Recept s fotopostupom na jednoduchú tortičku vhodnú pre histaminikov. Bola to taká voľná jazda, asi ako vždy. S fotením sa hrala dcéra.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 40 minút |
Čas varenia / pečenia | 1 hod |
Celkový čas | 1 hod, 40 minút |
Ingrediencie
Korpus: | ||
5 | kusy | vajce |
4 | polievkové lyžice | špaldová múka celozrnná |
2 | polievkové lyžice | karob |
5 | polievkové lyžice | trstinový cukor |
Pudingový krém: | ||
400 | millilitrov | mlieko |
1 | balík | Zlatý klas |
1 | balík | vanilkový cukor |
1 | polievková lyžica | trstinový cukor |
1 | kus | žĺtok |
60 | gramov | maslo |
250 | gramov | kyslá smotana |
Poleva: | ||
100 | gramov | biela čokoláda |
50 | millilitrov | smotana na šľahanie |
2 | polievkové lyžice | čučoriedkový džem |
Dokončenie: | ||
1 | kus | čučoriedkový džem |
Inštrukcie
Karob môžete nahradiť kakaom a kyslú smotanu jemným tvarohom.
Korpus 20 cm:
Bielka vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh, po jednom krátko zašľaháme žĺtka. Múku zmiešame s kakaom (karobom), preosejeme a zľahka ručne ju zamiešame do snehu.
Dno formy ( priemer 20cm) vystelieme papierom na pečenie, boky, len vymastíme maslom. Hmotu preložíme do formy a pečieme pri teplote cca 165°C cca 60 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.
Po upečení, okraje opatrne orežeme, vyberieme z formy, a necháme vychladnúť. Môžeme nechať cez noc zabalenú v potravinárskej folii. Dvakrát prekrojíme na 3 pláty.
Pudingovo - smotanová náplň:
Ponúkam dve verzie, tu moju, vhodnú na mini rodinnú komornú oslavu, ak chcete mať serioznu naplň skúste druhú verziu:
Z mlieka, cukru, žltka a zlatého klasu uvaríme hustý puding. Miešam všetko spolu od studenej verzie po zhustnutie, akurát žltko treba v úvode rozšľahať a miešať treba stále.
1. Do horúceho pudingu pridáme 60 masla a ked sa rozpusti, primiesame kyslu smotanu, alebo jemný tvaroh.
2. Serioznejšia verzia: Puding necháme úplne vychladnúť, buď za občasného miešania, alebo prikryjeme foliou. 125 g zmäknutého masla vyšľaháme s 2 PL práškového cukru na svetlú penu a po lyžiciach zašľaháme vychladený puding.
Plnenie:
2 PL džemu si odložíme na polevu.
Na prvý plát ( plníme tak, aby spodná najrovnejšia časť korpusu bola na vrchu) rozotrieme cca polovicu kvalitného čučoriedkového džemu a na to ešte horúcu cca polovicu pudingovo - smotanove náplne. Prekryjeme druhým plátom a postup zopakujeme. Pracujeme rýchlo, lebo pudingovo smotanová náplň huste tuhne rýchlo, Navrch dáme posledný plát. Po vychladnutí náplne dáme tortičku stuhnúť do chladničky.
Pri serizonej maslovo - pudingovej náplni postupujeme rovnako, len samozrejme krém už nie je horúci a máte čas.
Poleva:
Nad parou rozpustíme kvalitnú bielu čokoládu, zohrievala som spolu so smotanou.
V malom hrnci zohrejeme 2 PL lyžice džemu, zriedne a prepasírujeme ho cez sitko. Ešte teplé čučoriedkové pyré pridáme k roztopenej čokoláde.
Polevu rozotrieme na vychladenú tortu. Tuhne celkom rýchlo pracujeme rýchlo. Na polevy nie som expert, u mňa je to vždy rustikálne.
Tortu ozdobíme podľa fantazie. Tu je môj recept na pusinky. Robila som ich narýchlo z jedného bielka a dvojnásobného objemu krupicového cukru.
Postup:






