
M.á.r.i.a
Keď varím husté sýte polievky zvyknem k nim upiecť náhradu za chleba tzv. taliansky chlebík focaccia. Dá sa použiť aj ako samostatné jedlo, výborná je ku grilovaniu, k šalátom. Na vrch sa dávajú prevažne olivy, rozmarím a keď sa vám chce a máte čas dá s urobiť z nej aj jarný obrázok zo zeleniny a byliniek čo máte doma po ruke.
Cesto: | ||
600 | gramov | hladká múka |
30 | gramov | droždie |
2 | čajové lyžičky | kryštálový cukor |
400 | millilitrov | voda |
2 | čajové lyžičky | soľ |
120 | millilitrov | olivový olej |
Na ozdobu: | ||
cibuľa | ||
červená paprika | ||
olivy | ||
pažítka | ||
medvedí cesnak | ||
bylinky |
Droždie pomrvím do misky zasypem cukrom a zalejem zohriatou vodou - 150 ml. Necháme kvások pracovať aby vykysol.
Múku preosejem do misy, pridám soľ, 60 ml oleja, pridám vykysnutý kvások a začnem miesiť, postupne prilievam zvyšok vlažnej vody. Vypracujem nadýchané nelepivé cesto. Prikryjem misu fóliou a nechám 1 hod kysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelím na dve časti, každú si na olejovanej podložke si cesto roztiahnem na obdĺžnik a preložím na odspodu do polovičky a preložím zvrchu. Otočím si vzniknutý obdĺžnik po výške a ešte raz tak isto preložím.
Potom si cesto roztiahnem na požadovaný tvar, naolejujem a ozdobím podľa vlastnej fantázie. Ja som použila červenú cibuľu, žltú a červenú papriku, olivy, pažítku, medvedí cesnak a bylinky.


Pripravené opäť prikryjem fóliou a nechám 30 min. podkysnúť. Rúru si vyhrejeme na 200° focaccie pre vložením do rúry postriekam vodou vložím do rúry a pečiem 20 - 25 min.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty