Recept s fotopostupom, na Tarte de Santiago, koláč, ktorý doprevádzal mladšieho syna počas časti púte do Santiaga di Compostelo. Prešla som si zopár receptov na nete a spravila s malými obmenami vlastnú verziu. Koláčik bol ozaj výborný a ešte aj bez múky.
6 | kusov | vajce |
260 | gramov | mleté mandle |
200 | gramov | kryštálový cukor |
1 | kus | citrónová kôra |
2 | polievkové lyžice | citrónová šťava |
1⁄2 | čajová lyžička | škorica mletá |
Oddelíme žĺtka od bielok. Žĺtka vyšľaháme s polovicou cukru do svetlej peny. Ručne primiešame mleté mandle (moje boli nelúpané), citrónovú kôru (ideálne z Bio citróna a z aj pomaranča môže byť k tomu, ja som nemala), škoricu a citrónovú šťavu.
Bielka vyšľaháme s druhou polovicou cukru do snehu, nemal by byť úplne tuhý. Cukru nabudúce skúsim ubrať, pri prvom pokuse som nemala odvahu. Štvrtinu snehu pridáme k mandľovej hmote, rozmiešame a postupne opäť po častiach pridáme zvyšný sneh.
Hmotu na cesto rozotrieme vo vymastenej, múkou vysypanej forme, prípadne vystlanej papierom na pečenie. Moja mala priemer 24 cm, ale smelo môžete použiť väčšiu vraj na púti do Santiaga sa synátor stretával zväčsa s nižším koláčikom.
Pečieme pri teplote cca 170°C cca 50 minút. Ak použijete väčší korpus, postačí možno aj 40 minút. Upečený koprus necháme chvíľu vychladnúť, potom vyberiem z formy. Na záver sa ešte môžete pohrať so znakom, ktorý by nemal chýbať.
Vďaka trstinovému cukru a nelúpaným mandliam, bol môj koláčik trošku tmavši ako klasika, ale tak či tak bol ozaj božský. Asi prvýkrat som mala koprus bez múky tak pekne vysoký, zrejme to bolo aj tým, že som neredukovala cukor (no len trošku) ako to zvyknem robiť často.
podla mna je to skor o tom, ze hmoty menej drzia objem pocas pecenia, a v podstate aj pocas slahania, miesania, ked das menej cukru, taky sneh urcite
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Stála by za hriech, takéto mám rada.
Mmch, nie je lgické, že keď uberieš cukor, t.j. máš menej hmoty, tak je torta nižšia?