Slovenská klasika s fašírkou

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 2 hod, 30 minút |
Čas varenia / pečenia | 30 minút |
Celkový čas | 3 hod |
Ingrediencie
1 | hrnček | šošovica |
1 | kus | cibuľa |
2 | strúčiky | cesnak |
2 | kusy | bobkový list |
2 | decilitre | smotana na šľahanie |
2 | polievkové lyžice | kyslá smotana |
1 | plátok | maslo |
400 | gramov | mleté bravčové mäso |
2 | kusy | rožky |
2 | kusy | vajce |
1 | čajová lyžička | soľ |
1⁄4 | čajová lyžička | čierne mleté korenie |
1⁄4 | čajová lyžička | rasca drvená |
1⁄2 | čajová lyžička | majorán |
2 | polievkové lyžice | masť |
3 | polievkové lyžice | hladká múka |
Inštrukcie
Šošovicu si premyjem, zalejem studenou vodou a nechám 2 hod. napučať. Potom vodu zlejem dám čerstvú, pridám celú cibuľu, strúčiky cesnaku a renie v sáčku aby sme h potom nenaháňali. Nechám variť do mäkka ( ja zvyknem do hrnca vhodiť aj zvyšky napr. z údeného, kožku zo slaniny čo nájdem v chladničke). Voda sa nám odparí až potom osolím. Prilejem smotanu do ktorej zamiešam 1 pl múky a nechám prevrieť, trochu odoberiem a do toho zamiešam kyslú smotana a pridám do šošovice aj s plátkom masla, už len zamiešam aby sa tam rozpustilo. Ak máte radi kyslejšie pridajte ár kvapiek citrónovej šťavy.
Mleté mäso dobre zamiešame s vajíčkami a koreninami. Staršie rožky si nakrájam na menšie kocky a zamiešam k mäsu. Nechám spolu odpočívať aby sa chute spolu prepojili a rožky zvlhli. Vlhkými rukami robím fašírky oalím v múke a prudko opečiem na zoriatej masti, potom stíšim plameň a nechám dopiecť.
Šošovicu podávam s opečenými zemiakmi a fašírkou.
Postup:
