
M.á.r.i.a | Bosniaky - dalamánky
Bosniak sa akosi vytratil z pultov pekární, málokde ho dostať. Voľakedy to bolo bežné pečivo s "dubčekovými" rožkami, lúpačkami mäkučkými ako vatička... Tak nám neostáva iné, len si ho upiecť.
340 | gramov | hladká múka T-650 |
160 | gramov | ražná múka hladká |
42 | gramov | droždie |
1 | čajová lyžička | cukor |
75 | gramov | zemiaky uvarené |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
1 | polievková lyžica | ocot |
1⁄2 | čajová lyžička | rasca drvená |
250 | millilitrov | voda vlažná |
Obe múky si preosejem do misy, droždie posypem cukrom a nechám roztopiť - droždie ostane tekuté, potom ho nalejem do jamky v múke a nechám 30 min pracovať.
Uvarené zemiaky si nastrúham najemno pridám k múke, pridám aj ostatné suroviny a vodu. Vymiesim vláčne tuhé cesto, ktoré sa trochu lepí lebo je v ňom ražná múka .
Cesto nechám 90 min kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto preložím na pomúčenú podložku, vytvarujem si šúľok, z ktorého nakrájam 5 ks.
Tie si na podložke vytvarujem na bosniak a poukladám na plech. Urobím zárezy a nechám ešte 15 min kysnúť. Potom potriem vajíčkom, posypem rascou a hrubou soľou.
Dám piecť do vyhriatej rúry na 200°, pečiem 20 - 30 min. Pred vložením do rúry postriekam vodou a postriekať vodou môžeme aj v polovičke pečenia.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty