Torta de Santiago

Popis

Recept s fotopostupom, na Tarte de Santiago, koláč, ktorý doprevádzal mladšieho syna počas časti púte do Santiaga di Compostelo. Prešla som si zopár receptov na nete a spravila s malými obmenami vlastnú verziu.Úsmev Koláčik bol ozaj výborný a ešte aj bez múky.

Torta de Santiago - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
50 minút
Celkový čas
1 hod, 10 minút

Ingrediencie

6kusyvajec
260gramovmleté mandle
200gramovkryštálový cukor (môj bol trstinový a asi postačí aj menej)
1kuskôra z citróna (pomaranča alebo aj aj)
2polievkové lyžicecitrónovej šťavy
1⁄2čajová lyžičkamletej škorice

Inštrukcie

Oddelíme žĺtka od bielok. Žĺtka vyšľaháme s polovicou cukru do svetlej peny. Ručne primiešame mleté mandle (moje boli nelúpané), citrónovú kôru (ideálne z Bio citróna a z aj pomaranča môže byť k tomu, ja som nemala), škoricu a citrónovú šťavu.

Bielka vyšľaháme s druhou polovicou cukru do snehu, nemal by byť úplne tuhý. Cukru nabudúce skúsim ubrať, pri prvom pokuse som nemala odvahu. Štvrtinu snehu pridáme k mandľovej hmote, rozmiešame a postupne opäť po častiach pridáme zvyšný sneh.

Hmotu na cesto rozotrieme vo vymastenej, múkou vysypanej forme, prípadne vystlanej papierom na pečenie. Moja mala priemer 24 cm, ale smelo môžete použiť väčšiu vraj na púti do Santiaga sa synátor stretával zväčsa s nižším koláčikom. Úsmev

Pečieme pri teplote cca 170°C cca 50 minút. Ak použijete väčší korpus, postačí možno aj 40 minút. Upečený koprus necháme chvíľu vychladnúť, potom vyberiem z formy. Na záver sa ešte môžete pohrať so znakom, ktorý by nemal chýbať.

Poznámky

Vďaka trstinovému cukru a nelúpaným mandliam, bol môj koláčik trošku tmavši ako klasika, ale tak či tak bol ozaj božský. Asi prvýkrat som mala koprus bez múky tak pekne vysoký, zrejme to bolo aj tým, že som neredukovala cukor (no len trošku) ako to zvyknem robiť často.

Postup: 

Torta de Santiago - recept postup 1
Torta de Santiago - recept postup 2
Torta de Santiago - recept postup 3
Torta de Santiago - recept postup 4
Torta de Santiago - recept postup 5
Torta de Santiago - recept postup 6
Torta de Santiago - recept postup 7
Torta de Santiago - recept postup 8
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

Stála by za hriech, takéto mám rada.

Mmch, nie je lgické, že keď uberieš cukor, t.j. máš menej hmoty, tak je torta nižšia?

podla mna je to skor o tom, ze hmoty menej drzia objem pocas pecenia, a v podstate aj pocas slahania, miesania, ked das menej cukru, taky sneh urcite

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok