
Jessika, Frgále
Tradičné sladký kysnutý koláč s výbornou makovou náplňou a orechovým posypom. U nás sa Frgále pečú na Veľkú noc
Ingrediencie
500 | gramov | polohrubá múka |
30 | gramov | čerstvé droždie |
2 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
200 | millilitrov | mlieko |
120 | gramov | maslo |
1 | štipka | soľ |
trocha | citrónová kôra | |
2 | kusov | žĺtok |
Posýpka: | ||
60 | gramov | Maslo na posypku |
60 | gramov | hrubá múka |
60 | gramov | cukor |
Maková plnka: | ||
500 | gramov | mletý mak |
200 | millilitrov | mlieko |
100 | gramov | cukor |
Na potretie: | ||
1 | kus | vajce na potretie |
Postup
Múku preosejeme do misy, pridáme kryštálový cukor, droždie a zalejeme vlažným mliekom. Keď kvások vykysne, pridáme doň roztopené maslo, práškový cukor, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ a vypracujeme cesto. Prikryté ho necháme kysnúť asi 45 minút.
Zatiaľ si pripravíme plnku iba zmiešaním jednotlivých surovín.
Vykysnuté cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Každé uložíme na plech s papierom na pečenie a rukami ho povyťahujeme do tvaru kruhu s priemerom 30 cm – okraje necháme hrubšie.
Na cestá rovnomerne rozotrieme plnku, okraje len potrieme rozšľahaným vajíčkom. Frgále posypeme mrveničkou a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Potom ich dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 15-20 minút. Dobrú chuť!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty