reklama

Bezlepkové koláče

lastovička , 29. 07. 2019 - 08:20

reklama

Prosím Vás nemáte nejaké dobré odskúšané recepty - bezlepkové - na bábovku, alebo podobné koláče (nie bublaninu), sušienky a pod.? Ja som zopár receptov vyskúšala ale stále sú také mazľavé. Dcéra mi to odmieta jesť, že to nejde dolu krkom. To je fakt pravda. Zatiaľ sa mi podaril perník a z toho istého cesta aj mafiny. Ale stále to isté sa nedá jesť. Potrebujem niečo čo sa dá dať aj do mrazáku a nosiť potom na desiatu. Ďakujem veľmi pekne.


reklama


reklama

dasa_, Po, 29. 07. 2019 - 08:22

toto si skúšala pozrieť? Nevybrala si si tam nič?

 

lastovička, Po, 29. 07. 2019 - 08:27

áno niečo som už pozerala, len som chcela vedieť, či mi niekto vie povedať čo je také super. Aby to nebolo mazľavé. Lebo skúšala som rôzne recepty na odporúčania a veru, niektoré som mala problém zjesť aj ja. Ale risknem niečo a snáď to bude dcére chutiť. Bude si musieť zvyknúť. Strašne je fajnová. Mala by si sama variť, aby vedela, koľko času a energie to zaberie. Potom zje všetko do radu. Chichocem sa

Dzeny, Po, 29. 07. 2019 - 08:43

lastovička, ručím za všetky recepty od Kamily, mnohé mám vyskúšané. Ja som teraz tiež dočasne bezlepková. Aj v minulosti som riešila bezlepkové veci a mazľavé to nebolo nikdy, problém bol skôr, že to bolo suché. Ak sa ti nechce veľmi babrať a chceš rýchlovku, tak napríklad polotovar bábovky značka Novalim je celkom dobrá voľba. Je to rýchle, jednoduché a nemáš tam čo pokaziť. Oproti klasickej olejovej bábovke je to trošku ale naozaj len trošku suchšie, chuťovo je to výborné. A skús zapojiť dcéru, toto by malo zvládnuť aj decko:D

lastovička, Po, 29. 07. 2019 - 09:10

no dcéra si to vyrieši po svojom. Zahlási, že je to aj tak hnusné, že ona to robiť nebude a kúpi si nejakú sladkosť v obchode. A napcháva sa tým. Že jej sa nechce experimentovať. Ale keď vidím, čo všetko do seba pchá. Ide ma poraziť. Tak niečo vyskúšam a uvidím. Keby tie múky neboli také drahé tak mi by sme to zjedli. S tým by nebol problém. Ale je mi ľúto piecť a ptoom to rozdávať, keď jej to nebude chutiť a zase kupovať tie drahé múky. Nárok na recept totižto nemá.

dasa_, Po, 29. 07. 2019 - 10:14

ešte je možnosť kúpiť čo najmenšiu formu alebo plech a podľa možnosti recept prepočítať. Aj keď to nejde vždy. Alebo naopak, nájsť dobrý korpus, tak ako radia skúsené - miesto múky mak, orechy, kokosovú múky. Urobiť korpus, rozkrájať, uložiť do mrazáku. A meniť iba náplne. Len to chce vychytať svoj vlastný korpus, s ktorým budeš aj ty aj dcéra spokojná. Ale však to vieš aj sama. Ťažko niekedy s vymýšľajúcimi deťmi

lastovička, Po, 29. 07. 2019 - 12:12

ja robím zo všetkého polovičné dávky. Pre istotu. Teraz sa mi podarilo také dobré linecké pečivo a ona ohrnula nosom. Budem museiť skúšať a hádam niečo nakoniec nájdem

dasa_, Po, 29. 07. 2019 - 14:44

neviem, koľko má dcéra rokov, ani prečo musí bezlepkovo. Možno je to u nej iba revolta. Spôsobená kombináciou veku a nutnosťou vysporiadať sa s diagnózou, teda hlavne s dietou. To nemusí byť jednoduché nikdy a v istom veku je to ešte oveľa ťažšie. To potom ptreba hľadať, a ko na to

Dzeny, Po, 29. 07. 2019 - 15:30

lastovička, koľko má dcéra rokov? Nemohla by trošku skúsiť aj s tebou piecť a variť? Ja chápem, že jej chceš dobre, chceš aby sa kvalitne stravovala. Ale tuším to dievka nevie oceniť, alebo čo. 

lastovička, Ut, 30. 07. 2019 - 08:00

má 18. Ona si navarí, pred tým aj piekla, pokiaľ mohla lepkové. Len keď musela prejsť na bezlepkové - celiakia, tak som ja skúsila pár receptov a to jej nechutilo. Tak je z toho znechutená že sa jej do toho nechce. Ak má chuť na sladké, pred tým si dala niečo domáce, ja som napiekla do zásoby viac druhov, bolo v mrazničke a teraz si miesto toho kupuje kopu sladkostí. Je ich zopár ktoré sú bzl. a tým sa napcháva. Má aj iné diagnozy a v tých sladkostiach je kopa ečiek a čo ja viem čoho. Preto som chcela niečo piecť , nech má zdravšiu verziu. S normálnym jedlom nie je problém. Len keď ide do školy alebo niekde mimo kde sa nedá zohriať si teplú stravu má problém čo si zobrať. Pred tým to boli sendviče, koláče, sladké, slané a teraz  to nemôže. Preto skúšame. Aj slané praclíky máme veľmi radi, ale všetko sa tak láme , drolí.

 

Ona s tým nejaký problém nemá, keď nie je napečené, tak si kúpi. Len mňa to štve, že potom pchá do seba kopu humusu.

Dzeny, St, 31. 07. 2019 - 10:33

Chápem. Čiže treba overený recept, ktorý sa podarí a možno ju to zmotivuje. Ja si pamätám svoje prvé pokusy, bože to bolo nadávania:D Ale mne nemal kto navariť, už som žila sama, tak som sa musela vytrápiť. Tak vieš čo? Skúste na začiatok pohánkové lievance. Nie je to síce slané, ale ja som si na tom vybudovala slušnú závislosť:))) 

M.á.r.i.a, Po, 29. 07. 2019 - 08:59

Presne ako píše Dzeny, recepty od Kamily to istia , Ono niekedy stačí len múku vymeniť napr. za na jemnno mleté orechy, mandle, mak ... ono tie bezlepkové múky robia pečivo skôr suché, tá mazlavosť čo píšeš bude asi v niečom inom. Treba mať len trpezlivosť a skúšať, kombinovať, experimentovať Mrkám a prísť na svoj systém.  Bežne robím "piškótové" cestá bez múky a to len z kakaom, makom, madlami sa sú výborné, nadýchaná. Držím palce a veľa trpezlivosti Úsmev

Kamila, Pi, 09. 08. 2019 - 12:36

Konečne som si sadla k tvojmu príspevku. Celkom rozumiem tvojim starostiam. Lebo tiež často skončím pri somarinách, lebo nemám, nekúpim si bezlepkový chlieb. Aspoň, že som našla taký čo sa dá jesť, ale až po uhriankovaní, občas kúpim. taký sa dá zabaliť na desiatu, inak treba hľadať, sú drahšie, ale relatívne chutné, aj akože celozrné, bo tie biele sa jesť nedajú. Viem, neriešiš tu chleba, to ja len zdieľam svoje zážitky všeobecne s bezlepkovou dietou, lebo dôverne poznám situáciu, ked to čokoláda a bo iné istí, však tak aj vyzerám. Keď si nedám "poriadne", nie veľa, ale normálne raňajky, večeru, tak jem blbosti. 

Inak som zistila, že aj tie tenké kukuričné papundekle, čítaj puffované chlebíky sa dajú natrieť maslo, a so syrom a paradajkou sa ja najem. Len skôr tie tenké, hrubé nie, bo samé o sebe asi veľkou výhrou nie sú.

A čo sa týka koláčov. Napríklad teraz je slivková sezóna, a keď pozriem na akýkoľvek recept na slivkový koláč, začína pri 300 g múky. Čo by som aj upiekla s bezlepkovou, len to bude suché a suché a o ničom. Inak teraz neviem zohnať tmavu univerzalnu muku z Novalimu, používam nejakú beta ... 

Kvôli problémom s množstvom múky som skončila pri pečené piškót a ich variacii, len to už nie sú koláče, o ktorých píšeš, že zabalím na desiatu, výlet ... Inak viem, že beže pri bezlepkovej diete kombinuju kukuričnú múku s ryžovou, asi to vyjde lacnejšie ako bezlepkové múky. Ja to veľmi neriešim, bo múky veľa nepoužívam, akúrat občas pôjde celá zásoba na bryndzové halušky, bo tam u nás doma nikomu bezlepková múka nevadí. Len sú to drahé halušky. Hambím sa 

Idem ešte prebehnúť moje recepty, či nájdem voľačo podľa tvojich požiadaviek.

balalajka, Po, 12. 08. 2019 - 06:28

Tie pufované chlebíky... v podstate ak som dobre pochopila, tak je to nejak iba upravená ryža. Výhrou nie sú, ale ak si dáš jeden - dva s tým syrovm, šunkou, zeleninou, tak by som tam problém nevidela, čo sa týka priberania.

Problém je vtedy, ak si to zoberieš ako snack a po troche cez deň ukusuješ. To si nejak pamätám, že bola pomaly jedna dávka sacharidov na deň. Ak to tak dá niekto, kto chce schudnúť a tvári sa, že veď vlastne len takú načechranú srandu dzobol, tak veru sa neskôr čuduje, prečo to nejde a nejde dolu.

Držím palce, pridám vám recept na čokoládový taliansky koláč z ryžovej múky. Ten je presne taký, že môžeš nakrájať a zabaliť. Taká "buchta" ako v Čechách to volajú.

Kamila, Po, 12. 08. 2019 - 08:38

Ja viem, že nie sú žiadnou výhrou. Skôr zvyknem výnimočne, zjesť kukurične, tie tenučké s maslom a syrom, paradajkou. Na dovolenke som si na ne spomenula. Stale som nedotiahla svoje bezlepkove stravovanie, somariny jem. Havne ranajky, vecera... Lebo normalne by som si dala celozrny rozok, kus, syra, zelenina,   a najedla sa, takto nemam co jest bo malokedy mam bezlepkovy chleba a.... Ale zaj, ja som kapitola sama o sebe ...

balalajka, Po, 12. 08. 2019 - 08:40

Podľa mňa, kým to neješ ako snack a ješ to tak, že je to náhrada pečiva a k tomu sa aj chováš (nezbaštíš proste celý sáčok naraz a netváriš sa, že si nič nezjedla), tak je to v pohode.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama