
M.á.r.i.a | Donutky a šišky
Fašiangy v plnom prúde, a tak na stoloch nechýbajú šišky, fánky, krapne a moderné donutky. Toto je recept, na ktorý nepotrebujete formu ani stroj na donuty.
Ingrediencie
500 | millilitrov | polohrubá múka |
2 | polievkové lyžice | kyslá smotana |
2 | polievkové lyžice | olej |
1 | polievková lyžica | rum |
1 | kus | vajce |
2 | polievkové lyžice | cukor krupica |
štipka | soľ | |
100 | millilitrov | mlieko |
30 | gramov | droždie |
1 | čajová lyžička | cukor |
Poleva: | ||
5 | polievkové lyžice | práškový cukor |
1 | polievková lyžica | voda |
1 | polievková lyžica | voda z pomarančových kvetov |
Postup
Z mlieka, cukru a droždia si necháme vykysnúť kvások.
Preosejeme múku, pridáme soľ, cukor. Smotanu, olej a vajíčko spolu vyšľaháme pridáme aj s kváskom k múke a vypracujeme hladké nelepivé cesto.
Necháme ho podkysnúť 45 min kým zväčší svoj objem dvojnásobne.
Potom ho premiesim a rozvaľkám na hrúbku 1 cm. Vykrajujem formičkou kolieska v ktorých vykrojím aj stred. Okrajky už nepracúvam, len ich upravím do rôznych tvarov a zo stredu budú malé šišky.
Nechám prikryté podkysnúť ešte 15 min, a vyprážam v oleji.
Hotové donuty kladiem na papierové servítky aby vsiakol olej a po vychladnutí namáčam do polevy.
Polevu vymiešam so surovín na hladkú hmotu (môže sa použiť citrónová šťava, mandarínková, rumová aróma...). Vrch som posypala farebnou ryžou. Donutky sa môžu poliať aj čokoládovou polevou.
Zvyšky vysmažím tiež a už len pocukrujem, výborne sa vyjedajú s džemom.

M.á.r.i.a

M.á.r.i.a
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Omeleta
Alica7 | Omeleta
Omeleta
Chutná omeleta s kukuricou alebo hráškom vhodná nielen na raňajky.
Zemiakové bryndzové pirohy
Alica7 | Zemiakové bryndzové pirohy
Zemiakové bryndzové pirohy
Najlepšie domáce pirohy zo zemiakového cesta plnené bryndzovo-zemiakovou plnkou.