Bratislavské rožky . bajgle

Pridal/a M.á.r.i.a

Mám rešpekt pred originál receptami čo majú ochrannú známku, nechcem ich uraziť svojím výtvorom.:)

Bratislavské rožky . bajgle - recept
Porcie
Porcie
Čas prípravy
2 hod, 10 minút
Čas varenia / pečenia
12 minút
Celkový čas
2 hod, 22 minút

Ingrediencie

150gramovpolohrubá múka
150gramovhladká múka
90gramovmaslo
2gramovsoľ
1kusžĺtok
50millilitrovmlieko
20gramovdroždie
30gramovcukor
Plnka:
100gramovmletý mak
40gramovcukor
1⁄2kusvanilkový cukor
1⁄2čajová lyžičkacitrónová kôra
  voda
Na potretie:
1kusžĺtok

Inštrukcie

Nikdy ma nelákalo piecť ich, mám rešpekt pred originál receptami čo majú ochrannú známku, nechcem ich uraziť svojím výtvorom (aj keď sa neskromne považujem za celkom zdatnú cukrárku Chichocem sa), to platí aj o Marlenke, Sacher torte, Esterházy rezy a pod. No tieto bajgle ( tak ich volali na začiatku ich kariéry v roku 1599) mi nedali spávať od pozretia dielu Pečie celé Slovensko kde ich piekli, možno preto, že ten recept mi tak celkom nesedel.

Moje znalosti o histórii tohto receptu mi hovorili, že cesto musí mať 30 % tuku a tak som siahla po starom recepte...nie sú dokonalé ale boli chutné.

Urobíme si kvások, po vykysnutí spracujem s preosiatou múkou a rozpusteným maslom.

Cesto nechám kysnúť 30 min. Potom si navážime rovnaké kúsky, vytvarujeme do guľky a necháme zakryté kysnúť 20 min.

Každú guľku vyvaľkať na ovál a po dĺžke nanesieme plnku. Tej by malo byť aspoň 40 % z váhy cesta. Cesto preložíme na polovicu a zavinieme, stočíme do rožka...makový do podkovičky. Ak by ste robili orechový vytvaruje sa céčko, tým sa odlišujú.

Plnka : mak s cukrom zalejeme horúcou vodou a dobre vymiešame. Plnka musí byť hustá ale tvarovateľná. Ja som podľa starých receptov robila rovnakú guľky a v cukre som vytvarovala valček, ktorý som kládla na cesto.

Žĺtok na potretie si rozmiešame s troškou mlieka a potrieme rožky, ktoré necháme 30 min. viac menej v prievame aby obschli. Potom ich dáme do tepla kým sa zohreje rúra na 200 st., pečieme 12 min. Moje dva sa na kraji trochu viac zafarbili Hambím saasi rúra pečie viac na tom mieste.

Piekla som z polovičnej dávky.

Postup: 

Bratislavské rožky . bajgle - recept postup 1
Bratislavské rožky . bajgle - recept postup 2
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (3 hlasy)

Sezónne recepty

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok