
dasa_ | Vianočná kapustnica
Kapustníc je určite minimálne toľko, koľko domácností ich na slovensku varí. V našej rodine sa tradične varí na Štedrý večer pôstne. Až na to maslo, ktoré ide do zásmažky. Počas roka sa používa olej, ale tento deň je výnimka. A možno aj preto chutí tá kapustnica vždy tak trochu inak. Slávnostne
1 | hrnček | sušené huby |
500 | millilitrov | kyslá kapusta |
500 | millilitrov | šťava z kyslej kapusty |
2 | polievkové lyžice | maslo |
2 | polievkové lyžice | hladká múka |
1 | hrnček | sušené slivky |
3 | strúčiky | cesnak |
1 | hrnček | voda |
Huby namočíme do vody aspoň na 2 hodiny. Vodu zlejeme a dáme ich do hrnca naraz s vodou, kapustnicou, kapustou, sušenými slivkami a očisteným cesnakom. Varíme asi pol hodiny. Na panvici rozpálime maslo, zasypeme múkou a orestujeme. Vlejeme do kapustnice, dobre rozmiešame a necháme prevariť aspoň 10 minút.
Teraz nastal čas na ochutnávanie. Ak je moc kyslá, prilejeme vodu, ak málo, pridáme kapustnicu - teda šťavu. Ak sa prilievalo viac vody, asi bude treba dosoliť.
Od sušených sliviek má kapustnica jemne sladkú chuť, zároveň je správne kyslá. V našej rodine máme radi veľmi výraznú kyslú chuť. Kto má radšej jemnejšiu, pridá vodu a uberie kapustnicu.
Ak by ste chceli výslednú kapustnicu svetlú, je vhodné huby uvariť extra a pridať ich bez vody, v ktorej sa varili až do skoro hotovej polievky.
Kyslú kapustu nikdy nepremývam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty