Lúpané paradajky v pretlaku sa hodia najmä v zime do lasagní, ale aj do šalátov či na pizzu. Môžeme si ich pripraviť aj doma z vlastnej úrody.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 15 minút |
Čas varenia / pečenia | 15 minút |
Celkový čas | 30 minút |
Ingrediencie
2 | kilogramov | paradajky oválne mäsité |
štipka | soľ podľa chuti | |
štipka | kyselina citrónová na hrot noža |
Inštrukcie
- Paradajky dobre umyjeme. Na šupke narežeme malý krížik a dáme spariť do vriacej vody na 2-3 minúty, kým začne praskať. Potom ich z vriacej vody vyberieme, opláchneme pod studenou vodou, necháme krátko vychladiť a olúpeme.
- Vyberieme väčšie kúsky (asi 2/3 celkového množstva), odstránime zelenú časť, kde bola stopka a nakrájame na hrubé kolieska, ktoré odložíme bokom. Ostatné paradajky nakrájame na kocky, preložíme do hrnca, podľa chuti osolíme a cca 5 minút povaríme. Nakoniec v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérom a následne prepasírujeme cez sitko.
- K prepasírovanej zmesi pridáme štipku kyseliny citrónovej, privedieme k varu a za stáleho miešania 1 minútu povaríme. Potom pridáme nakrájané kolieska paradajok, opatrne premiešame a krátko povaríme. Horúce naložíme do čistých zaváracích pohárov a uzatvoríme viečkami.
- Sterilizujeme cca 8-10 minút pri teplote 100 °C, kým viečka priľnú k sklu. V hrnci necháme do vychladnutia. Z tohto množstva paradajok som pripravila 6 pohárov o objeme 2,2 dl.
Dobrú chuť!