
dasa_ | Kapustnica z rybieho filé
V mnohých rodinách sa na Vianoce kapustnica pripravuje tak, že sa v nej varia hlavy z kapra. Priznám sa, čistenie rýb nepatrí medzi moje obľúbené činnosti.
Ingrediencie
400 | gramov | rybie filé |
300 | millilitrov | šťava z kyslej kapusty |
2 | polievkové lyžice | hladká múka |
1 | liter | studená voda |
50 | gramov | sušené huby |
50 | gramov | sušené slivky |
1 | čajová lyžička | maslo |
2 | kusov | bobkový list |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
Postup
Dokonca myslím, že kapra som neupravovala ani raz. A tak som vyskúšala do kapustnice pridať filé z tresky. Je to celkom bežná surovina, ktorá sa dá rýchlo pripraviť.
Sušené huby namočíme do studenej vody.
V hrnci nasucho opečieme 2 lyžice hladkej múky. Zalejeme studenou vodou a dobre rozšľaháme. Osolíme (pozor, kapustnica je tiež slaná, tak so soľou opatrne). Do vriacej pridáme sušené huby, nerozmrazené rybie filé a varíme asi 10-15 minút.
Potom kúsky filé vyberieme, aby sa úplne nerozvarilo, pridáme sušené slivky a kapustnicu (teda šťavu z kyslej kapusty) aj s kapustou. Varíme podľa chuti.
My máme radšej tvrdšiu kapustu, takže som varila iba 15 minút. Do uvarenej kapustnice pridáme uvarené filé a nakoniec malú lyžičku masla. Podávame napríklad s chlebom.
Množstvá v recepte sú orientačné. Ak potrebujete uvariť väčší hrniec, kľudne pridajte ešte lyžicu, dve múky pri opekaní nasucho a vodu do potrebného množstva. Kyslosť výslednej polievky závisí od kyslosti kapustnice.
Vidíš, to mi nedošlo, že to pomenovanie môže byť krajovo rôzne. My zo súdka vyťahujeme vždy kyslú kapustu a kapustnicu = kvasenú vodu. A čistú vodu vždy do súdka dolievame, aby tej čírej kapustnice bolo vždy dostatok. No a zmätok do toho vnesie to, že aj polievku z kyslej kapusty, respektíve "vody" voláme kapustnica .
Mmch, kedysi sa na Váhu livili ryby a podobný typ kapustnice sa jedával veľmi často. Keď sa nad tým zamyslíš, tak to vďaka úlovku bolo nielen lacné jedlo, ale v dnešnom ponímaní aj dosť zdravé jedlo. Ryby, kyslá kapusta.... Ono sa nakoniec aj v našej kuchyni dajú nájsť zdravé recepty. Len sa nám to prekrýva zemiakovým šalátom a rezňami. A v konečnom d§sledku, raz do roka ani to nie je nezdravé.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Furt som kukala, že je to nadstavovaná nejak klasická kapustnica. Ale ty si myslela VODU z kapusty. Ahaaaaaaa!!!! Ide sa testovať!