
Kamila | Torta de Santiago
Recept s fotopostupom na Tarte de Santiago, koláč, ktorý sprevádzal mladšieho syna počas časti púte do Santiaga di Compostelo. Prešla som si zopár receptov na nete a spravila s malými obmenami vlastnú verziu. Koláčik bol ozaj výborný a ešte aj bez múky.
6 | kusov | vajce |
260 | gramov | mleté mandle |
200 | gramov | kryštálový cukor |
1 | kus | citrónová kôra |
2 | polievkové lyžice | citrónová šťava |
1⁄2 | čajová lyžička | škorica mletá |
Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do svetlej peny. Ručne primiešame mleté mandle, použila som nelúpané. Pridáme citrónovú kôru, ideálne z bio citróna, môžete pridať aj kôru z pomaranča, ja som nemala, nakoniec pridáme škoricu a citrónovú šťavu.
Bielky vyšľaháme s druhou polovicou cukru do snehu, nemal by byť úplne tuhý. Cukru nabudúce skúsim ubrať, pri prvom pokuse som nemala odvahu.
Štvrtinu snehu pridáme k mandľovej hmote, rozmiešame a postupne opäť po častiach pridáme zvyšný sneh.
Hmotu na cesto rozotrieme vo vymastenej, múkou vysypanej forme, prípadne vystlanej papierom na pečenie. Moja mala priemer 24 cm, ale smelo môžete použiť väčšiu vraj na púti do Santiaga sa synátor stretával zväčša s nižším koláčikom.
Pečieme pri teplote cca 170°C cca 50 minút. Ak použijete väčší korpus, postačí možno aj 40 minút.
Upečený korpus necháme chvíľu vychladnúť, potom vyberieme z formy. Na záver sa ešte môžete pohrať so znakom, ktorý by nemal chýbať.
Vďaka trstinovému cukru a nelúpaným mandliam, bol môj koláčik trošku tmavší ako klasika, ale tak či tak bol ozaj výborný. Asi prvýkrát som mala korpus bez múky taký pekne vysoký, zrejme to bolo aj tým, že som neredukovala cukor (no len trošku) ako to zvyknem robiť často.

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila
podla mna je to skor o tom, ze hmoty menej drzia objem pocas pecenia, a v podstate aj pocas slahania, miesania, ked das menej cukru, taky sneh urcite
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Stála by za hriech, takéto mám rada.
Mmch, nie je lgické, že keď uberieš cukor, t.j. máš menej hmoty, tak je torta nižšia?