reklama

Frgále

Pridal/a Jessika dňa 18. 04. 2023 - 20:03 - Recepty Jessika
Frgále , Koláče, recept, Jessika

Jessika, Frgále


reklama

Tradičné sladký kysnutý koláč s výbornou makovou náplňou a orechovým posypom. U nás sa Frgále pečú na Veľkú noc

Ingrediencie

500 gramov polohrubá múka
30 gramov čerstvé droždie
2 polievkové lyžice kryštálový cukor
200 millilitrov mlieko
120 gramov maslo
1 štipka soľ
  trocha citrónová kôra
2 kusov žĺtok
Posýpka:
60 gramov Maslo na posypku
60 gramov hrubá múka
60 gramov cukor
Maková plnka:
500 gramov mletý mak
200 millilitrov mlieko
100 gramov cukor
Na potretie:
1 kus vajce na potretie
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup

Múku preosejeme do misy, pridáme kryštálový cukor, droždie a zalejeme vlažným mliekom. Keď kvások vykysne, pridáme doň roztopené maslo, práškový cukor, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ a vypracujeme cesto. Prikryté ho necháme kysnúť asi 45 minút.

Zatiaľ si pripravíme plnku iba zmiešaním jednotlivých surovín.

Vykysnuté cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Každé uložíme na plech s papierom na pečenie a rukami ho povyťahujeme do tvaru kruhu s priemerom 30 cm – okraje necháme hrubšie.

Na cestá rovnomerne rozotrieme plnku, okraje len potrieme rozšľahaným vajíčkom. Frgále posypeme mrveničkou a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Potom ich dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 15-20 minút. Dobrú chuť!

Výnos
3 Kus
Celkový čas
1 hod, 20 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
20 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama