V mnohých rodinách sa na Vianoce kapustnica pripravuje tak, že sa v nej varia hlavy z kapra. Priznám sa, čistenie rýb nepatrí medzi moje obľúbené činnosti.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 15 minút |
Čas varenia / pečenia | 40 minút |
Celkový čas | 55 minút |
Ingrediencie
400 | gramov | rybie filé |
300 | mililitrov | šťava z kyslej kapusty |
2 | polievkové lyžice | hladká múka |
1 | liter | studená voda |
50 | gramov | sušené huby |
50 | gramov | sušené slivky |
1 | čajová lyžička | maslo |
2 | kusy | bobkový list |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
Inštrukcie
Dokonca myslím, že kapra som neupravovala ani raz. A tak som vyskúšala do kapustnice pridať filé z tresky. Je to celkom bežná surovina, ktorá sa dá rýchlo pripraviť.
Sušené huby namočíme do studenej vody.
V hrnci nasucho opečieme 2 lyžice hladkej múky. Zalejeme studenou vodou a dobre rozšľaháme. Osolíme (pozor, kapustnica je tiež slaná, tak so soľou opatrne). Do vriacej pridáme sušené huby, nerozmrazené rybie filé a varíme asi 10-15 minút.
Potom kúsky filé vyberieme, aby sa úplne nerozvarilo, pridáme sušené slivky a kapustnicu (teda šťavu z kyslej kapusty) aj s kapustou. Varíme podľa chuti.
My máme radšej tvrdšiu kapustu, takže som varila iba 15 minút. Do uvarenej kapustnice pridáme uvarené filé a nakoniec malú lyžičku masla. Podávame napríklad s chlebom
Poznámky
Množstvá v recepte sú orientačné. Ak potrebujete uvariť väčší hrniec, kľudne pridajte ešte lyžicu, dve múky pri opekaní nasucho a vodu do potrebného množstva. Kyslosť výslednej polievky závisí od kyslosti kapustnice.