Fašiangy v plnom prúde a tak na stoloch nechýbajú šišky, fánky, krapne a moderné donutky. Recept ,na ktorý nepotrebujete formu ani stroj na donut ...

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 1 hod, 30 minút |
Čas varenia / pečenia | 5 minút |
Celkový čas | 1 hod, 35 minút |
Ingrediencie
500 | mililitrov | polohrubá múka |
2 | polievkové lyžice | kyslá smotana |
2 | polievkové lyžice | olej |
1 | polievková lyžica | rum |
1 | kus | vajce |
2 | polievkové lyžice | cukor krupica |
štipka | soľ | |
100 | mililitrov | mlieko |
30 | gramov | droždie |
1 | čajová lyžička | cukor |
Poleva: | ||
5 | polievkové lyžice | práškový cukor |
1 | polievková lyžica | voda |
1 | polievková lyžica | voda z pomarančových kvetov |
Inštrukcie
Z mlieka, cukru a droždia si necháme vykysnúť kvások.
Preosejeme múku, pridáme soľ,cukor. Smotanu, olej a vajíčko spolu vyšľaháme pridáme aj s kváskom k múke a vypracujeme hladké nelepivé cesto.
Necháme ho podkysnúť 45 min. kým zväčší svoj objem dvojnásobne.
Potom ho premiesim a rozváľkam na hrúbku 1 cm. Vykrajujem formičkou kolieska v ktorých vykrojím aj stred.
Okrajky už nepracovávam len ich upravím do rôznych tvarov a zo stredu budú malé šišky.
Nechám prikryté podkysnúť ešte 15 min, a vyprážam v oleji.
Kladiem na papierové servítky aby vsiakol olej a po vychladnutí namáčam do polevy.
Tú si vymiešam so surovín na hladkú hmotu ( môže sa použiť citrónová šťava, mandarínková, rumová aróma...). Vrch som posypala farebnou ryžou.
Donutky sa môžu poliať aj čokoládovou polevou.
Zvyšky vysmažím tiež a už len pocukrujem, výborene sa vyjedajú s džemom.
Postup:

