
Hubovú omáčku priniesol do rodiny švagor z Kysúc. Podávame ju k lososovi, ale super chutí aj neskôr napríklad na cestovinách.
2 | hrste | sušené hríby |
2 | polievkové lyžice | maslo |
1 | polievková lyžica | olej |
2 | polievkové lyžice | hladká múka |
200 | millilitrov | mlieko |
1 | polievková lyžica | horčica |
200 | millilitrov | smotana |
2 | polievkové lyžice | kyslá smotana |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
1⁄2 | čajová lyžička | cukor |
mleté čierne korenie | ||
pažítka | ||
citrón |
Tradícia štedrovečernej hubovej omáčky u nás vznikla pred rokmi, keď sme začali spolu žiť a nejak sme mali potrebu prispôsobiť vianočné zvyky z viacerých rodín tak, aby každý našiel na stole niečo so svojich spomienok.
Hubovú omáčku priniesol do rodiny švagor z Kysúc. Podávame ju k lososovi, ale super chutí aj neskôr napríklad na cestovinách.
Ak máte uložené hríby v mrazáku, použite tie. Ak máte sušené huby, tak ich predom namočte. Nakrájajte a v mierne posolenej vode uvarte do mäkka. Kľudne môžete použiť aj kombináciu sušených a mrazených húb.
Základ ako na bešamel - v oleji rozpustíme maslo, zasypeme hladkou múkou a chvíľu opekáme. Len krátko, aby múka nezhnedla. Prilejeme studené mlieko a intenzívne miešame. Ak je konzistencia príliš hustá, prilejeme vývar z húb, prípadne vodu alebo viac mlieka. Pridáme horčicu a varíme aspoň 10-15 minút. Pridáme huby, koreniny, cukor, soľ a obe smotany. Intenzívne premiešame, ideálne metličkou. Vyskúšame a podľa potreby pridáme citrónovú šťavu.
Množstvá sú viacmenej orientačné.
Omáčkou prelievame rybu a keď ostane, používame ju na cestoviny. Prípadne sa po zriedení môže podávať aj ako polievka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty