reklama

Jarná focaccia

Pridal/a M.á.r.i.a dňa 29. 04. 2023 - 19:47 - Recepty M.á.r.i.a
Jarná focaccia, Chlieb, pečivo, recept, M.á.r.i.a

M.á.r.i.a


reklama

Keď varím husté sýte polievky zvyknem k nim upiecť náhradu za chleba tzv. taliansky chlebík focaccia. Dá sa použiť aj ako samostatné jedlo, výborná je ku grilovaniu, k šalátom. Na vrch sa dávajú prevažne olivy, rozmarím a keď sa vám chce a máte čas dá s urobiť z nej aj jarný obrázok zo zeleniny a byliniek čo máte doma po ruke. 

Ingrediencie
Cesto:
600 gramov hladká múka
30 gramov droždie
2 čajové lyžičky kryštálový cukor
400 millilitrov voda
2 čajové lyžičky soľ
120 millilitrov olivový olej
Na ozdobu:
  cibuľa
  červená paprika
  olivy
  pažítka
  medvedí cesnak
  bylinky
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Droždie pomrvím do misky zasypem cukrom a zalejem zohriatou vodou - 150 ml. Necháme kvások pracovať aby vykysol.

 Múku preosejem do misy, pridám soľ, 60 ml oleja, pridám vykysnutý kvások a začnem miesiť, postupne prilievam zvyšok vlažnej vody. Vypracujem nadýchané nelepivé cesto. Prikryjem misu fóliou a nechám 1 hod kysnúť.

 Vykysnuté cesto rozdelím na dve časti, každú si na olejovanej podložke si cesto roztiahnem na obdĺžnik a preložím na odspodu do polovičky a preložím zvrchu. Otočím si vzniknutý obdĺžnik po výške a ešte raz tak isto preložím.

 Potom si cesto roztiahnem na požadovaný tvar, naolejujem a ozdobím podľa vlastnej fantázie. Ja som použila červenú cibuľu, žltú a červenú papriku, olivy, pažítku, medvedí cesnak a bylinky.

M.á.r.i.a
Foto: M.á.r.i.a
M.á.r.i.a
Foto: M.á.r.i.a

Pripravené opäť prikryjem fóliou a nechám 30 min. podkysnúť.  Rúru si vyhrejeme na 200° focaccie pre vložením do rúry postriekam vodou vložím do rúry a pečiem 20 - 25  min.

Výnos
8 porcie
Celkový čas
2 hod, 25 minút
Čas prípravy
2 hod
Čas varenia / pečenia
25 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama