reklama

Naša vianočná hubová omáčka

Pridal/a dasa_ dňa 27. 12. 2022 - 08:11 - Recepty dasa_
Naša vianočná hubová omáčka, Hlavné jedlá, recept, dasa_

reklama

Hubovú omáčku priniesol do rodiny švagor z Kysúc. Podávame ju k lososovi, ale super chutí aj neskôr napríklad na cestovinách.

Ingrediencie
2 hrste sušené hríby
2 polievkové lyžice maslo
1 polievková lyžica olej
2 polievkové lyžice hladká múka
200 millilitrov mlieko
1 polievková lyžica horčica
200 millilitrov smotana
2 polievkové lyžice kyslá smotana
1⁄2 čajová lyžička soľ
1⁄2 čajová lyžička cukor
  mleté čierne korenie
  pažítka
  citrón
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Tradícia štedrovečernej hubovej omáčky u nás vznikla pred rokmi, keď sme začali spolu žiť a nejak sme mali potrebu prispôsobiť vianočné zvyky z viacerých rodín tak, aby každý našiel na stole niečo so svojich spomienok. 

Hubovú omáčku priniesol do rodiny švagor z Kysúc. Podávame ju k lososovi, ale super chutí aj neskôr napríklad na cestovinách.

Ak máte uložené hríby v mrazáku, použite tie. Ak máte sušené huby, tak ich predom namočte. Nakrájajte a v mierne posolenej vode uvarte do mäkka. Kľudne môžete použiť aj kombináciu sušených a mrazených húb.

Základ ako na bešamel - v oleji rozpustíme maslo, zasypeme hladkou múkou a chvíľu opekáme. Len krátko, aby múka nezhnedla. Prilejeme studené mlieko a intenzívne miešame. Ak je konzistencia príliš hustá, prilejeme vývar z húb, prípadne vodu alebo viac mlieka. Pridáme horčicu a varíme aspoň 10-15 minút. Pridáme huby, koreniny, cukor, soľ a obe smotany. Intenzívne premiešame, ideálne metličkou. Vyskúšame a podľa potreby pridáme citrónovú šťavu.

Množstvá sú viacmenej orientačné.

Omáčkou prelievame rybu a keď ostane, používame ju na cestoviny. Prípadne sa po zriedení môže podávať aj ako polievka.

Výnos
6 Porcie
Celkový čas
30 minút
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
15 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama