj tiež živočíšny,v palacinkách mlieko tak tiež nie.A jednoducho ked okrem hlávkového šalátu,špenátu pojedáš len to čo náš papagáj,musí z toho vzniknúť podvýživa.To jej nahustila starká zo strany MM.Ona takto žije už dlhé roky.Tak ušetrí a má z čoho podporovať darebáckeho vnuka.A ešte propaguje aké je to zdravé.Mladý človek nasáva vedomosti.A zlé informácie nie sú zdravá strava ani vegetariánska strava.
Prepáč, ale rôzne druhy orechov sú pri akejkoľvek bezmäsitej strave jedným z najdôležitejších zdrojov minerálov, vitamínov a a bielkovín.
Vegetariánstvo "povoľuje" aj živočíšne produkty ako mlieko, maslo, syry, kyslomliečne produkty, vajíčka... atď. Ak sa tvoja dcéra snažila o vegánstvo bez orechov, vôbec sa nečudujem, že dopadla podvyživená. Je tiež dosť podstatný rozdiel v stravovaní starého človeka a veľmi mladej ženy. Takže to, čo prípadne stačí na prežitie tvojej svokre, dcére na rast a vývoj nijako stačiť nemohlo.
Prípad, ktorý si uviedla, nevidím ako zlyhanie vegetariánstva - vlastne pokusu o vegánstvo, lebo v skutočnosti to bol akýsi nevydarený hybrid. Skôr to bolo o veľkej a nezodpovednej neinformovanosti a možno ešte o mladíckom nadšení.
My sme mali na gymply moznost vegetarianskej stravy, ale ked boli ryby, tak tie varili aj nam "vegetarianom", takze som 2 roky jedla len vegetariansku stravu plus ryby a bola som uplne v pohode. Doma ked bolo maso, jedla som iba prilohu. Ja nie som odmalicka na maso, takze ono je to individualne. Keby som si mala sama varit bolo by to narocne, ale takto som mala velmi pestru stravu a mne osobne maso nechybalo.
nuz,
ako masozravec sa uplne alibisticky nezamyslam. Mne by proste maso chybalo, akekolvek nahrady SU nahrady. Rozdiel citim.
Clovek je vsezravec, tak to aj vnimam - chuti mi a pre svoj zivot potrebujem z kazdeho rozka troska, preto nemyslim, ze to treba menit (aspon u mna nie ). Skor to vidim ako otazku marketingu, ludskej solidarity, ucty k prirode...pojmy zdanlivo take rozdielne, ale pri troche ludskej vyspelosti sklbitelne
Eva
Evka, že sme všežravci nás učili v škole, ale tam nás učili viacej blbostí
.
Pogooglila som:
1. Šelmy (mäsožravce) majú krátky tráviaci systém, aby zvyšky mäsa nehnili v črevách, ale aby boli čo najskôr vypudené von. Bylinožravce (ako človek) majú dlhý tráviaci systém aby sa rastlinná strava (plná vlákniny) dokázala čo najlepšie vstrebať.
2. Mäsožravce majú iné PH žalúdku ako bylinožravce.
3. Mäsožravce majú dlhé očné zuby, skoro žiadne stoličky a ich čeľusť sa pohybuje hore a dolu. Bylinožravce majú krátke očné zuby, veľa stoličiek a pohyb ich čeľuste je do všetkých strán (ako u človeka).
Pri konzumácií mäsa u ľudí dochádza k rôznym poruchám trávenia dôsledkom príliš dlhého trávenia a zahnívania mäsa v črevách. Pri takejto strave (ak je nutná) musíme prijímať vyššie množstvo vlákniny na prečistenie.
Prestať konzumovať mäso sa však neodporúča z jedného dňa na druhý. Ľudia, ktorí často konzumujú mäso, majú horšie jemnohmotné vnímanie a sú veľmi uzemnení. Majú poruchy trávenia, vyrážky a zlú kvalitu pleti. Konzumáciu mäsa treba obmedziť postupne, pretože je tu riziko psychických porúch, aj vďaka toxínom, ktoré sa začnú vyplavovať von z tela.
V každom prípade však konzumácia mäsa pre človeka nie je prirodzená a preto je lepšie ju čo najviac obmedziť.
ale ja netvrdim, ze clovek je masozravec. Podla mna je clovek vsezravec, ci nas to uz v skole ucili, alebo nie.
Selmy jedia len maso, vidim v tom rozdiel.
Preto pisem - z kazdeho rozka troska.
Eva
Všežravec znamená, že žerie všetko. Mäso aj rastliny. To síce človek robí, ale len a len preto, že sa to behom vývinu naučil.
Nie je mu to od prírody dané.
viem, co je vsezravec . A vidim rozdiel medzi selmami a ludmi v tom, ze tie selmy papaju len maso.
Ale ja si budem mliet svoje, vies, ja bez tych reznikov a inych masovych dobrot nejak nemozem - ani nechcem
Eva
Však OK
Eva
Zmeny životného štýlu sa dajú zavádzať postupne.Ja osobne však neverím,že raz v dalekej budúcnosti mäso už konzumovať nebude nikto.Možno sa to nejakým spôsobom zredukuje,ale mäso určite v jedálničkoch zostane.Bolo by naivné si myslieť,že všetci ludia začnú zmýšlať len jedným smerom.
Boli časy (a ani to nie je tak dávno), keď si ľudia mysleli, že otrokárstvo je prirodzená vec a že ženy sú menejcenné bytosti ako muži.
Svete, div sa - dnes drvivá väčšina ľudstva vidí tieto veci inak .
Zalezi na tom KDE sa ta drviva vacsina nachadza, lebo na dalekom vychode, v afrike, orient- je stale zena menejcenna a taki japonci napriek vyspelej kulture su de facto len otroci i ked sa im tak nehovori. A Francuzi maju tusim dodnes kolonie, ci?
OK, drvivá väčšina v západnej kultúre
.
Japonci síce žijú a pracujú ako otroci, ale - keď to vezmeš dôkladne a do dôsledkov - tak to je v celej našej civilizácii, len to už tak nevoláme a nie je to také okaté ako v pravej otrokárskej spoločnosti.
Ale to je na inú debatu, pridám niekedy inokedy...
Ok Necham Vas debatit, idem sa prerobit na krasnu a ked pridem, napisem este jednu dve krasne a mudre myslienky preco maso ano
A tesim sa na temu novodobych otrokov a otrokarov
Clovek nie je vsezravec, take neexistuje, nemame tomu usposobene ani zuby, ani creva, traviaci trakt, kyseliny, pecen, sliny- NIC. Sme zberaci plodov, rovnako ako ine primaty a to este k tomu surovych Doba ladova donutila jest cloveka maso a aj to teplne upravene. Hnijucim masom v crevach sa uvolnuju toxiny a my trpime aj ked si myslime, ze netrpime. No aj ked bola doba ladova a jedlo sa maso, nejedlo sa STALE, iba ked sa podarilo cosi ulovit a o nejakych klobasach a sunkach nebola ani len myslienka
Casy sa zmenili, ludia jedia maso denne a akosi si spontanne privykli, dokonca nasli aj zvierata vhodne na chov a naucili sa kadejaku pridruzenu vyrobu- koze na odev, kosti na mydla a pod.
Toto vsetko krasne ovladam a ak aj su ludia plodozravce, ja som asi jediny masozravec s origos ocnym zubom vyvinutym na trhanie , maso mam rada, nejem ho denne ale mam obdobia, jem ho podla svojich vlastnych unikatnych potriebNa zaver moja myslienka: keby boh chcel aby som bola vegetarian, vegan ci vitarian, nevymysli vyprazany rezen
Si si istá, že vyprážaný rezeň vymyslel boh?
Som, jasne On vymyslel to, ze mozeme vymyslat , teda je strojcom vsetkeho cez svoje bozske deti
A teraz kukam, ze si vyssie opisala rozdiely medzi masozravcom a bylinozravcom, necitala som, len si pamatam, ze ked sa porovnavali zuby seliem a plodozravcov, tak napr.(tusim to bol on) orangutan ma velmi podobnu papulu ako selma a napriek tomu je plodozravec a tiez medved mylne oznacovany za selmu je prevazny bylinozravec s jeho hubou- amen tma.
Ono to nie je postavené len na tých zuboch - mne sa najviac páči argument s dieťaťom a králičkom. Keby bolo našou prirodzenosťou zabíjať holými rukami a zubami zvieratá, a potom ich tepelne neupravené zjesť - to by bol v kolískach iný frmol!
rozhodne nam umoznil sa k nemu vyvinom mozgu dopracovat.
Takže ho potom vymyslel človek
.
Ale Geo!!! Cloveka vymyslel boh na svoj obraz, cize v kazdom cloveku je boh a kazdy clovek vie robit bozske veci teda aj vymyslat tu rezen, tu sojove boby, kazdemu co jeho jest
Ale jasne, len mi prišla smiešna predstava, ako boh dumá a vymýšľa... rezeň!!!
...plus klobasu, budme dosledni
a okrem rezna a klobasy - rovnako ako to, aby sme nepojedali kysle planky a ceresnicky velke asi ako sipky na kriku, ale dopracovali sa k jablkam v zahrade (co teda nie je z vecera do rana). hm, geo, po dvoch dnoch na plankach by som mozno toho zajaca aj s chlpami ...
nečítala som celé, mňa zaujal nedávno vysielaný dokument na dvojke, v ktorom sa hovorí o tom, že potravín je dostatok pre všetkých ale problém je v tom, že nie všetci si potraviny môžu dovoliť zaobstarať. Paradoxne v tých krajinách, ktoré sú najväčšími producentmi základných potravinových komodít, zomierajú priamo deti farmárov na nedostatok jedla. Je to smutné, ako je ten náš svet nastavený.
http://www.youtube.com/watch?v=1_fgtWRAVks
Hej, o dokumente Umieranie v hojnosti som tu už tiež písala.
Svet sa však takto nenastavil len tak, sám od seba. To je naše dielo. Okrem ľudí si žiadny iný živočíšny druh na Zemi tak neuveriteľne a nezmyselne nekomplikuje vlastnú existenciu.
A to sa pritom namyslene označujeme za inteligentné bytosti .
Baby neprizabite ma
ale náhodou som natrafila na toto:
http://diva.aktuality.sk/clanok/32526/foto-vegetarianky-vs-vsezravky-zi…
Zaujímavé info, už len mať niekoho doma, kto za mňa bude chutne variť bez mäsa. Bo mne chýba energia, fantázia