
Kamila | Naša vianočná kapustnica
Teda ani neviem či ju až tak nazvať kapustnicou, lebo kyslej kapusty tam je pomenej. U nás na ďalekom východe, aj keď zvyky boli tiež asi zmixované, sa robila bez klobásy. V manželovej rodine s klobásou. Ingrediencie sú odhadom.
100 | gramov | sušené hríby |
5 | strúčiky | cesnak |
40 | gramov | maslo |
2 | polievkové lyžice | hladká múka |
200 | millilitrov | šťava z kyslej kapusty |
300 | gramov | kyslá kapusta |
2 | kusov | klobása |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
Sušené hríby namočíme aspoň na dve hodiny do vody. Vodu scedíme, hríby nakrájame na menšie kúsky a dáme variť do veľkého hrnca.
Po cca hodine, spravíme zápražku. V malom hrnci na masle do zlata osmažíme prepasírovaný cesnak, pridáme múku a ešte chvíľu miešame, kým aj múka chytí zlatistý nádych. Zalejeme studenou vodou, premiešame a vlejem k vareným hríbom.
Pridáme šťavu z kapusty. Ak je menej kyslá, môžeme jej dať viac, pridáme soľ, a nakrájanú kyslú kapustu. Varíme zo 20 minút.
Na záver pridáme klobásu, buď v celku, alebo nakrájanú na väčšie kúsky. A ešte varíme zo 15 minút.
Vianočná polievka sa u nás podáva s mrveničkou, varené cestoviny, pridávame až na tanieri. Dá sa kúpiť, alebo stačí vymiešať vajíčko s hrubou múkou, 1PL vody, tak aby sme dostali tuhé cesto. To nastrúhame na hrubom strúhadle, necháme chvíľu presušiť a uvaríme v slanej vode do mäkka.
Táto polievka sa u nás robí aj na Silvestra.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty